Halid Muslimović

Kratke informacije

Ime i prezimeHalid Muslimović
Datum rođenja21. januar 1961.
Mesto rođenjaPrijedor
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Halid Muslimović, poznat i pod nadimkom „Plavi čuperak“, je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih pevača pop i folk muzike. Rođen je 21. januara 1961. godine u Prijedoru.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Halid Muslimović je rođen 1961. godine u Prijedoru. U rodnom gradu je 1978. godine završio zanat metalo-strugara i kratko je radio u železari u Jesenicama, u Sloveniji.

Pevač je 2003. godine završio četvrti stepen u Banjaluci, a pet godina kasnije je upisao Koledž za informatiku i menadžment „Janjoš“, odsek za ekonomiju.

Izjavio je da posle ovog, želi da ima diplomu i pravnog fakulteta.

Karijera

Halid Muslimović spada u pevače čiji su albumi imali „svemirske“ tiraže, pa ni sam ne zna koliko je puta proglašen za najboljeg pevača.

Dobitnik je Estradne nagrade Jugoslavije koja je bila samo za privilegovane. Smatra da su za uspeh najvažniji rad i talenat, kao i sposobnost pevača da sačeka svojih pet minuta i da ih što bolje iskoristi.

Njegov prvi album objavila je Diskografska kuća „Diskoton“ 1982. godine. Na njemu su se našle pesme „Oj, jarane, jarane“, „Čuvaj prvu ljubav“, „Ti i ja“, „Zagrli me i radosna budi“, „Amela“, „Za moju tugu nosača nema“, „Ponos ne da da te molim“, „Prođoh tada pored tebe“ i „Moj živote, ljubavi i tugo“.

Sledeće godine je za istu kuću objavio drugi album sa numerama „Znam, za sve sam kriv“, „Ne vraćaj mi prsten“, „Zašto sam ostao sam“, „O, ciganko moja“, „Nekad si moj saputnik bila“, „Stoj, jarane“, „Sad mi vino dušu grije“, „Šta uradi, druže“ i „Vrati se“.

Muslimović se 1984. godine prvi put pojavio na Festivalu „MESAM“ gde je izveo numeru „Znam, za sve sam kriv“.

Upravo je ova pesma najavila novi album pod nazivom „Hej, ljubavi, u velikom gradu“ koji pored pomenutog hita, sadrži i numere „Da, da, da“, „Idi, moram da ti kažem“, „To nisi ti, to nisam ja“, „Mene je učilo vrijeme“, „Kunem ti se, Jano“, „Anita“, „Nepoznati druže moj“, „Sjeda kosa počela je“ i „Hoću s tobom da se viđam“.

Na MESAM se vratio 1985. godine sa numerom „Učini bar jedan pogrešan korak“ koja je postala jedan od najvećih hitova u njegovoj karijeri.

Sa orkestrom Bore Višnjičkog je snimio veoma uspešan album na kome se, pored pomenute, nalaze i pesme „Putuj, putuj, srećo moja“, „Ko li spava pokraj tebe“, „Ti si moja djevojka“, „Želiš mi sreću“, „Tvoje ime kao vino“, „Milena“, „Hej, curo, hej“, „Znam, ne mogu biti tvoj“ i „Moj dom“.

Muslimović je 1986. godine izdao album pod nazivom „Piši, piši, jarane“ na kome su, pored naslovne, našle i numere „Samo ti možeš slomiti mi srce“, „Ne, ne idi drugom“, „Mama ne da da te diram“, „Slomljena srca“, „Zbogom ostaj, malena“, „Volio sam te“, „I muškarac plakat’ može“, „Hej, kafano, neću više“ i „Rastaju se zaljubljeni“.

Sledeće godine je izašla ploča sa numerama „Nisam bezobrazan“, „Ključ srca moga“, „Kradljivica srca“, „Oboje smo ostavljeni“, „Hej, jarane, kućo stara“, „Suzana“, „Mladost više doći neće“, „Prva ljubav“, „Idi, druže, laku noć“ i „Svako ko nema ljubavi“.

Na festivali u Vogošći 1988. godine se predstavio numerom „Ne žali je, druže moj“. Objavio je dva albuma za „Jugoton“.

Naziv prvog je „Ljube mi se tvoje usne“ i na njemu su se našle pesme „Halo, dušo, kako si“, „Nešto me za tebe veže“, „Ostala si sama“, „Takav sam ja“, „Volimo te ja i moja mama“, „Ljube mi se tvoje usne“, „Reci, srećo“, „Nevjero, moja nevjero“, „Zapjevaj mi, brate“ i „Noćas točim svoju mladost“.

Drugi se sastojao iz numera „Vrati se dok mladosti ima“, „Ništa od nas biti neće“, „Hej, jarani“, „Plakao bih, plakao“, „Nisi više jaran moj“, „Nemoj tako, hej, sviraču“, „Mala sa Dunava“, „Imaš neku tajnu vezu“, „Od rakije nema bolje žene“, „U malenom gradu“ i „Rado bih opet sa tobom“.

Ploču „Kunem se“ sa pesmama „Dođi, srećo moja“, „Pjesma za fajront“, „Suđeno nam nije“, „Ti si vino koje pijem“, „Prva ljubav“, „Lijte, suze bola“, „Moram te vidjeti“, „Slušaj, majko, moju pjesmu“ i „Pamtit’ ćemo ovaj grad“ objavio je 1989. godine.

Naredne godine je na festivalu u Vogošći izveo numeru „Svaka ljubav da se preboljeti“.

Osnovao je Produkcijsku kuću „Halix“ koja je objavila njegovu ploču sa pesmama „Izdala me snaga“, „Slušaj, majko, moju pjesmu“, „Đulijeta“, „Znam, za sve sam kriv“, „Ne žali je, druže moj“, „Bolan sam ti, majko“, „Mene je učilo vrijeme“ i „Za moju tugu nosača nema“.

Muslimović je 1992. godine snimio album na kome su se našle numere „Lije pljusak“ („Ne, ne, ne“), „Malo sam se zaljubio“, „Ne dozvoli“, „Kćeri moja“, „Srce ludo još je voli“, „Sve me tebi vraća“, „Želim da te zaboravim“, „Čerga i ciganka“, „Zaplakala Bosna“ i „Šta ćeš mi sada“.

Dve godine kasnije je uradio ploču sa pesmama „Jaro, jarane“, „Stani malo, hej, ljepoto“, „Gdje si, da me vidiš“, „Mala misli da sam lud“, „Ne mogu više, idem spavati“, „Maksuz Selam“, „Sve je ovo prokleto“, „Romana“ i „Što si sinu dala moje ime“.

Godine 1997. je izašao album na kojem su numere „Loša navika“, „Ne plači“, „Tuđino“, „Tražila si sve“, „Reci mi“, „Sve te žene“, „Šanerska“, „Drugom na grudima“, „Prokleti grad“, „Ne stavljaj so na ranu“, „Ne traži da praštam“ i „Ljubavna afera“.

S Enesom Begovićem je snimio album „Asovi sevdaha“ koji se sastojao iz tradicionalnih pesama  „Sedamdeset i dva dana“, „Moj zumbule“, „Zelen lišće“, „Djevojko, điđo moja“, „Moj Prijedore“, „Vozila se po Vrbasu lađa“, „San zaspala“, „U đul bašti“, „Žute dunje“ i  „Pokraj puta rodila jabuka“.

Produkcijska kuća „ZAM“ je 1998. godine objavila njegov album „Bolje svatovi“ sa numera „Častio bih sve jarane“, „Bolje svatovi nego ratovi“, „Poželjet’ ćeš opet mene“, „Želja si mi samo ti“, „Nemojte ju drugom dati“, „Nije mene, dušo, ubilo“, „Nemoj me tražiti“, „Šank“, „Lažeš sebe“ i „Pjesma prijatelju“.

Dve godine kasnije je objavio dupli album, jedan za Produkcijsku kuću „ZAM“, a drugi za „Halix“.

Na njima su se našle numere „Do bola“, „Da mi nije ovog svijeta“, „Najbolji u svemu“, „Prijedorčanka“, „Jasmina“, „Bosanski bluz“, „Noć sa tobom“, „Gdje si sada“, „Stranac u svom gradu“, „Pomozi kukavici“, „Kako živiš, sestro“, „Ne možemo dalje“, „Voz bez granica“, „Još ovu noć“, „Bitanga“ i „Pozdravi mi jarane“.

Produkcijska kuća „Grand“ je 2002. godine objavila Muslimovićev CD sa pesmama „Želiš me“, „Majko, pomozi mi“, „Ne troši suze“, „Nestala si kao dim“, „Jarani“, „Ako, ako“, „Ne tražite“, „Čaša tuge“ i „Pitala me kako mi je“.

Tri godine kasnije je, takođe za „Grand“ objavio album na kome su se našle numere „Opsesija“, „Svirajte mi, đelem, đelem“, „Prsten moje majke“, „Ona zna“, „Maska anđela“, „Pas bez lanca“, „Moj brate“ (duet sa Zoricom Brunclik), „Srno malena“, „Nema pravde“ i“Nisi znala da te volim“.

Album sa pesmama „Bez tebe“, „Greška najmilija“, „Lijepo ti stoje svatovi“, „Kako smo se ljubili“, „Muške suze“, „Nevjesta“, „Pismo“, Rođendanska“, „Praštao sam“ i „Prošetaj“ Halid je objavio 2008. godine.

Muslimovićev album „Adrenalin“ sa numerama „Idu suze“, „Čaše lomim, one lome mene“, „Sve ću ovo ja da platim“, „Adrenalin“, „Metak ljubavi“, „Moji drugovi“ (sa MC Kinezom), „Lidija“, „Moja si domovina“ (duet sa Mirjanom Boltić), „Sve će jednom zvat’ se lani“, „Mojoj majci“ i „Mama ne da“ (duet sa Trik FX-om) svetlo dana je ugledao 2013. godine.

U jesen 2016. godine je postao jedan od učesnika humanitarnog televizijskog takmičenja „Tvoje lice zvuči poznato“. Imitirao je kolege Davorina Popović, Boru Đorđevića i drugih. Nastup sa Suzanom Mančić mu je doneo pobedu na kraju jedne od epizoda. Muslimović je nagradu prosledio Fondaciji „Zajednički put“ u Prijedoru.

Nakon toga je uglavnom objavljivao singlove. Tako je 2020. godine svoju publiku počastio pesmom „Banjaluka“, a naredne godine je svetlo dana ugledala numera „Jedna rana“.

U novembru 2021. godine Halid je promovisao singl „Sjetićeš se mojih riječi“ koju je posvetio kolegi Tomi Zdravkoviću.

U junu 2022. godine je objavio numeru „Pjesma oca“ koju je komponovao sam, na tekst Petra Bursaća. Snimio je i spot koji je za tri i po meseca „zaradio“ preko 610 hiljada pregleda na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

Privatni život

Iako je pevač važio za jednog od najprivlačnijih muškaraca na jugoslovenskoj estradnoj sceni, javnost nije preterano bila upoznata sa njegovim ljubavnim životom. Krajem osamdesetih godina je upoznao atraktivnu pevačicu u usponu, Adelisu Hodžić, koju je oženio.

Par je 1991. godine dobio sina Enisa, a četiri godine kasnije ćerku Lejlu. Oboje vole muziku, posebno Lejla koja najčešće izvodi pesme Aleksandre Radović.

Enis svira sintisajzer i trenira tenis. Halid je jednom prilikom kazao da ne bi voleo da mu se deca bave ovim poslom, ali da će ipak poštovati njihove izbore.

Brak s Adelisom je prošao kroz brojna iskušenja, a najteže je bilo 2007. godine kada ga je napustila i otišla sa ćerkom u rodni Lukavac.

Sin se odmah izjasnio da želi da ostane sa Halidom, dok je Lejla prvo bila sa majkom, a kasnije je prešla kod oca. Adelisi je veliki problem predstavljalo to što u Prijedoru nikoga ne poznaje i što ni sa kim ne može ni kafu da popije.

Okolina ju je osuđivala zbog provokativnih slika i spotova, kao i zbog toga što je priznala da je ugradila silikone.

Par se pomirio 2009. godine, a Halid je izjavio da im je lepše nego pre. Osim muzike kojom želi da se bavi još desetak godina, mnogo je uložio u poslovni prostor u Prijedoru u okviru koga se nalazi hotel, producentska kuća, autosaloni, TV studio, itd.

Neostvarena želja Vesne Zmijanac

Pevačica Vesna Zmijanac je jednom prilikom izjavila da je osamdesetih godina maštala o braku sa Halidom i da mu je posvetila svoj veliki hit „Nevera moja“. Pevač je ostao tajanstven, pa se nije izjašnjavao o vezi sa Vesnom.

Rekao je da je tokom rata izgubio milione koje je uložio u fabriku i mašine. Krenuo je sve iz početka i stvorio je produkcijsku kuću „Halix“ i hotel.

Otac Svetlane Cece Ražnatović ga je pitao da napravi koncert u Žitorađi, ali je odbio jer je procenio da je to loše za njegov marketing.

Često ističe da bi pevači trebalo da brinu o svojoj budućnosti, jer se dešavalo da velikani umiru u oskudici. Svestan je da se druge vrednosti cene na estradi, ali zadovoljan je jer ga publika traži i ima dovoljno posla.

Diskografija

Albumi

 • 1982. Amela, ti i i ja
 • 1983. Stoj jarane
 • 1984. Hej ljubavi, u dalekom gradu
 • 1985. Putuj, putuj srećo moja
 • 1986. Piši, piši jarane
 • 1987. Idi druže, laku noć
 • 1988. Ljube mi se tvoje usne
 • 1988. Vrati se, dok mladosti ima
 • 1989. Kunem se
 • 1990. Izdala me snaga
 • 1992. Ne dozvoli
 • 1993. Mene je učilo vrijeme No 1
 • 1993. Mene Je učilo vrijeme No 2
 • 1994. Sve je ovo prokleto
 • 1997. Loša navika
 • 1998. Bolje svatovi
 • 2000. Stranac u svom gradu
 • 2002. Želiš me
 • 2005. Opsesija
 • 2008. Greška Najmilija
 • 2013. Adrenalin

Halid Muslimović na društvenim mrežama

FacebookHalid @ Facebook
InstagramHalid @ Instagram
YoutubeHalid @ YouTube