Kurt Cobain

Kratke informacije

Ime i prezimeKurt Cobain
Datum rođenja20. februar 1967.
Mesto rođenjaVašington
Datum smrti5. april 1994.
Mesto smrtiSijetl
DržavaSAD
ZanimanjeMuzičar, pisac
ŽanrRok

Biografija

Kurt Cobain je američki pisac, kompozitor i rok muzičar. Rođen je 20. februara 1967. godine u Vašingtonu, a umro je 5. aprila 1994. u Sijetlu.

Najpoznatiji je kao frontmen i gitarista rok grupe Nirvana. Ostao je zapamćen kao najuticajniji muzičar u istoriji alternativne muzike. Zajedno sa Krist Novoselic (Krist Novoselić) i Aaron Burckharodm (Aron Burkhard) je osnovao bend 1987. godine, te je postao deo Sijetl muzičke scene, kasnije poznatije kao grandž. Nakon što su potpisali ugovor sa DGB Records izdavačkom kućom, uspeh su postigli sa hitom „Smells Like Teen Spirit“, koji se našao na njihovom drugom albumu, Nevermind. Budući da je i album bio veoma uspešan, Nirvana je postala zaštitni znak „generacije X“, a Kurt je proglašen njenim glasnogovornikom.

Posthumno je uvršten u Rock and Roll dvoranu slavnih, zajedno sa članovima benda 2014. godine. Magazin „Rolling Stone“ ga je proglasio 12. najboljim gitaristom svih vremena. Pored toga, MTV ga je smestio na sedmo mesto lestvice „22 Najbolja glasa u muzici“.

Detinjstvo

Sin je Wendy Elizabeth (Vendi Elizabet) i Donald Leland Cobaina (Donald Liland Kobejn). Njegovi preci su poreklom iz Engleske, Francuske, Nemačke, Irske i Škotske. 24. aprila 1970. godine, Kurt je dobio mlađu sestru po imenu Kimberly (Kimberli). Njegovi ujaci i ujne su se takođe uspešno bavili muzikom.

Kurt je opisan kao veselo i uzbuđeno dete koje je u isto vreme bilo osećajno i pažljivo. Talenat za umetnost je pokazao rano kada je počeo da crta svoje omiljene junake iz stripova i crtanih filmova. Entuzijazam za umetnost je poticala i njegova baka Iris Cobain (Ajris Kobejn), koja je bila profesionalna slikarka. Sa samo dve godine je počeo pevati, a sa četiri je svirao i klavir, te pisao pesme.

Kada mu je bilo devet godina njegovi roditelji su se razveli. To je jako uticalo na njega, te se njegovo ponašanje drastično promenilo, nakon čega je postao udaljen i buntovnik. Osećao je pritisak društva da mora imati savršenu porodicu, te ga je zbog toga bila sramota da ide u školu i druži se sa drugom decom.

Nakon što se njegov otac ponovno oženio, na veliko razočarenje Kurta, on je počeo da živi zajedno sa očevom ženom, njeno dvoje dece i ocem. Ispočetka je voleo maćehu jer mu je pružala majčinsku ljubav koja mu je nedostajala, ali nakon što je rodila njegovog polubrata, Chad Cobaina (Čed Kobejn), Kurt je postao ljubomoran, nakon čega je zamrzeo maćehu.

Sa druge strane, njegova majka je bila u vezi sa nasilnikom, te je Kurt često bio primoran da gleda njihove fizičke obračune, kao kada je slomila ruku i morala ići u bolnicu. Wendy nije želela da prijavi novog dečka, te mu je ostala privržena.

Zahvaljujući svemu tome, Cobain je počeo da se ponaša nasilno prema dečaku u školi, nakon čega su ga roditelji odveli psihologu. On je predložio da Kurt bude u jednoj porodici, te je njegova majka u junu 1979. godine predala njegovom ocu puno skrbništvo. Ipak, otac se nije mogao boriti sa buntovnom prirodom dečaka, te ga je dao porodici i prijateljima na čuvanje. Tako je završio u kući porodice Reed (Rid), gde je postao hrišćanin, što se kasnije odrazilo na njegov dalji život.

Iako je mrzio sport, otac ga je terao da igra bejzbol i bude u rvačkom timu. U to vreme, kolege su ga počele zadirkivati jer se družio sa gej učenikom, te je Kurt odučio i sam da se predstavlja kao gej, kako bi ga svi ostavili na miru. Kasnije je i to uticalo na njegov život, jer postoje indicije da je bio biseksualac.

Za vreme drugog razreda srednje škole, Kurt je počeo živeti kod majke u Aberdinu. Dve sedmice pred diplomiranje, ispisao je se iz Aberdin srednje škole jer je shvatio da nema dobar prosek da diplomira. Majka mu je zato dala izbor, ili da se zaposli ili da napusti njen dom. Sedmicu dana kasnije, Cobain je pronašao svoje stvari spakovane u kutije. Zbog toga je često živeo po kućama prijatelja, a ponekad je krišom spavao i u maminom podrumu. Kao beskućnik je živeo i pod mostom reke Viška.

Krajem 1986. godine, Kurt je našao stan, a plaćao ga je tako što je radio u Polynesian odmaralištu 20 kilometara od Aberdina. U tom periodu je često putovao u Vašington kako bi posećivao rok koncerte. Tada je započeo vezu sa Tracy Marander (Trejsi Marander). Veza im je često bila u finansijskim problemima, te je trpela zbog njegove želje da samo sedi kod kuće i crta. Nakon prekida veze sa njom, zaljubio se u Tobi Vail (Tobi Vejl), pank devojku koja je bila sve samo ne tradicionalna kao Cobain. Zajedno su napisali pesmu „Bathtub Is Real“, a ona je njemu bila inspiracija za mnoge pesme u bendu Nirvana.

Karijera

Za svoj 14. rođendan, Kurt je imao opciju da od ujaka dobije ili bicikl ili gitaru. Budući da ga je zanimala rok muzika, Cobain se odlučio za gitaru, nakon čega je vežbao sviranje pesma grupe Led Zeppelin. Pre nego što je počeo stvarati svoju muziku, naučio je svirati i pesme grupe Queen i The Cars. Zanimljivo je da je svirao gitaru levom rukom iako je bio dešnjak.

Za vreme srednje škole, Kurt je retko nalazio društvo s kojim bi svirao. Jednom prilikom upoznao je Krist Novoselica, momka posvećenog pank muzici takođe. Njegova majka je imala frizerki salon, te su njih dvojica nekad vežbali sviranje kod nje. Nekoliko godina kasnije, Cobain je pokušao da uveri prijatelja da oforme bend, tako što mu je dao kopiju demo snimka koji je snimio sa prošlim bendom Fecal Matter.
Nakon nekoliko meseci, Novoselic je konačno pristao, nakon čega su stvorili grupu Nirvana. Naziv benda je bio inspirisan Kurtovim verovanjem, te uticajem budizma na njega. Nirvana je prema njemu oslobađanje od boli i odlazak u neke druge dimenzije, s čime je poistovećivao i pank muziku.

Cobain je bio obeshrabren nakon nekoliko turneja, jer bend nije mogao da privuče veću publiku. Prve dve godine su imali probleme da nađu odgovarajućeg bubnjara, te su se na kraju odlučili za Chad Channinga (Čed Čening), sa kojim je Nirvana snimila album Bleach 1989. godine.
Cobain je s vremenom postao nezadovoljan njegovim performansom, te su pronašli novog bubnjara, ovog puta po imenu Dave Grohl (Dejv Grol). Sa njim su snimili svoj veliki drugi album, Nevermind 1991. godine.

Sa glavnim singlom sa albuma, nazvanim „Smells Like Teen Spirit“, grupa je postala popularna, te su proslavili žanr alternativne muzike zvan grandž. Od prvog albuma su prodali preko 25 miliona albuma u Americi, a preko 80 miliona širom sveta.

Uspeh albuma Nevermind je doveo do popularizacije bendova poput Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden. Kao rezultat, alternativini rok je postao dominantan žanr na radio stanicama i televiziji u Americi za vreme devedesetih godina prošlog veka. Bend je smatran zaštitnim znakom generacije X, a Cobain njenim glasnogovornikom, iako je on prezirao tu titulu. Kurt se borio da pomori veliki uspeh benda sa njegovim nepopularnim korenima. Počeo je da oseća pritisak javnosti, te je zamrzeo svoje obožavaoce koji nisu shvatali širu sliku grupe, uključujući i njene društvene i političke poglede na svet.

Budući da je Kurt bio veliki protivnik seksizma, rasizma i homofobije, bio je i javno ponosan da je Nirvana svirala na koncertu za gej prava u Oregonu 1992. godine, kao podrška grupi No-on-Nine. Koncert je održan u znak revolta protiv Ballot Measure Nine zakona koji bi učio decu u školama da je homoseksualnost neprirodna i perverzna, da je usvojen. Pored toga, Cobain je podržavao i abortus, te je Nirvana bila uključena u Rock for Choice kampanju. Zbog toga je dobijao pretnje smrću, a jedan aktivista je pretio da će ga upucati čim stane na pozornicu.

Nakon potpisivanja ugovora sa DGC Records izdavačkom kućom 1990. godine, grupa Nirvana je otišla na dvosedmičnu letnju turneju po Evropi, sa benom R.E.M. Na osnovu turneje je snimljen i dokumentarac 1992. godine, nazvan „1991: The Year Punk Broke“.

Kurt nije želeo da bude slavan, naročito nakon razočarenje sa lažnim obožavaocima, kao što su bila dva momka koja su silovala devojku dok su pevali Nirvaninu pesmu „Polly“. Zato je 1993. godine grupa izdala svoj poslednji album, nazvan In Utero. Na turneji povodom albuma se osećao veliki uticaj indi muzike, jer je Kurt sa sobom poveo grupe poput Knife, Chokebore i Half Japanese. Poslednji koncert su održali 29. maja 1994. godine, u Minhenu a ubrzo posle toga Kurt se ubio.

Akustični koncert grupe Unplugged je pretvoren u CD, te je posthumno objavljen kao album 1994. godine.

Cobain je uvek smatrao muziku važniju od tekstova pesama, te se zbog toga često ljutio na medije i publiku koju su pokušavali da dešifruju značenje stihova njegovih pesama. Kako bi pokazao da tekst njegove grupe nije bitan, često je odugovlačio sa pisanjem istog, te je za vreme nastupa uživo menjao redosled reči ili izostavljao strofe. Prva dva albuma su po njemu bila veoma lična. Pisao je o svom detinjstvu i ljubavnim odnosima sa devojkama, naročito Vail koja je na njega ostavila ogroman uticaj.

In Utero je govorio o razvodu njegovih roditelja, njegovoj slavi i braku sa pevačicom Courtney Love (Kortni Lav). Pesma „Rape Me“ je napisana kako bi se podigla svest o žrtvama silovanja, ali i kako bi pokazao svoja osećanja vezana za tretman koji je dobijao od medija.

Cobain je voleo i apstraktno slikarstvo. Mnoge njegove slike, crteži i skulpture su se pojavile na albumina Nirvane. Neki od njih su omoti za Incesticide i In Utero. Često su njegove zamisli korištene i za muzičke spotove grupe, a nailazile su na negodovanje producenata spotova.

Cobaine je svirao gitaru za album čitane reči pesama William S. Burroughsa (Vilijam R. Barous), nazvanim „The Priest They Called Him“. Kurt je pesnika smatrao herojem, te je za vreme turneje po Evropi nosio kopiju njegovog dela „Naked Lunch“, koje je kupio u Londonu. Upoznali su se 1993. godine u Kanzasu. Kasnije je pesnik izjavio kako nije bio iznenađen njegovim samoubistvom jer se već data ponašao kao mrtva osoba.

Privatni život

Love i Cobain su se upoznali 12. januara 1990. godine u noćnom klubu u Portlandu. Oboje su bili članovi underground bendova u to vreme. Iako je Love pokušavala da ga osvoji, Kurt je bio neodlučan jer u to vreme nije želeo vezu. Nakon što je nekoliko puta otkazao susret ipak je pristao, jer kako kasnije kaže, Love mu se previše svidela da bi je ignorisao. Ona ga je prvi put gledala na nastupu 1989. godine, u Oregonu. Posle toga su kratko razgovarali, te se Courtney zaljubila u njega.

Često su bili zajedno tokom 1991. godine, te su se zbližili zbog zajedničke upotrebe droge. 24. februara naredne godine, nekoliko dana nakon Pacific Rim turneje Nirvane, par se venčao na Havajima. Kurt se na venčanu pojavio u zelenoj pidžami. Osam ljudi je prisustvovalo ceremoniji, uključujući i bubnjara Nirvane. Njihova ćerka je rođena 18. avgusta 1992. godine. Zove se Frances Bean Cobain (Frencis Bin Kobejn). Ultrazvuk njihove nerođene ćerke se našao na naslovnoj strani postera za singl „Lithium“.

U jednom intervjuu, Love je rekla kako je koristila heroin dok je bila trudna, što je dovelo do skandala u medijima. Iako su ih novinari opsedali i do tada, pompa je postala toliko velika da je par pred sudom morao da odgovara za svoje postupke. Love je kasnije izjavila kako je prestala sa upotrebom heroina jer je saznala da je trudna.

Kurt je u februaru 1993. godine objavio kako je biseksualac. Opisao je se kao feminiziran u detinjstvu budući da je često nosio haljine. Otvoreno se zalagao za prava LGBTQ zajednice, te je podržavao bendove koji su imali gej članove. Izjavio je kako se od sedme godine osećao drugačijim, te da su ga u školi maltretirali jer su mislili da je homoseksualac.

Većinu života je patio od bronhitisa i boli zbog neidentifikovanog stomačnog problema. Prvi put je probao marihuanu sa 13 godina, a nastavio je sa težim drogama tokom tinejdžerskih godina. Voleo je da konzumira i alkohol, jer je tako lečio ADHD i depresiju. I njegova dva ujaka su počinila samoubistvo pištoljem nakon što su imali problema sa mentalnim zdravljem i konzumirali alkohol.

1986. godine je prvi put probao heroin. Koristio ga je ponekad sve do 1990. godine, kada je razvio zavisnost. To je uticalo na Nevermind turneju benda, jer bi Cobain zaspao tokom važnih događaja kao što su gostovanja u emisijama ili nastupi. Kada je saznao da će postati otac, Kurt je odlučio da ide na odvikavanje. Ipak, nekoliko meseci kasnije bi pokleknuo i čitav ciklus bi se ponavljao. Nakon izjave Love da je uzimala heroin dok je bila trudan, sud im je oduzeo ćerku na dve sedmice, te su je vratili pod uslovom da par svake sedmice donosi urin na testiranje tragova droge.

Pre nastupa na New Music seminaru u Njujorku, u julu 1993. godine, Kurt se predozirao. Love je odlučila da ne zove hitnu pomoć, već mu je sama dala injekciju naloksana, kako bi ga vratila u život.

Za vreme turneje u Minhenu, 1. marta 1994. godine, pevaču je pozlilo, te je naredni dan poslan na lečenje u Rim. Tu mu se pridružila žena Courney Love, koja ga je naredni dan pronašla u nesvesti, jer se predozirao tabletama i šampanjcem. Odmah je poslat u bolnicu, te je ostatak dana proveo u nesvesti. Courtney veruje da je to bio njegov prvi pokušaj samoubistava.

Sedamnaest dana kasnije, Love je pozvala policiju jer se Kurt zaključao u sobu sa pištoljem. Nakon dolaska policije, Kurt je izjavio kako nije želeo da se ubije, već je želeo da pobegne od žene.
Na intervenciju prijatelja, 30. marta 1994. godine je krenuo na odvikavanje u Exodus centar u Los Anđelesu. Nekoliko dana kasnije, preskočio je ogradu od 2m, te je odleteo za Sijetl. Budući da njegova porodica nije znala gde je, Love je 3. aprila unajmila privatnog detektiva da ga nađe.

8. aprila njegovo telo je pronašao električar Gary Smith (Geri Smit), u njegovoj kući na Lejk Vašington bulevaru. Gary je mislio da pevač spava, dok nije video pušku prislonjenu uz njegovu bradu. Kurt je ostavio oproštajno pismo u kojem je rekao da više nije osećao uzbuđenje oko stvaranja muzike. Tragovi heroina i dijazepama su pronađeni u krvi. Na obdukciji je utvrđeno da se ubio 5. aprila, samo ga niko nije pronašao ranije. Njegovo lice je bilo toliko neprepoznatljivo si je pucao puškom u usta, da su samo pomoću otisaka prstiju utvrdili da se radi o pevaču.

10. aprila je održano javno bdenje za njega u Sijetl centru, na koje je došlo oko sedam hiljada ljudi. Završna ceremonija za njega je održana 31. maja 1999. godine, kojoj su prisustvovali Love i Tracy Marander. Njegova ćerka Francis je prosula njegov pepeo po Meklejn Kriku u Olimpiji, gradu u kojem je pronašao svoju umetničku muzu.

Budući da je umro sa 27 godina, Kurt je postao član Kluba 27. Oko njegove smrti postoje brojne teorije zavere i kontroverze. Najviše se sumnja da je njegovu smrt želela Love jer Kurt nije planirao da se ubije, već da napusti grupu i nju. Jedan čovek je čak 1998. godine u dokumentarcu „Kurt i Cortney“ izjavio kako mu je ponudila 50 hiljada dolara da ga ubije. Policijska stanica u Sijetlu je izjavila kako bar jednom sedmično dobije zahtev da se slučaj pevača ponovno istraži. Pred dvadesetu godišnjicu njegove smrti u javnosti su objavljene nove slike tela pevača. I pored njih, istražitelji smatraju da je njegova smrt uzrokovana samoubistvom.

2006. godine, Cobain je zauzeo mesto Elvis Presleya (Elvis Prisli), kao preminula zvezda koja zarađuje najviše novca. Prodaja albuma Nirvane nakon njegove smrti je drastično porasla, kao i sama popularnost članova benda i njegove porodice.

Posle smrti pevača izašla je knjiga „Come as You Are: The Story of Nirvana“, koja se 2006. godine pretvorila i u dokumentarac „Kurt Cobain: About a Son“. Objavljeno je i nekoliko knjiga povodom želje obožavaoca i javnosti da se sazna pravi uzrok smrti pevača, budući da mnogi veruju da je zapravo ubijen. Neke od njih su „Who Killed Kurt Cobain?“, „Love and Death: The Murder of Kurt Cobain“ i „Heavier Than Heaven“.

2005. godine, film „Last Days“ je inspirisan smrću pevača, a 2009. godine posvećena mu je i knjiga „Grunge is Dead: The Oral History of Seattle Rock Music“. U decembru 2012. godine, za vreme umetničke izložbe Art Basel u Majamiju je prikazan kratki film, nazvan „Kurt“. Bend je u aprilu 2014. godine uvršten u Rock and Roll dvoranu slavnih. Love i Grohl su prihvatili nagradu na ceremoniji.
Naredne godine je prikazan film „Kurt Cobain: Montage of Heck“ na Sundance filmskom festivalu, a izašao je i film „Soaked in Bleach“.
Budući da Cobain nije sahranjen, te samim tim nema grob, mnogi obožavaoci svake godine obeležavaju njegovu smrt tako što posećuju Vireta park, koji se nalazi u blizini njegove nekadašnje kuće. Pored toga, neki od obožavaoca posećuju i obalu reke Viške, jer je njegov pepeo prosut u blizini nje.

Diskografija

  • 1989. Bleach
  • 1990. The Winding Sheet
  • 1991. Nevermind
  • 1993. The Prist They Called Him
  • 1993. Houdini
  • 1993. In Utero
  • 1994. MTV Unplagged in New York
  • 2015. Montage of Heck: The Home Recordings

Izvori

Kurt Cobain na društvenim mrežama

YoutubeNirvana @ YouTube