Sveti apostol Juda Tadej

Kratke informacije

Ime i prezimeSveti apostol Juda Tadej
Datum rođenjaNepoznato
Mesto rođenjaGalileja
Datum smrtiNepoznato
Mesto smrtiPersija
ZanimanjePropovednik

Biografija

Sveti Juda Tadej je bio jedan od apostola Isusa Hrista. Rođen je u Galileji u prvom vijeku, a umro u Perziji. Smatra se zaštitnikom ljudi u očajanju. Njegovo ime „Tadej“ označava hrabrost. Slavi se u Rimokatoličkoj crkvi, Pravoslavnoj crkvi, Anglikanskoj crkvi, Luteranskoj crkvi i nekim Protestantskim crkvama.

Sveti Juda Tadej u Katoličkoj crkvi

Rođen je u Galileji u ribarskoj porodici. Sa Bogorodicom je bio u krvnom srodstvu. On i njegov brat, Jakov Mlađi, postali su Hristovi apostoli i učenici. Pripalo mu je da propovijeda Jevanđelje u Judeji, Samariji, Idumeji, Mezopotamiji, Siriji i Libiji.

Sporazumjevao se na grčkom i aramejskom jeziku. Sveti Juda Tadej i Sveti apostol Vartolomej proširili su hrišćanstvo u Armeniji te su proglašeni zaštitnicima Armenske crkve.

Svjedočio je silasku Duha Svetog među apostole. Zbog toga su ga na slikama predstavljali sa plamenom iznad glave koji simboliše Duha Svetog. Na Posljednjoj večeri obratio se Isusu bitnim pitanjem: „Gospodine, kako to da ćeš se objaviti nama, a ne svijetu“?

Dobio je Hristov odgovor: „Ako me ko ljubi, držaće moju riječ, i moj će ga Otac ljubiti; njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Ko mene ne ljubi, ne drži mojih riječi. Riječ koju slušate nije moja, već od Oca koji me posla. – Ovo sam vam govorio boraveći s vama. A Branitelj, Duh Sveti, kojeg će Otac poslati zbog mene, naučiće vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh“.

Sveti Juda Tadej je pisac kratke Poslanice Jude apostola. Ona se nalazi u sastavu Novog zavjeta. Umro je mučeničkom smrću u Perziji tako što je prepiljen. Katolička crkva Svetog Judu Tadeja obilježava 28. oktobra. Grob Svetog Jude Tadeja nalazi se u Armeniji gdje je u blizini sagrađen samostan posvećen ovom svecu.

Kroz dugi niz godina nije se davalo značaja ovom svecu jer su ga povezivali sa Judom, Hristovim izdajnikom. Sveta Brigita nosi najveće zasluge što se Sveti Tadej danas poštuje i slavi. Od 18. vijeka Sveti Juda Tadej se obilježava u Španiji, Italiji, Poljskoj, Austriji, Meksiku, SAD-u i Južnoj Americi.

Sveti Juda Tadej u Pravoslavnoj crkvi

Pravoslavni vjernici praznik Svetog Jude Tadeja slave 03. septembra. Vjeruje se da je Sveti Juda Tadej posjedovao iscjeliteljske moći tako što je liječio polaganjem ruku na oboljelu osobu i molitvom.

Bio je apostol Isusa Hrista. Rodom iz Edese, jevrejske narodnosti. Bio je dobar poznavalac Starog zavjeta. U Jerusalimu je svjedočio propovijedi Svetog Jovana Krstitelja i njegovom načinu života. Sveti Jovan ga je i krstio.

Uskoro je sreo Isusa Hrista i bio prisutan tokom njegove propovijedi. Nakon što je bio svjedok mnogih čuda koja je počinio Isus Hrist, postao je njegov sljedbenik i apostol.

Nakon Hristovog vaznesenja Tadej je otišao u Edesu kako bi iscijelio kneza Avgara od gube jer je tako Isus obećao knezu prije smrti. U Edesi je Tadej izliječio veliki broj bolesnih tako što je preko njih polagao ruke i prizivao Gospodnje ime. Zbog toga je bio poštovan od mnogih.

Kada je knez čuo za njegove iscjeliteljske moći, tražio je da ga vidi. Tada je Tadej objasnio da je i došao ovdje zbog kneza. Poučavao je kneza o hrišćanstvu, a onda ga je krstio. Nakon krštenja bio je u potpunosti izliječen. Kada je ozdravio, knez je slavio Boga te je htio da svoj narod dovede do spoznaje istinite vjere. Okupio je narod kako bi svjedočili propovijedi o Isusu.

Kada je narod čuo Tadejevu propovijed i nakon što su vidjeli kneza zdravog, primili su hrišćanstvo i krštenje. U Edesi je sve odisalo vjerom u Isusa Hrista. Knez je htio da nagradi Tadeja velikom količinom zlata, ali apostol je odbio zlato riječima: „Kad svoje ostavismo, kako tuđe da primamo?“

Jevanđelje je propovijedao u Siriji i Fenikiji. Sahranjen je u finikijskom gradu Viritu. Po narodnom vjerovanju na dan Svetog Tadeja treba oprostiti klevetnicima.