Ana Bekuta

Kratke informacije

Ime i prezimeAna Bekuta
Datum rođenja6. septembar 1959.
Mesto rođenjaBanja kod Priboja
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrPop-folk

Biografija

Ana Bekuta (rođena Nada Polić) je srpska pevačica narodne muzike. Rođena je 6. septembra 1959. godine u mestu Banja blizu Priboja. Živi i radi u Beogradu.

U karijeri dugoj preko četiri decenije snimila je 18 studijskih albuma i isto toliko kompilacija. Održala je brojne koncerte u Srbiji i inostranstvu, te nastupila na mnogim festivalima.

Od 2014. godine je stalni član žirija televizijskog muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Nada Polić, umetnički Ana Bekuta, je rođena 1959. godine u Banji kod Priboja. Njena majka Milica, po zanimanju kuvarica i otac Branko, zemljoradnik, trudili su se da ćerkama obezbede pristojne uslove za život uprkos oskudici sa kojom su se svakodnevno suočavali. Ana tj. Nada ima dve mlađe sestre Dobrilu i Milinu.

Sa sedamnaest godina je zatrudnela nakon kratke veze sa čovekom čije ime ne želi da otkrije. Pošto su oboje bili mladi i nezreli, rastali su se i sva odgovornost je pala na maloletnu Nadu.

Njeno odrastanje i tinejdžerski period obeležilo je menjanje pelena i brige zbog neizvesne budućnosti. Zbog pritiska koji su roditelji na nju vršili i straha od komentara okoline, morala je da ostavi dete u dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici. Sin Igor je tamo ostao prvih osam i po meseci nakon čega ga je majčina porodica prihvatila.

Njena prvobitna želja bila je da postane učiteljica što je naišlo na majčino odobravanje. Međutim, otac Branko koji je svirao frulu, podržao ju je u nameri da se bavi muzikom.

Prvi honorar je zaradila 1974. godine na takmičenju „Prvi glas Priboja“ na kome joj je pripala druga nagrada. Prvi angažman imala je sa dvadeset godina u hotelu „Mileševa“ u Prijepolju. Tako je upoznala klavijaturistu Aleksandra Savića sa kojim je bila u braku deset meseci. Narednih pet godina je učila zanat pevajući po hotelima širom Jugoslavije.

Karijera

Ana je 1981. godine upoznala bubnjara Predraga Vidovića Preju koji je formirao bend čiji su članovi, osim njih dvoje, bili Sava Jovanović, Milenko Božić, Boban Živković i Zoran Bursać. Tokom saradnje, Ana i Predrag Vidović su se zbližili i bili su u vezi narednih deset godina.

Naredne godine se preselila u Šabac, gde je radila i brinula o sinu.

U septembru 1985. godine grupa je objavila album pod nazivom „Ana Bekuta“ za izdavačku kuću PGP RTS. Predrag Vuković Vukas je bio producent i tvorac velikih hitova kao što su „Pesma“, „Vodi me“, „Ti si me varao“, „Čuvaj se samo za mene“ i „Ja nisam rođena da živim sama“ sa kojom je nastupila na festivalu „Hit parada“.

Pod njegovim uticajem uzela je umetničko ime Ana Bekuta, jer je na tadašnjoj muzičkoj sceni bilo mnogo pevačica s istim imenom. Prihvatila je predlog Lidije Habić iz PGP-a da uzme prezime Bekuta što na crnogorskom označava mali zakrivljeni nož koji se stavlja u drvene korice.

Na albumu „Ti mi trebaš“ koji je objavila 1986. godine izdvojile su se pesme „Molitva za malo sreće“, „Budi jako, srce moje“, „Tajne suze“ i druge. Upravo se sa naslovnom pesmom predstavila na festivalu „Hit parada“.

Sledeće godine PGP RTB je objavio njenu ploču pod nazivom „Samo ti“ sa numerama“Piši mi“, „Sve mi tvoje nedostaje“, „Suze moje vidi pa odluči“, „Ne poklanjam bisere“ i drugima.

U saradnji s orkestrom Dragana Aleksandrića Bekuta je 1988. godine objavila ploču pod naslovom „Uvek postoji nada“. Pored naslovne, na tom albumu su bile i pesme „Došli dani, rastasmo se sami“, „Za kim srce da plače“, „Nek’ se vrata sreće otvore“ i druge.  Sa pesmom „Volim ga, majko, volim“ nastupila je na festivalu u Vogošći.

Nakon toga usledila je saradnja sa Marinom Tucaković i Hasanom Dudićem čiji je plod album „Ana Bekuta“ sa pesmama „Stani, stani, zoro“, „Šta bi bila ja, šta bi bio ti“, „Bog te kaznio“ i drugima. Numera „Rano moja“ donela joj je pobedu na Festivalu „MESAM“ 1989. godine.

Numerom „Moje čežnje, moje nade“ predstavila se publici i žiriju Festivala u Vogošći.

Na albumu „Tu sam ruku da ti pružim“ koji je svetlost dana ugledao 1991. godine sarađivala je sa Draganom Stojkovićem Bosancem i njegovim orkestrom. Osim naslovne, sa te ploče su se izdvojile pesme „Bekrija“, „S’ tobom sreće ni za lek“, „Ostavljena“, „Zanele te noći“, i druge.

Sa pesmom „Tugo moja crnooka“ nastupa na Festivalu „MESAM“, dok se u Valandovu predstavila numerom „Stariot džumbuslija“.

Nakon toga napustila je grupu i zajedno sa klavijaturistom Slobodan Smakićem se preselila u Beogradu. Živeli su i radili zajedno sve do 2000. godine.

Iako je njena karijera išla uzlaznom putanjom, pevačica ističe kako je 90-ih godina teško živela u iznajmljenom stanu na Senjaku. Sestre su imale mala primanja, a otac je bio teško bolestan i ubrzo je preminuo. Strahovala je zbog sina koji je u tom periodu bio u vojsci u Prištini.

PGP RTS je 1993. godine objavio njen album pod nazivom „Ana Bekuta“. Sa njega su se izdvojile numere „Pitaš kako živim“, „Veseljak“, „Imam jedan život“, „A i ti me izneveri“ i druge.

Dve godine kasnije Ana je izdala CD poda nazivom „Taj život moj“ na kome veliki uspeh postižu pesme“Ne žalim ja“, „Što me pitaš“ i „Oluja“.

Obnovila je saradnju sa Marinom Tucaković koja je napisala većinu njenih pesama s albuma „Opet imam razlog da živim“ iz 1996. godine. Numere „Kralj ponoći“, „Zlatiborske zore“ i „Umri muški“ postale su hitovi, ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama regiona.

Bekuta je 1998. godine objavila ploču pod nazivom „Sve je bolje od samoće“ sa istoimenim hitom i pesmama „S obe mi se ruke krsti“, „telo kao slika“, „Umreću na tuđi dan“, „Kad popiješ…“ i drugima.

Dobila je unuka Branka, a 2000. godine unuku Sonju. Njih smatra svojom najvećom radošću. Tu godinu, osim unuke, obeležio je i album „Ana Bekuta“ sa pesmama „Kriv si samo ti“, „Milo moje“, „Zelene oči“ i drugima.

Dve godine kasnije Produkcijska kuća „Grand“ objavila je Anin album „Ana Bekuta“, a najveći uspeh imali su hitovi „Svirajte mi onu pesmu“, „Crven konac“ i „Kako da ljubim posle nje“.

Nastavila je saradnju sa „Grandom“ koji je 2003. godine izdao njen CD sa numerama „Ma što baš ti“, „Dve suze“, „Zora“ i drugima. Na toj ploči je bila i duetska pesma „Treba vremena“, koji je otpevala sa Draganom Kojićem Kebom.

Posle dve godine studijske pauze Bekuta je objavila  album „Brojanica“ sa istoimenim hitom. Pored njega, veliku popularnost doživele su pesme“Otkud baš ti“ i „Ako ga vidite“.

Grand je 2006. godine izdao njen CD pod naslovom „Manite se, ljudi“, a najpoznatije numere, pored naslovne su bile „Dobro jutro, lepi moj“ i „S’ tobom bar znam gde je dno“.

Na festivalu u Valandovu izvela je pesmu „Luduva mesečina“, dok se publici i žiriju „Grandovog“ festivala prestavila pesmom „Ničija“.

Bekuta je na svom sledećem projektu okupila muzičare poput Dragan Stojkovića Bosanca, Dragana Brajovića Braje, Saše Miloševića Mareta, Aleksandra Sofronijevića, Marine Tucaković i drugih. Rezultat te saradnje bio je album „Blago meni“ koji je svetlost dana ugledao 2009. godine.

Osim naslovne, publika je odlično prihvatila i numere „Ja nisam željna dukata, zlata“, „Oči crne, oči lažne“, „Svoje želje kupuješ“, „Srećna žena“ i druge. Na njemu je bio i duet sa Hasanom Dudićem pod nazivom „Ljubavi moja“.

Bekuta ima idva dueta sa Marinkom Rokvićem – „Još te volim“ i „Stani suzo“ i jedan sa Dobrivojem Topalovićem „Po rastanku“. Nakon toga izdala je par kompilacija sa najvećim hitovima.

Izdvačka kuća „Grand“ je 2013. godine objavila njen album „Hvala, ljubavi“ sa pesmama „Pao mrak“, „Pustite me da ga volim“, „Voli me, voli“ i drugima. Većinu pesama napisali su i komponovali Marina Tucaković i Dragan Brajović Braja, dok je duet „Crveno sunce“ koji je otpevala sa Šabanom Šaulićem komponovao upravo njen kolega.

Posle pet godina duge studijske pauze Ana Bekuta je 2018. godine svoju publiku „počastila“ albumom pod naslovom „Ime sreće“. Na njemu su bile numere „Metar“, „Neću se smiriti“, „Pređi na ljubav“ i druge. Objavila je i sedam bonus pesama, kao i snimci jednog od brojnih koncerata u beogradskom „Sava centru“.

Pevačica je dugi niz godina jedan od članova žirija muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“.

Komunikaciju sa svojom publikom održava putem društvenih mreža. Samo na „Fejsbuku“ („Facebook“) je prati skoro 120 hiljada ljudi, dok na „Instagramu“ („Instagram“) ima 140 hiljada pratilaca.

Privatni život

Nada Polić tj. Ana Bekuta rođena je u Banji kod Priboja. Muzičku karijeru je započela u Šapcu, a od  devedesetih godina 20. veka živi i radi u Beogradu.

Za razliku od mnogih kolega koji su karijeru gradili na skandalima, Ana Bekuta je odbila ponude da učestvuje u rijaliti šou programima i trudi se da publiku privuče svojim pesmama i vokalnim sposobnostima. Trenutno je u vezi sa bivšim srpskim ministrom Milutinom Mrkonjićem koji je i dalje u braku sa suprugom Draganom.

Pokušala je sina da odgovori od razvoda, ali nije uspela. Na estradi ima mnogo prijatelja, ali najbliskija je sa Mirom Škorić i Sonjom Mitrović Hani.

Diskografija

Albumi i kompilacije

 • 1985. Ti si mene varao( sa grupom Ana Be)
 • 1986. Ti mi trebaš (sa grupom Ana Be)
 • 1987. Samo ti (sa grupom Ana Be)
 • 1988. Uvek postoji nada (s orkestrom Dragana Aleksandrića)
 • 1989. Ana Bekuta (s orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca)
 • 1991. Tu sam ruku da ti pružim (sa orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca)
 • 1993. Pitaš kako živim
 • 1995. Taj život moj
 • 1996. Opet imam razloga da živim (sa Futa Bend-om)
 • 1998. Sve je bolje od samoće
 • 1999. Kriv si samo ti
 • 2001. Svirajte mi onu pjesmu
 • 2002. 18 nezaboravnih hitova
 • 2003.Sve suze
 • 2003. Uživo
 • 2005. Brojanica
 • 2006. Manite se ljudi
 • 2007. Najveći hitovi 2 CD-a
 • 2008. The Best of 2 CD-a
 • 2009. Blago meni
 • 2013. Hvala ljubavi
 • 2018. Ime sreće (trostruko CD izdanje sa novim pesmama, starim hitovima i snimcima sa koncerta u Sava centru)

 

Ana Bekuta na društvenim mrežama

FacebookAna @ Facebook
InstagramAna @ Instagram
TwitterAna @ Twitter
YoutubeAna @ YouTube