Vjekoslav Bevanda

Kratke informacije

Ime i prezimeVjekoslav Bevanda
Datum rođenja13. maj 1956.
Mesto rođenjaMostar
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePolitičar, Ministar finansija
StrankaHDZ (Hrvatska demokratska zajednica)

Biografija

Vjekoslav Bevanda je hrvatski i bosanskohercegovački političar. Rođen je 13. maja 1956. godine u Mostaru. Od 2015. godine obavlja funkciju ministra finansija i trezora u Savetu ministara Bosne i Hercegovine. Oženjen je Ljiljanom Bevandom s kojom ima dve ćerke.

Od 2007. do 2011. godine obavljao je dužnost ministra finansija u Vladi Federacije BiH. Uporedo je obavljao i dužnost potpredsednika Vlade FBiH.  Od marta 2011. do januara 2012. godine bio je poslanik u donjem domu Parlamenta Federacije BiH. Početkom 2012. godine imenovan je za predsedavajućeg Saveta ministara BiH. Nakon Opštih izbora u BiH izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a 31. marta 2015. godine imenovan je  ministrom finansija i trezora BiH.

Obrazovanje

Vjekoslav Bevanda je rođen u Mostaru 1956. godine. Pohađao je Prvu osnovnu školu u tom gradu, a 1971. godine upisao je Gimnaziju. Od 1975. do 1979. godine studirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Mostaru. 1979. godine stekao je zvanje diplomirani ekonomista, smer finansije.

Radno iskustvo

Ubrzo nakon što je diplomirao, Vjekoslav Bevanda se zaposlio u Fabrici aviona „Soko“ (Zrakoplovna industrija „Soko“) u Mostaru. Od 1979. do 1989. godine radio je kao referent finansiranja investicija, rukovodilac Službe platnog prometa, direktor Sektora bankarskih poslova, direktor Posebne finansijske službe, te direktor Interne banke.

U periodu od 1990. do 1993. godine bio je direktor Sektora faktoringa, te zamenik direktora, a potom i direktor APRO banke u Mostaru. Od 1993. do 1999. godine radio je u Eurošped grupi Zagreb. Bio je član uprave Eurošped grupe, te direktor Nord Adria Trieste, a nakon toga direktor Nord Adria Wien. U periodu od 2001. do 2007. godine radio je u bankarskom sektoru, i to kao direktor Commerce banke d.d. Sarajevo, nakon toga kao direktor CBS banke d.d. Sarajevo, kao direktor Filijale Mostar NLB grupe i direktor Glavne filijale Mostar.

Politička karijera

Vjekoslav Bevanda je 2007. godine postao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH). Ista stranka ga je predložila za ministra finansija Federacije BiH u Vladi Nedžada Brankovića (SDA). Kada je 2009. godine dužnost predsednika Vlade FBiH preuzeo Mustafa Mujezinović (SDA) Bevanda je i dalje ostao ministar finansija. Po isteku mandata, 2011. godine dobija mandat poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U Federalni parlament je ušao osvojivši 2 917 glasova na izborima. Tu dužnost obavljao je do 2012. godine kada postaje predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, u vladi koju je formirala Hrvatska demokratska zajednica BiH, Socijaldemokratska partija (SDP BiH) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Na toj poziciji je nasledio Nikolu Špirića iz SNSD-a.

Nakon opštih izbora u BiH 2014. godine promenjena je struktura Saveta ministara, a Bevandi je dodeljena funkcija ministra finansija i trezora BiH. Savet ministara su nakon izbora formirale SDA, HDZ BiH i Savez za promene koju čine Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret, Partija ujedninjenih penzionera RS, Srpska radikalna stranka RS i Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca.  Na toj poziciji Vjekoslav Bevanda je ponovo nasledio Nikolu Špirića iz SNSD-a.

Od januara 2016. godine je predsednik Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Imovinsko stanje

Prema podacima iz imovinskog kartona koji su svi političari dužni da dostave Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, Vjekoslav Bevanda poseduje stan u Mostaru. Njegova supruga Ljiljana Bevanda ima stan u Splitu, a u njihovom posedu je i vikendica u Donjoj Blatnici kod Čitluka.

Kontroverze

Prema navodima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Vjekoslav Bevanda je zajedno sa još nekoliko političara, pre Opštih izbora u BiH 2010. godine upisao lažne podatke o imovini i prihodima. Navodno, tada u svom imovinskom kartonu nije naveo da zajedno sa suprugom Ljiljanom poseduje stan od 90 kvadrata u Sarajevu.

CIN je 2013. godine takođe ukazao na kupovinu automobila Folskfagen Tuareg V6 čija je vrednost bila 148 590 KM, što je za 20 000 KM više nego što je planirano javnim pozivom za nabavku službenog automobila. Od tri ponuđača koji su se javili na javni poziv objavljen u Službenom glasniku BiH u januaru 2013. godine, Komisija Generalnog sekretara Saveta ministara BiH prihvatila je ponudu kompanije „M.R.M.“ iz Ljubuškog. Predstavnik ove kompanije Mario Rupčić, koji je bio pomoćnik Vjekoslava Bevande dok je obavljao funkciju federalnog ministra finansija, prisustvovao je tenderu. Zanimljivo je to što je Rupčić 2004. godine osuđen na zatvorsku kaznu jer je novac namenjen ministarstvu odbrane Federacije BiH preusmerio na račun Hrvatske demokratnske zajednice (HDZ BiH), čiji je Bevanda član. Rupčić je istakao da nije član HDZ-a, nego da se slučajno zatekao u Sarajevu u vreme kada je biran najbolji ponuđač za kupovinu automobila Vjekoslava Bevande. Iako je Mario Rupčić tvrdio da sa tim nema ništa, te da je on penzioner, prema podacima Registra privrednih subjekata suvlasnik preduzeća „M.R.M.“ je njegov otac Blago Rupčić.

Odnosi u Savetu ministara

Polovinom 2017. godine Hrvatska je najavila izgradnju Pelješkog mosta koji je podelio političare u Federaciji BiH, te članove Saveta ministara. Dok je predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić poručio da Hrvatska nema formalnu saglasnost od BiH za izgradnju Pelješkog mosta, njegov zamenik Vjekoslav Bevanda izjavio je da je Savet ministara jednoglasno usvojio izveštaj u kome se navodi da nema formalnih prepreka za izgradnju mosta.

Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je tokom posete Bosni i Hercegovini izjavio da će se Pelješki most graditi na hrvatskoj teritoriji, te da za početak radova nema nikakvih prepreka.

Smena Saveta ministara

Tokom 2017. godine u javnosti se sve češće pominjala smena Saveta ministara BiH, a na pitanje novinara šta o tome misli Bevanda je istakao da o tome odlučuje Parlamentarna Skupština BiH, te da je zadatak njegovog ministarstva da se posveti pokretanju investicijskog okvira za razvoj BiH.

Privatni život

Vjekoslav Bevanda je rođen 1956. godine u Mostaru. Otac mu se zvao Vencel, a majka Anica. Njegov brat Ivo Bevanda radi kao rukovodilac Službe za nabavku roba EP HZHB (Javno preduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar).

Suprugu Ljiljanu Vejkoslav Bevanda je upoznao dok je radio u mostarskoj kompaniji „Soko“. Ljiljana Bevanda trentuno obavlja funkciju zamenika direktora Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH. Žive u Mostaru i imaju dve ćerke.

O svom privatnom životu ministar Bevanda vrlo retko govori, a njegova supruga se, za razliku od muža ne eksponira u medijima. S obzirom na posao koji obavljaju, žive na relaciji Mostar – Sarajevo, a godišnje odmore provode u svom stanu u Splitu.

Vjekoslav Bevanda je po nacionalnosti Hrvat, a po veroispovesti katolik.