Marina Pezerović (Zera)

Kratke informacije

Ime i prezimeMarina Pezerović (Zera)
Datum rođenja2002.
Mesto rođenjaAustrija
DržavaAustrija
ZanimanjePevačica
ŽanrHip hop
Visina-

Biografija

Marina Pezerović, poznatija pod umetničkim imenom Zera, austrijska je hip hop pevačica srpskog porekla. Široj publici je postala poznata nakon objavljivanja svog prvog singla „Do zore” koji je ostvario veliki uspeh, nakon manje od 24 časa završio u trendingu na Jutjubu i trenutno ima preko 12 miliona pregleda.

Karijera

Marina Pezerović je rođena 2002. godine u Austriji, gde je provela svoje detinjstvo. Njeni roditelji su poreklom iz Novog Sada, ali su se krajem prošlog veka preselili u Austriju, gde i danas žive i rade.

Ljubav prema muzici gaji od malih nogu, te je još od osnovne škole počela da se bavi muzikom i da svira klavir i gitaru. Završila je muzičku školu u Dornbirnu i često je nastupala na tamošnjim festivalima kao predizvođač uoči nekih koncerata, ali nikad na srpskom. Između ostalog, nastupala je i na Bodenskom jezeru, gde je kao predgrupa nastupala pred oko osam hiljada ljudi.

Isprva je pevala isključivo na engleskom, da bi potom počela da na društvene mreže objavljuje srpske kavere, odnosno pesme drugih muzičara koje je izvodila na svoj specifičan način. Umetničko ime Zera, koje je isprva koristila na društvenim mrežama, a potom i u karijeri, nadenula je sebi zbog svog prezimena Pezerović.

Nakon što je na Instagramu objavila kaver Rastine pesme „Ragga Session”, Rasta je podelio snimak nje kako peva, što je privuklo pažnju srpske publike i srpskih muzičara, među kojima i Milice Pavlović sa kojom je čak razgovarala i telefonom i Milica joj je dala podršku i savetovala je da treba da bude autor, da piše pesme drugima i da se ostvari i pokaže i na tom planu.

Pored toga, Marko Panić Maleni, član produkcijske kuće Generacija Zed i brat srpskog repera Nucci-ja, kontaktirao je Zeru nakon što je Rasta podelio kaver, tako da je Zera juna 2020. doputovala u Srbiju i upoznala se sa ljudima iz produkcijske kuće. Ipak, ubrzo je morala da se vrati nazad u Austriju.

Do zore

Za to vreme u Austriji, Zera je napisala pesmu „Do zore”. Pesma je nastala spontano, nakon što je Zera razgovarala sa mamom i u razgovoru pomenula „Nema veze, proći će i to”, što ju je inspirisalo za sam tekst. Tekst pesme je uglavnom na srpskom, ali postoji i deo koji je na nemačkom.

Pesmu je potom pokazala drugarici na čiji je nagovor isečak iz pesme okačila na društvenu mrežu Tik Tok. Nakon svega par dana, pesma je imala ogroman broj pregleda i Zera je dobila brojne pozitivne reakcije, što ju je ohrabrilo da pesmu završi, snimi i objavi. Snimak koji je objavila na Tik Toku trenutno ima više od milion pregleda.

Marina je tokom leta radila u jednom restoranu u Austriji koji drže njeni porodični prijatelji sa Balkana. Radila je kao konobarica, s ciljem da sakupi novac koji joj je bio potreban da se preseli u Srbiju i snimi pesmu i spot. Decembra iste godine napunila je 18 godina i odlučila da dođe u Srbiju, tako da je odmah po dolasku započela rad na snimanju pesme i spota. Njeni roditelji su se inicijalno protivili da se ona vrati za Srbiju, ali su je na kraju ipak podržali.

Iako je prvobitna ideja bila da zajedno sa Generacijom Zed radi na nekoj drugoj pesmi, rešila je da iskoristi popularnost pesme „Do zore” na Tik Toku i ostalim društvenim mrežama i tu pesmu snimi u studiju. Pesmu i spot je radila zajedno sa ljudima iz produkcijske kuće Generacija Zed. Njen prijatelj Mattia Stanišljebić MBM je producirao pesmu, dok je Zera sama napisala tekst, muziku, otpevala lead vokal i back vokale.

Pesma je već u prvih 24 časa ušla u trending i više od nedelju dana se našla na trećem mestu u trendingu. Trenutno ima više od 12 miliona pregleda na Jutjubu. Pošto je u trendingu bila odmah nakon Angelline i Edite, Edita joj se javila sa porukom „Dobro došla zvezdo!”.

Iako je samo mali deo pesme na nemačkom, Zera je ovom pesmom uspela da uđe čak i u trending u Nemačkoj i u Austriji.

Po objavljivanju pesme Zera se pojavila u Jutjub videu popularnog jutjubera Kimija, u kom je pevala svoju pesmu. Nedugo potom Kimi i Zera su snimili i objavili čitav niz Jutjub videa, a brojni novinari su spekulisali da su njih dvoje u vezi, što je Zera demantovala.

Da li si

Zahvaljujući uspehu svoje prve pesme, Zera je nastavila da sarađuje sa produkcijskom kućom Generacija Zed, pa je tako već nakon par meseci objavila i drugu pesmu. Pesma nosi naziv „Da li si” i objavljena je 7. maja 2021. godine. Nakon nepunih pet dana već je zauzela prvu poziciju u trendingu u Srbiji, a ono što mladu pevačicu izdvaja od ostalih izvođača jeste to što je u svakoj od njenih pesama uvek zastupljena strofa koja je na nemačkom. Spot za pesmu radila je takođe sa Generacijom Zed, odnosno sa Markom Panićem, preko koga je i stupila u kontakt sa njima.

Privatni život

Marina Pezerović Zera je rođena 2002. godine u Austriji, a njeni roditelji su srpskog porekla i u Austriju su se preselili krajem prošlog veka. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Austriji, a muzičku školu završila je u Dornbirnu gde je svirala klavir i gitaru. Po završetku srednje škole i kada je napunila 18 godina, preselila se za Srbiju sa željom da na ovim prostorima započne svoju muzičku karijeru. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Spekulisalo se da je Zera u vezi sa srpskim jutjuberom Kimijem, što su oni demantovali i naveli da su samo dobri drugovi. Zera je trenutno u vezi sa mladim srpskim muzičarem čiji identitet još uvek nije otkrila javnosti, ali je navela da ga je upoznala zahvaljujući Rasti koji je podelio njen stori na Instagramu. Oni su se upoznali juna 2020. godine kada je Zera došla u Srbiju da se vidi sa ljudima iz Generacije Zed, tako da su od tada zajedno.

Diskografija

Singlovi

  • Do zore (2021)
  • Da li si (2021)

Izvori