Predrag Miljković Corona

Kratke informacije

Ime i prezimePredrag Miljković Corona
Datum rođenja23. februar 1988.
Mesto rođenjaLeskovac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeReper, treper

Biografija

Predrag Miljković pod pseudonimom Korona (Corona) je srpski reper, treper i jedan od osnivača izdavačke kuće KDS Ekskluziv (KDM Excluzive). Rođen je 23. februara 1988. godine u Leskovcu na jugu Srbije. Od 2015. godine živi i radi u Beogradu.

Pesme „Izvini mama“, „Predsednička pratnja“, „Oči boje viskija“, „Laga, laga“ su samo neke koje je Korona radio i broje milionske preglede na Jutjubu (YouTube).

Kroz svoju karijeru najviše sarađuje sa Rimskim s kojim ima veliki broj duetskih pesama, a on i Rimski, sa Filipom Mlađenovićem i Pecom su osnivački izdavačke kuće KDM Ekskluziv. Korona i Rimski nastupaju kao dvojac „2 kajle“.

Korona nije neko ko voli mnogo da se eksponira, uživa u stvaranju nove muzike, a ono što mnogi njegovi fanovi ne znaju je da je pred njim bila blistava košarkaška karijera. Ipak, odlučio je da krene u muzičke vode. Završio je Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u Nišu.

Odrastanje u Leskovcu i porodica

Odrastao je u Leskovcu na jugu Srbije gde je i rođen 23. februara 1988. godine. Korona ima osam godina mlađu sestru. Otac mu je umro kada je on imao 22 godine. Otac ga je vaspitavao da kada njega više ne bude, njegov sin treba da bude oslonac i glava kuće koja brine o majci i sestri. Kada mu je otac umro, on se trudio da tako i bude, da majci i sestri bude zaštita, podrška, sigurnost i kaže da će tako biti sve dok je živ.

Crtani film „Kralj lavova“ je nešto što vezuje za dane koje je proveo sa svojim ocem kao dete. Stalno su gledali taj crtani film, a Korona je kasnije uradio i tetovažu iz tog crtanog filma kao podsetnik na te dane.

U svojim pesmama često pominje mamu, a upravo je to način da se svojoj majci izvine za sve nestašluke koje je radio kada je bio mlađi. Majka mu je uvek bila podrška koliko god da ga je nekada kritikovala. Mnogo je vezan za svoju porodicu.

Od detinjstva je trenirao košarku i mnogi su mu predviđali uspešnu košarkašku karijeru. Trenirao je u KK „Zdravlje“ u Leskovcu, a kasnije u KK „Niš“ u Nišu. Korona je posle završene srednje škole u Leskovcu upisao Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u Nišu koji je i završio. Prvi novac zaradio je kao košarkaš. Od kuće je otišao sa 16 godina, igrao košarku po drugim gradovima, a kasnije je počeo i da studira.

Od 2003. godine počeo je da piše tekstove i voleo je rep muziku. Tri godine kasnije otpočeo je saradnju sa momcima iz „South Side“ iz Leskovca i snimio je svoju prvu pesmu. Majka mu je često govorila da se ostavi svojih rima i da se prihvati knjige da uči, ali on nije odustajao. Gurao je košarku i muziku zajedno Kasnije je ljubav prema muzici pobedila.

Muzička karijera

Svoj prvi album „Elegantan“ objavio je 2010. godine u saradnji sa studijom „South Side“. Na ovom albumu bilo je 14 pesama, a kao gosti su bili mnogi od njegovih kolega kao što su Rimski, Dunđa, Cvija, Hartman i drugi. Korona kaže da on u suštini nije počeo sa trep muzikom i da je ovaj album bio u fazonu koji je tada bio aktuelan, dok je drugi album bio već nešto drugačiji.

U junu 2013. godine objavljuje svoj drugi studijski album u saradnji sa istom ekipom pod nazivom „Deveti život“. I na ovom albumu našlo se 14 pesama, a jednu od njih, „Geto glamur“ otpevao je sa Rimskim.  Korona je rekao da je njegov drugi album bio „privatniji“ i da je to, na neki način, bilo pričanje njegove životne priče. Ovaj album je nastao kada je došao iz Amerike. U Americi je dosta naučio o muzičkoj industriji, kako sve funkcioniše i kako bi nešto trebalo da se plasira. Pokušao je sve to maksimalno da primeni na svom drugom albumu. Bilo je diskova, bilo je dostupno u prodavnicama, ali nije dobio očekivani „fidbek“ od svoje publike.

Posle toga se umorio. Odlučio je da se posveti fakultetu, košarci i sportu. Želeo je da odustane od muzike, da se više ne bavi time i da izađe iz cele priče i posveti samo sportu. Bio je tužan zbog toga, ali je shvatio da je vreme da se odluči kojim putem će krenuti s obzirom da je već imao 25 godina. U glavi su mu bile i reči majke, koja je uvek govorila kada je on bio kući u pauzama između sezona, da ostavi muziku i da se posveti fakultetu.

Tada je upoznao Filipa Mlađenovića koji mu je pustio neke bitove (beat) koje je uradio. Korona je rekao da je to bilo nešto potpuno drugačije. Rekao je da je odustao od muzike, ipak, pa je taj bit Filip pustio rimskom koji je snimio pesmu „Izrael i Palestina“.

Posle toga, rimski je otišao za Holandiju. Korona kaže da ga je u tom periodu život vukao na sve strane i da se stalno mimoilazio sa Rimskim. Seća se trenutka kada je „prelomio“. Korona je tada bio u Nišu i kod njega je došao Filip. Pitao ga je da mu pusti neku muziku koju je radio za neke momke, a Korona je potpuno „odlepio“. Tada mu je pustio „Aca Lukas“ bit. Istu noć Korona je seo i napisao tekst, a on i Filip su počeli da razgovaraju o ideji „Kačket dole mafija“. Korona je rekao da sa njima u toj izdavačkoj kući vidi i Rimskog.

Inače, Korona i Rimski upoznali su se u jednom studiju u Nišu. Tada je Korona imao svog partnera za rad, a Rimski svog i nisu se „skontali“ na prvu. Kasnije je došao zajednički odlazak u Ameriku, tu su se zbližili i shvatili da bi mogli da se druže i da rade zajedno. Od tada, kako kaže Korona, ne postoji Korona bez Rimskog ni Rimski bez Korone. Nastavili se dalje da guraju zajedno i Korona kaže da su sve stvorili ni iz čega.

Tako je nastala ideja o KDM priči, odnosno izdavačkoj kući, u kojoj bi Korona i Rimski rame uz rame radili sa svojim drugarima Filipom Mlađenovićem koji je zadužen za muziku i Petrom koji radi spotove.

„Kačket dole mafija“ je kodeks po kome su ovi momci bazirali svoje druženje i posao. Odatle je kasnije došao i skraćeni naziv njihove izdavačke kuće KDM. Zahvaljujući prijateljstvu i zajedništvu, dugogodišnjim radom, uspeli su da prevaziđu sve teške trenutke, da razviju posao u muzici i da od toga lepo žive.

Ali u početku nije bilo sve tako jednostavno. Dakle, počelo je od pesama „Aca Lukas“ i „mutne glave“ koju je Korona objavio 2014. godine. Tada je postao poznat široj javnosti. Godinu dana posle, objavljuje svoj treći studijski album „Getoven“ za izdavačku kuću IDJ Videos. Na ovom albumu se takođe pojavio nekoliko gostiju, između ostalog, Rimski i Foks. Muziku je radio Filip Mlađenović.

Kraj 2015. godine bio je izuzetno uspešan. Korona i Rimski snimili su duetsku pesmu „Pobednik“ koja je kasnije proglašena za rep hit godine.

Nakon ovog uspeha, Korona i Rimski počinju da rade malo komercijalniju muziku. Ovakav pristup je izazvao burne komentare njihovih fanova, ali se oni nisu osvrtali već su nastavili da guraju novu komercijalniju priču koja će se kasnije pokazati kao pun pogodak. Korona je rekao da on uvek uživa u muzici koju stvara i da je uvek pisao ono što oseća, ranije su to bile socijalne teme, a s vremenom su se stvari promenile.

Saradnja sa Tanjom Savić

Počeo je da sarađuje sa pevačima iz drugih muzičkih žanrova. Tako je došlo do saradnje sa Tanjom Savić. U novembru 2017. godine objavljena je duetska pesma „Oči boje viskija“ koji su izveli Tanja Savić, Korona i Rimski. Muziku i tekst za ovu pesmu radili su Korona, Rimski i Filip Mlađenović, a Filip se pobrinuo takođe za aranžman, miks i master.

Pesma „Oči boje viskija“ je postala apsolutni hit i bila je prva u trendingu širom regiona. Pesma je objavljena za izdavačku kuću IDJ Videos, a samo na njihovom Jutjub kanalu trenutno (februar 2021.) ima više od 48 miliona pregleda.

Nakon uspeha prve pesme Korona i Rimski odlučili su da nastave saradnju sa Tanjom. U junu 2018. godine izlazi nova duetska pesma „Zločin bez dokaza“ Tanje, Korone i Rimskog. I ova pesma je postigla ogroman uspeh, a trenutno (februar 2021.) na Jutjubu ima više od 17 miliona pregleda. Pesmu je radila ista ekipa kao i onu „Oči boje viskija“.

Za Tanju Savić Korona je 2018. uradio još dva teksta za pesme „Soba zablude“ i „Pogrešna adresa“ , dok je Filip uradio muziku. Pesme su odlično prošle i zaživele u svim klubovima. Tada su Korona i Rimski počeli rad na novom albumu Tanje Savić jer se ovaj trojac pokazao kao isprobani dobar recept za uspeh.

Tokom 2018. godine Korona i Rimski snimili su još jednu pesmu „Ulice sam ljubio“ sa THCF-om.

U julu 2018. godine Korona i Rimski objavili su pesmu „Karmin“ sa pevačicom Anom Kokić koja je takođe postigla značajan uspeh. U novembru iste godine izlazi pesma „Prsten“ koju su Korona i Rimski snimili sa pevačicom Eminom Jahović koja postaje mega hit.

Albumi sa Rimskim

Posle ovih izuzetno uspešnih saradnji sa pevačicama Tanjom savić, Anom Kokić i Eminom Jahović, Korona i Rimski izdali su svoj zajednički album pod nazivom „Brudi“ za svoju izdavačku kuću KDM. To je bilo 2018. Godine. Iste godine, izlazi još jedan zajednički album pod nazivom „Supernova“. Na albumu je bilo osam novih pesama, te dve od ranije koje su izbacili „Havana“ i „Crni džip“. U jednom danu su izbacili osam spotova za nove pesme. Mislili su da je dobro da to izbace u jednom danu. Pesme nisu postigle u željeni „fidbek“, a imali su i tehnički problem sa Jutjubom i Instagramom. Korona kaže da su u tom trenutku dali svoj maksimum kako muzički, tekstualno, vizuelno, tako i u smislu promocije. Na albumu su Korona, Rimski, Filip i Petar radili neumorno, čak su znali i zaspati u studiju od umora.

Mnogo novca su uložili u taj album i „pukli“ su, odnosno, nisu uspeli da zarade od albuma onoliko koliko su uložili u njega. Nisu znali kako dalje da nastave. Nastupa je bilo, radili su svaki petak, subotu, pa i radne dane, ali nije to bilo to. Nakon nekih šest meseci Korona je odlučio da više ne sluša ni publiku, ni menadžera i da želi da napravi pesmu sebi po meri, pa taman je samo on slušao i niko drugi. Tako se samo desila, kako kaže, pesma „Izvini mama“.

Najveći hit u dosadašnjoj karijeri „Izvini, mama“

Pesmu „Izvini, mama“ korona je objavio 25. aprila 2019. godine. Za ovu pesmu on je napisao tekst i muziku, a aranžman je uradio Filip Mlađenović za njihovu izdavačku kuću KDM. Trenutno (februar 221.) ova pesma ima više od 36 miliona pregleda samo na njihovom zvaničnom Jutjub kanalu.

Posle ove pesme Korona je stekao samopouzdanje koje mu je nedostajalo posle albuma „Supernova“. Njegova karijera je opet krenula uzlaznom putanjom.

Nastavak saradnje sa Tanjom Savić i saradnja sa Rastom

Posle uspeha pesme „Izvini mama“ Korona je snimio još jednu duetsku pesmu „Laga, laga“sa Tanjom Savić. I ova pesma je postala veliki hit, a trenutno (februar 2021.) ima više od 49 miliona pregleda na Jutjubu. Korona je rekao da se od samog početka saradnja sa Tanjom desila potpuno spontano i da se ona potpuno uklopila u njihov koncept. Oni su joj uradili album, a snimili su i duetske pesme.

Korona smatra da je bio izazov raditi sa Tanjom, da su njoj dali jedan novi sjaj i da je sve eksplodiralo. Priznaje da im je u prvi mah bilo pomalo zastrašujuće kada su shvatili da Tanja koja je folk pevačica, dolazi da radi u njihov studio u kojem se radio isključivo rep. Međutim, sve se odlično uklopilo.

U oktobru 2019. snimio je duetsku pesmu „Crni mercedes“ sa Rastom koju je publika odlično prihvatila. Mesec dana posle izašao je još jedan njegov singl „Ne bi izdala me nikada“.

„Predsednička pratnja“

Krajem jula 2020. godine objavio je pesmu „Predsednička pratnja“ za koju je napisao tekst i muziku, a aranžman i mix je uradio Filip Mlađenović u izdanju KDM. Ova pesma je bila potvrda da Korona može da radi sve, od komercijale do trepa, a pesma je postala veliki hit. Trenutno (februar 2021.) na Jutjubu ima više od 17 miliona pregleda.

U septembru 2020. godine Korona je uradio duetsku pesmu „Gucci bluze“ sa Rimskim.

Privatni život

Ima veliki broj tetovaža na telu. Svaka od njih ga podseća na neki period života i ima posebno značenje. Tetovaže ima po celom telu, a kaže da prostora ima i za nove koje će popuniti momentima koji će tek uslediti u životu. Prva tetovaža koju je uradio je ime sestre na nozi. Sestra je od njega mlađa osam godina. Kada se ona rodila to je za Koronu bio najvažniji događaj u životu, a tako je i do dan danas.

Korona kaže da se tatu kultura mnogo menja, da je danas sve moguće uraditi, korigovati tetovaže kako bi bile atraktivnije, ali da on to nikada ne bi uradio. Svaka tetovaža tačno govori i o periodu u kojem je nastala, o tome kakve tehnike su se tada radile, na koji način. Sve to zajedno čini zaokruženu priču. Svoje tetovaže radio je kod Milana Kocića iz Leskovca.

On ima svoju liniju garderobe koju je kreirao pod nazivom „Gethoven“ a u sklopu je „Sicilian Hustlers Wear-a.

Ljubavni život

Korona je u srećnoj vezi sa svojom devojkom Jovanom već pet godina. Korona je rekao da se trudi da sačuva svoj privatni i ljubavni život samo za sebe. Otkrio je da mu je Jovana velika podrška i da planira uskoro da stane na ludi kamen.

Diskografija

Albumi

2010. „Elegantan“
2013. „Deveti život“
2015. „Getoven“
2018. „Brudi“ (sa Rismkim)
2018. „Supernova“ (sa Rimskim)

Singlovi

2015. „Wu tang 1995“
2016. „Pobednik“ (sa Rimskim)
2016. „Noćas nisam tvoj“ (sa Rimskim)
2016. „Kačket dole“ (sa Rimskim i Dunđom)
2017. „200“ (sa Rimskim)
2017. „Oči boje viskija“ (sa Tanjom Savić i Rimskim)
2017. „Tajne“ (sa Rimskim)
2017. „Bella“
2017. „Crni džip“ (sa Rimskim)
2018. „Zločin bez dokaza“ (sa Tanjom Savić i Rimskim)
2018. „Ulice sam ljubio“ (sa THCF i Rimskim)
2018. „Karmin“ (sa Anom Kokić i Rimskim)
2018. „Havana“
2018. „Prsten“ (sa Eminom Jahović)
2019. „Izvini mama“
2019. „Laga, laga“ (sa Tanjom Savić)
2019. „Crni mercedes“ (sa Rastom)
2019. „Ne bi me izdala nikada“
2020. „Predsednička pratnja“
2020. „Gucci bluze“ (sa Rimskim)

Predrag Miljković Corona na društvenim mrežama

YoutubeCorona @ YouTube