Nenad Knežević Knez

Kratke informacije

Ime i prezimeNenad Knežević Knez
Datum rođenja5. decembar 1967.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač i kantautor

Biografija

Nenad Knežević poznatiji kao Knez je crnogorski pop pevač i kantautor. Rođen je 5. decembra 1967. godine u Podgorici u Crnoj Gori. Živi i radi u Beogradu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Knez (@kneznenad)

Pesme „Dal’ si ikada mene voljela“, „Ti si kao magija“, „Mia bella signorina“, „Tina bambina“ su njegovi najveći hitovi nastali devedesetih godina, a pevaju se i dan danas.

Važi za jednog od koncertno najatraktivnijih muzičara. Održao je veliki broj koncerata u zemljama bivše Jugoslavije, a koncertne turneje je imao i u Australiji, Kanadi, Americi, kao i mnogim zemljama zapadne Evrope.

Predstavljao je Crnu Goru na izboru za pesmu Evrovizije 2015. godine koji je održan u Beču. Sa pesmom „Adio“ osvojio je trinaesto mesto što je najbolji rezultat Crne Gore na tom prestižnom muzičkom takmičenju.

Učestvovao je u emisiji „Tvoje lice zvuči poznato“ na Prvoj srpskoj televiziji, kao i u rijalitiju „Survajver“ („Survivor“).

Njegova kćerka Ksenija takođe je krenula stopama svog oca i gradi uspešnu muzičku karijeru. To Kneza čini istinski ponosnim.

Detinjstvo i prvi muzički koraci

Odrastao je u crnogorskoj muzičkoj porodici. Rođen je 5. decembra 1967. godine u Podgorici u Crnoj Gori. Njegov otac je bio popularni muzičar, pevač i bubnjar, Mili Knežević koji je nastupao širom Crne Gore. Tako je Knez još od detinjstva zavoleo muziku i odrastao uz nju.

Knez i njegova majka pratili su na nastupima njegovog oca koji je nastupao najčešće na jadranskoj obali. Kao dete od pet godina, Knez se oduševljavao bubnjevima, a tada ga je otac počeo voditi i u podrum kuće gde su bili instrumenti koje je on pokušavao samostalno svirati. Malo je poznato da je Knez kao dete bio i član pionirskog pozorišta te pokazivao ozbiljan talenat ga imitacijama i glumi.

Sa pesmom „Bio jednom jedan lav“ prvi put je javno nastupio na dečijem festivalu „Naša radost“ u Podgorici. Odmah posle toga, na samom početku osnovne škole, sa sedam godina, postao je solista dečijeg hora „Suncokrili“.

I pre svog prvog javnog nastupa na festivalu, Knez je po cele dane pevao kod kuće. Svi su shvatili da ima izuzetno jak vokal i da će sigurno krenuti očevim stopama. Celu osnovnu školu bavio se muzikom, a logično je bilo da tako nastavi i u srednjoškolskim danima.

Upravo u srednjoj školi Knez je osnovao svoj prvi bend pod nazivom „Visoka frekvencija“. Zanimljivo je da su tada nastale njegove najpopularnije pesme „Dal’ si ikada mene voljela“ i „Ti si kao magija“ koje će ga nekoliko godina kasnije i proslaviti.

Nakon toga, Knez je osnovao „The Moon Band“ sa kojim je nastupao duž jadranske obale i stekao veliku popularnost. Nakon serije uspešnih nastupa, Knez je odlučio da sa svojim ocem i najboljim muzičarima u Crnoj Gori oformi „Montenegro band“.

Knez je bio veoma lep i talentovan mladić pa su se devojke u to vreme prosto „lepile“ za njega.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Knez (@kneznenad)

Solo karijera

Nakon što je bio uspešan sa svojim bendovima, Knez je odlučio 1992. godine da je ipak najbolje da nastavi solo karijeru. Početak solo karijere obeležio je nastup na tada izuzetno popularnom muzičkom festivalu „MESAM“. Knez je za tu priliku odabrao svoju pesmu „Dal’ si ikada mene voljela’. Publiku je oduševio, a pesma je postala veliki hit i kroz kratko vreme svi su je pevali širom zemlja bivše Jugoslavije.

Logičan sled događaja bio je da Knez potom uradi i svoj prvi solo album. Prikupljanje pesme, nastupa i dve godine posle objavio je album pod nazivom „Kao magija“. Na ovom albumu objavio je ukupno deset pesama, a na njemu su i njegove najveće hit pesme koje je ikada snimio „Dal’ si ikada mene voljela“ i „Ti si kao magija“. Album je osvojio brojne nagrade, a Knez trasirao svoju uspešnu muzičku karijeru. Knez je tada dobio nagradu za „Album godine“ koji mu je dodelio PGP RTS. Od TV Novosti dobio je nagradu „Zlatni hit“ i mnoge druge.

Osim ove dve velike hit pesme, na tom albumu bile su pesme „Zapali me“, „Snovi od slame“, „Smijeh i suze“, „Samo ti“, „Ne kukaj djede“, „Otkad sam se rodio“, „Srce od meda“ i „Daleki svijet“. Album je objavljen u muzičkoj produkciji RTV CG na čijem čelu su tada bili Dejan Perišić, Zoran Jocović, Dragan Ilić i Đorđe Minkov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Knez (@kneznenad)

Nakon uspešnog prvog albuma, 1996. godine objavio je svoj drugi album „Iz dana u dan“. Na ovom albumu objavljeno je dvanaest pesama, a to su „Iz dana u dan“, „Moja mala“, „Tina Bambina“, „Zlatna obala“, „Sve su druge“, „Vrati se“, „Šar planina“, „Ostani“, „Brzi voz“, „Korak do sna“ i „Vrati je more“. Posebno se izdvojila pesma „Tina Bambina“ koja je postala veliki hit. Na ovom albumu Knez je radio sa ZAM-om, ali i nekim od umetnika kao što su Leo Đokaj, Saša Rađelović Ranđa, Ljubo Jovović, Neša Japanac, Marko Kon, Dragan Brajović, Aleksandar Kobac i mnogi drugi. Za veći broj pesama Knez je snimio atraktivne video spotove.

Zanimljivo je da je na ovom albumu objavljena i duetska pesma „Vrati je more“ koju je Knez snimio sa svojim ocem legendarnim crnogorskim pevačem Milijem Kneževićem.

Album „Automatic“ oborio rekorde prodaje

S obzirom na veliki uspeh prvog i drugog albuma, Knez nije čekao mnogo, pa je već godinu dana posle objavio novi album pod nazivom „Automatic“. To je njegov najprodavaniji album koji je postigao takođe veliki uspeh.

Na ovom albumu našle su se pesme „Mia Bella Signorina“, „Usne jagode“, „Pao na koljena“, „Dao bih ti sve“, „Bubamara“, „Dosada“, „Automatic“, „Ljubomora“, „Da i ja jednom otkrijem ljubav“, „Ja nisam tvoj“ i „Neprijatelj“. Apsolutni hit postala je pesma „Mia bella signorina“ kao bezvremenski hit. Sve pesme puštale su se na svim radio i tv stanicama.

Nakon toga, usledio je veliki solistički koncert u Sava centru u Beogradu koji je potvrdio da se Knez visoko pozicionirao na estradnom nebu.

Album „Daleko, visoko“ koji je objavio 2001. godine neki muzički kritičari smatraju za najbolji Knezov album koji je ikada objavljen. Na ovom albumu objavljene su pesme „Razvedri mi više gore“, „Ogledalce“, „Vjeruj“, „Daleko, visoko“, „Najbolja“, „Moja nisi ti“, „Trešnje bijele“, „Malo po malo“, „Lampioni“, „Led u srcu“, „Bićeš drugom žena“ i „Miris bagrenja“.

Na svom petom albumu „Ti me znaš“ Knez se poigrao i sa mešanjem više muzičkih stilova. Na ovom albumu objavio je dvanaest novih pesama kao što su „Pola ljubavi“, „Vrijeme“, „Nema ljubavi“, „Svejedno“, „Ti me znaš“, „Moj život“, „Još uvijek“, „Da imam dva života“, „S kim da tugu podijelim“, „Vrati se“ i „Pobijedila si“. Upravo sa pesmom „Pobijedila si“, godinu dana pre nego što je album objavljen, Knez je nastupao na festivalu „Srebrena Sirena“ 2002. godine i pesma je postigla značajan uspeh.

Album „Vanilia“ objavio je 2005. godine, a tri godine kasnije usledio je album „Otrov i med“. Ovi albumi takođe su skrenuli pažnju, ali uspeh u prodaji kao oni ranijih nisu dostigli.

Na albumu „Vanila“ našle su se pesme „Vanilia“, „Ni treptaj ni suza“, „Mizerno“, „bolji čovek“, „Kocka šećera“, „Emina“, „Kažnjeni bez ljubavi“, „Još mi ne daš mira“, „Mala“, „Ništa mi ne ostaje“, „Navika“. Zanimljivo je da je na ovom albumu i jedna duetska pesma sa pevačicom Eminom Jahović pod nazivom „Emina“.

Na albumu „Otrov i med“ koji je objavljen 2008. godine izašle su pesme „Veče bez riječi“, „Meni suđena“, „Piši mi“, „Troši niko kao niko“, „Otrov i med“, „Pomozi Bože“, „Telefon“, „Boli me to“, „jednom mila“, „Ti si sve zaboravila“ i „Sad si slobodna“.

„Tvoje lice zvuči poznato“

Njegove vokalne sposobnosti publika pored malih ekrana mogla je da vidi i u emisiji „Tvoje lice zvuči poznato“ u kojoj je nastupao od 2013. godine . Emisija je emitovana na Prvoj Srpskoj televiziji. Knez je tada publiku još jednom podsjetio da njegove vokalne sposobnosti, ali i talenat transmformacije u najrazličitijim muzičkim žanrovima.

Najbolji rezultat Crne Gore na „Evroviziji“

Sa pesmom „Adio“ Knez je 2015. godine predstavljao Crnu Goru na prestižnom muzičkom takmičenju „Evrovizija“ koje je održano u Beču. Osvojio je visoko trinaesto mesto što je najbolji rezultat koji je njegova zemlja postigla na tom evropskom takmičenju.

Knez je pričao da je još kao dete voleo da prati „Evroviziju“ i da je maštao o tome da se jednom nađe na toj bini. Iako je trebalo da ide i ranije, još 2002. godine, spletom raznih okolnosti, na „Evroviziju“ nije otišao sve do 2015. godine. Knez je rekao da je bio veoma razočaran 2002. kada nije otišao kao predstavnik Crne Gore jer je smatrao da ima sve potrebne kvalitete kako bi na tom takmičenju ostavio utisak.

Kada mu je ponuđeno da bude predstavnik Crne Gore on je rekao da želi, ali pod uslovima da mu pesmu urade Željko Joksimović i Marina Tucaković. Tako je i bilo. Prateće vokale na ovoj pesmi pevala je Knezova kćerka Ksenija Knežević.

Knez je rekao da je zadovoljan plasmanom na „Evroviziji“ s obzirom na to da se može reći da nisu ni imali sredstava za promociju pesme. Pesmu „Adio“ Knez je pevao na maternjem jeziku što je naišlo na pozitivne kritike. Crna Gora je tada dobila 44 glasa, a 12 poena, očekivano, Knez je dobio od Srbije. Knez je rekao da svakom narednom predstavniku svoje zemlje želi sve najbolje na ovom takmičenju, ali da će retko ko uspeti da postigne ovakav uspeh.

Nove pesme

Kneza jedno vreme nije bilo u medijima. Poznat je kao muzičar koji kada nema nove pesme, ne želi ni da gostuje u emisijama jer smatra da nema konkretan povod. Tako je publika bila oduševljena kada se ponovo pojavio na malim ekranima kako bi promovisao svoje nove pesme.

2018. godine objavio je pesmu „Danas ja, sjutra ti“. Rekao je da je dugo vremena tražio muzičare koji bi imali takav senzibilitet koji je on tražio za saradnju. Tako je počeo saradnju sa Aleksandrom Banjcem iz Novog Sada koji je najpoznatiji po svojoj saradnji sa pevačem Zdravkom Čolićem.

2018. godine Knez je rekao da se takve pesme možda više ne prave, ali da on to tako oseća i želi da radi. Uradio je i mnoge obrade svojih pesama koje su spakovane u jednu moderniju produkciju.

Nastupi

Knez trenutno (februar 2021. godine) zbog korona virusa, kao i svi muzičari u Srbiji, nema nastupe. Pre pandemije, rekao je da je mnogo nastupa i da je imao čak tri benda sa kojim radi u zavisnosti od toga gde trebaju nastupati i za koju publiku.

Ima veliki bend za festivale, bend sa pet muzičara za klubove, kao i bend sa tri čoveka za neke uže zabave. Takođe, ponovo je počeo da radi kao DJ.

Privatni život

Knez je bio oženjen sa svojom, sada već bivšom suprugom Ninom. Par ima dve kćerke Kseniju i Andreu. Knez i Nina venčali su se 1995. godine. Godinu dana posle rodila se Ksenija, a nakon tri godine i Andrea. Ipak, par se razveo 2013. godine. Objasnili su da će oboje uvek biti tu za svoje kćerke, ali da se njihovi putevi mimoilaze. Knez je bio veoma posvećen kao otac, a takav je i danas.

Njegova starija kćerka Ksenija, odlučila je da krene očevim stopama. Ona je svoju muzičku karijeru počela da gradi od ranog detinjstva jer je od oca nasledila muzički talenat. Knez je rekao da nikada Kseniju nije forsirao da krene njegovim stopama. Danas ih publika često može videti kako zajedno gostuju u nekim emisijama gde se vidi da imaju vrlo prisan odnos, pun podrške i razumevanja.

Ksenija nije želela da gradi karijeru zahvaljujući tome što joj je otac poznat muzičar, pa je krenula sama od pevanja pratećih vokala, da bi kasnije na audiciji prošla u bend „Hurricane“ i stekla veliku popularnost.

Zanimljivo je da su Knez i njegova kćerka Ksenija snimili svoju duetsku pesmu „Šarene laže“ kada je Ksenija imala tek šest godina. Knez u svojim intervjuima uvek ističe da je preponosan na svoju kćerku Kseniju i njenu muzičku karijeru. Uvek je tu da kćerku posavetuje za sve što je potrebno, a u odličnim odnosima je i sa njenim dečkom.

U slobodno vreme, Knez voli vožnje na motociklu i kaže da u tome istinski uživa. Zanimljivo je da je na motociklu sa svojim drugom Mariom Marjanovićem iz Čikaga obilazio i Ameriku. Ispričao je da je to poseban doživljaj kada Ameriku otkriva na dva točka i potpunosti vidi „crno-beli“ svet iz drugog ugla. Želja mu je da neke slične avanture doživi u Rusiji i Kini.

Veza sa Tatianom Tat

Posle razvoda, Knez je otpočeo vezu sa Tatianom Tat. Oni su se upoznali pre 28 godina na jednom međunarodnom festivalu u Parizu u Francuskoj. Tatjanina drugarica bila je jedan od organizatora tog festivala. Posle 25 godina sreli su se na jednoj svadbi. Knez kae da je to bio sudbonosan susret za sve ono što je usledilo. Uživaju u ljubavi, romantičnim večerama, putovanjima i uživaju jedno u drugom.

Diskografija

1994. „Kao magija“
1996. „Iz dana u dan“
1997. „Automatic“
1999. „The Best of Knez“, kompilacija
2001. „Daleko, visoko“
2003. „Ti me znaš“
2006. „Balade“, kompilacija
2005. „Vanilia“
2008. „Otrov i med“

Nenad Knežević Knez na društvenim mrežama

InstagramKnez @ Instagram