Jelena Radan

Kratke informacije

Ime i prezimeJelena Radan
Datum rođenja23. avgust 1974.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
ZanimanjePevačica
ŽanrFado
Visina-
Težina-

Biografija

Jelena Radan je hrvatska pop-rok i fado pevačica. Rođena je 23. 8. 1974. godine u Zagrebu.

Karijera

Karijeru je započela sa 16 godina i imala je svoj bend. Četiri godine je išla na solo pevanje. Pohađala je Jezičku gimnaziju i trenirala je savremeni ples, balet, ritmiku i glumu. Krajem devedesetih godina je napisala knjigu „Zeda: Rejna Zum u zemlji djece“.

Učestvovala je u brojnim muzičkim emisijama i mjuziklu „Sarajevski krug“ koji je sa još četrdeset kolega izvodila u pozorištima u Hrvatskoj, Austriji i Americi. Roditelji su je podržali u nameri da se bavi muzikom, ali želeli su da završi ekonomiju.

2000. godine je pobedila na Međunarodnom festivalu francuske šansone. Pevala je u animiranim filmovima: „Legenda o medvjedu“ i „Princ iz Egipta“.

2001. godine je na Melodijama hrvatskog Jadrana izvela pesmu „Ruže venu same“ i osvojila je nagradu za debitanta festivala. Sarađivala je sa Goranom Karanom.

2003. godine je objavila prvi samostalni album čiji je naziv „Nije kraj“. Na njemu se posebno izdvojila numera „Leti do snova“ koju je otpevala i na italijanskom jeziku. Imala je dve nominacije za Porin, ali nijednu nije osvojila.

2005. godine je snimila album „Moja potraga za fadom“. Održala je koncerte u Dioklecijanovim podrumima, Trogirskoj katedrali, šibenskom, zadarskom i rovinjskom pozorištu, u domovima kulture u Rijeci, Osijeku, i drugim gradovima. Prevodilac Dean Trdak joj je pomogao da razume i pravilno izgovara portugalski jezik.

2006. godine je izdala CD „Novi dan“. Učestvovala je na Liburnia jazz festivalu u Opatiji.

2007. godine je održala koncert na Peristilu sa kolegama: Joškom Tomićem, Mariom Stojanom, Nenadom Miškecom, Matkom Petrićem i Mariom Bavčevićem. Naredne godine je izdavačka kuća Scardona izdala DVD i CD pod nazivom „Fado na Peristilu – Da vida quero os sinais“ („Od života želim znakove“). Pridružila se MUP-ovoj akciji „Manje oružja, manje tragedija“ i sa kolegama je snimila pesmu „Čudesan svijet“.

2008. godine je sa članicama grupe Meritas, Meri i Anitom, imala koncert fada u Njujorku. Naziv njihovog muzičkog programa je bio „When tomorrow comes“. Nastupala je na Siscia Open Jazz & Blues Festivalu. Sarađivala je sa grupom Parni valjak, Vlatkom Stefanovskim, Matejom Dedićem, itd.

2009. godine je bila član žirija u muzičkom takmičenju „Hrvatska traži zvijezdu“.

2010. godine je radila na dve pozorišne predstave: „Femme Fadal“ i „Varijacije u fado molu“.

2011. godine je učestvovala u šou programu „Zvjezde pjevaju“ i bila je mentor Zlatanu Zuhriću Zuhri. Ispali su u trećoj epizodi.

2012. godine je objavila singl „Sjeti me se, ljube“ kojim je najavila novi album „Voyage – Putovanje do sebe i natrag“ koji je izašao godinu dana kasnije u izdanju Menart-a. Tekstovi su na engleskom, francuskom, portugalskom i hrvatskom jeziku. Sarađivala je sa: Meri Jaman, Anitom Valo, Goranom Boškovićem, Meri Trošelj, Aljošom Šerićem, Robsterom Martinom, Ines Prajo i Arjanom Kunštek.

Privatni život

Jelena je bila udata za hrvatskog producenta i grafičkog dizajnera Edija Matića. Razveli su se 2006. godine.

Krajem 2010. godine Jelena je počela da se zabavlja sa umetnikom Borisom Sekulićem koji je 15 godina mlađi od nje. U januaru 2014. godine je rodila ćerku Mašu u Petrovoj bolnici u Zagrebu.

Jelena Radan na društvenim mrežama

FacebookJelena @ Facebook
TwitterJelena @ Twitter
YoutubeJelena @ YouTube