Nebojša Stefanović

Kratke informacije

Ime i prezimeNebojša Stefanović
Datum rođenja20. Novembar 1976.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar, ministar

Biografija

Nebojša Stefanović je srpski političar. Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu. Njegov otac je diplomirani ekonomista, a majka administrativni radnik u Agenciji za lekove. Ima i mlađeg brata.

Po maturiranju u Devetoj beogradskoj gimnaziji Mihajlo Petrović Alas, diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije Džon Nezbit univerziteta. Magistrirao je na istom univerzitetu 2011. godine, sa temom Savremeni principi menadžmenta u lokalnoj samoupravi. Mentorka mu je bila profesorka Ana Langović Milićević. Ubrzo je i doktorirao, sa Mićom Jovanovićem kao mentorom. Njegov doktorat proglašen je plagijatom posle analize profesora sa koledža Velike Britanije. Pohađao je i večernju školu Tonija Blera, smer Uloga medija u popravljanju imidža.

Stefanović je po okončanju studija radio u privatnim firmama. Od 2004. do 2008. godine bio je direktor marketinga u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu Interspeed d.o.o. Potom je bio finansijski direktor u preduzeću Jabuka d.o.o, koje je ubrzo propalo.

Stefanović je bio član Srpske radikalne stranke do raskola u toj partiji nastalog septembra 2008. godine. Tada sa drugim pristalicama Tomislava Nikolića osnovao Srpsku naprednu stranku. U toj stranci imao je funkcije potpredsednika i predsednika Glavnog odbora, kao i predsednika Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke.

Političku karijeru počeo je kao odbornik u skupštini Grada Beograda. Na toj poziciji bio je od 2004. do 2008. godine. Za narodnog poslanika je izabran na parlamentarnim izborima 2007. godine, kao član Srpske radikalne stranke. Vodio je Odbor za trgovinu i turizam Narodne skupštine Republike Srbije.  Ponovo je izabran za narodnog poslanika, sada ispred Srpske napredne stranke. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije je bio od jula 2012. do aprila 2014. godine. Obavljao je i funkcije predsednika Odbora za prava deteta i šefa delegacije Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji.

Za ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije izabran je u aprilu 2014. godine. Od avgusta 2016. godine obavljao je i funkciju potpredsednika Vlade. Stefanović je u novembru 2017. godine imenova za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i šefa Birao za koordinaciju službi bezbednosti.

Od 29. oktobra 2020. godine obavlja funkciju ministra odbrane.

Oženjen je Anom, rođenom Filipović, direktorkom tabloida Pravda. Imaju ćerku Ninu.

Nebojša Stefanović na društvenim mrežama

FacebookNebojša @ Facebook
TwitterNebojša @ Twitter
YoutubeNebojša @ YouTube