Lena Kovačević

Kratke informacije

Ime i prezimeLena Kovačević
Datum rođenja25. februar 1982.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePevačica
ŽanrDžez, pop
Visina-

Biografija

Lena Kovačević je srpska džez pevačica, kompozitorka i tekstopisac. Rođena je 25. februara 1982. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Udata je za preduzetnika Veljka Brčina, s kojim ima dva sina – Vuka i Teodora. Lena je ćerka srpskog akademika, pisca i scenariste Dušana Kovačevića.

Završila je osnovnu i srednju muzičku školu, te diplomirala džez pevanje na Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu. Srpska javnost ju je prvi put upoznala 2003. godine kada je sa Momčilom Bajagićem Bajagom opevala pesmu „Pada vlada“ u čuvenom filmu njenog oca „Profesionalac“. Tokom 2004. godine je sa holandskim Kraljevskim orkestrom nastupala u Holandiji i Belgiji.

Učestvovala je na brojnim festivalima u Evropi, gde je imala  priliku da sarađuje s američkom džez pevačicom Di Di Bridžvoter (Dee Dee Bridgewater), kvintetom Najdžela Kendija (Nigel Kennedy), holandskom muzičarkom Kendi Dulfer (Candy Dulfer) i drugim svetski poznatim izvođačima.

Prvi studijski album pod nazivom „Dobar dan za pevanje“ snimila je 2009. godine Četiri godine kasnije izašao je album „San“, a 2015. godine snimila je CD sa 10 obrada pesama koje su obeležile karijeru Momčila Bajagića Bajage.

U oktobru 2016. godine objavila je prvi singl na engleskom jeziku. Reč je o pesmi „Pick up“ čiju muziku i tekst potpisuje Lena. Producent je Godfri Dajmond (Godfrey Diamond) poznat po saradnji s Glorijom Gejnor (Gloria Gaynor), bendom Aerosmit (Aerosmith) i drugim slavnim muzičarima. Pesma je predstavljena u emisiji „The Marc&Mura Show – Studio 54“, te emitovana na čuvenoj američkoj radio stanici „Sirijus Iks-Em“ („Sirius XM“).

Sa svojim bendom nastupala je širom Evrope i sveta, a u decembru 2017. godine je zajedno s Ivanom Jordan predstavljala Srbiju na Nedelji srpske kulture u Njujorku i Čikagu.

Njen singl „Cafe“, koji je nešto kasnije dobio i svoju francusku verziju postao je veliki hit ne samo u Srbiji i regionu, nego i u Francuskoj. On ujedno najavljuje njen novi, četvrti po redu studijski album.

Prisustvovala je dodeli muzičkih nagrada „Brit Awards“ u londonskoj „O2 Areni“, nastupala na „Belefu“ i brojnim drugim festivalima, te dobila poziv da učestvuje u muzičkoj emisiji „Vojs“ („Voice“) u Francuskoj.

Detinjstvo i obrazovanje

Lena Kovačević je rođena 1982. godine u Beogradu. Njen otac je Dušan Kovačević, srpski pisac i scenarista poznat po legendarnim filmovima „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“, „Profesionalac“ „Sveti Georgije ubija aždaju“ i drugima. Njena majka Nada je po struci advokat, a dugo godina je bila rukovodilac pravne službe jednog beogradskog preduzeća. Lena ima starijeg brata Aleksandra, koji je studirao u San Francisku i trenutno se bavi finansijama.

Kada govori o svom detinjstvu ona često ističe kako je odrastala u porodici gde su ljubav i poverenje bili najvažniji. Kaže da ju je otac naučio da, čovek da bi bio profesionalac, mora mnogo da radi, da bude vredan, ali i odan onome što voli. U jednom intervjuu je kazala da ona i brat nisu učeni da prave kompromise, ali da su imali sreću da rastu u okruženju koje ume da voli i ima smisla za humor. Rado se seća druženja sa prijateljima i boemskog života koji je porodica vodila. Takođe kaže da im je kuća uvek bila puna ljudi i da se često pevalo do zore.

Lena Kovačević je završila nižu muzičku školu u Beogradu, a potom i klavirski odsek Srednje muzičke škole „Stanković“. S obzirom da u to vreme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu nije postojao studij džez muzike, odlučila je da upiše Muzički konzervatorijum u Amsterdamu. Kako kaže, imala je veliku podršku roditelja, a naročito majke Nade koja je prisustvovala prijemnom ispitu, te skoro svakom drugom ispitu tokom studija i na kraju diplomskom ispitu kada je Lena, za razliku od većine svojih kolega, izvela uglavnom vlastite kompozicije.

Nakon prve godine master studija dobila je stipendiju holandske vlade i Konzervatorijuma da školovanje nastavi u Njujorku. Iako je ponudu prihvatila, shvativši da će još godinu dana morati da provede u školskoj klupi odlučila je da odbije. Zbog porodice i prijatelja, te želje da počne da radi albume, nastupa i da piše svoje pesme vratila se u Beograd.

Karijera

Premda je tokom osnovne i srednje škole redovno nastupala, srpska javnost ju je na televiziji prvi put mogla uočiti u jednoj od scena filma „Profesionalac“. Naime, Lena je sa Bajagom otpevala pesmu „Pada vlada“ koja je, iako je pisana za film, pronašla put do brojne publike. Film je premijerno prikazan 2003. godine, a smatra se jednim od najboljih srpskih filmskih ostvarenja.

Tokom studija Lena je nastupala s brojnim poznatim orkestrima. 2004. godine je s holanskim Kraljevskim orkestrom krenula na turneju širom Holandije i Belgije. Tada je dobila priliku da radi sa svetski poznatim muzičarima, ali i da nastupi pred bivšom holandskom kraljicom Beatriks (Beatrix Wilhelmina Armgard). Nastupala je sa Di Di Bridžvoter, Najdželom Kenedijem, Kendi Dufer, Rendi Kraford, te poznatim kontrabasistom Džonom Klejtonom (John Clayton).

Prvi studijski album pod nazivom „Dobar dan za pevanje“ objavila je 2009. godine u izdanju diskografske kuće „PGP RTS“. Na njemu je ukupno osam pesama. Tekstove za pesme „S Mediterana“, „Sama“ i „Lep dan“ potpisuje Bajaga, dok je muziku za sve pesme pisala Lena. Gitaru svira Marko Milivojević, perkusije Lazaro Del Toro Vega, klavir Aleksandar Grujić, trubu Marko Marković i drugi.

Nakon toga pozvana je da sa Vladom Georgijevim i Sašom Miloševićem Maretom bude član žirija muzičkog takmičenja „Prvi glas Srbije“ koji je emitovan na Prvoj srpskoj televiziji. Prva epizoda emitovana je 10. septembra 2011. godine, a ubrzo je šou stekao veliku popularnost u Srbiji i Crnoj Gori. Tada je šira javnost mogla da se upozna s likom i delom mlade srpske muzičarke, a kako sama kaže, to joj je pomoglo u daljoj karijeri.

Sa svojim bendom nastupala je na festivalima širom Srbije, a na njenim nastupima prisutni su, osim džez standarda mogli da čuju obrade velikih hitova srpskih pevača. Tako su se na repertoaru neretko nalazile obrade pesama „Danka“, „Što je tužna ova noć“ i „Kiša je padala“ legendarnog Tome Zdravkovića.

Godine 2013. objavila je singl „Osećam“ čiji tekst i muziku je pisao Saša Milošević Mare, a aranžman je uradio Ivan Ilić. Lena je ovom pesmom najavila izlazak novog albuma.

Drugi studijski album pod nazivom „San“ objavila je u oktobru 2013. godine. Promocija je održana u hotelu „Hyatt Regency“ u Beogradu, a prisustvovale su brojne kolege muzičari kao i druge osobe iz javnog života Srbije. Tom prilikom premijerno je prikazan spot za pesmu „Osećam“.

Osim ove numere, na albumu se našla i pesma „San“ čiji tekst je napisao Lenin otac Dušan Kovačević. Na CD-u je 11 pesama, a Lena je na svoj način obradila hitove „Srce od meda“, „Nisi me bio vredan ti“, „Ti i ja“, „Da ti kažem šta mi je“, „Tišina“ i druge.

Prema podacima „Dallas Music Shop-a“ u Srbiji njen album je bio drugi najprodavaniji u mesecu oktobru, te najprodavaniji album u novembru te godine. U sklopu promocije albuma 7. decembra 2013. godine održala je veliki koncert u beogradskom „Domu sindikata“. Lena je s bendom izvodila nove pesme, ali i obrade koje su se našle na prethodnom albumu. Nakon toga usledili su nastupi širom Srbije i regiona.

U julu 2014. godine je sa svojim bendom pevala na svadbi Novaka i Jelene Đoković na Svetom Stefanu. Lena je sa bendom nastupala veče pre same ceremonije, a džez standarde slušali su brojni poznati gosti srpskog tenisera.

Singlom „Poljubi me“ koji je objavila u oktobru 2015. godine najavila je album „Džezeri“ koji predstavlja omaž muzici Momčila Bajagića Bajage i njegovog benda Instruktori. Na tom albumu našlo se 10 obrada hitova koji su obeležili njegovu karijeru, a kojima je Lena dala vlastiti pečat. Numere „Ti se ljubiš na tako dobar način“, „S druge strane jastuka“, „Otkad tebe volim“, „220 u voltima“ dobile su jednu sasvim novu dimenziju u izvođenju Lene Kovačević.

Komentarišući izlazak ovog albuma ona je izjavila da joj je bila čast, ali i velika odgovornost da hitove vrsnog muzičara kakav je Bajaga iznese na vlastiti način i predstavi publici i kritici. Ispostavilo se da su njeni fanovi, ali i oni koji do tada nisu bili upoznati s njenim radom, odlično prihvatili stare hitove u novom ruhu. Album je rađen u Beogradu i Njujorku.

U septembru 2016. godine je objavila svoj prvi singl na engleskom jeziku. Muziku i tekst za pesmu „Pick up“, potpisuje Lena, a producent je Godfri Dajmond koji je do sada sarađivao sa brojnim svetskim muzičarima. Deonice na gitari odsvirao je Portorikanac Karlos Alomar (Carlos Alomar), poznat po saradnji s Dejvidom Bouvijem (David Bowie), Ališom Kiz (Alicia Keys), Igi Popom (Iggie Pop) i drugima. Pesma je drugačija od svega što se od mlade Beograđanke do tada moglo čuti, jer je rađena u pop-dens maniru.

Godfri je u emisiji „The Marc & Mura Show – Studio 54“ upoznao američku, ali i svetsku muzičku javnost o saradnji s mladom srpskom pevačicom, a pesma je od kraja oktobra emitovana na čuvenoj američkoj radio stanici „Sirius XM“ koju sluša više od 30 miliona ljudi. Prvi put se pesma jednog srpskog izvođača našla na plej listama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Premijeri pesme i spota u Beogradu su prisustvovali brojni muzički stručnjaci iz Srbije i regiona, a publika je mogla da ju čuje u emisiji „Veče s Ivanom Ivanovićem“ na Prvoj TV.

U februaru 2017. godine prisustvovala je dodeli muzičkih nagrada „Brit Awards“ u londonskoj „O2 Areni“. Uživala je u nastupima Eda Širana (Ed Sheeran), Bruna Marsa (Bruno Mars), benda Koldplej (Coldplay) i drugih, a bila je jedini izvođač s ovih prostora koji je dobio pozivnicu za ovaj događaj.

Pevala je na venčanju princa Filipa Karađorđevića i njegove izabranice Danice Marinković.

Lena Kovačević je krajem novembra 2017. godine objavila singl „Cafe“, rađen u saradnji s makedonskim producentom i kompozitorom Darkom Dimitrovim i Eminom Jahović. Emina potpisuje tekst, a Dimitrov muziku i aranžman. Tom prilikom je izjavila da je reč o pop mejnstrim kompoziciji koja sadrži elemente džeza i etno motiva. Pesma je ujedno najava za njen četvrti studijski album, a predstavljena je u izdanju diskografske kuće „Medžik“ („Magic“).

„Cafe“ je za vrlo kratko vreme postalao hit u Srbiji i regionu, a spot u kome glumi srpski glumac Miloš Timotijević objavljen je u maju 2018. godine. Sniman je na nekoliko lokacija u Beogradu, a producent je Danilo Bećković. U avgustu iste godine objavljena je francuska verzija pesme koju Lena izvodi sa francuskim reperom Cesenom (C. Sen).

Povodom Nedelje srpske kulture Lena je sa kolegicom Ivanom Jordan u decembru 2017. godine nastupila u Čikagu i Njujorku. Osim njih, Srbiju su predstavljali muzičari Igor Stojanović iz Čikaga, te Vladan Mijatović iz Njujorka. Nedelja srpske kulture održana je pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Organizator je Srpska kulturna mreža iz Čikaga, a medijski pokrovitelji su Srpski radio Čikago, Balkan City Magazine i Srpska televizija iz Amerike. Lena i Ivana su srpskoj dijaspori, ali i brojnim drugim posetiocima predstavile tradicionalnu i etno muziku u jednoj savremenoj verziji koja je oduševila publiku koja do sada nije bila upoznata sa srpskim izvođačima i pesmama.

Tokom dosadašnje karijere imala je priliku da nastupa na velikim evropskim i svetskim scenama i sarađuje sa zvezdama džez i pop muzike. Pevala je u muzeju „Albertina“ u Beču“, sceni „Fine&Rare“ u Čikagu, antičkom amfiteatru na Kipru, pred holandskom kraljevskom porodicom i drugima.

Tokom leta 2018. godine pozvana je da učestvuje u muzičkom projektu „Vojs“ u Francuskoj, te da zajedno s njihovim stručnjacima ocenjuje nastupe mladih pevača.

Humanitarni rad

Lena Kovačević je jedan od onih izvođača koji retko odbija da učestvuje u projektima humanitarnog karaktera. Do sada je nastupala na brojnim takvim događajima čiji je cilj da se pomogne institucijama i pojedincima. Pevala je na dobrotvornom koncertu za rekonstrukciju crkvenog konaka na Topčideru, jedne od najstarijih zgrada u Beogradu, te svojim nastupom podržala humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za mobilni inkubartor za Klinički centar u Nišu i druge.

Privatni život

Lena Kovačević je rođena 1982. godine u Beogradu. Kako kaže, muzika je prvo bila njen hobi, zatim strast, a kasnije je ljubav prerasla u profesiju u kojoj danas izuzetno uživa. Kroz školovanje se bavila klasičnom muzikom, pop muzikom, džezom i premda je mnogi zbog obrazovanja smatraju džez pevačicom ona kaže da ne voli šablone i da ono što radi „stavlja u jednu kutiju“. Poput džez muzičara i Lena voli interpretaciju, ali joj nisu strani ni drugi žanrovi.

S obzirom da joj je otac poznati pisac i scenarista vrlo često je novinari pitaju za njega, a Lena kaže da je ponosna na činjenicu da je njegova ćerka i da uvek „sa punim srcem“ priča o njemu. Ljubav prema umetnosti nasledila je od roditelja, a muzika je s vremenom postala njen život.

U septembru 2011. godine udala se za dugogodišnjeg dečka, biznismena Veljka Bačina. Svadbena ceremonija obavljena je u jednom restoranu na Košutnjaku, a prisustvali su samo bliski prijatelji i njihova rodbina. Kao i tada, ni sada Lena ne voli da govori o svom suprugu, jer želi da sačuva privatnost svoje porodice. Ističe da on nije javna ličnost i da to ne želi da bude.

Godine 2012. dobili su prvog sina kome su dali ime Vuk, a 2015. godine rođen je drugi sin Teodor. U jednom intervjuu priznala je da joj karijera rođenjem sinova više nije ostala na prvom mestu, te da je zahvalna Bogu na porodici i „činjenici da ima kome da se daje“.

Njen hobi, ali i strast je plivanje, a u slobodno vreme voli da sa porodicom pogleda dobar film ili ode na neko putovanje. Porodična druženja su ono u čemu neizmerno uživa.

Inspirisana ukusima sladoleda i ostalih poslastica s juga Italije, Lena i njen suprug su u Beogradu otvorili poslastičarnicu „Gelato Freddo“. Sve sirovine stižu sa juga Italije, Sicilije i Kalabrije, a njihov lokal na Senjaku je u Milanu osvojio prestižnu nagradu za najbolji dizajn „đelaterije“. Osim sladoleda, u ponudi su i kolači i torte. Lena je priznala da je đelaterija ostvarenje njenog dugogodišnjeg sna.

Kao brend ambasador je sarađivala s kompanijama „Asus“, „Frey Wille“, „XYZ Premium Fashion Store“, „MasterCard“, te kozmetičkom kućom „Lancome“. Sarađuje sa kompanijom „Samsung“, a trenutno je ambasador za nemačku kompaniju „Braun“ za sezonu 2018/2019.

Diskografija

Albumi

  • 2009. Dobar dan za pevanje
  • 2013. San
  • 2015. Džezeri

Singlovi

  • 2016. Pick Up
  • 2017. Runaway
  • 2017. Zauvek
  • 2017. Cafe
  • 2018. Cafe (ft. C.Sen)

Lena Kovačević na društvenim mrežama

FacebookLena @ Facebook
InstagramLena @ Instagram
TwitterLena @ Twitter
YoutubeLena @ YouTube