Nenad Pagonis

Kratke informacije

Ime i prezimeNenad Pagonis
Datum rođenja28. jul 1987.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
ZanimanjeSportist, kik bokser
Visina192 cm
Težina91 kg

Biografija

Nenad Pagonis je srpski kik-bokser i bokser.  U kik-boksu je osvojio devet pojedinačnih i jednu ekipnu titulu svetskog šampiona, kao i tri titule evropskog šampiona u tri različite težinske kategorije. Za njega kažu da je „čovek gvozdenih pesnica i mekog srca“. Rođen je 28. jula 1987. godine u Novom Sadu.

Privatni život

Njegov deda je poreklom Grk. Bio je vođa grčkih partizana koji su se posle Drugog svestskog rata doselili u selo Bulkes (današnji Bački Maglić). Tu su osnovali eksteritorijalnu „grčku republiku“ i imali su svoje institucije.

Nenadovo detinjstvo je bilo veoma teško. Iako se sa porodicom preselio na Frušku goru, nastavio je da ide u osnovnu školu koja se nalazi u Novom Sadu. Tokom bombardovanja su srušeni mostovi što mu je dodatno otežalo putovanje. Nakon toga je završio srednju ekonomsku školu „Svetozar Miletić“.

Pagonis je prvo trenirao košarku i bio je plejmejker u KK Novi Sad, ali se 2004. godine odlučio za kik-boks. Želeo je rekreativno da se bavi ovim sportom, ali dve godine kasnije je postao seniorski prvak Evrope. Na treninge je išao u bušnim patikama, a pošto su se kasno završavali, morao je da stopira do kuće.

2006. godine Nenad je ostao bez oca za koga je bio jako vezan.

2010. godine je počeo da se zabavlja sa sedam godina starijom glumicom Majom Brukner. Pošto je njihova veza prevazišla brojne prepreke, Pagonis smatra da nije potrebno da je ozvaniče pred matičarem.

U januaru 2015. godine je dobio ćerku Tesu. Njegova partnerka je imala težak porođaj zbog kog je devojčica duže ostala u bolnici.

U septembru 2016. godine Pagonis je postao otac dečaka Vladimirosa koji nosi ime njegovog oca. Ravnopravno je učestvovao u roditeljskim obavezama, kupao je decu, uspavljivao ih, menjao pelene, i sl.

Nakon rođenja dece, Nenad i Maja su se preselili na periferiju gde su napravili kuću sa dvorištem. Iako je strastveni bajker, Nenad je prodao svoj suzuki „intruder“ od 1.800 kubika i kupio je porodični automobil.

Pagonis je visok 192 cm, a težak 91 kg. Njegov omiljeni udarac je desni aperkat, a najjače oružje mu je glava.

Karijera

Kik-boks

2006. godine Pagonis je osvojio zlatnu medalju Svetske kik-boks asocijacije (W.A.K.O). Bio je prvi i na Balkanskim igrama u Makedoniji, regionalnom sportskom takmičenju u kome učestvuju sportisti iz zemalja Balkanskog poluostrva.

Od 2007. do 2009. godine je trijumfovao na dva svetska prvenstva, dva svetska kupa i na Balkanskom prvenstvu.

2009. godine Nenadu je u polufinalu svetskog prvenstva naprsla bedrena kost zbog čega su lekar i trener savetovali da ne učestvuje u finalu. Pošto se taj meč održao na rođendan njegovog pokojnog oca, odlučio je da ih ne posluša. Pobedio je posle tri runde i postao je prvak sveta u kategoriji do 86 kg.

Krajem godine je otvorio klub „Pagonis team“ u Novom Sadu. To je uradio sa namerom da omladinu skloni sa ulice i da promoviše K-1 disciplinu kao borilački sport.

2010. godine je postao profesionalac i izborio se za W.A.K.O Pro svetsku titulu u borbi protiv dotadašnjeg šampiona Antonia Souse koga je nokautirao u trećoj rundi. Nakon toga, Pagonis se pridružio Majkovoj teretani u Amsterdamu gde je trenirao sa kik-bokserima kao što su Badr Hari i Melvin Manhof (Melvin Manhoef).

Krajem 2013. godine se borio protiv Artema Vakhitova, najboljeg ruskog kik-boksera, u „Medison skver gardenu“ („Madison Square Garden“) u Njujorku. Iako je Nenad dobio meč, sudija je doneo sumnjivu odluku i proglasio ruskog borca za pobednika.

U karijeri je imao ukupno 113 mečeva, a trijumfovao je u 107. Nekoliko puta je nastupao na najprestižnijem takmičenju u kik-boksu čiji je naziv „It’s show time“. Uprava najjačeg svetskog kluba „Golden Glory“ ga je pozvala na probu. Gostovao je u kampu trostrukog osvajača K-1 turnira, Petera Aertsa.

Nagrade:

Kao profesionalac osvojio je:

  • 2010. godine W.A.K.O. Pro Svetsko prvenstvo u teškoj kategoriji -88.6 kg;
  • 2012. godine W.K.B.F. Međunarodno Super prvenstvo u teškoj kategoriji +95 kg;
  • 2012. godine WAKO. Pro Grand Prix (kao član srpskog nacionalnog tima);
  • 2013. godine W.A.K.O. Pro Svetsko prvenstvo u teškoj kategoriji -94.1 kg;
  • 2014. godine W.A.K.O. Pro Svetsko prvenstvo u teškoj kategoriji -88.61 kg.

Kao amateru  pripale su mu sledeće nagrade:

  • 2006. godine W.A.K.O. Balkansko prvenstvo Burgas, Bugarska – zlato;
  • 2006. godine W.A.K.O. Evropsko prvenstvo Skoplje, Makedonija – zlato;
  • 2007. godine W.A.K.O. Svetski kup Segedin, Mađarska – zlato;
  • 2007. godine W.A.K.O. Svetsko prvenstvo u Beogradu, Srbija – zlato;
  • 2008. godine W.A.K.O. Svetski kup Segedin, Mađarska – zlato;
  • 2008. godine W.A.K.O. Balkansko prvenstvo Ohrid, Makedonija – zlato;
  • 2008. godine W.A.K.O. Evropsko prvenstvo Oporto, Portugal – srebro;
  • 2009. godine W.A.K.O. Svetski kup Segedin, Mađarska – zlato;
  • 2009. godine W.A.K.O. Svetsko prvenstvo Filah, Austrija – zlato;
  • 2011. godine W.A.K.O. Svetsko prvenstvo Skoplje, Makedonija – zlato;
  • 2012. godine W.A.K.O. Evropsko prvenstvo Ankara, Turska – zlato;
  • 2013. godine W.A.K.O. Svetsko prvenstvo Gvaruža, Brazil – zlato;
  • 2014. godine W.A.K.O. Evropsko prvenstvo Bilbao, Španija – srebro;
  • 2015. godine W.A.K.O. Svetsko prvenstvo u Beogradu, Srbija – zlato.

Takođe je dobitnik Dnevnikove nagrade (2007.), Majske nagrade (2009.), Zlatnog kik-boksera (2008. i 2009.) kao najuspešniji sportista i Spartakove nagrade za najboljeg sportistu (2012.).

Boks

Pošto je sve osvojio u kik-boksu, 2015. godine Nenad se posvetio boksu. Nekoliko godina ranije je radio sa Fricom Zdunekom, trenerom braće Kličko, koji je preminuo. Nakon toga je pristupio boks klubu u Nemačkoj. Do sada je imao sedam borbi, a u pet je nokautirao protivnika. Ušao je u sto najboljih na svetu, a voleo bi da nastupa na Olimpijskim igrama.

Interesovanja

Nenad je svestrana ličnost pa se, osim kik-boksom i boksom, bavi muzikom, šahom, stolarstvom, itd. On peva, piše pesme, svira gitaru i ima svoj rok bend „Black Peocock“ (ranije „Jurassic Rock“) u kome je klavijaturista političar Nenad Čanak, basista Aleksandar Caki Kravić, a pevačica njegova partnerka Maja. Najviše voli rok i metal i izlazi samo u klubove u kojima se pušta ova muzika. Njegova omiljena grupa je AC/DC, a pesma „Hotel California“ od grupe Eagles. Po završetku karijere, planira da se posveti muzici.

Od sedme godine igra šah i nastupao je za šahovske klubove „Jugović“ i „Titel“. Radio je kao voditelj na Radiju 101. Kompanija „Rejn internešnl“ iz SAD-a ga je angažovala kao motivacionog govornika.

Uglavnom čita knjige sa tematikom iz istorije, psihologije i spiritualnosti. Oprobao se i u stolarstvu koje smatra jednom vrstom umetnosti. Po prirodi je avanturista i voli ekstremne sportove. Veliki je ljubitelj životinja i ima konja, psa i mačku.

Osim srpskog jezika, govori engleski i pomalo grčki. Upisao je akademske studije iz oblasti menadžmenta u sportu. Njegov moto je: „Nikad ne odustaj od svojih snova. Snovi postaju java kada duboko veruješ u njih.“

Humanitarne akcije

U aprilu 2014. godine Pagonis je pomogao u sakupljanju novca za lečenje devojčice kojoj je trebala skupa transplantacija koštane srži. Dao je na aukciju pojas profesionalnog prvaka sveta koji je osvojio 2010. godine u Milanu. Iako ovaj predmet za njega ima neprocenjivu vrednost, rekao je da će biti još vredniji ako doprinese da se spasi život jednog deteta. Nenad ne voli javno da govori o svojim humanim gestovima, ali u ovom slučaju je pristao to da uradi kako bi podstakao i druge ljude da pomognu.

2015. godine mu je uručena nagrada „Hello Awards“ za humanost.

U septembru 2017. godine je započeo učešće u humanitarnom šou programu „Tvoje lice zvuči poznato“. Do sada je imitirao Jelenu Karleušu, Šabana Šaulića, Aksl Rouza (Axl Rose), Hari Stajlsa (Harry Styles), Robi Vilijamsa (Robie Williams), Mark Antonija (Marc Anthony) i Končitu Vurst (Konchita Wurst). Tokom imitacije Harija Stajlsa, Nenad je nastupio sa svojom partnerkom i oduševili su žiri i publiku. Osvojio je prvo mesto kao Mark Antoni, a nagradu od 1.000 evra je donirao dečaku koji boluje od limfoblasne leukemije.

Nenad je sa svojim bendom održao veliki broj humanitarnih koncerata. Osnovao je Fondaciju „Pagonis“ za pomoć bolesnoj i socijalno ugroženoj deci. Smatra da se čovek duhovno usavršava kroz humanitarni rad.

Najomraženija osoba na Tviteru

Pre imitacije Končite Vurst u šou programu „Tvoje lice zvuči poznato“, Pagonis je rekao da ima moralnu dilemu da li da prihvati ovu ulogu. Istakao je da nema ništa protiv homoseksualaca, ali da mu je žena sa bradom degutantna. Na kraju nastupa je skinuo haljinu ispod koje je nosio majicu sa likom Nikole Tesle. Izjavio je da je to uradio jer smatra da deci i mladima uzor treba da bude neko poput našeg velikog naučnika.

Pagonisov postupak je izazvao oprečne reakcije u javnosti. Mnogi su ga optužili da je homofob, a pevačica Marija Šerifović je objavila tvit u kome ga je uvredila. Nenad je prokomentarisao je ona nevaspitana i puna mržnje i da ga ne dotiče njeno mišljenje.

Pojavljivanje u medijima

Iako ne voli da se eksponira u javnosti, krajem 2014. godine Pagonis je učestvovao u šou-programu „Sladak život“ u kome je delio svoju intimu sa gledaocima. Izjavio je da je doneo takvu odluku sa ciljem da promoviše zdrav i normalan način života koji vodi.

Politika

U decembru 2013. godine Nenad se učlanio u Srpsku naprednu stranku (SNS). Rekao je da je politika ove stranke ispravna i da veruje da će zajedno vratiti omladinu na pravi put. Smatra da bi sportisti trebali više da se politički angažuju kako bi oni postali uzori mladima, a ne kriminalci i nasilnici.

Nenad Pagonis na društvenim mrežama

FacebookNenad @ Facebook
InstagramNenad @ Instagram