Nenad Pavlović

Kratke informacije

Ime i prezimeNenad Pavlović
Datum rođenja09. novembar 1950.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeKompozitor

Biografija

Nenad Pavlović je srpski kompozitor. Rođen je u Beogradu 09. novembra 1950. godine. U velikom broju emisija, kako radijskih tako i televizijskih radi kao urednik, autor i voditelj. Dosad je radio na preko dvije hiljade emisija i projekata od kojih je veliki broj dosegao veliku popularnost među gledaocima ili slušaocima.

 

Biografija

Nenad Pavlović je 1950. godine u beogradskoj opštini Zemun. U rodnom mjestu je pohađao osnovnu školu. Potom je dalje školovao u Osmoj beogradskoj gimnaziji, a fakultetsku diplomu je stekao na Fakultetu dramskih umjetnosti. Isto tako, bio je uspješan učenik Srednje muzičke škole „Josip Slavenski“. Dobar je poznavalac engleskog jezika.

Jedan je od članova u Udruženju kompozitora Srbije i UNS-a. Plodnim radom stekao je status umjetnika. U svojoj dvadesetoj godini ušao je u svijet profesionalne muzike. Značajan je njegov doprinos srpskom roku dok je bio u sastavu dueta „Tamara i Nenad“.

Stvarajući akustičarsku muziku duet „Tamara i Nenad“ je učestvovao na brojnim festivalima tadašnje Jugoslavije te je postizao velike uspjehe. U Berlinu su učestvovali 1974. godine u sklopu Svjetskog omladinskog festivala.

Zapažen je njegov kompozitorski rad za mnoge pjevače u zabavnoj muzici. Uspješna su bila i njegova učešća za pjesmu Evrovizije. Tako je 1982. godine u Beogradu za Evrovizijsko takmičenje komponovao pjesmu „Recept za ljubav“. Pjesmu je izvodila Slađana Milošević. Njegovu pjesmu za Evroviziju je u Skoplju 1984. godine  izvodila grupa „Sheri“. U to vrijeme je bio saradnik u redakciji Nove muzike u Radio Beogradu.

Od 1978. godine je napisao više dječijih pjesama koje su objavljene na LP pločama: „Verujem u 300 čuda“ u saradnji sa Draganom Lakovićem, „U zdravom telu zdrav duh“. Četiri godine je bio voditelj TV serije „U zdravom telu zdrav duh“.

Na TV serijalima kao što su: „Đački magazin“, „Mali program“ i „Veliki odmor“ radio je u sastavu kreativnog tima. Kao dio redakcije EPP RTS je bio od 1981. do 1995. godine kada je pisao kompozicije za spotove. Neki od ovih spotova su nagrađeni. Isto tako, u ovom uspješnom periodu njegove karijere uradio je kompozicije za više od dvjesta pjesama, muziku za pozorište i film.

Komponovao je pjesmu „Belgrade-Belgrade“ FRZ produkcije. Pjesma je napisana u sklopu kandidature Beograda za Olimpijske igre 1992. godine. Spot za ovu pjesmu je bio naročito popularan širom svijeta. Njegova je muzika sastavni dio raznih serijala RTS redakcije.

U periodu od 1992. do 1996. godine je na Trećem programu RTS-a uređivao ili realizovao emisije kao što su: „Zabava miliona“, „Uz nedeljni ručak“, „Muzički spomenar“, „Nedeljom“, „Jutarnji program“, „Uz jutarnju kafu“ i slično.

Na istom televizijskom programu je sa Mirjanom Skupek radio na serijalu „Pozdrav iz Beograda“ koji se putem satelita prikazivao širom svijeta. Godine 1995. voditeljica i urednica Mirjana Skupek je postala njegova supruga. Iz njihovog braka rođeno je dvoje djece. Njihova ćerka Ivana je rođena 1995. godine, a sin Vanja 2004. godine. Ovo je drugi brak Nenada Pavlovića. U prvom njegovom braku je rođen sin Ivan 1984. godine.

Za pedesetu godišnjicu Sportskog društva „Partizan“ napisao je muziku koja je korištena u filmu o Fudbalskom klubu „Partizan“. Kao voditelj, koautor i muzički urednik radio je na TV serijalima: „Da pitamo zajedno“, „Četiri dame“, „Marketing ekspres“.

Bio je urednik i voditelj emisije „Spot hit“. Sa suprugom je vodio i uređivao emisiju PGP „Dobro veče“. Isto tako, uređivao je i vodio emisije: „Koktel 8“ RTV Pink, „Nedeljni ekspres“, „Mega hit“ itd.

Od 2000. godine je postao kreativni urednik MIP radija. Na ovom radiju, u saradnji sa suprugom je osmišljavao razne emisije. Saradnik je mnogih produkcijskih kuća. Od 2005. godine je u sastavu kreativnog tima uradio TV serijal „Srećni telefoni“ koja je prikazivana na RTS-u.

U marketingu Medijskog centra Fudbalskog kluba „Partizan“ je zaposlen kao voditelj, urednik i rukovodilac. Saradnik je u zabavnoj redakciji RTS-a. Krajem 2006. godine je bio urednik Novogodišnjeg programa RTS-a. Njegova kompozicija u produkciji RTS-a i Radio Beograda je tokom 2011. godine bila podrška japanskom narodu kojeg je tada pogodio razoran zemljotres i cunami.

 

Stvaralaštvo

  • Aleksandra Slađana Milošević: „Simpatija“, „Recept za ljubav“
  • Ambasadori: „Usne imam da ga ljubim“
  • Neda Ukraden: „Požuri mi, dragane“
  • Senka Veletanlić: „Bila sam tu“
  • Tamara Pavlović: „Kupi mi tata N.L.O.“, „Tako je to“, „Ima jedna duga reka“