Adil Maksutović

Kratke informacije

Ime i prezimeAdil Maksutović
Datum rođenja14. jul 1983.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk
Visina-

Biografija

Adil Maksutović je srpski pop-folk pevač najpoznatiji po pesmama „Ne mogu bez tebe ja“, „Sinovi tuge“, „Od usana do stopala“, „Laku noć“ i drugima. Rođen je 14. jula 1983. godine u Beogradu, gde i danas živi s Anom Ramadanovski, ćerkom pokojnog pevača Džeja Ramadanovskog. Adil i Ana imaju dvoje dece.

Muzičku karijeru započeo je sa 18 godina pevajući u beogradskim klubovima. Prvi singl snimio je 2007. godine. Pesma „Ne mogu bez tebe ja“ je za vrlo kratko vreme postala poznatija od samog pevača. Prvi album pod naslovom „Nikada“ objavio je godinu dana kasnije.

Do sada je snimio ukupno četiri studijska albuma, pet singlova i dve duetske pesme, s Alegro bendom i Marijom Šerifović. Pesma „Laku noć“ s kojom je 2012. godine pobedio na Grandovom festivalu je jedna od njegovih najpopularnijih.

Održao je brojne turneje širom sveta, te nastupao s nekim od najvećih imena srpske folk muzike. U novembru 2017. godine je održao dva velika solistička koncerta u prepunom Sava centru u Beogradu. Njegove pesme beleže milionske preglede na „Ju Tjubu“ („You Tube“), a na društvenim mrežama ga prate stotine hiljada obožavalaca.

Detinjstvo i obrazovanje

Adil Maksutović je rođen 1983. godine u Beogradu. Najstarije je dete Arifa i Džemile Maksutović. Ima godinu dana mlađu sestru Adelu i osam godina mlađeg brata Maksuta. Do 1994. godine porodica je živela u Lozničkoj ulici na Vračaru, a od tada živi u beogradskom naselju Kotež. Iako ne voli mnogo da govori o svom privatnom životu, u jednom intervjuu je ispričao da je uprkos burnim godinama u kojima je odrastao imao srećno i bezbrižno detinjstvo.

S obzirom da je bio veoma nemirno i energično dete roditelji su ga upisivali na više sportova istovremeno kako bi kanalisao svoju energiju. Uprkos tome, kaže da je bio veoma poslušan i nikada se nije suprotstavljao majčinim i očevim odlukama. Od ranog detinjstva pokazivao je sklonosti prema muzici, pa je prvi put nastupio sa tri godine, ispod šatora na porodičnom veselju. Tada nije ni slutio da će mu muzika postati primarno zanimanje, ali mu je prijala pažnja koju je dobijao.

Do petog razreda pohađao je osnovnu školu na Vračaru, a 1994. godine školovanje nastavio u školi u beogradskom prigradskom naselju Kotež. Bio je odličan učenik i nosilac „Vukove diplome“. Kao solista je nastupao sa školskim horom, s kojim se takmičio sa horovima iz drugih škola.

Nakon završene osnovne škole upisao je 6. beogradsku gimnaziju. Uspesi koje je postizao u osnovnoj nastavili su se i u srednjoj školi. Sve do četvrtog razreda knjiga mu je bila osnovna zanimacija, a nakon što je počeo da nastupa u beogradskim klubovima, mnogo je zavoleo muziku. Roditelji se nisu slagali sa time da se Adil bavi muzikom, jer su želeli da iskoristi svoj potencijal i nastavi školovanje. Naročito se brinula majka jer je njen brat takođe muzičar, ali i veliki boem, a ona takav život nije želela za svog sina.

Ipak, prekretnica se desila 2001. godine kada ga je komšija Aca Janković koji je svirao gitaru u jednom bendu pozvao da zameni njihovog pevača jer on nije mogao da dođe na nastup. Premda nije znao repertoar Adil se pojavio u restoranu „Plavi Dunav“ koji se nalazio u sklopu stadiona Fudbalskog kluba „Palilulac“. Publika je bila oduševljena pa je njihova svirka donela zavidan bakšiš. Mladi pevač je novce podelio roditeljima, bratu i sestri i uvek se rado seća prvog honorara.

Nakon završene srednje škole upisao je Elektrotehnički fakultet u Beogradu i to kako bi ostvario želju svojih roditelja. S obzirom da je tada već uveliko nastupao, nije stizao na vežbe i predavanja, pa mu je bilo veoma teško da isprati nastavu i polaže ispite. Zato je obnovio godinu.

Kada je shvatio da stvari ne idu po planu upisao Mašinski fakultet, jer je smatrao da će mu to ići mnogo lakše. Međutim, kao i sve tehničke nauke i mašinstvo je zahtevalo konstantan rad. Tada se tajno prijavio na polaganje prijemnog ispita za Višu školu unutrašnjih poslova (Kriminalističko-policijska akademija) u Zemunu. Bio je drugi na rang listi od oko hiljadu prijavljenih kandidata. Ubrzo je shvatio da ga to zanima, te da će sasvim sigurno roditeljima doneti diplomu. Nakon završene Akademije, 2013. godine upisao je Pravni fakultet, a 2015. godine stekao zvanje master prava.

Karijera

Od njegovog prvog nastupa s Acom Jankovićem prošlo je par meseci pre nego što je Adil odlučio da nastavi da peva u klubovima. Jedno od prvih mesta na kojima su Beograđani mogli da čuju mladog pevača jeste splav „Bata Laki“. Pesme je izvežbavao tako što je preslušavao kasete raznih izvođača i zapisivao tekstove. S vremenom je proširio repertoar pa su ga i drugi klubovi zvali da nastupa.

U restoranu „Venecija“ prvi put ga je slušao folk pevač Sinan Sakić, te je pohvalio njegovo pevanje i dao mu par saveta kako da zvuči originalnije. Upravo je sa Sinanom, Džejom i Ackom Nezirovićem prvi put otišao u studio kod Aleksandra Radulovića poznatijeg po nadimku Futa, kako bi poznati kompozitor i producent ocenio njegovo pevanje. Futi se svideo Adilov glas, te su dogovorili saradnju.

Mladi pevač se u julu 2007. godine pojavio na Festivalu „Dragiša Nedović“ u Vrnjačkoj Banji sa pesmom „Ne mogu bez tebe ja“ za koju je sam napisao tekst. Pesma je vrlo dobro prošla kod publike pa je snimljena i u studiju.

Pošto je dogovorio saradnju s Radulovićem potpisali su trogodišnji ugovor i počeli da rade na pesmama za prvi album. Većinu tekstova napisala je mlada autorka Jelena Trifunović. Međutim, sticajem okolnosti Futa nije završio album, a Adil ga je objavio u izdanju Produkcijske kuće „Gold Music“. Na tom albumu našlo se deset pesama, a najzapaženija je bila pesma „Ne mogu bez tebe“.

Kako sam pevač kaže ta numera je postala poznatija od njega, a delimično zahvaljujući učesnicima rijaliti emisija koje su u to vreme bile na vrhuncu popularnosti.

Adil je nastavio da nastupa u Beogradu, a drugi studijski album pod nazivom „Ljubi me po sećanju“ je objavio 2010. godine u izdanju Produkcijske kuće „City Records“. Osim naslovne, veliku popularnost stekle su i numere „Od usana do stopala“, „Sinovi tuge“, „Najbolji grad na svetu“ i druge. Nakon ovog albuma slušaoci su povezali prepoznatljiv glas sa likom pevača čije pesme vole.

U jednom intervjuu ispričao je da je pesmu „Od usana do stopala“ dobio na poklon od autorke Gordane Goce Urek, te da mu je veoma draga, jer je pokazala da pravi umetnici ne gledaju samo komercijalnu stranu posla kojim se bave. Nakon prvog većeg honorara odužio se ženi koja mu je tom pesmom mnogo pomogla.

Godine 2011. snimio je duet s Alegro bendom pod naslovom „Život bez tebe ne živim“. Reč je o numeri grčkog muzičara Sabanisa Georgiosa i tekstu koji je napisala Jelena Trifunović. Pesma je za vrlo kratko vreme postala veliki hit, a na „Ju Tjubu“ ima više od osam miliona pregleda.

Jednom prilikom je priznao da je odbijao da plaća novinarima pozitivne tekstove o sebi i televizijskim kućama da prikazuju njegove spotove. Umesto toga, karijeru je gradio pevajući dobre pesme, vodeći računa o tekstovima u njima i muzici po kojoj je prepoznatljiv.

Na nagovor Saše Dragića 2012. godine prijavio se za učešće na Grand Festivalu sa pesmom „Laku noć“ čiji tekst je pisala Katarina Jovanić, a muziku i aranžman sam Dragić. Pevač je u jednom intervjuu rekao da je refren pesme imao čak 12 verzija, te da je ona koju je tada otpevao bila konačna. Premda je u tom momentu smatrao da su svi festivali u Srbiji namešteni, odlučio je da se prijavi.

Pesma je osvojila prvu nagradu i publike i žirija, te postala jedna od njegovih najslušanijih u dotadašnjoj karijeri. Zahvaljujući toj pobedi dobio je i više medijskog prostora, što je za rezultat imalo i više nastupa širom Srbije, Evrope, pa i celog sveta.

„City Records“ je 27. maja 2013. godine objavio Adilov treći studijski album na kome se našlo devet pesama, uključujući i duet s Alegrom bendom i singl „Laku noć“. Sa tog albuma izdvojile su se i numere „Ne diži ruku na nas“, „Bolje moglo je“, „Maskenbal“ i druge.

U februaru 2015. godine je sa kolegicom Marijom Šerifović premijerno predstavio duetsku pesmu „Ne spominji ljubav“ koja prestavlja obradu velikog španskog hita „Esta Coribe“ iz 1984. godine. Na pesmi su sarađivali s brojnim stranim muzičarima, a tekst  je adaptirao Bane Opačić. Tom prilikom pevačica je na društvenim mrežama napisala da su „Adil Maksutović i Marija Šerifović dva najbolja vokala koje je Srbija ikad imala“. Numera broji na desetine miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

26. maja 2015. godine objavio je singl „Ista ja“. Ovom pesmom Adil je napravio blagi zaokret u karijeri. Pevač koji je do tada snimao ljubavne balade pokazao je da se dobro snalazi i u „življim“ pesmama. Tekst za ovu pesmu su pisali Bane Opačić i Jelena Trifunović, a muziku i aranžman Bojan Vasić. Numeru prati zanimljiv spot sa profesionalnim plesačima i atraktivnim devojkama.

Četvrti studijski album u karijeri objavio je 2016. godine pod imenom „Ja sam ostao ja“ u izdanju „City Recordsa“. Na njemu se našlo deset pesama, uključujući duet „Ne spominji ljubav“ i singl „Ista ja“. Objavljene su i dve bonus pesme  „Prosjak i Kralj“ i „Vidim nas“ u nešto izmenjenim verzijama.

Tokom 2017. godine Adil je objavio tri singla – „Veruj u nas“, „Lepotice“ i „Ne kidaj mene od sebe“. Spot za baladu „Veruj u nas“ sniman je u Istanbulu, a dok je spot za pesmu „Lepotice“ snimljen u Atini. Scenario spota za treću pesmu potpisuje sam pevač, a režiju je radio zajedno sa Stojanom Mihajlovim.

U novembru 2017. godine održao je dva velika koncerta u beogradskom Sava centru gde su mu gošće bile Marija Šerifović i Slađa Alegro. Podržale su ga mnoge kolege poput Zorice Brunclik, Ilde Šaulić, Seke Aleksić, Mine Kostić, Bojana Marovića i drugih. Zbog velikog interesovanja Adil je održao dva velika koncerta u istom mesecu.

Polovinom aprila 2018. godine predstavio je baladu „Prva si“ čiji tekst je pisao Bane Opačić. Pesmu je premijerno predstavio na muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“, a prati je zanimljiv spot sniman na Tajlandu. I ova, kao i prethodne numere beleži milionske preglede na „Ju Tjubu“.

Baladu „Gde je ljubav“ je publici predstavio 15. maja 2019. godine. Reč je o kompoziciji grčkog muzičara Stana Antipariotisa (Stan Antipariotis) za koju su tekst pisali Jelena Trifunović i Adil. Snimio je i interesantan spot koji je na platformi „Ju Tjub“ za dve godine zaradio preko 11.5 miliona pregleda.

Polovinom septembra 2019. godine svoju publiku je počastio baladom „Nije nama suđen rastanak“. Na ovoj numeri je sarađivao sa turskim muzičarem Mehmetanom Disbudakom (Mehmethan Dişbudak) i Divnom Milovanović. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, Adil ni ovog puta nije razočarao svoje obožavaoce.

Adil je početkom leta 2020. godine objavio pesmu „Magija“, dok je u oktobru iste godine predstavio singl „Daj mi ruku“.

Privatni život

Adil Maksutović je rođen 1983. godine u Beogradu. Do 11. godine živeo je na Vračaru, a 1994. godine porodica je kupila stan od Džeja Ramadanovskog i preselila se u prigradsko naselje Kotež, gde pevač i danas živi.

Iste, 1994. godine upoznao je i svoju sadašnju zaručnicu. Ipak, Ana Ramadanovski je tada imala šest, a on jedanaest godina. Jedno vreme su im se roditelji družili pa su se često sretali na rođendanima i slavljima. Kada je Ana preselila kod majke Nade u drugi deo grada, prestali su da se viđaju. Ponovo su se sreli 2005. godine i nakon nekoliko neobaveznih druženja, počeli da se zabavljaju.

Zaprosio ju je 2013. godine na koncertu španskog pevača Davida Bizbala (David Bisbal) u Barseloni. Polovinom oktobra iste godine dobili su sina Adrijana. Ipak, samo dva meseca nakon rođenja deteta našli su se u žiži skandala, koji je izazvao višemesečnu medijsku pažnju.

Naime, polovinom decembra iste godine Ana je prijavila policiji da ju je suprug pretukao. U izjavi je navela da ju je Adil vukao za kosu i tukao pesnicama, te da su joj od udaraca ostali hematomi na telu. Iste večeri pobegla je kod majke u stan, a kasnije ga prijavila policiji. Prema navodima medija, Ana je imala vidljive povrede na telu, što je dokazano i lekarskim pregledom. Tada je izjavila da neće teretiti verenika jer ne želi da otac njenog sina završi u zatvoru, ali je kazala da mu se nikada neće vratiti.

S druge strane, pevač je tvrdio da nije tukao svoju verenicu, te da ju je samo „jače prodrmao“ jer je vređala njegovu majku, te da je sve to jedna velika medijska hajka na njega zbog uspeha koji je postigao. Par godina kasnije je u jednom televizijskom intervjuu otkrio razloge zbog kojih su bili razdvojene. Naime, Adil je rekao da je do svega toga došlo iz razloga što su njihovi roditelji bili u lošim odnosima. On je istakao da je svako od njih stao na stranu svojih roditelja, te da je sve ostalo bio samo medijski linč.

Priznao je da od tada nema nikakve odnose sa svojim svekrom, folk pevačem Džejom Ramadanovskim, ali da on redovno viđa svoju ćerku i unuka. S druge strane Džej je priznao da čeka barem izvinjenje od zeta koji i dalje tvrdi da nema zašto da se izvinjava. Zbog svega toga Adilu je otkazano nekoliko nastupa, ali je njegova Producentska kuća „City Records“ izdala saopštenje u kom se navodi da neće raskinuti ugovor s pevačem, jer ne ulaze u privatne stvari izvođača sa kojima sarađuju.

Da je u Adilovom i Aninom životu sada sve u redu dokazali su na koncertu 17. novemba 2017. godine u Sava centru, gde je njegova verenica sa sinom iz prvog reda pratila koncert.

Domaći tabloidi su u junu 2019. godine objavili vest da je Ana doživela spontani pobačaj, a to je potvrdio i njen otac, pevač Džej Ramadanoviski. U januaru 2020. godine Adil i Ana su dobili drugog dečaka.

Diskografija

Albumi

 • 2008. Nikada
 • 2010. Ljubi me po sećanju
 • 2013. Maskenbal
 • 2016. Ja sam ostao ja

Singlovi

 • 2012. Život bez tebe ne živim (duet s Alegro bendom)
 • 2015. Ista ja
 • 2015. Ne spominji ljubav (duet s Marijom Šerifović)
 • 2017. Veruj u nas
 • 2017. Lepotice
 • 2017. Ne kidaj mene od sebe
 • 2018. Prva si ti
 • 2019. Gde je ljubav
 • 2019. Nije nama suđen rastank
 • 2020. Magija
 • 2020. Daj mi ruku

Adil Maksutović na društvenim mrežama

FacebookAdil @ Facebook
InstagramAdil @ Instagram
YoutubeAdil @ YouTube