Michael Jackson (Majkl Džekson)

Kratke informacije

Ime i prezimeMichael Jackson (Majkl Džekson)
Datum rođenja29. avgust 1958.
Mesto rođenjaGeri
Datum smrti25. jun 2009.
Mesto smrtiLos Anđeles
DržavaSAD
ZanimanjePevač
ŽanrPop
Visina175 cm

Biografija

Michael Jackson je bio američki pop pevač. Rođen je 29. avgusta 1958. godine u Indijani, a umro je 25. juna 2009. godine u Los Anđelesu.

Ostao je upamćen kao jedna od najznačajnijih kulturoloških figura u 20. veku, te kao jedan od najboljih zabavljača svih vremena. Zbog toga ne čudi da je prozvan Kraljem pop muzike. Zahvaljujući uticaju na muziku, ples i modu, te njegovom neobičnom načinu života, bio je svetska pop ikona preko četiri decenije.

Njegovi singlovi „Beat It“, „Billie Jean“ i „Thriller“ su televizijski muzički program MTV učini poznatim. Postao je poznat i po svojim nastupima, koji su uključivali zahtevne koreografije i pokrete koje je on sam izmislio i kasnije učinio planetarno popularnim.

Smatra se trećim najprodavanijim umetnikom svih vremena, budući da je u toku karijere prodao preko 350 miliona albuma, širom sveta. Njegov album Thriller proglašen je najprodavanijim album na svetu, a ostali projekti su u top deset na tim lestvicama. Michael je dobio na stotine nagrada, više nego bilo koji pevač u istoriji pop muzike, te je jedini umetnik koji je u Rock & Roll Dvoranu slavnih uvršten čak dva puta. Oborio je Ginisov rekord, osvojio 15 Grammy nagrada, a 2014. godine je postao i prvi umetnik ikada sa singlovima u prvih deset pozicija na Billboard Hot 100 lestvici u pet različitih decenija.

Detinjstvo

Njegov otac se zove Joseph Walter Jackson (Džozef Volter Džekson), a majka Katherine Esther Jackson (Ketrin Ester Džekson). Zajedno imaju desetoro dece, a pevač je osmo po redu. Michael je trpeo nasilje od malih nogu. Naime, njegov otac imao je velike ambicije da od svoje dece napravi zvezde, te ih terao da satima uvežbavaju nastupe i pevaju. Michael je u nekoliko intervjua ispričao kako bi ih otac tukao kaišem ukoliko bi pogrešili koreografiju, a maltretirao ih je i na mnoge druge načine. U odraslom dobu pevač je imao traume zbog odnosa sa ocem.

Od malih nogu pokazivao je talenat za pevanje. Sa samo pet godina je nastupao na koncertima, a 1964. godine, sa četvoricom braće je osnovao bend The Jackson Brothers. Nakon nekog vremena, Michael je postao glavni pevač u grupi, te su je preimenovali u The Jackson 5, nakon čega je bend postao planetarno popularan. Grupa je nastupala sa velikim pevačkim imenima, kao što su Stevie Wonder (Stivi Vonder) ili Sam Cook (Sem Kuk). Nakon što su kritičari videli njegove nastupe, ocenili su Michaela kao čudo od deteta.

The Jackson 5 su imali četiri uzastopna singla na vrhu Billboard Hot 100 lestvice, čime su oborili Ginisov rekord, u to vreme. 1971. godine, porodica se preselila u Kaliforniju, gde je Michael imao prilike da započne samostalne projekte. Krajem 1973. godine, popularnost grupe je jenjavala, a Michael je već uveliko započeo svoju solo karijeru, budući da je objavio četiri solo albuma do 1975. godine koja su bila veoma uspešna. Odgojen je po verovanjima Jehovinih svedoka.

Karijera i privatni život

The Jackson 5 je 1975. godine promenila izdavačku kuću, te su nastavili da objavljuju albume i drže nastupe sve do 1984. godine. Michael je bio glavni tekstopisac za grupu, kao i njena najveća zvezda. 1978. godine, glumio je u filmu „The Wiz“, gde je upoznao svog budućeg producenta, Quincy Jones (Kvinsi Džons), koji mu je pomogao da izda svoj službeno prvi solo album, nazvan „Off the Wall“.

Na njemu su radili Stevie Wonder i Paul McCartney (Pol Mekartni). Projekat je postigao veliki uspeh, budući da su se dva singla našla na vrhu Billboard Hot 100 lestvice, a još dva su dospela u prvih deset pozicija na listi. Album je prodat u preko 20 miliona primeraka širom sveta, a pevaču je doneo tri Američke muzičke nagrade, kao i Billboard i Grammy nagradu.
1979. godine, pevač je slomio nos za vreme jednog od nastupa, nakon čega je počela njegova opsesija oko operacija.

1982. godine, Michael je izdao svoj drugi album, nazvan Thriller. Sa njim je postigao do tada ne zapamćen uspeh, budući da se album nalazio na vrhu Billboard 200 lestvice čak 37 sedmica, te je sedam singlova dospelo u top deset pozicija na Hot 100 lestvici. Pored toga, postigao je dvostruku dijamantnu nakladu jer je prodan u preko 29 miliona primeraka samo u Americi. I danas se smatra najprodavanijim albumom na svetu, jer je ukupno prodat u 110 miliona primeraka.

Album mu je doneo još sedam Grammy nagrada i osam Američkih muzičkih nagrada, a postao je i najmlađi izvođač koji je dobio počasnu Merit nagradu. Za pesmu „Thriller“ snimio je spot u trajanju od 14 minuta, te je njime razbio granice u snimanju istih. 2009. godine, sačuvan je u Državnom filmskom registru, kao predstavnik američke kulture. Izdao je i dokumentarac o snimanju spota, nazvan „The Making of Michael Jackson’s Thriller“, koji je osvojio Grammy nagradu, te se prodao u preko 350 hiljada kopija za mesec dana.

1984. godine, u jeku slave, Michael je dobio ponudu da snimi reklamu za Pepsi brend. Za vreme snimanja neko iz publike ga je pogodio vatrometom u glavu, nakon čega je pevač dobio opekotine trećeg stepena. Novcem od osiguranja je platio operaciju kojom je pokušao sanirati rane, te je uradio već treću operaciju nosa. Iste godine je dobio nagradu za humanitarni rad, koju mu je u Beloj kući udelio tadašnji predsednik, Ronald Reagan (Ronald Regen).

Od zarade sa poslednje turneje sa braćom, koju je posetilo 20 miliona ljudi, 5 miliona dolara dao je u dobrotvorne svrhe. Pored toga, snimio je pesmu „We Are the World“ za pomoć deci u Africi, koja je postala najprodavaniji singl na svetu, te mu je donela četiri Grammy nagrade. 1984. godine, Michael je postao i biznismen, nakon što je kupio prava za preko 4000 pesama, što mu je donelo neverovatnu zaradu.

Za vreme osamdesetih godina, pevačev izgled je počeo drastično da se menja, na šta je uticala njegova bolest vitiligo, kao i anoreksija. Michael se svim silama trudio da izgleda što mršavije i što mlađe, pa su tako mediji iznosili mnoge laži o njemu i postupcima koje je koristio. Michael je demantovao operacije i slične priče, ali nakon što je izjavio da je kupio čimpanzu koju smatra prijateljom, mediji su ga prozvali Wacko Jacko.

1987. godine, glumio je u najskupljem filmu ikada, nazvanom „Captain EO“. Iste godine je prestao biti deo Jehoninih svedoka, ponajviše jer su se oni jako protivili njegovom muzičkom spotu za pesmu „Thriller“. Krajem godine izdao je i novi album, nazvan Bad. Iako nije postigao prodaju prethodnika, album je bio veoma uspešan. Prvi put u istorije Billboard Hot 100 lestvice, čak pet singlova sa albuma su se našla na njenom vrhu, a još dva su pozicionirana u top deset. Album je te i sledeće godine bio najprodavaniji projekat, a doneo je pevaču dve Grammy nagrade.

Promotivna turneja je trajala čak dve godine, za vreme koje je održao 123 koncerta. Njome je oborio Ginisove rekorde posećenosti, kao i prodaje. Naredne godine je objavio autobiografiju, koju je nazvao „Moonwalk“, po svom planetarno popularnom plesnom pokretu. Knjiga je prodata u preko 200 hiljada primeraka. Iste godine je objavio i dva veoma uspešna filma, „Moonwalker“ i „Michael Jackson: The Legend Continues“.

U martu 1988. godine, Michael je kupio imanje vredno 17 miliona dolara u Kaliforniji, gde je sagradio ranč po imenu Neverland. Danas se njegova vrednost procenjuje na 100 miliona dolara, a sadrži zoološki vrti i zabavni park. Krajem osamdesetih, prozvan je Kraljem popa, dobio je nagradu umetnika decenije koju mu je udelio tadašnji predsednik Amerike, George H. W. Bush (Džordž Buš), te je bio prva američka zvezda koja je koncert održala u Sovjetskom savezu.

1991. godine, pevač je produžio ugovor sa Sony izdavačkom kućom, u vrednosti od 65 miliona dolara. Iste godine izdao je i album Dangerous, koji je zbog prodaje proglašen platinastim čak sedam puta, te je prodat u preko 30 miliona primeraka širom sveta. Singlovi poput „Black and White“ i „Remember the Time“ su na vrhu američke muzičke lestvice ostali čak osam sedmica, nakon čega je prvi singl proglašen najprodavanijom pesmom te godine širom sveta. Ista titula pripala je i albumu.

1992. godine, pevač je osnovao humanitarnu organizaciju „Heal the World“ koja je pomagala deci pogođenim ratom, siromaštvom ili nekim drugim katastrofama. Iste godine, objavio je knjigu „Dancing the Dream“ te povodom promotivne turneje za album, zaradio 100 miliona dolara, nakon čega je televizijska kuća HBO platila rekordnih 20 miliona dolara da napravi prilog o turneji.

Naredne godine, Michael je nastupao na poluvremenu utakmice Super Bowl XXVII. Bio je to prvi nastup u istoriji utakmice, koji je privukao više gledalaca nego sama utakmica. Za vreme nastupa izveo je pesme „Jam“, „Billie Jean“, „Black or White“ i „Heal the World“. Nakon nastupa, njegov album Dangerous je skočio devedeset mesta na muzičkim lestvicama.

U februaru 1993. godine, Michael je dao drugi intervju još od 1979. godine, voditeljiki Oprah Winfrey (Opra Vinfri). S njom je pričao o odnosu sa ocem, slavi, raznim kontroverznim pričama koje su o njemu kružile u javnosti, te je govorio i o borbi protiv side, što se tada smatralo tabu temom. Intervju je pratilo 90 miliona gledalaca, nakon čega je postao četvrti najpopularniji intervju ikada. Michael je bio prvi i u širenju svesti o bolesti vitiligo. Njegov album je ponovno dospeo u top 10 nakon intervjua, čak godinu dana posle objavljivanja.
Isto meseca je osvojio nagradu Grammy „Živa legenda“.

1993. godine, pevač je optužen za seksualno zlostavljanje trinaestogodišnjeg dečaka, sina svog dugogodišnjeg prijatelja. Odmah je pokrenuta istraga, iako je Michael tvrdio da je nevin. Mediji su ga razapinjali, te je čak i njegova sestra rekla da je pevač pedofil, što je kasnije demantovala. U toku procesa, pevaču se zdravstveno stanje pogoršalo, te je postao ovisan o lekovima za smirenje. Otkazao je i svetsku turneju, te je proveo nekoliko meseci na odvikavanju. Pošto je postupak mogao trajati i do sedam godina, ponudio je ocu deteta naknadu od 22 miliona dolara, nakon čega su optužbe odbačene. Nakon pevačeve smrti, dečak, tada već mladić je izjavio kako je pod pritiskom izneo lažne optužbe o Michaelu.

U maju 1994. godine, Jackson se oženio sa Lisom Marie Presley (Lisa Meri Presli), ćerkom kralja rock & roll muzike, Elvisa Presleya (Elvis Presli). Mediji su spekulisali da je to bio pevačev pokušaj da popravi svoj imidž. Brak su okončali nepune dve godine kasnije.

Sredinom 1995. godine, Michael je objavio dvostruki album nazvan HIStory: Past, Present and Future, Book I. Na prvom disku je se nalazila kompilacija najvećih hitova, nazvana HIStory Begins, dok je drugi nazvan HIStory Continues sadržavao 13 novih pesama. Album je postao veoma uspešan. Proglašen je najprodavanijim duplim albumom svih vremena, budući da je prodat u preko 20 miliona kopija širom sveta.

I album, kao i prvi singl su dobili nominaciju za Grammy nagradu, dok je pesma „You Are Not Alone“ oborila Ginisov rekord jer je dospela na prvo mesto Billboard Hot 100 lestvice.
1995. godine, Michael je završio u bolnici jer se od stresa srušio za vreme priprema za gostovanje u emisiji. Njegov singl „Earth Song“ se prodao u preko milion primeraka, a pesma „They Don’t Care About Us“ je kritikovana zbog antisemitskih stihova, nakon čega ju je pevač prepravio i ponovno objavio. I ona je dosegla odličnu prodaju.

Za vreme promotivne turneje, koja je postala njegova najposećenija turneja u karijeri, pevač se oženio sa Debbie Rowe (Debi Rouv), koja je bila trudna. Njihov sin nazvan Michael Joseph Jackson (Majkl Džozef Džekson), poznatiji kao Princ je rođen 13. februara 1997. godine. Par je dobio i drugo dete, ćerku Paris Michael Katherine Jackson (Peris Majkl Ketrin Džekson), 3. aprila 1998. godine. Razveli su se 1999. godine, nakon čega se Rowe odrekla skrbništva nad decom.
2004. godine, nakon novih optužbi za pedofiliju, od suda je zatražila skrbništvo nad decom, ali je došlo do dogovora 2006. godine. Debbie je kasnije u medijima izjavila kako se uvek kajala što se odrekla dece, ali i da Michael nije njihov pravi otac.

1997. godine, pevač je objavio kompilaciju obrada pesama, nazvanu Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix. Album je postao najprodavaniji album obrađenih pesama svih vremena.
Krajem 1999. godine, održao je niz dobrotvornih koncerata, na kojim je skupljao novac za zemlje pogođene ratom, između ostali i za bivšu Jugoslaviju. Zbog toga je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, kao zvezda koja je pomogla 39 humanitarnih akcija, više nego i jedna druga javna ličnost iz sveta zabave.

Njegov deseti studijski album, nazvan Invincible je izdao krajem 2001. godine, nakon svađe sa izdavačkom kućom Sony, oko profita od prodaje albuma. Iako album nije dobro promovisan, te nije propraćen turnejom, dospeo je na prvo mesto Billboard 200 lestvice, te je prodat u šest miliona primeraka širom sveta.

U januaru 2002. godine, dobio je američku muzičku nagradu za „Umetnika veka“. Iste godine je rođen njegov drugi sin, nazvan Prince Michael Jackson (Princ Majkl Džekson), poznatiji kao Blenket. Iako nije otkrio identitet žene s kojom je dobio dete, izjavio je kako ga je rodila surogat majka. Krajem iste godine, pevač je izazvao skandal u medijima, nakon što je desetomesečnog sina držao preko ograde četvrtog sprata zgrade. Michael se kasnije izvinio za događaj, nazivajući da užasnom greškom.

U julu 2002. godine, Jackson je javnosti rekao kako je vođe Sony izdavačke kuće, Tommy Mottola (Tomi Motola), rasista, nakon čega mu nisu hteli produžiti ugovor. U novembru 2003. godine, Sony je izdao kompilaciju najvećih hitova pevača, nazvanu Number One. Ona je prodana u preko 1,2 miliona primeraka.

Krajem 2003. godine, ponovno je optužen za seksualno zlostavljanje, ovog puta četrnaestogodišnjeg dečaka. Sud je dokazao da zlostavljanja nije bilo, te da je Michael u podsvesti na nivou desetogodišnjaka. Posle toga, pevač je prvi put nakon deset godina postao ovisan o lekovima.

2006. godine, počele su glasine da je pevač u dugu, zbog čega je polovinu ranča Neverland morao da proda, a drugu polovinu je preimenovao u Sycamore Valley, nakon čega se rešio duga. Dve godine kasnije, objavio je album Thriller 25, kako bi proslavio 25. godišnjicu od objavljivanja Thriller albuma. Pred njegov 50. rođendan, objavljena je i kompilacija najvećih hitova, nazvana King of Pop.

U martu 2009. godine, Jackson je održao konferenciju za štampu, na kojoj je objavio da kreće na povratničku turneju, nazvanu „This Is It“. To je trebala biti njegova prva velika turneja još od 1997. godine, nakon koje je pevač najavio da odlazi u penziju. Nastupi u Londonu su povećani za 50 koncerata, nakon neverovatne prodaje karata, preko milion u samo dva sata. Michael je probe držao u Los Anđelesu, ali turneja nikada nije održana jer je u međuvremenu umro.

Smrt

Tri sedmice pred početak rasprodate turneje, 25. juna 2009. godine, Michael je umro od posledica srčanog udara. Posle obdukcije, utvrđeno je da je pevač umro od kombinacije lekova koje mu je dao njegov lekar Conrad Murey (Konrad Muri), kako bi mu izlečio nesanicu.

Vest o njegovoj smrti se proširila toliko brzo da su internet stranice prestajale raditi zbog prevelike posećenosti. Sati njegovih koncerata i muzike su puštani na radio i televizijskim stanicama.

Sahrana je održana 7. jula 2009. godine u Los Anđelesu. Karte za ceremoniju su izvlačene preko lota, te je od 1,6 miliona prijavljenih, izvučeno 8,750 ljudi koji su dobili po dve karte. Sahrana se smatra najgledanijim događajem u istoriji televizije, jer ju je pratilo 31,1 milion Amerikanaca.

Govore su održale mnoge poznate osobe, kao i njegova ćerka, koja je po prvi put govorila javno. Njegovo telo se od 3. septembra 2009. godine nalazi u Forest Lawn Memorial parku u Kaliforniji.

U avgustu 2009. godine, sud je pevačevu smrt proglasio ubistvom, nakon čega je Mury istražen i uhapšen 8. februara 2010. godine, jer je pevaču dao preveliku dozu sedativa. Njegovo suđenje je započelo 27. septembra 2011. godine, te je dva meseca kasnije proglašen krivim. Dobio je kaznu zatvora od četiri godine, ali je 2013. pušten zbog dobrog vladanja.

Krajem oktobra 2009. godine, Sony je objavio dokumentarac o probama za turneju, nazvan „Michael Jackson’s This Is It“. Projekat je postao najprodavaniji dokumentarac ikada, sa zaradom od 260 miliona dolara. Film je pratio i istoimeni album sa kompilacijom najvećih hitova.

U martu 2010. godine, Sony Enteteniment izdavačka kuća je potpisala ugovor sa pevačevom porodicom, prema kojem će objaviti deset albuma neobjavljenog materijala pevača. Ugovor je postao najskuplji ugovor umetnika u istoriji muzike, a vrednost mu je 250 miliona dolara.

Prvi album objavljen posthumno zove se Michael, nakon čega je četiri godine kasnije objavljen i Xscape. Treći album nazvan Scream je objavljen u septembru 2017. godine. Mjuzikl „Don’t Stop ’Til You Get Enough“ posvećen pevaču će se prikazati sredinom 2020. godine.

Diskografija

 • 1972. Got to Be There
 • 1972. Ben
 • 1973. Music & Me
 • 1975. Forever, Michael
 • 1979. Off the Wall
 • 1982. Thriller
 • 1987. Bad
 • 1991. Dangerous
 • 1995. HIStory: Past, Present and Future, Book I
 • 2001. Invincible

Filmografija

 • 1978. The Wiz
 • 1986. Captain EO
 • 1988. Moonwalker
 • 1997. Michael Jackson’s Ghosts
 • 2002. Ljudi u crnom 2
 • 2004. Miss Cast Away and the Island Girls
 • 2009. Michael Jackson’s This Is It
 • 2012. Bad 25
 • 2014. Michael Jackson: The Last Photo Shoot
 • 2016. Michael Jackson’s Journey from Motown to Off the Wall

Turneje

 • 1987.-1989. Bad World Tour
 • 1992.-1993. Dangerous World Tour
 • 1996.-1997. HIStory World Tour
 • 1999. MJ & Friends

Izvori

Michael Jackson (Majkl Džekson) na društvenim mrežama

InstagramMichael @ Instagram
YoutubeMichael @ YouTube