Aleksandar Bilanović

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Bilanović
Datum rođenja19. jul 1973.
Mesto rođenjaZemun
DržavaSrbija
PrebivališteKusko (Peru)
ZanimanjeBivši operativac DB, turistički vodič

Biografija

Aleksandar Bilanović je bivši operativac srpske Državne bezbednosti i autor knjige „Moja dripačka rapsodija“. Rođen je 19. jula 1973. godine u Zemunu. Živeo je u Beogradu, Londonu i Edinburgu. Od ranih dvehiljaditih živi u Južnoj Americi i radi kao turistički vodič.

Bilanović je rođen i odrastao u Beogradu. Sa nepunom 21 godinom postao je službenik DB-a, gde je kao operativac radio tri godine.

Odlaskom u London njegov život se potpuno promenio. Radio je razne poslove, a bavio se i korišćenjem i  rasturanjem narkotika.

Nova prekretnica u njegovom životu se dogodila početkom dvehiljaditih kada je prvi put posetio Južnu Ameriku. Neko vreme je dolazio samo kao turista, ali je kasnije odlučio da se trajno preseli u taj deo sveta.

Putovao je Peruom, Čileom, Bolivijom, Brazilom, Argentinom i drugim zemljama. Upoznavao ljude, običaje i kulturu, te odlučio da deo svojih iskustava podeli sa turistima željnim avanture u Latinskoj Americi.

Radi kao vodič, a svoja zapažanja deli i na internet stranici https://www.latinoffroad.com/.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Aleksandar Bilanović je rođen 1973. godine u Zemunu, ali se porodica ubrzo preselila u Beograd, pa je detinjstvo i mladost proveo u Bloku 19a na Novom Beogradu.

Njegov otac je bio poreklom iz Duvna, a majka iz sela Mladenovo kod Karađorđeva. Otac je bio potpukovnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), a radio je u nekadašnjem Saveznom ministarstvu odbrane, u odeljenju za vezu.

Posle osnovne, Aleksandar je završio Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Govori engleski, španski i portugalski jezik

Od DB-a do gej kluba i dilera

Kako navodi u intervjuima za domaće medije, 1. januara 1994. godine je postao službenik Državne bezbednosti. Naime, prilika da prođe proveru i obuku u DB-a stigla je posredstvom njegovog oca. Nakon što je služba ustanovila da je dobar kandidat za službenika, počeo je da radi kao operativni tehničar.

Na početku je radio manje poslove, a pošto je prošao obuku na Institutu za bezbednost počeo je da radi na terenu. Prema vlastitom priznanju, prisluškivao je i pratio tadašnje opozicionare Slobodana Miloševića, poput Vojislava Koštunice, Vuka Draškovića, Zorana Đinđića, Čedomira Jovanovića i drugih.

Kaže da je jedini operativac koji nije uspeo da položi stručni ispit iz prvog puta, zato što taj zadatak nije ozbiljno shvatio.

Nakon tri godine odlučio je da napusti Državnu bezbednost. Na poziv prijatelja, fudbalskog menadžera Dragana Ace Bulića otišao je u London, sa namerom da tamo i ostane.

Prvo je radio kao obezbeđenje u prodavnici cipela, a nakon toga je radio i kao trgovac u istoj radnji. Ubrzo je postao i izbacivač u gej klubu. U jednom intervjuu je priznao da je tada upoznao dilere droge, pa je i sam počeo da konzumira opijate i da se bavi trgovinom istih.

O svom burnom životu u Londonu Bilanović je često govorio za domaće medije. Nije krio da mu se stil života skoro u potpunosti promenio nakon što je ušao u svet kriminala, niti da se družio sa dilerima iz celog sveta.

Nakon šest godina provedenih u Londonu preselio se u Edinburg gde je nastavio da se bavi istim ilegalnim poslovima.

„Otkriće“ Južne Amerike

Bilanović je prvi put posetio Južnu Ameriku početkom dvehiljaditih. Sa poznanikom poreklom sa Kosova otputovao je prvo u Brazil, a potom u Argentinu. Tu je, navodno upoznao grupu Engleza sa kojima je krstario brodom obalama Južne Amerike, ne sluteći da je brod ukraden.

Nakon toga se nakratko vratio na Ostrvo, ali je shvatio da mu život u Južnoj Americi mnogo više odgovara nego ono što ste dešava u Londonu.

Bilanović je 2005. godine mesec dana proveo na ekspediciji Ikitos – Manaus u Amazonskoj prašumi. Tu je upoznao pripadnike amazonskih plemena, ali i isprobao rituale koji se sprovode u prašumi. Svoja iskustva je delio i tokom televizijskih gostovanja u zemlji i regionu.

Upoznavši kulturu, običaje, geografiju i način života ljudi u Južnoj Americi, odlučio je da postane vodič turistima koji dolaze iz celog sveta. Pokrenuo je internet sajt kako bi potencijalne klijente upoznao s onim čime se bavi.

U periodu od 2008. do 2011. godine četiri puta je posetio Maču Pikču, a od 2010. do 2014. godine je čak pet puta prešao Rutu 40 u Argentini. Bilanović je prvi put krenuo na ekspediciju u Patagoniji 2011. godine, a do 2013. godine išao je još dva puta.

Tokom 2012. godine je dva meseca proveo na proputovanju od Buenos Airesa, Sao Paola, Rio de Žaneira do Fortaleze na severoistoku Brazila. Iste godine je prešao put Punta Arenas – Arika u Čileu, a od 2012. do 2013. godine je dva puta prešao argentinski vinski put Mendoza – Salta.

Beograđanin je tri puta posetio čuvene Karnevale u Brazilu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu, Bilanović je nakon sedam godina konvencionalnih putovanja odlučio da turistima ponudi i spiritualna putovanja. Bazirana su na „slobodnim zapažanjima, procenama i osećanjima putnika“, a ne na religijskim učenjima[1].

U jednom od brojnih intervjua ispričao je da nikada nije dva puta prešao istu rutu, te da je zahvaljujući onome čime se bavi doživeo neprocenjiva iskustva. Rekao je da mu/je sve to pomoglo da prestane da konzumira drogu, da se posveti meditaciji i zdravijem načinu života.

Ipak, u septembru 2019. godine u Limi je doživeo ozbiljnu nesreću. Naime, kako je ispričao u jednom podkastu, „ludo“ se zaljubio u devojku koja ga je napustila, što se negativno odrazilo na njegovu psihu. Ponovo je počeo da pije i da se drogira. U takvom stanju je 9. septembra 2019. godine pao sa sedmog sprata zgrade u kojoj je tada živeo.

Hitna pomoć ga je reanimirala na licu mesta, a nakon toga je tri dana bio u veštački izazvanoj komi. Kako je kazao, oporavak je trajao tri meseca. U decembru 2019. godine mogao je ponovo da se vrati jogi i meditaciji.

Pandemija novog virusa korona zatekla ga je u Svetoj dolini, dolini Inka u peruanskim Andima.

Bilanović je deo svojih životnih iskustava pretočio u knjigu pod nazivom „Dripačka rapsodija“ koja je naišla na pozitivne reakcije publike.

Na svom sajtu je, između ostalih, objavio i priču o tome kako droga utiče na ljudsku svest, a tekst je podelilo nekoliko drugih internet portala iz Srbije i regiona.

U maju 2018. godine je održao predavanje studentima Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, te Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Bibliografija

Knjige

  • 2013. Dripačka rapsodija

Reference

Aleksandar Bilanović na društvenim mrežama

FacebookAleksandar @ Facebook
InstagramAleksandar @ Instagram