Branka Katić

Kratke informacije

Ime i prezimeBranka Katić
Datum rođenja20. januar 1970.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumica
Visina170 cm
Težina58 kg

Biografija

Branka Katić je srpska glumica koja je ostvarila uspešnu karijeru u zemlji i inostranstvu. Važi za jednu od najomiljenijih glumica sa naših prostora. Rođena je 20. januara 1970. godine u Beogradu.

Privatni život

Branka je sa roditeljima i devet godina starijom sestrom Marijom živela na Novom Beogradu.

Diplomirala je na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Radeta Šerbedžije. Pre upisa na Akademiju, gledala je predstavu „Bladi Meri“ u kojoj je Šerbedžija glumio. Učinilo joj se da joj je namignuo i bila je uverena da će je primiti u svoju klasu.

27. maja 1992. godine Branka je sa Radetom i još nekim kolegama u klubu slavila rođenje njegove ćerke Nine kada su pijani momci pucali u plafon i vređali glumca.

Glumica se 31. avgusta 2000. godine dala za britanskog reditelja Džulijana Farina (Julian Farino) koji je režirao dve epizode serije „Seks i grad“. Kako je jednom prilikom izjavila, smatra da ne postoji formula za uspešan brak i da je potrebno mnogo strpljenja, razumevanja i tolerancije da bi on opstao.

2003. godine je glumica rodila dečaka Luija, a dve godine kasnije Džoa. Njihove prve reči su bile na srpskom jeziku i glumica bi volela da ga nauče.

Sa porodicom je osam godina živela u Los Anđelesu, ali nije joj se dopao američki način života. Živi na relaciji London – Beograd,  a 2015. godine par je kupio stan u Beogradu u koji planiraju da se presele kada se penzionišu.

Tokom 2021. godine mediji su pisali da se glumica i zvanično preselila u rodni grad. Povod za takve napise bila je činjenica da sve češće igra predstave i şnima filmove  u Srbiji.

Presuđeni kriminalac Kristijan Golubović je2015. godine tokom učešća u rijalitiju „Farma“ rekao da je Branka bila kuma njegovoj pokojnoj ženi Danijeli koja je 2009. godine umrla od raka.

Danijelina majka je u intervjuu za „Kurir“ izjavila da je glumica oduvek brinula o Kristijanovom sinu i da je želela da ga vodi u Ameriku.

Glumica ističe da se najlepše oseća u zagrljaju svojih sinova, sa bliskim ljudima u Beogradu, u prirodi i kada tumači zahtevne uloge.

Jednom prilikom je kazala da oseća nostalgiju za životom u rodnom gradu i nedostaje joj porodica, prijatelji i naše pozorište. Ne voli da planira i trudi se da uživa u svakom trenutku.

Visoka je 170 cm, a teška 58 kg. Redovno trenira jogu i zdravo se hrani. Od majčine kuhinje najviše voli supu i sarmu. U intervjuu za „Los Anđeles Tajms“ je izjavila da redovno uzima šilajit, smolastu supstancu koja se od davnina koristi u azijskoj tradicionalnoj medicini. Smatra da zahvaljujući njoj ima više energije i oštriji pogled na svet.

Filmska i televizijska karijera

Branka je sa petnaest godina debitovala na filmu. Na audiciji je bilo šesto devojčica, a reditelj je njoj dodelio ulogu Tanje, jedne od ćerki Milene Dravić, u filmu „Nije lako sa muškarcima“.

U filmu „Mi nismo anđeli“ iz 1992. godine igrala je tinejdžerku Bubu, a upravo joj je ta uloga donela veliku popularnost u Srbiji regionu.

Dve godine kasnije Branka je utelovila lik Đine u filmu „Slatko od snova“. U jednom intervjuu je kazala da smatra da je ovo jedno od gorih ostvarenja u kojima je glumila, a od zarađenog novca je kupila stan.

Sarađivala je sa Draganom Mirković koja je bila veoma korektna i tada je promenila mišljenje o narodnim pevačicama.

Tokom 1995. godine je igrala glavnu ulogu u filmu „Ubistvo s predumišljajem“ i epizodnu ulogu u seriji „Otvorena vrata“.

Bila je pevačica Sandra i tada je nastala čuvena replika: „Ja bih malo da se izblaziram do sutra. Pošto sam čula da vi držite tu školu naučite bonton za dva sata, steknite manire obrazovane žene, pa, ja sam mislila da mu ga dam ono malo francuski, klavir, ge-o-grafija…“

Usledili su angažmani u filmovima Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“ i „Rane“ u kome je glumila Turbo Suki i snimila pesmu „Novčanice“.

Branka je 1998. godine dobila glavnu ulogu u filmu Emira Kusturice „Crna mačka, beli mačor“ što se može smatrati početkom njene inostrane karijere.

U Velikoj Britaniji je 1999. godine snimila seriju „Warriors“ („Ratnici“). Priznala je da joj je bilo veoma teško jer je tada bombardovana Srbija, a ona nije mogla da bude sa dragim ljudima. Ubrzo ju je posao odveo u inostranstvo i počela je da gradi karijeru van svoje zemlje.

Utelovila je lik kasirke Jagoda koja se zaljubljuje u bivšeg specijalca koji je drži kao taoca u filmu „Jagoda u supermarketu“ iz 2003. godine.

Sledeće godine je tokom rada na filmu „Pad u raj“ povredila glavu. Glumica Jovana Milovanović je imala samo reči hvale za nju i rekla je da ju je ubedila da ne odustane od snimanja.

Katić je 2007. godine započela snimanje HBO serije „Big Love“ („Velika ljubav“) čiji je jedan od producenata Tom Henks (Tom Hanks). Bila je konobarica Ana, četvrta supruga glavnog lika i pojavila se u svih pet sezona.

Dve godine kasnije joj je poverena uloga u filmu „Public Enemies“ („Gangsteri“) u kome je glumila sa Džonijem Depom (Johnny Deep), oskarovkom Marion Kotijar (Marion Cotillard) i Kristijanom Bejlom (Christian Bale).

U drugim ostvarenjima je igrala sa Žilijet Binoš (Juliette Binoche), Džudom Louom (Jude Law), Danijelom Krejgom (Daniel Craig) i drugima.

Izjavila je da je Džoni Dep skroman i normalan, a saradnju sa njim je doživela kao nagradu za sve što je uradila na filmu.

Branka je 2010. godine glumila u srpskom filmu „Žena sa slomljenim nosem“ koji je publika jako lepo prihvatila. Ova uloga joj je donela nagradu „Carica Teodora“ na Filmskim susretima u Nišu. Na festivalu u Karlovim Varima film je zauzeo osmo mesto.

Iste godine je po prvi put u karijeri snimila ljubavnu scenu u kojoj je bila obnažena. Reč je o filmu „Big Picture“ („Čovek koji je želeo da živi svoj život“). Na setu su samo bili neophodni saradnici, a glumica je posle nekoliko sekundi prestala da se srami.

Naredne godine je tumačila ulogu Kristine Bamford, Srpkinje koja je udata za moćnog Engleza, u britanskoj seriji „The Jury“ („Porotnici“). Ona se prikazivala na engleskom TV kanalu ITV i imala je auditorijum od oko milion i šest stotina hiljada gledalaca.

Započela je snimanje Bi-Bi-Sijeve drame „The Fuse“ („Kratak spoj“) u kojoj je glumila alkoholičarku koja je glavnom junaku pomagala da se izleči od ovog poroka. Partner joj je bio engleski glumac Kristofer Eklston (Christopher Eccleston).

Iste godine se, posle pauze, vratila u srpsku kinematografiju. Prvi put je sarađivala sa režiserom Goranom Markovićem i igrala je glavnu ulogu u njegovom filmu „Falsifikator“ koji je 2013. godine doživeo premijeru.

Tokom 2012. godine joj se ostvarila želja da sarađuje sa svojim profesorom Radetom Šerbedžijom. Zajedno su snimali scenu u epizodi serije „Red widow“ („Crvena udovica“). U tom periodu je bila jedna od najplaćenijih srpskih glumica i zarađivala je oko 15 hiljada dolara po jednoj epizodi.

Sledeće godine joj je dodeljena uloga agentkinje KGB u francuskom filmu „Möbius“. Glumila je na ruskom jeziku iako ga ne govori i sumnjala je da će ijednog Rusa ubediti da je Ruskinja. Partneri su joj bili oskarovac Žan Dižarden (Jean Dujardin) i Tim Rot (Tim Roth).

Nastavila je da radi u Francuskoj, gde je snimala Bi-Bi-Sijevu dramu „Paradise“ („Raj“) u kojoj je tumačila ulogu Francuskinje koja u svetu muškaraca pokreće sopstveni biznis. Teško joj je palo to što je morala da zgazi tri bubašvabe, ali uspela je da ih ne ubije.

U popularnom naučnofantastičnom filmu „Captain America: The Winter Soldier“ iz 2014. godine Branka je igrala služavu Renatu. Imala je svoju dublerku pošto je snimala opasne akcione scene.

Sledeće godine joj je dodeljena uloga u krimi drami „Silent Witness“ („Nemi svedok“) u kojoj je igrao i srpski glumac Dragan Mićanović.

Branka je 2016. godine počela snimanje hrvatske serije „Novine“ koja se smatra jednom od najboljih serija od raspada Jugoslavije. Naglasak je savladala uz pomoć žene koja radi na televiziji. Takođe je tumačila ulogu Smiljane u Nušićevoj komediji „Sumnjiva lica“.

Naredne godine je bila član žirija Glavnog takmičarskog programa 45. Festa. Igrala je u filmu „Apsurdni eksperiment“ u kome su joj partneri bili Mirjana Karanović, Nebojša Glogovac, Nikola Đuričko, Miki Manojlović i drugi.

U kriminalističkoj seriji „Grupa“ čija je prva sezona emitovana tokom 2019. godine Branka je utelovila ulogu Lenke Milosavljević.

Sa Nikolom Đuričkom, Borisom Milovojevićem i drugima igra u humorističnoj seriji „Ujka novi horizonti“ koja se od 2019. godine emituje na kanalu „Nova S“.

Rediteljka Sali Poter (Sally Potter) poverila joj je jednu od glavnih uloga u filmu „The Roads Not Taken“ koji se u bioskopima pojavio 2020. godine.

Set je delila sa holivudskim zvezdama Havijerom Bardemom (Javier Bardem), Elom Fening (Elle Fanning), Salmom Hajek (Salma Hayek) i drugima.

Iste godine je utelovila gospođu Petrović u kratkom filmu „A Girl at the Fence“. Tokom 2021. godine snimila je filmove „Nije loše biti čovek“ i „The Kings Man“, te seriju „Advokado“ nastaloj prema scenariju Nikole Pejakovića.

Osim u Srbiji, Branka je imala priliku da radi u Engleskoj, Francuskoj i Americi. U početku joj je bilo teško da prihvati da je Holivud biznis i da je u njemu novac najznačajniji.

Jednom je priznala da najviše voli da snima kod kuće na maternjem jeziku. U Engleskoj joj se dopalo to što reditelji uvažavaju glumce i zanimaju se za njih kao za umetnike i ličnosti.

Kao i većina umetnika, nesigurna je i ima dileme koje se trudi da okrene u svoju korist. Na kastinzima nema tremu, a adrenalin joj pomaže da se predstavi u što boljem svetlu.

Kaže da je svesna da joj je dijapazon uloga smanjen zbog akcenta i godina, ali ne očajava i dozvoljava sebi luksuz da odbije uloge koje joj se ne dopadaju. Ne uživa u šetnji po crvenom tepihu i ne razmišlja o Oskaru.

Pozorišna karijera

Nakon završene Akademije, Branka je igrala u pozorištima u Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

Glumila je izbeglicu u predstavi „Moja draga“ i tokom gostovanja u Banjaluci je srela ratnog zločinca koji im je pričao kako je ubijao ljude. Nakon toga je bila depresivna i nije uspela da izbriše tu sliku iz sećanja.

Tokom pandemije novog virusa korona 2020. godine glumica se vratila u Beograd. To su iskoristili domaći reditelji, pa je „uskočila“ u predstavu „Sumrak bogova“ u režiji Jagoša Markovića. To je bio njen veliki povratak srpskom teatru nakon dve decenije i hit predstave „Bliže“.

Krajem februara 2021. godine Branka je i zvanično postala stalni član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ publika od aprila 2021. godine može da je gleda u jednoj od glavnih uloga u predstavi „Tiho teče Misisipi“.

Politika

Branka je pacifista i veoma teško joj je pao raspad Jugoslavije. Devedesetih godina je učestvovala na demonstracijama protiv režima Slobodana Miloševića.

Verovala je da će posle petooktobarske revolucije situacija u Srbiji biti bolja, ali ubrzo je shvatila da je pogrešila.

Smatra da bi svi trebalo da glasaju, a 2017. godine je potpisala apel Saši Jankoviću da se kandiduje za predsednika Srbije.

U Londonu potpisuje razne peticije, a u jednoj od njih se zalagala da tadašnji američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) ne dobije specijalnu predsedničku posetu ovom gradu.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1985. „Nije lako sa muškarcima“ – Tanja;
 • 1987. „Bolji život“ – Bobina školska drugarica;
 • 1992. „Policajac sa Petlovog brda“ (film) – Jasna Simić;
 • 1992. „Mi nismo anđeli“ – Buba;
 • 1992. „Crni bombarder“ – Daca;
 • 1992. „Bulevar revolucije“ – Biljanina drugarica;
 • 1992. „Devojka s lampom“ – Damjanova sestra;
 • 1993. „Osmeh Margaret Jursenar“ – Grejs Frik;
 • 1993. „Niko nije savršen“ – Hortenzija;
 • 1993. „Policajac sa Petlovog brda“ (TV serija) – Jasna Simić;
 • 1994. „Slatko od snova“ – Đina;
 • 1994. „Biće bolje“ – Prća;
 • 1994. „Policajac sa Petlovog brda“ (TV serija) – Jasna Simić;
 • 1995. „Otvorena vrata“ – Sandra, tj. Ćora;
 • 1995. „Tamna je noć“ – Sofija „Cocke“ Aškerc;
 • 1995. „Ubistvo s predumišljajem“ – Jelena Panić (Bulika);
 • 1996. „Lepa sela lepo gore“ – Bolničarka;
 • 1998. „Zla žena“ – Pela / Sultana;
 • 1998. „Kod lude ptice“ – Devojka vlasnika kabarea;
 • 1998. „Rane“ – Suzana;
 • 1998. „Crna mačka, beli mačor“ – Ida;
 • 1999. „Warriors“ („Ratnici“) – Almira Zec;
 • 2000. „The Vice“ – Sofia;
 • 2000. „In Juli“ – Luna;
 • 2001. „Sand“ – Marianne;
 • 2001. „Always and Everyone“ – Mya;
 • 2001. „Anne Frank: The Whole Story“ – Charlotte „Lotte“ Kaletta;
 • 2001. „Armadillo“ – Irina;
 • 2002. „Ten Minutes Older: The Cello“ – Young Woman (segment Addicted to the Stars);
 • 2002. „Jealousy“;
 • 2003. „Jagoda u supermarketu“ – Jagoda Dimitrijević;
 • 2003. „Clocking Off“ – Maja Lazarević;
 • 2003. „Byron“ – Teresa Guiccioli;
 • 2004. „The Truth About Love“ – Katya;
 • 2004. „Red Cap“ – Samira Hađić;
 • 2004. „The Last Detective“ – Natalie Berisha;
 • 2004. „Hustle“ – Olenka;
 • 2004. „Pad u raj“ – Dušica Kundačina;
 • 2004. „Floating“ – Mitsy;
 • 2002-2004. „Auf Wiedersehen, Pet“ – Tatiana Taylor;
 • 2006. „Breaking and Entering “ – Tanya;
 • 2006. „HG Weells: War with the World“ – Maura Budberg;
 • 2007. „Entourage“ – Nika Marx;
 • 2007. „The Englishman“ – Svetla;
 • 2007. „Mile vs tranzicija“ – Maca;
 • 2008. „Trial & Retribution XV: The Rules of the Game“ – Marina Petrenko;
 • 2008. „Waking the Dead“ – Jasna Vaspović;
 • 2007-2011. „Big Love“ („Velika ljubav“) – Ana;
 • 2009. „Public Enemies“ („Javni neprijatelji“) – Anna Sage;
 • 2009. „Bored to Death“ – The Lonely White Dove;
 • 2010. „Žena sa slomljenim nosem“ – Biljana;
 • 2010. „The Big Picture“ („Čovek koji je želeo da živi svoj život“) – Ivana;
 • 2011. „Chaos“ – Sophia Vukola;
 • 2011. „The Jury“ („Porotnici“) – Kristina Bamford;
 • 2012. „Blackout“ – Donna;
 • 2013. „Möbius“ – Ava;
 • 2013. „Falsifikator“ – Mirjana;
 • 2013. „Red widow“ („Crvena udovica“) – Alexandra;
 • 2013. „The Paradise“ („Raj“) – Clemence;
 • 2014. „Captain America: The Winter Soldier“ – Renata;
 • 2015. „Silent Witness“ („Nemi svedok“) – Yelena Markov;
 • 2015. „Mario je gledal morje z zaljubljenimi ocmi“;
 • 2015. „American Odyssey“ – Times Reporter / Isabelle Rainey;
 • 2015. „You, Me and the Apocalypse“ – Antonia;
 • 2016. „Sumnjiva lica“ – Smiljana;
 • 2016-2017. „Novine“ – Dijana Mitrović;
 • 2017. „Apsurdni eksperiment“;
 • 2019. „Grupa“ – Lenka/Petrijina majka;
 • 2019. „Ujka novi horizonti“ – Maca;
 • 2020. „The Roads Not Taken“ – Xenia;
 • 2020. „A Girl at the Fence“ – Gospođa Petrović;
 • 2021. „Kingsmen: Početak“ – Aleksandra Fjodorovna;
 • 2021. „Slučaj porodice Bošković“;
 • 2021. „Nije loše biti čovek“;
 • 2021. „Ubice mog oca“;
 • 2021. „Žal“.