Mirela Priselac Remi

Kratke informacije

Ime i prezimeMirela Priselac Remi
Datum rođenja25. oktobar 1979.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
ZanimanjePevačica
ŽanrHip hop, rap
Visina-
Težina-

Biografija

Mirela Priselac Remi je hrvatska pevačica, tekstopisac, kompozitor i prevodilac. Rođena je 25. 10. 1979. godine u Zagrebu.

Privatni život

Završila je osnovnu muzičku školu „Blagoje Bersa“ i Drugu gimnaziju. Trenirala je ritmiku, gimnastiku i balet, učila je nekoliko stranih jezika pa je od malih nogu navikla da radi više stvari odjednom. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, smer engleski i španski jezik i književnost.

Po zanimanju je profesorka engleskog i španskog jezika i književnosti pa prevodi tekstove i to je jedan od izvora njenih prihoda. Pokušala je da živi samo od muzike, ali postala je njome opterećena i posmatrala ju je kao obavezu koje se zasitila.

Mirela Priselac Remi je poznata po britkim istupima u javnosti i kritičkom stavu prema društvu. Trudi se da podigne svest o ženskim pravima i ravnopravnosti polova. Smatra da ljudska prava LGBT populacije, ljudi druge veroispovest i, generalno, manjina, moraju biti jednaka. Loše reaguje na nepravdu pa iz te frustracije nastaju njeni tekstovi i aktivizam.

U slobodno vreme piše poeziju, mnogo čita i volontira. Jedna njena priča je objavljena u zbirci „Vinilne priče“ i veruje da će jednog dana napisati roman.

Karijeru ne gradi na skandalima i privatnost čuva samo za sebe.

Karijera

1998. godine je sa Lukom Tralićem Shotom i Gordanom Radočajem osnovala bend Elemental koji uglavnom izvodi rep i hip-hop muziku. U početku su samo njih troje bili u sastavu grupe, a kasnije su se priključili: gitarista Erol Zejnilović, basista Konrad Lovrenčić, klavijaturista Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.

2000. godine su snimili prvi album „Moj, njegov i njen svijet“ koji je objavila izdavačka kuća Kondorcomm.

2002. godine je Menart izdao album „Tempo Velegrada – Demiurg“. Najviše su sarađivali sa džez i hip-hop izvođačima kao što su: Tram11, Bizzo iz Bolesne Braće, Špica i One II Many.

2004. godine su uradili album pod nazivom „Male stvari“. Najveći hitovi su postale numere: „Romantika“ i „Iz dana u dan“ koje na you tube-u imaju 2,7 miliona pregleda. Ovaj album je proglašen za jedan od najboljih koji su snimljeni u Hrvatskoj te godine.

2005. godine grupa Elemental je nominovana za nagradu „Porin“. Mirela je dobila „Zlatnu Kooglu“ za najbolji vokal.

2006. godine spot za pesmu „Tako lijepa“ je osvojio nagradu „Magdalena“ za najbolji spot. Ista pesma je postala jedna od 20 najboljih hrvatskih pesama u ovoj godini. Album „Male stvari“ je nagrađen srebrnom pločom jer je prodat u velikom tiražu.

2007. godine „Zlatnu Kooglu“ je osvojio spot za pesmu „Iz dana u dan“.

2008. godine Mirela je postala članica Hrvatske muzičke unije, a šest godina kasnije predsednica Glavnog odbora ove organizacije.

Bend je dugo radio na novim pesmama pa su 2008. godine objavili album čiji je naziv „Pod pritiskom“. Većina hrvatskih televizijskih kuća je, zbog politike, odbilo da emituje spot za numeru „Zašto te imam“.

2009. godine su zasluženo dobili nagradu „Porin“ u kategoriji za najbolji album urbane i klupske muzike.

2010. godine su uradili album „Vertigo“ na kome se istakla istoimena numera i singl „Priroda i društvo“.

2010. godine je sa reperima iz Evrope učestvovala u velikom međunarodnom projektu Diversidad čiji je pokrovitelj Evropska unija. Imala je ponude da radi sa francuskim izdavačima, ali je odlučila da ostane u Hrvatskoj.

2013. godine su snimili album „U redu je“ za koji su naredne godine osvojili četiri nominacije za Porin. Održali su veliku turneju na kojoj su proslavili 15 godina grupe Elemental.

2015. godine su izbacili singl „Goli i bosi“ koji se ubrzo našao na prvom mestu top lista u Hrvatskoj. Na taj način su najavili album „Tijelo“ koji je 2016. godine izašao u izdanju njihove izdavačke kuće 383 records.

2015. godine je bila u žiriju takmičenja „Converse Rubber Tracks“ za mlade muzičare. Ostali članovi žirija su bili: Vladimir Radusinović Radule (Atheist Rap) i Marko Šelić Marčelo

Mirela Priselac Remi na društvenim mrežama

FacebookRemi @ Facebook
InstagramRemi @ Instagram