Mitar Mirić

Kratke informacije

Ime i prezimeMitar Mirić
Datum rođenja16. januar 1957.
Mesto rođenjaBogutovo Selo (BiH)
DržavaSrbija / BiH
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Dimitrije Mirić, poznatiji kao Mitar Mirić je bosanskohercegovački i srpski pevač narodne i folk muzike koji je popularnost stekao tokom 80-ih i 90-ih godina 20. veka pesmama „Voli me danas više nego juče“, „Živela ljubav“, „Ne diraj čoveka za stolom“, „Ne može nam niko ništa“, „Nešto me u nemir tera“, „Ja ne živim ovde“ i drugima. Rođen je 16. januara 1957. godine u Bogutovom Selu kod Ugljevika. U braku je sa Suzanom Mirić s kojom ima ćerku Sanju. Živi i radi u Beogradu.

Prvu singl ploču objavio je 1975. godine. Na njoj su bile pesme „Od mene je ljubav jača“ i „Srećna s njime živiš“. Od tada od 2019. godine objavio je još dvadesetak singlova i EP-ova. Debitantski album je snimio 1981. godine. Na njemu su bile numere „Hoću mesto u tvom srcu“, „I meni i tebi srcu ljubav treba“, „Zašto me drugoj ženi dade“ i druge.

Ipak, veliku popularnost je stekao albumima „Živela ljubav“, „Ne diraj čoveka za stolom“ i „Ne može nam niko ništa“ koji su prodani u milionskim tiražima. Ukupno je objavio 23 studijska albuma i prodao više od 15 miliona nosača zvuka. Održao je brojne koncerte u Srbiji i regionu, a njegovi nastupi u inostranstvu su uvek dobro posećeni. Zbog toga ga smatraju jednim od najtraženijih pevača među srpskom i bosanskohercegovačkom dijasporom.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Dimitrije Mitar Mirić je rođen 1957. godine u Bogutovom Selu, malom mestu nedaleko od opštine Ugljevik, na severoistoku Bosne i Hercegovine. Osnovnu i srednju školu je završio u Ugljeviku. Počeo je da peva u kulturno umetničkom društvu. Zanat je „pekao“ pevajući u kafanama.

Prvu singl ploču sa pesmama „Od mene je ljubav jača“ i „Srećna s njime živiš“ snimio je 1975. godine. Muziku je komponovao Zaim Imamović, dok je aranžmane pisao Ismet Alajbegović Šerbe u pratnji čijeg je orkestra Mitar otpevao ove numere. Ploču je objavila Izdavačka kuća „Diskoton“ iz Sarajeva.

Već u februaru sledeće godine Izdavačka kuća PGP RTB je objavila njegovu drugu singlicu sa pesmama „Kad se spusti tiho veče“ i „Ne bih prod’o vodenicu svoju“. Muziku i aranžmane za ove dve numere pisao je Milan Matijašević Šabanac, uz pratnju čijeg orkestra su pesme snimljene. Na koricama ove ploče Mitar je potpisan kao Miro Mirić.

Iste godine aleksinački „Diskos“ je objavio njegov drugi singl sa pesmama „Na rastanku nisam krio suze“ i „Otišla si, neka ti je srećno“. Ovog puta, Mitra je pratio Ansambl Veroljuba Jovanovića. Usledila je saradnja sa Radetom Vučkovićem koji je komponovao pesme „Navika je od ljubavi jača“ i „Pevajte mi pesme tužne“, koje su objavljene u vidu singla polovinom 1977. godine.

Nešto kasnije, u prodaji se pojavila Mitrova četvrta singlica sa numerama „Dođoh srećan da me vidi majka“ i „Kako ti je kad me sretneš“. Tekstove su pisali Novica Kostić i Zorica Đuđić, a muziku i aranžmane Veroljub Jovanović.

„Diskos“ je 1978. godine objavio njegovu ploču na kojoj su se nalazile pesme „Ne zaboravi ovaj grad“ i „Nizamski rastanak“. U septembru iste godine Mitar je snimio numere „Okreni se, ne okrenula se“ i „Žao mi je što te ostavih“. Na ovom singlu ga je pratio Ansambl Radoja Mitrovića Barajevca.

Mitar Mirić je tih godina redovno nastupao u jednom restoranu u Sremskoj Mitrovici, ali je dosta vremena provodio u studiju radeći na novim pesmama.

Karijera

Godine 1979. objavio je singlove „Ne pitaj me kad ću sutra doći“ i „Ne žali druže za njom“. Muziku je ponovo komponovao Veroljub Jovanović, a tekst druge numere pisao je Šaban Šaulić. Veliki preokret u Mitrovoj karijeri desio se upravo te 1979. godine kada je sa pesmom „Poslednja stanica“ nastupio na festivalu na Ilidži. Kako je jednom prilikom priznao, prve večeri je imao veliku tremu, a seća se da je pogrešio u jednom delu teksta. Već druge večeri se opustio i publika je zajedno sa njim počela da peva, a treće noći su ga osam puta vraćali na bis. Pobeda na ovom prestižnom muzičkom takmičenju širom mu je otvorila vrata narodne muzike.

Pobedničku pesmu i numeru „Nisam onaj koga očekuješ“ je u saradnji s tekstopiscem i kompozitorom Novicom Uroševićem i Ansamblom Branimira Đokića objavio u vidu singla iste, 1979. godine. Uprkos velikom uspehu u istoj kafani nastavio je da peva i tokom naredne godine.

Nastavio je saradnju sa Vučkovićem i Đokićem koji su autori pesama „Umreću bez tebe nevero moja“ i „Dobra stara Baščaršijo“ s kojima je nastupio na Ilidžanskom festivalu. Ponovo je osvojio prvu nagradu publike, a pesme su objavljene na singl ploči.

Iste godine Mitar je snimio pesmu „Voli me danas više nego juče“ koju je komponovao Ljubo Kešelj, a aranžirao Branimir Đokić. Za vrlo kratko vreme pesma je postala pravi hit, a o njenom kvalitetu dovoljno svedoči činjenica da se i danas rado sluša. Zajedno sa numerom „Ne ostavljaj suze na mom pragu“ 1980. godine našla se na narednoj singlici.

Numere „Hoću mesto u tvom srcu“ i „Zašto se više ne viđamo draga“ najavile su Mitrov prvi album. Naime, tokom 1981. godine u prodaji se pojavila ploča „Hoću mesto u tvom srcu“ sa osam pesama. Na njemu su bile numere „Dan za danom, proći će godina“, „Hoću mesto u tvom srcu“, „I meni i tebi srcu ljubav treba“, „Dušo moja, zoro moga jutra“ i druge. Većinu tekstova, kompozicija i aranžmana potpisao je poznati trio – Vučković, Kešelj, Đokić.

Na drugom albumu koji je Mitar Mirić objavio 1982. godine bilo je osam novih pesama, poput „Na kafu nam ne dolaziš više“, „Šta će mi krivci“, „Pustite je da živi kraj mene“ i drugih. Ipak, najveću popularnost donela mu je numera „Doviđenja društvo staro“ koja je vrlo brzo postala hit. Ploča je objavljena pod naslovom „Dobro jutro, rekoh zori“, a sve pesme je otpevao u pratnji Ansambla Branimira Đokića. Samo je u prvom izdanju prodato 50 000 primeraka, a ploča je doživela dijamantski tiraž.

Da provereno dobar tim saradnika ne treba menjati, Mirić je potvrdio i na albumu „U svanuće ne idem do kuće“ koji je „Diskos“ objavio 1983. godine. Pored naslovne, na njemu su bile i numere „Hoću s tobom šaputanje na jastuku“, „Pogledaj u dlan“, „Na tvom pragu zauvek ostajem“, „Našao sam pravu“ i druge.

Na četvrtoj ploči saradnik mu je, pored Đokića i Uroševića bio i Rade Stokić koji je napisao tekstove pesama „Ko o čemu, ja o tebi“ i „Ja se ženim drugovi“. Osim ovih, na albumu „Sve su iste osim tebe“, bile su i numere „Voli, voli samo mene“, „Još uvijek tužnih ljubavi ima“, „Ja sam ti Bosanac“ i druge.

S Ansamblom Tomice Miljića je tokom naredne dve godine snimio dva vrlo uspešna albuma. Tokom  1985. godine u prodaji se pojavila ploča „Živela ljubav“, a tokom sledeće „Ne diraj čoveka za stolom“. Album „Živela ljubav“ sa koga su se izdvojile, pored naslovne, numere „Nešto me u nemir tera“, „Proveo bih vek sa tobom“ i druge doživeo je platinasti tiraž.

Ništa manje uspešna nije bila ni druga ploča na kojoj su bile pesme „Ne diraj čoveka za stolom“, „Častio bi` sve jarane“ i druge. Prvi tiraž od 20 000 primeraka rasprodat je u rekordnom roku, a album je doživeo dijamantski tiraž.

Sedmi studijski album Mitar Mirić je objavio već sledeće godine pod naslovom „Ako umrem da mi žao nije“. Na njemu su se našle pesme „Nemoj sebe nikom da odaš“, „Prepoznaćeš oči, prepoznaćeš usne“, „Kaznio me život majko“, „Otvorite sve kafane“ i druge. Tekstove, muziku i aranžmane su pisali Rade Stokić, Jasmina i Novica Urošević. Mitar Mirić se našao na listi najpopularnijih folk pevača svoje generacije. Nastupao je širom Jugoslavije, ali i u brojnim evropskim gradovima, a ploče su prodavane u rekordnim tiražima.

Nastavio je tradiciju da svake godine svoje obožavaoce počasti novim materijalom, pa se tako 1988. godine u prodaji našla njegova nova ploča „Dajte mi da živim“. Pesme „Tu mi nedostaješ“, „Kako da se svetim“, „Pobedila je ljubav“, „Kad te drugi ostave“, „Da li ste me poželeli“ i druge, otpevao je u pratnji Orkestra Dragana Aleksandrića.

Već naredne godine izdao je album „Ne može nam niko ništa“ sa numerama „Slađo moja, Slađana“, „Ne ljubi me u snovima“, „Ide mi se u kafane“, „Zašto mučiš pogrešnog čoveka“, „Pusti me unutra“ i drugima. Ipak, naslovna pesma je doživela najveću popularnost, te stekla status vanvremenskog hita. O tome dovoljno svedoči činjenica da je i danas, trideset godina kasnije, veoma slušana među mlađim obožavaocima Mitra Mirića.

Diskografska kuća „Diskos“ je 1990. godine objavila Mirićev album „Najjači smo, najjači“ s osam novih pesama. Pored naslovne, izdvojile su se „Nemam razloga da živim“, „Duša od čoveka“, „Ko je onaj mladić“ i druge. Album je prodat u više od 200 000 primeraka.

Posle godinu dana diskografske pauze koju je popunio brojnim nastupima, 1992. godine izdao je ploču pod imenom „Nepopravljiv“. Na njoj su bile numere „Prvi i poslednji“, „S đavolom kule gradim“, Sačuvaj ljubav za mene“, „Nema ništa bez Srbije i Beograda“ i druge. Otpevao ih je u pratnji Orkestra Dušana Simovića.

Sledeće godine Produkcijska kuća „Južni vetar“ izdala je Mirićev 12 studijski album, koji se zvao „Bog je poslao ženu“. Pored naslovne, na toj ploči su bile i pesme „Dabogda se meni vratila“, „Devojka preko puta“, Život je ludnica“, „Svi su me izdali“ i druge.

PGP RTS je 1995. godine objavio album Mitra Mirića sa deset novih i pet bonus pesama. Naslovna pesma je bila „Dotakni me“, a pored nje, na ovom albumu su bile i numere „Šta sam bogu zgrešio“, „Cigančica“, „Vežite mi oči“, Maloletnica“ i druge. Mirić je svoje verne obožavaoce počastio i sa starim hitovima „Ljubila je prvi put“, „Živela ljubav“, „Nešto me u nemir tera“, „Ne diraj čoveka za stolom“ i „Rastaje se moja generacija“.

Numere su aranžirali Novica Urošević, Tomica Miljić i Nenad i Novica Nikolić, a prateće vokale je pevala Verica Šerifović.

Tokom 1996. i 1997. godine snimio je dva albuma – „Čudotvorac“ i „Nisam ja osvetnik“. Na njima je ukupno bila 21 numera, ali su posebnu pažnju publike privukle pesme „Travka zvana ludilo“, „Žena koja pogledom ubija“ i „Ja ne živim ovde“ koje su za vrlo kratko vreme osvojile top liste radio stanica širom Srbije i regiona.

Na sledećoj kaseti saradnici su mu bili Ljubo Kešelj, Bane Vasić, Željko Grubješić, Tešo Mrkonjić, Dragan Brajović, Ružica Prica i drugi. Album je objavio 1998. godine pod naslovom „Pustolov“. Sa njega su se izdvojile numere „Opasnica“, „Haljine svilene“, „Nisam lopov“ i druge.

Dve godine kasnije u prodaji se našao novi album Mitra Mirića sa pesmama „Samo kaži“, „Ne svani zoro“, „Gledam Drinu“ i drugima. Većinu numera napisao je Dragan Brajović Braja, a kompletan album aranžirao je Bane Vasić. Objavila ga je Produkcijska kuća „Grand“.

Na njegovom koncertu u beogradskoj „Hali sportova“ 21. aprila 2001. godine bilo je više od pet hiljada gledalaca. Snimak koncerta objavila je Diskografska kuća „Renome“.

Sa Brajom i „Grandom“ radio je i 2002. godine na snimanju CD-a „Zagonetka“. Na njemu su bile pesme „Konobari“, „Samo me pogledaj“, „Tri godine robije“ i druge. Posebno su se izdvojile „Nekad sam i ja voleo“ i „Banjaluko, sejo mila“.

Usledila je saradnja sa Perom Stokanovićem koji potpisuje pesme sa Mitrovog 19. albuma koji je svetlost dana ugledao 2003. godine. Stokanović je napisao numere „Pomirenje“, „Špijuni su među nama“, „Dođi, dođi“, „Bog mi dao“ i „Ciganče“ koje su postale veoma popularne. Među pesmama sa tog albuma bile su i „Ni za sto godina“, „Kradljivica“ i „Okreni se ljubavi“ koje je komponovao Mitar, a potpisao ih je pseudonimom Tarmi Rićmi.

Jubilarni, dvadeseti album u karijeri pevač je objavio 2006. godine pod naslovom „Neka puca“. Pored naslovne, na ovom CD su bile i numere „Ima se, može se“, „Prvi sastanak“, „Dragička“, „U ime ljubavi“, „Fatamorgana“ „Ludo i nezaboravno“ i druge.

Nastupao je širom Evrope gde je „punio“ klubove u koje izlaze ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Osim toga, neretko je putovao i u Australiju gde su njegovi koncerti bili veoma posećeni.

Nakon trogodišnje diskografske pauze, Mitar Mirić je 2009. godine izdao CD pod naslovom „Ličiš na sve moje bivše“. Obeležile su ga numere neobičnih naziva, poput „Šećerlema“, „988“, „Pdv“, „Gazi, gazi“, „Ludilo“ i drugih. Većinu tekstova napisala je Marina Tucaković. Muziku potpisuje Aleksandar Perišić Romario, a aranžmane Zoran Tutinović.

Obnovio je saradnju sa Brajovićem i Stokanovićem koji su napisali numere sa Mirićevog 22. studijskog albuma, a koji je 2011. godine objavljen pod naslovom „Nemoj da mi brojiš bore“. Na njemu su bile pesme „Ne daj bože nikom“, „Granica“, „Druge gledaj, a misli na mene“ i druge. Ipak, najveću popularnost su stekle „Aperitiv“, „Doberman“ i „Ciganče“. Upravo je pesma „Doberman“ na „Ju Tjubu“ („You Tube“) pregledana više od pet miliona puta.

Na sledeći CD njegova publika morala je da čeka čak pet godina. Novi album Mitar Mirić je objavio 2016. godine pod naslovom „Pametnica“. Na njemu je obnovio saradnju sa Pericom Stokanovićem koji je, pored naslovne, napisao i numere „Oaza sreće“, „Veštice mala“, „Prvi dan posle subote“, „Da smo se manje voleli“, „Volim samo jednu ženu“ i „Glas razuma“. Pesmu „Sredi mi drugaricu“ koja je brzo postala klupski hit napisali su, komponovali i aranžirali Tešo Mrkonjić i Ljubo Kešelj.

U decembru 2017. godine objavio je singl „Zvali ste na jedno piće“ čiji tekst, muziku i aranžman potpisuju Tešo Mrkonjić, Ljubo Kešelj i Bane Vasić. Sudeći prema reakcijama njegove publike na društvenim mrežama, te pregledima na „Ju Tjubu“, Mirić ni ovog puta nije razočarao svoje obožavaoce.

9. februara 2018. godine je na dodeli nagrada „BH muzički Oskar“ osvojio nagradu za doprinos muzičkoj industriji.

U novembru iste godine promovisao je pesmu „Sedi mi u krilo“ koju su pisali Tešo Mrkonjić, Goran Ratković Rale i Branislav Glušac. Za ovu numeru Mirić je snimio i spot koga je na „Ju Tjubu“ za dva meseca pogledalo više od pola miliona ljudi.

Singl je promovisao na nastupima u zemlji i inostranstvu, a u jednom intervjuu je ponovo obećao da će beogradsku publiku počastiti velikim solističkim koncertom.

Privatni život

Mitar Mirić je rođen 1957. godine u Bogutovom Selu. Školovao se u Ugljeviku, a prvu ploču snimio u Sarajevu. Nekoliko godina je nastupao u Prijedoru i Sremskoj Mitrovici, a sa suprugom Suzanom, koja je poreklom iz Makedonije danas živi u Beogradu. Imaju ćerku Sanju, koja im je podarila unuke Aleksandru i Mitra.

Osim po hitovima koje je iz godine u godinu nizao, prepoznatljiv je i po interesantnom imidžu koji je menjao od početka karijere do danas. Njegovoj publici, ali i medijima zanimljive su faze tokom devedesetih godina kada se za naslovnice albuma slikao u kožnim prslucima na golo telo, te trakama za kosu neobičnih dezena. Kako god, Mitar Mirić je oduvek plenio pažnju slušalaca, ali i televizijskih gledalaca.

Ipak, u nekoliko navrata je odbio da učestvuje u rijaliti programima, koji su u poslednje vreme veoma zastupljeni na komercijalnim televizijama u Srbiji. To je pravdao rečima da mu takva vrsta promocije ne treba, jer smatra da je to namenjeno mladim pevačima koji tek treba da se afirmišu i onim starijim koji su pomalo zaboravljeni. Isticao je da on ne spada ni u jednu od te dve kategorije.

S obzirom na popularnost, česta je meta tabloida. Mnogo se pisalo o njegovom odnosu sa suprugom, a u nekoliko navrata novinari su objavljivali da ga je Suzana, zbog navodnih afera isterala iz porodičnog doma, te da stanuje u jednom od brojnih stanova koje ima u Beogradu, Zemunu, Bijeljini i Ugljeviku. Ipak, pevač se trudio da ne komentariše takve vrste informacija, pa se od njega retko može čuti koliko nekretnina poseduje ili u kakvom je odnosu sa suprugom.

Pored toga, novinari su izveštavali i o njegovim navodnim problemima s alkoholom, a pri tome su se pozivali na pouzdane izvore iz beogradskog hotela „Slavija“ i restorana „Šumatovac“. Pevač, s druge strane ističe da alkohol konzumira retko i to samo u posebnim prilikama.

Tokom 2017. godine pojavio se u jednoj od epizoda serije „Sinđelići“ koja se emituje na programu televizije „Prva“. Mitar je glumio vozača kamiona, koji saputnike zabavlja pevajući svoje pesme. Pratioci na društvenoj mreži „Fejsbuk“ („Facebook“) pohvalili su njegove glumačke sposobnosti.

Na zvaničnom „Ju Tjub“ kanalu Mitar Mirić ima više od 60 000 pretplatnika, dok njegove profile na društvenim mrežama prati oko 45 000 ljudi.

Diskografija

Albumi

 • 1981. Hoću mesto u tvom srcu
 • 1982. Dobro jutro, rekoh zori (s Ansamblom Branimira Đokića)
 • 1983. U svanuće ne idem do kuće
 • 1984. Sve su iste osim tebe (s Ansamblom Branimira Đokića)
 • 1985. Živela ljubav (s Ansamblom Tomice Miljića)
 • 1986. Ne diraj čoveka za stolom (s Ansamblom Tomice Miljića)
 • 1987. Ako umrem da mi žao nije
 • 1988. Dajte mi da živim
 • 1989. Ne može nam niko ništa
 • 1990. Najjači smo, najjači
 • 1992. Nepopravljivi
 • 1993. Bog je poslao ženu
 • 1995. Dotakni me
 • 1996. Čudotvorac
 • 1997. Nisam ja osvetnik
 • 1998. Pustolov
 • 2000. Mitar Mirić
 • 2002. Zagonetka
 • 2003. Mitar Mirić
 • 2006. Neka puca
 • 2009. Ličić na sve moje bivše
 • 2011. Nemoj da mi brojiš bore
 • 2016. Pametnica

Singlovi i EP-ovi

 • 1975. Od mene je ljubav jača / Srećna s njime živiš
 • 1976. Kad se spusti tiho veče
 • 1976. Na rastanku nisam krio suze / Otišla si neka ti je srećno
 • 1977. Pevajte mi pesme tužne / Navika je od ljubavi jača
 • 1997. Dođoh srećan da me vidi majka
 • 1978. Okreni se, ne okrenula se / Žao mi je što te ostavih
 • 1978. Nizamski Rastanak / Zaboravi ovaj grad
 • 1979. Nepitaj me kad ću sutra doći / Ne žali druže za njom
 • 1979. Poslednja stanica / Nisam onaj koga očekuješ
 • 1980. Voli me danas više nego juče / Ne ostavljaj suze na mom pragu
 • 1980. Umreću bez tebe, nevero moja / Dobra, stara Baščaršijo
 • 1981. Hoću mesto u tvom srcu / Zašto se više ne viđamo draga
 • 1986. Doviđenja društvo staro / Imam dečka nemirnog (Mitar Mirić / Dragana Mirković)
 • 1986. Ne diraj čoveka za stolom / Voljela me jedna Esma
 • 2004. Volim Narodno (Siniša Vuco / Mitar Mirić)
 • 2010. Grešnik
 • 2011. Devica
 • 2012. Diskoteke, klubovi
 • 2013. Živeli (sa MC Stojanom i DJ Markom Vanillom)
 • 2014. Braća po duši
 • 2014. Neodoljiva
 • 2017. Zvali ste na jedno piće
 • 2018. Sedi mi u krilo

Kompilacije

 • 1979. Mitar Mirić
 • 1981. Voli me danas više nego juče
 • 2000. 12 velikih hitova
 • 2000. Hitovi 1
 • 2000. Hitovi 3
 • 2001. Uživo koncert u beogradu
 • 2004. 4 Kralja (Mitar Mirić, Šaban Šaulić, Jašar Ahmedovski, Mile Kitić)
 • 2013. The Best Of Mitar Mirić & Dragan Brajović Braja
 • 2016. Best Of

Mitar Mirić na društvenim mrežama

FacebookMitar @ Facebook
InstagramMitar @ Instagram
TwitterMitar @ Twitter
YoutubeMitar @ YouTube