Mladen Urdarević

Kratke informacije

Ime i prezimeMladen Urdarević
Datum rođenja2. april 1977.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjeMuzičar, scenarist, voditelj

Biografija

Mladen Urdarević je srpski muzičar, radijski voditelj i jedan od scenarista humoristične televizijske serije „Državni posao“ koju emituje nekoliko regionalnih TV stanica. Rođen je 2. aprila 1977. godine u Novom Sadu. Živi i radi u rodnom gradu.

Premda je po struci diplomirani istoričar, Urdarević je mnogima poznatiji kao jedan od voditelja jutarnjeg programa „Uzbudilnik“ i „Alarm“ koji su emitovane na lokalnom radiju AS FM, Radiju B92, a potom O radiju RTV-a. Od 2016. godine emisija se emituje putem internet servisa na stranici „daskoimladja.com“.

Mladen Urdarević je bio gitarista, basista, bubnjar i vokal brojnih novosadskih bendova, poput Korozije, DMT-a (Distorzija motorne testere), Shoplifters-a, Ragman-a i drugih.

Od 2012. godine je jedan od scenarista humoristične TV serije „Državni posao“, a sa glumcima Dimitrijem Banjcem, Nikolom Škorićem i Dejanom Ćirjakovićem sarađivao je i na projektima „Noćna smena“, „Srbi u svemiru“, „Prvi servis“ i „Velika Srbija“.

Pisao je i za magazin „CKM“ koji u periodu od 2003. do 2013. godine izlazio svakog meseca.

Detinjstvo i obrazovanje

Mladen Urdarević je rođen 1977. godine u Novom Sadu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, te na Filozofskom fakultetu stekao zvanje diplomirani istoričar.

Muzička karijera

Urdarević je od rane mladosti pokazivao sklonost ka muzici, te je sarađivao sa brojnim novosadskim pank i rok bendovima. Jedan od njih je bend Korozija, a povremeno je nastupao i sa bendom Distorzija motorne testere, poznatijim pod nazivom DMT.

Bio je basista benda Shoplifters sa kojim je 2006. godine snimio album „Technicolor Melodies“. Na njemu su bile pesme „My Turn To Be A Scum“, „Friendship Goes A Long Way“, „Family Tree“, „Handle With Care“ i druge, a CD je objavio Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS).

Pridružio se gitaristi Dimitriji Ćurčiću Miti i basisti Hugu Nemetu u bendu Ragman sa kojima je 2007. godine snimio ploču pod nazivom „Tell No Tales“. Album se sastojao iz pesama „Disturbed Man“, „Too Much“, „Just One More Time“, „Lucky Man“, „Octoberfest“, a takođe ga je objavio SKC Novi Sad.

S istom diskografskom kućom su sarađivali i na CD-u „Wrong Side Of The Bottle“ koji se u prodaji pojavio godinu dana kasnije. Pored naslovne, na albumu su bile i numere „Under The Bed“, „Iceman“, „Knife Thrower“, „Nothin’ To Loose“ i druge.

Posle duge diskografske pauze Udarević je sa bendom Shoplifters snimio CD „Secret Free World“ koji je svetlost dana ugledao 2019. godine. Na njemu su, pored naslovne, bile i pesme „Erase“, „Overdoser“, „Everybody’s Nobody’s Fool“, „When Travelling“ i druge.

Ovaj album je objavilo čak pet diskografskih kuća iz Holandije, Velike Britanije, Japana, Španije i Sjedinjenih Američkih Država. Promocija je održana 31. avgusta 2019. godine u Novom Sadu, a potom je novosadski pank rok kvartet turneju nastavio u Berlinu i Dortmundu[1].

Televizijska i radijska karijera

Mladen Urdarević se sa radio novinarstvom prvi put susreo još 1999. godine kada je sa Draškom Milinovićem i drugima radio vodio jednu emisiju. Ipak, prvi „ozbiljniji“ projekat ovaj dvojac je započeo 14. juna 2011. godine kada su osmislili jutarnji program „Uzbudilnik“ na radiju AS FM. Reč je o novosadskom radiju sa pokrajinskom frekvencijom.

Vrlo brzo su postali prepoznatljivi, ne samo u Novom Sadu, nego i šire. Mnogi su započinjali dan i obavljali svoje jutarnje aktivnosti uz njihove zanimljive, humoristične, a često i sarkastične replike.

Za svoj rad Urdarević i Milinović su krajem 2013. godine dobili godišnju nagradu Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Sve to je privuklo pažnju rukovodstvu RTV kuće „B92“, te su im ponudili saradnju.

U februaru 2014. godine njihova emisija je sa AS FM radija prešla na Radio B92. Dobili su priliku da se njihov glas čuje od Novog Sada do Niša i uživali su veliku popularnost kod publike. Međutim, polovinom 2015. godine saradnja sa beogradskom medijskom kućom je prestala, te su svoju emisiju nastavili da emitiju pod nazivom „Alarm“ na O Radiju, platformi za mlade Javne medijske ustanove Vojvodine (RTV).

S obzirom na to da se njihovi komentari dnevno političkih događaja nisu sviđali onima koji donose odluke onoliko koliko su se dopadali publici, rukovodstvo radija je skinulo njihovu emisiju sa programa.

Tada su Urdarević i Daško Milinović odlučili da pokrenu radio i podkast „daskoimladja.com“, na kome, pored jutarnjeg programa, slušaoci mogu da slušaju i druge emisije. Ovaj projekat se finansira isključivo iz donacija vernih slušalaca, a poput većine ljudi koji karijeru grade na internetu, Mlađo i Daško prodaju majice, cegere i šolje sa svojim logom.

Mladena Urdarevića mnogi smatraju scenaristom sa najsvežnijim smislom za humor zahvaljujući humorističnim serijama „Noćna smena“, „Državni posao“, „Velika Srbija“ i „Prvi servis“. Sve je počelo još 2009. godine kada je sa glumcima amaterima Dimitrijem Banjcem, Dejanom Ćirjakovićem i Nikolom Škorićem osmislio scenario za seriju „Noćna smena“ koja je emitovana na programu RTV-a.

Ipak, veću popularnost je glumcima, ali i njemu samom donela serija „Državni posao“ čija prva epizoda je premijerno prikazana 2012. godine, a koja je do sada doživela devet sezona. Pored toga što sa glumcima smišlja scenario, Urdarević se pojavio i u jednoj od epizoda kao bugarski pilićar Hristo Bonev. Za ovu seriju jednom prilikom je kazao da je uprkos tome što je humoristična „prokleta istina koja nas okružuje“.

Seriju „Državni posao“, pored Radio Televizije Vojvodine emituje još najmanje pet komercijalnih televizija iz Srbije i regiona, dok na zvaničnom „Ju Tjub“ („YouTube“) kanalu beleže preko 315 hiljada pratilaca i 560 miliona pregleda.

S istom ekipom Urdarević je sarađivao na projektu „Velika Srbija“. Reč je o humorističnoj seriji nastaloj po uzoru na Bi-Bi-Ci-jev (BBC) program „Little Britain“, a koja je tokom 2013. godine emitovana na programu Televizije B92. Pored njega, Banjca, Ćirjakovića i Škorića, na scenariju je radila i Vesna Spasojević.

Od 2016. godine Mladen Urdarević igra Branislava u humorističnom serijalu „Prvi servis“ koji se emituje na internetu. Ovog puta, pored standardne ekipe „Državnog posla“ i „Noćne smene“, publika može da uživa i u odličnoj glumi Marka Gvere, Dušana Stojanovića, Tanje Pjevac i drugih. Osim što igra jednog od glavnih likova, Urdarević je i jedan od autora, tj. scenarista ove serije.

Ostali projekti

Pored muzičke, radijske i karijere scenariste, Mladen Udarević se bavio i drugim projektima. Pisao je za razne časopise među kojima je naistaknutija srpska verzija magazina „CKM“ koja je izlazila u periodu od 2003. do 2013. godine.

Osim, toga, sa Dimitrijem Banjcem, glumcem poznatijim kao Đorđe Čvarkov sarađivao je na obradi prevoda čuvenog stripa „Alan Ford“.

Diskografija

  • 2006. Technicolor Melodies (Shoplifters)
  • 2007.  Tell No Tales (Ragman)
  • 2008. Wrong Side Of The Bottle (Ragman)
  • 2019. Secret Free World (Shoplifters)

Filmografija

  • 2009-2011. Noćna smena (koscenarista)

Web site: https://daskoimladja.com/

[1] https://music-box.hr/2019/08/18/novosadski-punk-rockeri-shoplifters-predstavili-novi-album-secret-free-world/