Jovan Perišić

Kratke informacije

Ime i prezimeJovan Perišić
Datum rođenja3. oktobar 1972.
Mesto rođenjaKljuč
DržavaSrbija
PrebivališteTemerin
ZanimanjePevač
ŽanrFolk
Visina-

Biografija

Jovan Perišić je srpski folk pevač najpoznatiji po pesmama „Crno oko“, „Treća smena“, „Moje najmilije“, „Nikada se promeniti neću“, „Sunce se rađa“ i drugima. Rođen je 3. oktobra 1972. godine u bosanskohercegovačkom gradu Ključ. Sa suprugom i troje dece živi u Temerinu.

Muzičku karijeru započeo je početkom devedesetih godina. Prvo je kratko živeo u Beogradu, a potom se preselio u Novi Sad. Nastupao je u restoranima i kafićima, a na jednoj jednoj svirci u Temerinu uočio ga je Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža koji mu je pomogao da 1997. godine snimi prvi album.

Dve godine kasnije objavio je CD „Čovek kafanski“ sa koga su se izdvojile pesme „Crno oko“ i „Treća smena“, koji je proglašen albumom godine u Republici Srpskoj. Usledili su brojni nastupi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Treći album pod naslovom „Sve ću da razbijem“ objavio je 2001. godine, a četvrti „Premija“ tri godine kasnije.

Veliku popularnost u regionu stekao je 2007. godine kada se u prodaji pojavio album „Dolazim“, na kome su, između ostalih bile numere „Nikada se promeniti neću“ i „Moje najmilije“. Obe pesme doživele su neslućeni uspeh, a „Moje najmilije“ je osvojila top liste mnogih radio stanica u regionu.

Dve godine kasnije snimio je CD „Poleti ljubavi“ sa koga su se, pored naslovne, izdvojile i pesme „Sunce se rađa“ i „Rekom bola“. Sedmi studijski album Jovana Perišića izašao je 2011. godine pod naslovom „Znaš me, znam te“, a osmi „Kako je, tako je“ dve godine posle.

Dvostruki CD „Snaga ljubavi“ Perišić je objavio 2016. godine. Na njemu je bilo 13 novih i 12 pesama koje je ranije snimio. U dosadašnjoj karijeri dobio je brojne nagrade, a novinari pišu da je jedan od natraženijih folk pevača svoje generacije.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Jovan Perišić je rođen 1972. godine u Ključu. Njegova porodica je poreklom iz mesta Gornji Vrbljani kod Ribnika. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Kaže da je imao srećno detinjstvo i da je još kao dečak maštao da postane fudbaler ili pevač. Njegov talenat za muziku prepoznali su još u osnovnoj školi, pa je redovno pevao na priredbama. Neretko je bio glavni pevač u svom društvu.

Nakon što je maturirao otišao je na odsluženje vojnog roka u Beograd, gde je i ostao. Odatle se preselio u Novi Sad koga je, kaže, oduvek voleo, jer su tu živeli njegovi rođaci. Često su mu govorili da počne da se bavi pevanjem, a on je obećao bratu da će mu pevati na svadbi. Tada je prvi put uzeo mikrofon u ruke, a pevačica iz benda koji je svirao na toj svadbi ga je pitala gde inače nastupa.

Nekoliko dana kasnije nazvao ga je gitarista jednog orkestra i pitao ga da li bi želeo da počne da peva sa njima. Jovan je pristao te su krenule svirke u Novom Sadu i okolini.

Karijera

Na jednom nastupu u Temerinu slušao ga je Baja Mali Knindža. S obzirom na pevačke sposobnosti i atmosferu koju je napravio na tom nastupu, Baja ga je nagovorio da pokuša da snimi album. Preporučio ga je direktoru Diskografske kuće „Lazarević“, a nakon toga je uspostavio saradnju s aranžerom i harmonikašem Draganom Stojkovićem Bosancem.

Počeli su da rade na Perišićevom prvom albumu koji je objavljen 1997. godine pod naslovom „Zbog lažne ljubavi“. Na njemu je bilo deset pesama koje je napisao Baja, a aranžirao Bosanac. Reč je o numerama „Ožiljci“, „Nemojte me zvati“, „Samo jednom srce voli“, „Pomozi mi Bože“, „Sestro moja“, „Tu na srcu mom“, „Ja noćas plaćam sve“, „Fatalna žena“ i „Tamna strana mog života“. Otpevao ih je uz pratnju Orkestra Dragana Stojkovića Bosanca.

Pozivi za nastupe bili su sve brojniji, a iako je uglavnom pevao tuđe pesme, publika je dobro prihvatila i numere s njegovog prvog albuma.

Dve godine kasnije Diskografska kuća „Lazarević“ objavila je Jovanov drugi album pod naslovom „Čovek kafanski“. Sa njega su se izdvojile numere „Božja kanza“, „Otrovna strela“, te naslovna pesma. Ipak, najveću popularnost donele su mu pesme „Treća smena“ i „Crno oko“ koje su za vrlo kratko vreme osvojile radijske stanice u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Album „Kafanski čovek“ proglašen je najuspešnijim folk albumom te godine u Republici Srpskoj, a iste, 1999. godine Perišić je dobio nagradu „Zlatni melos“ u kategoriji „najbolji pevač na folk sceni RS“. Učestvovao je i na festivalu „Moravski biseri“ gde je osvojio prvo mesto u kategoriji „nove nade“.

Nastavio je praksu da svake dve godine izdaje novi CD. Tako se 2001. godine u prodaji pojavio njegov treći studijski album pod naslovom „Sve ću da razbijem“. Većinu kompozicija napisao je i aranžirao Bosanac, dok su kao autori tekstova potpisani Baja Mali Knindža, Ljubica Perišić, Velibor Vučurović i Milenko Jakšić. Na tom CD-u bile su numere „Ostala si u mom srcu“, „Rekao sam zbogom, a ne doviđenja“, „Dva kofera“, „Pahuljo bela“, „S tobom je najbolje“, „Lutalica“ i druge.

U tom momentu Perišić se već etablirao kao kvalitetan kafanski pevač, ali nije odbijao niti pozive da peva na svadbama, krštenjima i drugim privatnim zabavama. Pozivi za nastupe stizali su sve češće i iz gradova u regionu.

Započeo je saradnju sa Slavkom Stefanovićem Slavkonijem i Peđom Medenicom koji su napisali većinu pesama sa njegovog četvrtog albuma koji je objavljen 2004. godine pod naslovom „Dolazim“. Na njemu je bilo osam novih pesama, poput „Zavodljiva“, „Lažu te ljudi“, „Pustite još ove noći“, „Odoše stari vozovi“ i drugih. Aranžmane na tom CD-u potpisuje Enes Mavrić Endži.

Posle tri godine diskografske pauze koju je popunio brojnim nastupima širom regiona i Evrope, Jovan Perišić je 2007. godine snimio CD „Dolazim“ koji je, ispostaviće se kasnije, postao najslušaniji u njegovoj dotadašnjoj karijeri. Na njemu su bile pesme „Bumerang“, „Bogataš“, „Igraj, igraj“, „Gde mi je pamet bila“ i druge. Ipak, najveću popularnost stekao je numerom „Moje najmilije“ koja je postala hit godine ne samo u Srbiji, nego na području cele bivše Jugoslavije.

Na dobru reakciju publike naišala je i  pesma „Nikada se promeniti neću“. Većinu numera s ovog albuma napisali su, komponovali i aranžirali Velibor Vučurović, Marinko Novčić Cipiripi i Dragan Kovačević Struja.

Nastavio je saradnju sa Kovačevićem i na narednom CD-u koji je objavljen 2009. godine pod naslovom „Poleti ljubavi“. Među tekstopiscima na tom albumu su bili Bane Opačić, Pera Stokanić, Velibor Vučurović i drugi. Osim naslovne pesme koja je brzo postala hit, izdvojile se i numere „Sunce se rađa“ i „Rekom bola“. Na radijskim stanicama slušaoci su često tražili i „Ulice naše ljubavi“, „Care, care“ i druge.

Nakon toga započeo je saradnju sa Produkcijskom kućom „Grand“ koja je 2011. godine objavila njegov sedmi album „Znaš me, znam te. Naslovnu pesmu napisali su Vuksan Bilanović, Damir Handanović i Struja, a pored nje veliku popularost donele su mu i numere „Lane“, „Nije moje bilo vilo“ i „Srce beskuća“ koje je napisao Bane Opačić.

Sledeće godine je snimio pesmu „Harmonika“ sa Mlađanom Milanovićem poznatijim kao Di Džej Mlađa i dvojcem Big Time koga čine Dragan Pekmezović i Siniša Ličina. Pesma je propraćena spotom koga je na „Ju Tjubu“ („You Tube“) pregledalo više od 10 miliona ljudi.

Usledio je CD „Kako je, tako je“ koga je Produkcijska kuća „Grand“ objavila 2013. godine. Pored već stalnih saradnika Dragana Kovačevića Struje i Baneta Opačića, Perišić je na ovom albumu otpevao pesme koje su pisali Dejan Kostić, Nenad Jovanović Blizanac, Milan Miletić, te Dušan i Milan Dimitrijević. Numeru „Laku noć, princezo“ napisao je Aldin Kurtić, poznatiji kao Al Dino.

Na tom albumu bile su i pesme „Svakom svoje, milo moje“, „Samo je jedna ljubav moja“, „Vodite me da je vidim“, „Nije mi, nije lako“ i druge. Sudeći po snimcima sa nastupa u inostranstvu, publika je nove pesme naučila veoma brzo, a pozivi za svirke bili su sve češći.

U junu 2014. godine objavio je pesmu „Sreće su prolazne, a tuge večite“. Napisali su ga Nenad Jovanović Blizanac i Dragan Kovačević Struja. „Tamburaški štih“ ove numere ponovo je oduševio njegove obožavaoce.

Tokom 2015. godine Jovan Perišić je objavio tri singla. U februaru je promovisao pesmu „Opila“ koju je otpevao sa Di Džej Kiskom i Ivanom Ivanovićem Đusom (Juice). Iako je ovo bio prvi Jovanov iskorak u modernu vrstu muzike, svoje verne slušaoce nije razočarao. To pokazuje i broj pregleda spota na „Ju Tjubu“.

Pred početak leta objavio je pesmu „Zakon ljubavi“ koju su pisali Struja i Marinko Cipiripi. Spot za ovu pesmu pokazuje proces snimanja same numere. Priznao je da mnogo pažnje posvećuje tekstovima svojih pesama, te da se trudi, da u „moru vulgarnosti“ ostane dosledan kvalitetu po kome je postao prepoznatljiv.

Tome svedoči i duetska pesma „Gde je nestala“ koju je u oktobru 2015. godine objavio zajedno sa bednom Žare Showtime. Napisali su je Žarko i Zvonko Nikolić, a aranžirao Vladimir Petrović. Žare i Jovan su objavili i spot koji je na „Ju Tjubu“ pregledan više od pola miliona puta.

U julu 2016. godine je sa Branom Ivićem i Markonijem objavio singl „Reci lave“, a kasnije iste godine izdao je dvostruki CD sa ukupno 26 pesama. Na prvom CD-u su bile nove numere „Da zemlja gori“, „Ljubav je za hrabre“, „Samo da si tu“, „Anđele mali“ i druge. Na drugom su pesme koje je Perišić snimao tokom više od petnaest godina – „Lane“, „Nije moje bilo vilo“, „Ja još u ljubav verujem“, „Igraj“ i druge. Album je ispratilo i nekoliko kvalitetnih spotova.

Pred kraj 2018. godine Jovan Perišić je promovisao dva singla – „Da te nema“ i „Mila budi tu“ na kojima je sarađivao sa Strujom, Biljanom Spasić i Divnom Milovanović. Pesme su za samo dva meseca na „Ju Tjubu“ pregledane više od 600 000 puta.

U dosadašnjoj karijeri održao je brojne koncerte širom Evrope, a njegove pesme broje milionske preglede na „Ju Tjubu“. Na svom Fejsbuk (Facebook) profilu neretko objavljuje apele za pomoć ljudima kojima je najpotrebnije. Trudi se da svoju popularnost iskoristi kako bi pomagao drugima.

Privatni život

Jovan Perišić je rođen 1972. godine u Ključu, od 1992. godine živi i radi u Novom Sadu. Jedan je od onih pevača koji se trudi da svoj privatni život, naročito suprugu i dvoje dece sačuva od nasrtaja tabloida, a sudeći po novinskim napisima, retko je na meti žute štampe.

Pa ipak, da popularnost može da bude i veliko breme, pokazalo se krajem septembra 2017. godine kada je Banjalučanka Darija Rajković otkrila da navodno ima dete sa Jovanom Perišićem. Ona je tokom učešća u rijaliti programu „Parovi“ priznala da je sa 16 godina dobila dete sa jednim pevačem „sa kojim je prvi put spavala“, te da on nikada nije želeo da prihvati bebu. U jednom od kasnijih razgovora njena „cimerka“ u rijalitiju Milijana otkrila je da je reč o Jovanu Perišiću.

Novinari tabloida pozvali su pevača kako bi dobili komentar na sve izneseno. Tom prilikom on je naglasio da su to gluposti, te da ne zna kome smeta to što radi i „gleda svoja posla“. Priznao je da mu je ta vest napravila „haos u porodici“ te da je zbog toga veoma ljut. Istakao je da mu je porodica svetinja, te da nikada ništa ne bi uradio što bi bacilo ljagu na suprugu ili decu.

Perišić je rekao da Dariju Rajković nikada nije video, te da se na slikama koje su objavljene jasno vidi da je reč o fotografiji sa nekog od njegovih nastupa. Štaviše, na jednoj od njih on drži mikrofon. Priča o navodnom vanbračnom detetu ipak nije uticala na njegovu popularnost. Naprotiv, pozivi za nastupe nisu izostajali, a da ga sve to nije mnogo „poremetilo“ pokazao je tokom 2018. godine kada je objavio dva singla.

U jednom intervjuu on je naglasio da zbog svirki i koncerata retko gostuje na televizijama, te da mu ta gostovanja i nisu potrebna jer mu, s obzirom na brojne nastupe, ne treba nikakav dodatni marketing.

Diskografija

Albumi

 • 1997. Zbogom lažne ljubavi
 • 1999. Čovek kafanski
 • 2001. Sve ću da razbijem
 • 2004. Premija
 • 2007. Dolazim
 • 2009. Poleti ljubavi
 • 2011. Znaš me, znam te
 • 2013. Kako je, tako je
 • 2016. Snaga ljubavi

Singlovi

 • 2012. Harmonika (mlaDja & Big Time)
 • 2014. Sreće su prolazne, a tuge večite
 • 2015. Gde je nestala (Žare Showtime Bend)
 • 2015. Zakon ljubavi
 • 2015. Opila me (DJ Kissko i Juice)
 • 2016. Reci lave (Brane Ivić & Marconi)
 • 2018. Da te nema
 • 2018. Mila budi tu

Izvori

Jovan Perišić na društvenim mrežama

FacebookJovan @ Facebook
InstagramJovan @ Instagram
TwitterJovan @ Twitter
YoutubeJovan @ YouTube