Siniša Mihailović

Kratke informacije

Ime i prezimeSiniša Mihailović
Datum rođenja1. septembra 1970.
Mesto rođenjaBanja Luka
DržavaBosna I Hercegovina
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeKomunikolog, magistar političkih nauka, novinar

Biografija

Siniša Mihailović je komunikolog, magistar političkih nauka, novinar, urednik autorske emisije „ Nekad bilo“; raniji dugogodišnji, glavni urednik Informativnog programa RTRS-a, danas generalni konzul BiH u najvećem gradu Turske, Istanbulu. Rođen 1. septembra 1970. u Banjaluci.

Ritual mu je rana jutarnja kafa i čitanje novina. Oduvek prvi dolazi na posao.

Oženjen, otac jednog deteta.

Detinjstvo, porodica

Otac Siniše Mihailovića, Gojko Mihailović, bio je istaknuti profesor ruskog jezika, kao i dugogodišnji zvanični prevodilac, svetski poznatog turnira u šahu koji se održavao u Bugojnu u Bosni i Hercegovini. Sinišina, majka Milena, celi život bila je računovođa kako u državnim tako i u privatnim firmama.

Brat Siniše Mihailovića, Igor Mihailović, po zanimanju je IT stručnjak, danas profesionalni trener stonog tenisa u Bratislavi (glavni grad Slovačke).

Iz perioda detinjstva, Mihailović je sačuvao lepe uspomene. Imao je veliko društvo a neka prijateljstva iz detinjstva, prerasla su u dugogodišnja koja i dan danas traju. Siniša je jako voleo sport, pa je još od osme godine počeo da trenira stoni tenis. Išao je na turnire, pripreme, razna putovanja, osvajao je prve medalje i sve je polako počelo da prerasta u profesionalizam.

Na putovanjima, kroz sportske aktivnosti, upoznao je veliki broj drugara iz cele bivše Jugoslavije, a sa nekima se susreće i danas. Tako su počele i prve ljubavi. Stonim tenisom se bavio sve do 2000. godine, kada je prestao zbog raznih povreda.

U jednoj izjavi naveo je i to da nikad nije voleo komunizam ali da su to bila lepa vremena, bez obzira na sve i da poštuje neke prednosti tadašnjeg sistema.

Istakao je još da je u svom istraživačkom radu, između ostalog istraživao i taj period te da se ljudi sećaju uglavnom lepih stvari a zaboravljaju glad, represiju, tačkice, nestašice, progone i slično.

„Ovde je istorija prebogata, svim i svačim. I u najgorim okolnostima, najkvalitetnije od svog naroda dali smo celom svetu“ – rekao je Mihailović.

Ana i Lana

Siniša Mihailović je svoju suprugu Anu, upoznao u osnovnoj školi. Kroz nastavak školovanja, njihovi putevi su se razišli te su zaboravili jedno na drugo, sve do trenutka kad su se sreli na fakultetu, gde je i počela njihova ljubav koju su 1993. Dok je besneo rat na prostorima bivše Jugoslavije, krunisali brakom.

Iz te ljubavi, dobili su kćerku Lanu, koja je studirala a zatim magistrirala u Italiji. Danas živi u Banjaluci i magistar je produkcije u umetnosti.

Odrastanje, obrazovanje, karijera

Sinišina ljubav je veterina koju je i završio kroz srednjoškolsko obrazovanje. Kako u to vreme nije bilo veterinarskog fakulteta u Banjaluci, upisao je tehnologiju, koju je napustio devedesetih godina u vreme početka ratnih dejstava na prostorima bivše Jugoslavije.

Mihailović je uporedo radio i studirao. Sa osamnaest godina počeo je da radi kod roditelja. Njegovi roditelji su imali privatno preduzeće, pa je jako rano ustajao, istovarao kamione a zatim sve ostalo, što mu je bila dužnost. Često je isticao da mu nijedan posao nije bio stran.

Krajem 1996. počinje da radi kao sportski novinar na privatnoj televiziji koja se tada otvarala u Banjaluci – TV Bel kanal. Marljivim radom i predanošću, dobija unapređenje na mesto urednika sportskog programa. Pored zaposlenja na TV Bel kanalu, pisao je za beogradski Tempo i za banjalučki časopis „Svet sporta“, koji je bio u vlasništvu Tome Marića. Često je isticao da je zanat učio od najboljih: Milana Zorića, Veljka Kojovića, Tome Marića, Limuna Papića i drugih velikana.

Na nagovor Mire Lolić – Močević, na RTRS dolazi krajem 2003. godine i počinje sa radom u Informativnom programu. Kroz svoj rad, Mihailović se osvrtao na sve; od komunalnih problema do reporterskih izveštavanja, priča o kriminalu i istraživačkih velikih priča. Za sve to vreme marljivo uči i nadograđuje svoje znanje pa 2005. godine odlazi na Mizuri Juniverziti u Sjedinjene Američke Države, na program usavršavanja, na temu – istraživačko novinarstvo.

Nakon toga u Banjaluci počinje sa radom politička akademija u organizaciji FPN-a i Fridrih Ebert fondacije koja traje dva semestra, na kojoj se Mihailović, takođe usavršavao. 2012. godine završava komunikologiju, a 2017. godine je magistrirao na Fakultetu političkih nauka.

Siniša Mihailović, u par navrata je istakao da mu je verovatno i najveći „ulov“ u karijeri, odlazak u Sankt Peterburg, kada je uzeo izjavu od tadašnjeg šefa ruske diplomatije, Sergeja Lavrova, koji je govorio o tome da će uložiti veto na britansku Rezoluciju o Srebrenici. Mihailović je još istakao da je Sergej Lavrov najveći svetski diplomata.

„Nekad bilo“

  1. godine, Siniša Mihailović postaje urednik autorske emisije pod nazivom „ „Nekad bilo“ , koja se bavi istorijskim aspektom rata, srpskog nacionalnog nasleđa, privatizacijom, daljnom prošlošću itd.

U svojoj emisiji „Nekad bilo“ , Siniša Mihailović je ugošćavao najuticajnije sagovornike iz celog regiona, pa i sveta.

Velika imena su gostovala u autorskoj emisiji Siniše Mihailovića, poput: dr. Jovana Deretića, generala Momčila Perišića, zatim general Aleksandar Vasiljević, koji je prvi i jedini put dao intervju, upravo Siniši Mihailoviću.

Bili su tu gosti još i Stipe Mesić, Josip Bojkovac, Jovan Divjak i mnogi, mnogi drugi.

Emisija „Nekad bilo“ emitovala se punih devet godina, doživela tri stotine izdanja te

beležila rekordne gledanosti u BiH.

Glavni urednik RTRS-a

Uporedo sa radom na autorskoj emisiji „ NEKAD BILO“ , Mihailović je postao i urednik drugog Dnevnika, najgledanije i najuticajnije emisije u Republici Srpskoj a 2015. godine, kao kruna na sve dolazi funkcija glavnog urednika Informativnog programa RTRS-a.

Na toj dužnosti je ostao sve do 01. oktobra 2019. godine, kada preuzima dužnost Generalnih konzula BIH u Istanbulu ( Turska).

Susret sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom

Siniša Mihailović je često išao na putovanja sa aktuelnim članom Predsedništva BiH, a tadašnjim predsednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, što je uveliko uticalo i na sam pravac njegove karijere, jer je na tim putovanjima imao priliku da upozna lidere svetskog ranga, poput Vladimira Vladimiroviča Putina, sa kojim je posle imao i na desetine susreta.

Susrete sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom, Mihailović je opisivao kao veoma srdačne. Istakao je i to da Vladimir Putin uvek ima vremena za srpske zvaničnike i potpuno razumevanje za srpski narod u Republici Srpskoj.

Vladimira Putina je još nazvao čovekom neverovatne harizme i energije kojom pleni i osvaja sve koji se nađu u njegovoj blizini.

Putovanja sa Miloradom Dodikom, Siniša Mihailović je naveo i kao najveće iskustvo u karijeri, jer je na tim putovanjima pored Vladimira Putina, sreo i Papu, kineske najviše zvaničnike kao i evropske.

Mihailović je Vatikan okarakterisao kao svetski centar moći i naveo da je velika čast biti pozvan tamo i susresti se sa Papom.

Kako je bio licem u lice i sa najvišim kineskim zvaničnicima, istakao je i to da su vrlo ozbiljni, politiku vode planski i dugoročno te da su vrlo smerni.

Knjige, muzika, putovanja

Siniša Mihailović je pasionirani čitalac i u ličnoj biblioteci ima više od 2000 knjiga. Omiljeni književnik mu je Borislav Pekić a voli i američku književnost. Knjiga kojoj se uvek vraća jeste „ Autostoperski vodič kroz galaksiju“. Uživa u poeziji. Od muzike preferira bluz.

Obožava putovanja i ističe da je obišao celu severnu hemisferu. Strast su mu stripovi i u svojoj kolekciji poseduje sve brojeve Alan Forda.