Marko Tolja

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Tolja
Datum rođenja3. jul 1984.
Mesto rođenjaRijeka
DržavaHrvatska
ZanimanjeMuzičar, pevač
ŽanrSwing, jazz, pop

Biografija

Marko Tolja je riječki muzičar koji ima izvanredne vokalne sposobnosti. Strastveni je ljubitelj svinga i neki od njegovih idola su Frenk Sinatra, Majkl Buble i Oliver Dragojević. Bavi se džez i pop muzikom, a od instrumenata svira klavir i gitaru. Rođen je 3. jula 1984. godine u Rijeci.

Talenat za muziku je nasledio od strica, Davora Tolje, koji je 1982. godine sa Marinom Perazić osnovao grupu Denis & Denis. Uporedo sa osnovnom, Marko je završio i muzičku školu „Ivan Matetić Ronjgov“.

1995. godine je sa Lenom Stojiljković otpevao duet „Ča smo mi“ na dečjem festivalu „Mikić ’95“ i osvojili su prvo mesto.

Od 2001. do 2006. godine je, kao drugi tenor i bariton, pevao u sledećim klapama: Klapa Luka, Klapa Volosko i Klapa Fortunal.

2006. godine je započeo samostalnu karijeru. Učestvovao je na Melodijama Istre i Kvarnera sa pesmom „Partila je mala“. Osvojio je nagradu za najbolji scenski nastup. Iste godine je obradio veliki hit grupe Denis & Denis, „Program tvog kompjutera“.

2007. godine je sa numerom „Deža vu“ osvojio 12. mesto na Dori. Sklopio je ugovor sa diskografskom kućom Aquarius records za koju je izdao prvi album pod nazivom „Stare dobre stvari“. Od te godine će početi da nastupa na muzičkoj manifestaciji „Runjićeve večeri“.

2008. godine je osvojio nagradu Porin za najboljeg novog izvođača. Održao je prvi samostalni koncert na Trsatskoj Gradini koji je bio rasprodat.

2009. godine je započeo televizijsku karijeru. Učestvovao je u tri sezone šou programa „Zvezde pevaju“. Prvo je bio mentor glumici Kristini Krepel sa kojom je došao do četvrtfinala, zatim voditeljki Tamari Loos sa kojom je osvojio drugo mesto i glumici Nataši Janjić. Dobio je glavnu ulogu u mjuziklu „Za dobra stara vremena“ uz glumce: Zrinku Cvitešić, Gorana Navojca, Ivicu Vidovića, Anu Begić i Sanju Doležal. Objavio je drugi studijski album „Vrijeme briše istinu“. Zbog brojnih angažmana se preselio u Zagreb, ali je izjavio da više voli svoj rodni kraj.

2010. godine je bio gost na koncertu Olivera Dragojevića koji je održao u Rojal Albert Holu u Londonu. Te godine je osvojio Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Održao je brojne koncerte po Hrvatskoj i Sloveniji, kao i božićni koncert na stadionu fudbalskog kluba Rijeka i koncert u pozorištu Komedija.

2011. godine je učestvovao u zabavnoj emisiji „Ples sa zvezdama“. Mentor mu je bila Ana Herceg i pobedili su u završnoj emisiji. Tumačio je ulogu pevača Ive Robića u filmu „Lea i Darija“. Na Zagrebfestu je pobedio sa pesmom „Ljubav u boji“. Sa Sanjom Doležal je snimio duet „Ti si moja pjesma“.

2012. godine je objavio svoj prvi kantautorski album čiji je naziv „Ljubav u boji“. Uručena mu je nagrada Porin za najbolji album božićne muzike.

2013. godine je izašao singl „Sada kasno je“, a Marko je nastavio da promoviše album.

2014. godine je snimio singl na engleskom jeziku „Back to basics“. Četvrti put je bio mentor u šou programu „Zvezde pevaju“ i sa manekenkom Tinom Katanić je osvojio prvo mesto. Izdao je dečji album „Srca otvorena“ i koncertom u Opatiji je obeležio 30. rođendan.

2015. godine se pojavio na Zagrebačkom festivalu i izveo je numeru „Ljubav godine“. Takođe je nastupio na RetrOpatijskom festivalu. Novi singl „Za sreću drugo ime“ je promovisao na koncertima u Hrvatskoj i Austriji. Učestvovao je u zabavnoj emisiji „Ja to mogu“. Održao je koncert „Marko Tolja & Ladies“ u velikoj dvorani Vatroslav Lisinski. Njegove gošće su bile Gabi Novak i Zrinka Cvitešić pa se može reći da je ovo najznačajniji koncert u njegovoj karijeri.

Markova najslušanija pesma nayou tube-u je „Putujem“ i ima oko 330.000 pregleda.

Ljubavni život

2010. godine splitska novinarka Marijana Batinić se pridružila Markovom menadžerskom timu i preuzela je poslove vezane za odnose sa javnošću. Mediji su objavili vest da je pevač kriv za raskid njene četvorogodišnje veze sa fudbalerom Matom Dragičevićem.

2012. godine je započeo vezu sa zagrebačkom manekenkom Anom Ivančević.

Marko Tolja na društvenim mrežama

FacebookMarko @ Facebook
InstagramMarko @ Instagram