Tom Hidlston (Tom Hiddleston)

Kratke informacije

Ime i prezimeTom Hidlston (Tom Hiddleston)
Datum rođenja9. februar 1981.
Mesto rođenjaLondon
DržavaEngleska
PrebivališteLondon
ZanimanjeGlumac
Visina188 cm
Težina79 kg

Biografija

Tom Hidlston (Thomas William Hiddleston) je britanski glumac, filmski producent i muzičar. Rođen je 9. februara 1981. godine u Londonu gde i danas živi i radi. Najpoznatiji je po ulozi Lokija, nordijskog boga spletki u Marvelovoj franšizama „Tor“ („Thor“) i „Osvetnici“ („Avengers“).

Glumačku karijeru započeo je 2007. godine ulogom u predstavi „Cimbelin“ („Cymbeline“) i „Ivanov“ („Ivanov“) u pozorištu „Vest End“ („West End theatre“). Za ulogu u drami „Cimbelin“ osvojio je nagradu Lorens Olivije („Laurence Olivie“) u kategoriji „najbolji mladi glumac u pozorištu“. Za istu nagradu nominovan je i nešto kasnije i to za ulogu Kasija (Cassio) u Šekspirovom (William Shakespeare) „Otelu“ („Othello“).

Široj javnosti je postao poznat kao Loki u filmovima „Tor“ iz 2011. i „Osvetnici“ iz 2012. godine. Usledile su uloge u nastavcima Marvelove filmske franšize – „Tor: Mračni svet“ („Thor: The Dark World“) iz 2013. godine i „Tor: Ragnarok“ („Thor: Ragnarok“) iz 2017. godine, te „Osvetnici: Rat beskraja“ („The Avengers: Infinity War“) iz 2018. godine.

Godine 2011. osvojio je prestižnu nagradu „Empire“ za najboljeg mladog glumca i nominovan za „BAFTA“ nagradu u kategoriji „glumačka zvezda u usponu“. Iste godine pojavio se u Spilbergovom (Steven Spielberg) filmu „Ratni konj“ („War horse“), drami „Duboko plavo more“ („The Deep Blue Sea“) i romantičnoj komediji Vudija Alena (Woody Allen) „Ponoć u Parizu“ („Midnight in Paris“). Naredne godine glumio je u Bi-Bi-Sijevim (BBC) serijama „Henri IV“ („Henry IV“) i „Henri V“ („Henry V“). 2013. godine glumio je u vampirskoj drami Džima Džarmuša (Jimm Jarmusch) pod nazivom „Samo ljubavnici opstaju“ („Only Lovers Left Alive“).

Uloga u Šekspirovoj tragediji „Koriolan“ („Coriolanus“) donela mu je pozorišnu nagradu za najboljeg glumca. Tokom 2015. godine snimio je tri filma – „Grimizni vrh“ („Crimson Peak“), „Oblakoder“ („High Rise“) i biografsku dramu „Video sam svetlost“ („I Saw The Light“). Naredne godine glumio je glavnog lika u Bi-Bi-Sijevoj seriji „Noćni menadžer“ („The Night Manager“) u kojoj je ujedno bio i ekskluzivni producent. Ovaj glumački/producentski projekat doneo mu je brojne nagrade i nominacije među kojima se svakako ističe Zlatni globus („Golden Globe“) u kategoriji „najbolji glumac u mini-seriji“.

Detinjstvo i obrazovanje

Tom Hidlston je rođen 1981. godine u naselju Vestminster u Londonu. Njegova majka Dajana Hidlston (Diana Patricia Sevaes Hiddleston) je bila scenski menadžer, a otac Džejms (James Norman Hiddleston) fizičar i hemičar. Džejms je poreklom Škot, dok je Dajana jedan od predaka slavnog vice-admirala Redžinalda Sevasa (Reginald Servaes). Tom ima stariju sestru Saru (Sarah Hiddleston) koja radi kao novinarka u Indiji, te mlađu sestru Emu (Emma Hiddleston) koja je takođe glumica. Zajedno sa sestrama odrastao je u Vimbldonu, dok se porodica nije preselila u selo nedaleko do univerzitetskog grada Oksforda. Pohađao je predškolsko u Oksfordu. Kada mu je bilo 12 godina roditelji su se rastali, a godinu dana kasnije upisao je koledž u Eltonu, a nakon toga Pembrok koledž na Univerzitetu Kembridž (Cambridge University). Nastavio je da studira glumu na Kraljevskoj akademiji umetnosti (Royal Academy of Dramatic Art), gde je diplomirao 2005. godine.

Karijera

Televizijsku karijeru Hidlston je započeo glumeći u Vitakerovoj (Stephen Whitaker) adaptaciji novele „Nikolas Niklbi“ („Nicholas Nickleby“), te filmu „Zavera“ („Conspiracy“) koju su 2011. godine snimile televizijske kuće Bi-Bi-Si i Ejč-Bi-O (HBO). Sledeće godine je glumio Rendolfa Čerčila (Randolph Churchill), sina Vinstona Čerčila (Winston Churchill) u zajedničkom projektu BBC-ja i HBO-a pod naslovom „Bura se sprema“ („The Gathering Storm“).

Nakon što je diplomirao dobio je svoju prvu filmsku ulogu u filmu „Nepovezan“ („Unrelated“). Zanimljivo je da je ulogu u istom filmu dobila i njegova sestra Ema. Nastavio je da glumi u pozorištu gde je dobio glavne uloge u predstavama „The Changeling“ i „Cimbelin“ iz 2006. i 2007. godine. Za ulogu u „Cimbelinu“ je dobio nagradu „Lorens Olivije“ za najboljeg mladog glumca u predstavi. Uloge u „Otelu“ i „Ivanovu“ učvrstili su njegovu poziciju koja će mu kasnije doneti mnoge druge važne uloge.

Godine 2006. bio je narator u BBC-jevom dokumentarnom filmu „Galapagos“ („Galapagos Island“), a sledeće godine snimio je audio-knjigu „Crvena ogrlica“ („The Red Necklace“) autorke Sali Gardner (Sally Gardner). Nastavio je saradnju s BBC-jem i tokom naredne dve godine. Snimio je detektivsku dramu „Valander“ („Wallander“) , „Pucnjava u predgrađu“ („Suburban Shootout“) i „Miss Austen Regrets“. Zajedno sa slavnim kolegama Kejt Vinslet (Kate Winslet) i Orlandom Blumom (Orlando Bloom) glumio je u drami „Žrtva“ („Casualty“).

Hidlston je najpoznatiji po ulozi Lokija, nordijskog boga spletki u veoma popularnim adaptacijama Marvelovih stripova. Ipak, ono što mnogi do nedavno nisu znali jeste da je on bio jedan od kandidata za ulogu boga Tora koga već skoro osam godina glumi njegov kolega Kris Hemsvort (Chris Hemsworth). Naime, producent Kenet Branag (Kenneth Branagh) ga je pozvao na kasting za ulogu boga groma što je bilo nešto potpuno drugačije od svega što je do tada radio. Tom se pripremao za ulogu odrađujući naporne treninge i za ovaj projekat u periodu od šest nedelja „nabacio“ 12 kilograma mišićne mase. Međutim, Branag se predomislio te je glavnu ulogu dodelio Hemsvortu, a Hidlston je morao da se zadovolji ulogom njegovo zločastog brata Lokija. To se na kraju ispostavilo kao dobar potez jer mu je magazin „Empire“ dodelio 19. poziciju na listi najvećih filmskih likova svih vremena.

U međuvremenu Hidlston je zajedno sa kolegama Benediktom Kamberbačom (Benedict Cumberbatch), Gemom Arterton (Gemma Arterton), Edijem Redmejnom (Eddie Redmayne) i Rouz Burn (Rose Byrne) uradio predstavu „Dečji monolozi“ („The Children’s Monologues“) koja je jedna od prvih ikad izvedenih za decu u Južnoj Africi.

Sledeće godine glumio je pisca Frensisa Skota Ficdžeralad (Francis Scott Key Fitzgerald) u fantastičnoj komediji „Ponoć u Parizu“ („Midnight in Paris“) koju je napisao i režirao Vudi Alen (Woody Allen). Iste godine je glumio kapetana Nikolsa u filmu „Ratni konji“ . Reč je o ekranizaciji istoimenog romana Majkla Marpurga (Michael Marpurgo) u režiji Stivena Spilberga. Kao britanski pilot Fredi Pejdž (Freddie Page) pojavio se u drami „Duboko plavo more“ koja je premijeru doživela iste, 2011. godine.

Godinu dana kasnije reprizirao je zločastog Lokija u prvom delu Marvelovih „Osvetnika“. Tokom snimanja scene tuče između braće Odinson, režiser nije bio zadovoljan onim što su Hidlson i Hemsvort pokazali, pa su morali stvarno da se potuku kako bi scena izgledala što realnije. Koliko su realno izgledali dokazala je prodaja ulaznica u bioskopima širom sveta, te ogromne sume novca koje je film zaradio. Iste godine pojavio se u BBC-jevoj seriji „The Hollow Crown“, te televizijskom filmu „Henri V“.

Godine 2013. ponovo je igrao Lokija u drugom nastavku filma o Toru pod nazivom „Tor: Mračni svet“, i to ubrzo nakon što je završio snimanje vampirskog filma „Samo ljubavnici opstaju“ sa kolegicama Tildom Svinton (Tilda Swinton) i Mijom Vasikovskom (Mia Wasikowska).

U periodu od decembra 2013. do februara 2014. godine igrao je u predstavi „Koriolan“ koja mu je donela prestižne pozorišne nagrade. Pošto je Benedikt Kamberbač odustao od snimanja horor filma „Grimizni vrh“, reditelj Giljermo del Toro (Guillermo del Toro) pozvao je Hidlstona da ga zameni. Film je sniman tokom 2014. godine, a publika je mogla da ga pogleda tek u oktobru naredne godine. Iste godine prikazana je drama „Oblakoder“, nastala po istoimenom romanu Džejmsa Balarda (J.G. Ballard), a u režiji Bena Vetlija (Ben Wheatley).

U januaru 2014. ga je automobilska kompanija „Jaguar“ angažovala da promoviše njihove automobile pod sloganom „Good to be Bad“ („Dobro je biti loš“). Prva reklama koju je snimio premijerno je prikazana 2014. godine na „Super Bolu“ („Super Bowl“), a u njoj se pojavljuje s kolegama Markom Strongom (Mark Strong) i Benom Kingslijem (Ben Kingsley). Druga reklama koja se pojavila na kanalu Ju Tjub (You Tube) ubrzo je naišla na oštre kritike zbog „podsticanja na nesavesnu vožnju“.

U junu 2014. godine mediji su objavili da će Hidlston da glumi poznatog kantri muzičara Henka Vilijamsa (Hank Williams) u biografskoj drami „Video sam svetlo“. Film je premijerno prikazan 2015. godine na Filmskom festivalu u Torontu, a od 25. marta 2016. godine prikazivan u bioskopima širom sveta. Sledeće godine igrao je glavnu ulogu u fantastičnom filmu „Kong: Ostrvo lobanja“ („Kong: Skull Island“) u kome mu društvo prave Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson) i Bri Larson (Brie Larson).

19. aprila 2016. godine BBC je prikazao prvu epizodu serije „Noćni menadžer“ u kojoj se u glavnim ulogama pojavljuju Tom Hidston i njegov stariji kolega Hju Lori (Hugh Laurie), najpoznatiji po ulozi doktora Hausa u istoimenoj TV seriji. Serija je rađena po romanu Džona Le Karea (John le Carré). Tom glumi bivšeg britanskog vojnika Džonatana Pejna (Jonathan Pine) koji radi kao noćni portir u hotelu. Hju Lori je kontroverzni milijarder Ričard Ruper (Richard Roper) kome je jedan od najunosnijih poslova trgovina oružjem. Režiju potpisuje danska rediteljka Suzan Bir (Susanne Bier), a prva sezona sastoji se iz šest epizoda. Snimanje druge sezone je u toku.  Osim u odličnoj glumi dve generacije britanskih umetnika, gledaoci mogu da uživaju u veličanstvenim predelima Majorke, Egipta, Maroka i Velike Britanije, a ovo zadovoljstvo koštalo je BBC najmanje tri miliona funti po epizodi. Posetioci sajta IMDb seriji su dali ocenu 8,2, a njen rejting ne pada uprkos tome što druga sezona nije objavljena.

Ulogu Lokija britanski glumac je reprizirao i u trećem delu priče o Toru i Asgardijancima. Film je pod naslovom „Tor: Ragnarok“ premijerno prikazan 3. novembra 2017. godine i već tokom prvog vikenda prikazivanja u bioskopima u Americi zaradio više od 122 miliona dolara.  U aprilu 2018. godine publiku je obradovao novi nastavak Marvelovih osvetnika pod naslovom „Osvetnici: Rat beskraja“ u kome Hidlston, iako nema veliku „minutažu“ ponovo oduševljava ulogom Lokija. Film je na poznatom sajtu IMDb dobio ocenu 9, a njegova popularnost raste iz dana u dan. Ono što publiku još više raduje je činjenica da su producenti novi nastavak najavili za 2019. godinu, a da se na listi glumaca, između ostalih, pojavljuje i Tom Hidlston, te svi oni koji su sumnjali da je ovaj put Loki zaista poginuo, mogu da odahnu.

Privatni život

Iako snima u Holivudu, Hidlston živi u naselju Belsajz Park, na severoistoku Londona. Osim po dobroj glumi i šarmantnom izgledu poznat je i po svom humanitarnom radu. Jedan je od UNICEF-ovih ambasadora, a 2013. godine putovao je u Gvineju kako bi pomagao ženama i deci pogođenih glađu. Smatra se jednim od najuticajnijih ljudi u Velikoj Britaniji.

Sam sebe opisuje kao „feministu“, a povezivali su ga s brojnim  lepoticama. Jedna od njih je i pevačica Tejlor Svift (Taylor Swift) s kojom je raskinuo nakon tri meseca medijski veoma propraćene veze. Kako su javili američki tabloidi pevačici se nije svidelo to što je Tom imao želju da sve detalje njihove veze podeli s javnošću. Za razliku od njega Tejlor je želela da ima svoju privatnost. U medijima se čak spekulisalo da njihova romansa nije stvarna, nego samo predstava preko koje žele da steknu još veću popularnost.

Filmografija

Filmovi

 • 2006. Unrelated
 • 2010. Archipelago
 • 2011. Thor
 • 2011. Midnight in Paris
 • 2011. War Horse
 • 2011. Friend Request Pending
 • 2012. The Deep Blue Sea
 • 2012. Out of Time
 • 2012. The Avengers
 • 2012. Out of Darkness
 • 2013. Only Lovers Left Alive
 • 2013. Exhibition
 • 2013. Thor: The Dark World
 • 2014. Muppets Most Wanted
 • 2014. The Pirate Fairy
 • 2015. Unity
 • 2015. Crimson Peak
 • 2015. High-Rise
 • 2015. I Saw the Light
 • 2017. Kong: Skull Island
 • 2017. Thor: Ragnarok
 • 2018. Early Man
 • 2018. Avengers: Infinity War
 • 2019. Untitled Avengers film

Televizija

 • 2001. The Life and Adventures of Nicholas Nickleby
 • 2001. Conspiracy
 • 2001. Armadillo
 • 2002. The Gathering Storm
 • 2005. A Waste of Shame
 • 2006. Victoria Cross Heroes
 • 2006. Suburban Shootout
 • 2006. Galápagos
 • 2007. Casualty
 • 2008. Wallander
 • 2008. Miss Austen Regrets
 • 2009. Return to Cranford
 • 2009. Darwin’s Secret Notebooks
 • 2012. Robot Chicken
 • 2012. Henry IV
 • 2012. Henry V
 • 2013. Family Guy
 • 2016. The Night Manager
 • 2016. Trollhunters

Pozorište

 • 1999. Journey’s End
 • 2005. Yorgjin Oxo: The Man
 • 2006. The Changeling
 • 2007. Cymbeline
 • 2008. Othello
 • 2008. Ivanov
 • 2010. The Children’s Monologues
 • 2012. The Kingdom of Earth
 • 2013. Coriolanus
 • 2017. Hamlet

Nagrade

 • 2007. Ijan Čalson pozorišna nagrada („Othello“)
 • 2008. Lorens Olivije nagrada za najboljeg mladog glumca u predstavi („Cymbeline“)
 • 2009. Nagrada za najboljeg sporednog glumca u predstavi po izboru publike („Othello“, „Ivanov“)
 • 2012. Empajer nagrada za najboljeg mladog glumca („Thor“)
 • 2013. Nagrada za muškarca godine koju dodeljuje magazin „Glamour“
 • 2013. MTV nagrada za najbolju filmsku tuču („The Avengers“)
 • 2013. MTV nagrada za najboljeg filmskog zlikovca („The Avengers“)
 • 2014. „Ivning standard“ nagrada za najboljeg pozorišnog glumca („Coriolanus“)
 • 2016. Nagrada za najboljeg televizijskog glumca po izboru gledalaca („The Night manager“)
 • 2017. Zlatni globus za najboljeg glumca u TV serijama i filmovima („The Night manager“)

Tom Hidlston (Tom Hiddleston) na društvenim mrežama

FacebookTom @ Facebook
InstagramTom @ Instagram
TwitterTom @ Twitter