Vuk Jovanović

Kratke informacije

Ime i prezimeVuk Jovanović
Datum rođenja23. maj 1989.
Mesto rođenjaCetinje
DržavaCrna Gora
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Vuk Jovanović je crnogorski i srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac prepoznatljiv po ulogama u serijama i filmovima „Budva na pjenu od mora“, „Zaspanka za vojnike“, „Tajkun“, „Off“ i drugima. Rođen je 23. marta 1989.  godine na Cetinju. Živi i radi u Beogradu.

Još kao student Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (FDU) počeo je da dobija prve glumačke nagrade.

Prvu filmsku ulogu ostvario je 2010. godine u kratkom filmu „Zlatna liga“. Usledile su uloge Petra Milovića u seriji „Budva na pjeni od mora“, Nemanje u seriji „Evropa, bre!“, te Milana Lubarde u filmu „Off“.

Veliku prepoznatljivost je stekao zahvaljujući liku poručnika Aleksandra u filmu i seriji „Zaspanka za vojnike“, a ojačao je ulogama u kriminalističkim serijama „Ubice mog oca“ i „Tajkun“.

Detinjstvo i obrazovanje

Vuk Jovanović je rođen 1989. godine na Cetinju. Odrastao je na Svetom Stefanu, a osnovnu i srednju školu je završio u Budvi.

Već u prvom razredu osnovne škole nastavnica Ljilja Trifunović mu je rekla da mora da se bavi glumom. Vuk je jednom prilikom kazao da je imao sreću da su roditelji nastavnicu shvatili ozbiljno.

U jednom intervjuu je kazao da je rano zavoleo film jer su tokom zimskog perioda kada turista nema mnogo u gradu imali vremena da ih gledaju.

Glumac je kazao da je u ranoj mladosti imao svoje glumačke uzore, među kojima su Robert De Niro i Al Paćino, mada se divio i Denzelu Vošingtonu, Forestu Vitakeru, Karlu Maldenu i drugima.

Po završetku srednje škole upisao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Gordane Marić.

Već tada je počeo da radi, a 2014. godine je kao apsolvent glume dobio nagradu Najbolji glumac na Međunarodnom filmskom festivalu u italijanskom gradu Novara[1] za ulogu u studentskom filmu „Crveni sneg“.

Njegova diplomska predstava je bila „Gospođica Julija“ u režiji Miljana Ćosić. Scenu je delio sa koleginicama Marijom Bergam i Ninom Nešković, a u novembru 2014. godine predstava je dobila specijalnu nagradu na festivalu u Sankt Peterburgu[2].

Karijera

Vuk Jovanović se na bioskopskim platnima prvi put pojavio 2010. godine u kratkoj drami „Zlatna liga“. Reč je o filmu reditelja Ognjena Isailovića u kom su, pored Vuka, glumili i Višnja Obradović i Marko Baćović.

Nakon toga je tumačio ulogu Petra Milovića u seriji „Budva na pjenu od mora“ koja je premijerno emitovana tokom 2012. i 2013. godine.

U kratkom filmu „Crveni sneg“ („Roter Schnee) glumio je Petra, a scenu je delio i sa nemačkim kolegom Jorgom Koslovskim (Jörg Koslowsky).

Usledila je saradnja sa Mladenom Soviljem, Danicom Radulović, Aleksandrom Đuricom i drugima na mini-seriji „Evropa bre“! koja je emitovana tokom 2014. godine.

Reditelj Predrag Sojić mu je poverio jednu od tri glavne uloge u akcijskoj drami „Off“. Vuk je igrao Milana Lubardu, a imao je priliku da radi sa iskusnim kolegama Ljubomirom Bandovićem i Nikolom Đuričkom.

Mlađa publika ga je primetila u ulozi poručnika Aleksandra u filmu i mini-seriji „Zaspanka za vojnike“ koji su premijerno emitovani 2018., odnosno 2019. godine.

U jednom intervjuu je priznao da je na početku neozbiljno pristupio kastingu za ovaj projekat. U drugom krugu je shvatio koliki je značaj „Zaspanke za vojnike“, pa se potrudio da dobije ulogu.

Vuk je kazao da su snimali dugo i da je bilo naporno, ali i da se trudio da bude profesionalan. Glumac je kazao da je ulogu posvetio svom ocu koji ga je „naučio sve o patriotizmu, istoriji i njihovom poreklu[3]„.

Dodao je da se posebno povezao sa likom koga je tumačio jer je njegov predak Nikola Jovanović, bio major vojsci generala Živojina Mišića i poginuo je na Ceru.

Tokom jedne sezone popularne serije „Ubice mog oca“, mladi glumac je tumačio lik Milike Lekića, plaćenog ubice iz Crne Gore. Ovaj lik je sušta suprotnost prethodnom koga je igrao, ali se mladi glumac ipak dobro snašao i nije izneverio očekivanja publike.

Reditelj Milan Karadžić mu je dodelio epizodnu ulogu u seriji „Biser Bojane“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala od oktobra 2018. do decembra 2019. godine, a prikazivana je i na drugim javnim medijskim servisima iz regiona.

Igrao je sina Draganu Bjelogrliću u kriminalističkoj seriji „Tajkun“ emitovanoj tokom 2020. godine. U jednom intervjuu je rekao da ga je ovom liku privuklo to što je potpuno drugačiji od svega što je prethodno igrao.

Na kasting za ovu ulogu ga je pozvao reditelj Miša Terzić, a mladi glumac je kazao da je osećao veliku dozu nesigurnosti zato što „nije bilo lako iskopati takvog čoveka iz sećanja“, a još teže je bilo da ga probudi u sebi[4].

Glumio je u brojnim predstavama, među kojima je i komad „Pijanci“ koji je bio na repertoaru Ateljea 212.

Muzička karijera

Pored glume, Vuk se bavio i hip-hop muzikom. Nastupao je pod umetničkim imenom TheSpian, a MTV mu je 2011. godine objavio album pod nazivom „Why so serious“.

Gosti su mu bili džez pevači Marko Louis i Ana Karenjina, te kolege glumci Dragan Marinković i Nevena Ristić.

Ovaj album je postalo prvo izdanje jednog izvođača iz Crne Gore dostupno za besplatno preuzimanje na MTV sajtovima. Produkciju albuma potpisala je ekipa sa Katedre za snimanje i obradu zvuka sa Fakulteta dramskih umetnosti (FDU[5]).

Vuk je u maju 2016. godine objavio singl „Oli što popit“, a u promociji su mu pomogli mnogi muzičari i glumci, poput Bobana Rajovića, Nede Ukraden, Aleksandra Radojičića, Tamare Dragičević, Ivana Mihailovića, Nebojše Ilića i drugih. Podršku je pružio i košarkaški trener Aleksandar Džikić.

Privatni život

Vuk Jovanović je rođen 1989. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi, a potom je školovanje nastavio u Beogradu.

Premda je dugo prisutan na domaćoj javnoj sceni, Vuk retko daje intervjue. Kao razlog je naveo činjenicu da „voli umetnost u sebi, ali ne voli sebe u umetnosti“. Zato smatra da je biti medijski aktivan neki vid samoreklamiranja, a to je za njega suprotno od srži umetnosti.

Ipak, u fokus javnosti je dospeo krajem jula 2020. godine kada je objavljeno da je priveden zbog crtanja murala sa likom Momira Bulatovića na zidu u parku u Budvi.

Policija je podnela krivičnu prijavu protiv slikara Miška Boljevića, a Vuk je nakon saslušanja pušten na slobodu[6].

Tri meseca kasnije tabloidi su objavili vest da je mladi glumac priveden zbog tuče u Budvi. Nakon što su objavljeni snimci video nadzora utvrđeno je da je Vuk napadnut na terasi jednog kafića nadomak Starog grada u Budvi.

Kako se na snimku vidi, Jovanović je sa prijateljima sedeo za stolom kada su im prišla dvojica mladića, a nakon verbalnog, usledio je i fizički sukob.

Policija ih je privela, te je objavljeno da će biti podnesene prekršajne prijave protiv dve osobe, ali nije objavljeno o kojim osobama je reč[7].

Na lokalni izborima koji su održani 23. oktobra 2022. godine Vuk je bio nosilac liste ispred Socijalističke narodne partije (SNP). Većinu je ipak osvojila koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF), pa je za gradonačelnika Budve izabran Milo Božović.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2010. Zlatna liga
  • 2012-2013. Budva na pjenu od mora
  • 2013. Crveni sneg (Roter Schnee)
  • 2014. Evropa, bre!
  • 2015. Off
  • 2018. Zaspanka za vojnike
  • 2018-2019. Ubice mog oca
  • 2019. Zaspanka za vojnike (TV serija)
  • 2020. Tajkun

Reference

Vuk Jovanović na društvenim mrežama

IMDBVuk @ IMDb