Selma Bajrami

Kratke informacije

Ime i prezimeSelma Bajrami
Datum rođenja4. jul 1980.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBeč
ZanimanjePevačica
ŽanrPop-folk, folk
Visina-
Težina-

Biografija

Selma Bajrami je bosansko-hercegovačka pop folk pevačica. Rođena je 4. jula 1980. godine u Tuzli.

Njena lična karta je pesma „Kakvo telo Selma ima“. Kao veoma lepa i atraktivna pevačica bila je „seks simbol“ na Balkanu. Muzičku karijeru je započela 1997. godine, a traje i danas.

Najveći hitovi su njene pesme „Kakvo telo Selma ima“, „Žena sirena“, „Ostrvo tuge“, „Farmerice“, „Telo uz telo“, „Nano“, „Bakšiš“, „ U zemlji krvi i meda“, „Zverka“ i druge.

Dok su je muškarci posmatrali kao ženu iz snova, devojke su se upoređivale sa njom. Zgodna, lepa, veoma energična, Selma je plenila pažnju gde god da se pojavi. Na svoju publiku prenosila je tu pozitivnu energiju i emociju.

Selma je rekla da se danas muzika češće gleda, nego sluša. Ona je uspela da spoji i jedno i drugo. U tome je, između ostalog, smatra, ključ njenog uspeha.

U ljubavi nije imala sreće kao u muzici, pa su iza nje dva propala braka. Pažnju medija privukao je i njen razvod, kao i borba za starateljstvo nad sinom Darisom.

Muzička karijera

Prvi put Selma Bajrami na muzičkoj sceni pojavila se 1997. godine, iako je sa pevanjem u lokalima i kafanama počela tri godine ranije. Prvi album je objavila 1998. godine za „Nimfa Sound“ iz Tuzle u saradnji sa Grandom. Reč je o albumu „Kad suza ne bude“ koji je snimila u Beogradu. Neke od pesama sa ovog albuma su „Zašto boli kad se voli“, „Ne ljubi me“, „Kad suza jednom ne bude“, „Sviće dan“, „Želje moje, pusti snovi“ i druge. Na prvom albumu sarađivala je sa Mirkom Pavićem, Milićem Vukašinovićem, Marinom Tucaković, Sinišom Radovićem i mnogim drugim.

Na scenu Grand šoua prvi put je izašla 2001. godine, a najavili su je kao veliku mladu nadu koja dolazi iz Bosne i Hercegovine. Saša Popović je rekao da se od Selme mnogo očekuje i već tada nagovestio njenu uspešnu pevačku karijeru.

Već 1999. godine objavila je svoj drugi album „Ljubav si ubio gade“ koji je radio Mića Nikolić. Dve godine posle Selma je objavila svoj treći studijski album simboličnog naziva „Revolucija“. U saradnji sa Dejanom Abadićem objavila je četvrti album „Žena sa Balkana“ 2002. godine. Ovaj album doneo je novi zvuk u Selminom radu i izdvojilo se nekoliko pesama kao što su „Žena sirena“, „Nano“, „Škorpija“, „Bićeš moj“ i druge. Ove pesme su ubrzo počele da budu u vrhu svih top listi u zemljama bivše Jugoslavije.

Zbog Selminog atraktivnog izgleda, od tada su je njeni obožavaoci nazivali „žena sirena“. Ovaj nadimak se ubrzo počeo pojavljivati i u medijima jer je Selma kao vrlo atraktivna devojka plenila pažnju. Imala je vrlo specifičan scenski nastup, sa mnogo igre i energije, a svi njeni aduti su tokom nastupa dolazili do izražaja.

Zbog pometnje koju je napravila pesmom „Žena sirena“ i ne čudi da se njen peti studijski album zove „Kakvo telo Selma ima“. Istoimena pesma sa ovog albuma postala je lična karta Selme Bajrami i izdvojila se kao apsolutni hit. Album je objavila 2004. godine. Na ovom albumu sarađivala je sa Draganom Brajovićem Brajom, a u produkciji Dejana Abadića. Osim naslovne pesme izdvojile su se i „Telo uz telo“, „Muška suza“, „Kada iza sebe pogledam“ i druge. Zanimljivo, na ovom albumu se našla i pesma „Ljubavi jedina“ za koju je Selma napisala tekst.

Posle ogromnog uspeha petog albuma pevačica je imala nekoliko „izleta“ u druge muzičke žanrove. Iako je do tada bila u folk-pop okvirima, albumom koji je objavila 2007. godine opet je donela nešto drugačiji muzički pristup. Reč je o albumu „Ostrvo tug“ sa kojeg su se pored naslovne pesme izdvojile i pesme „Lepe žene“, „Korak do nervnog sloma“, „Promeni se“, „Tako si hladan“ i druge. Ovaj album postigao je veliki uspeh. Jedna od retkih balada „Ostrvo tuge“ koju je Selma otpevala jedna je od najlepših pesama koju je pevačica ikada izvela po mišljenju mnogih njenih fanova. Album je uradila u saradnji sa Aleksandrom Radulovićem Futom i Dejanom Abadićem.

Pevačica je 2010. godine objavila album „Zakon sudbine“. Nena publika je posle toga čekala četiri godine do izlaska novog albuma „Selma Bajrami“. Pevačica se u međuvremenu udala i ostvarila kao majka, a potom i razvela. Album koji nosi njeno ime označio je i njen povratak na muzičku scenu. Izdvojila se pesma sa kojom se vratila „James Dean“. Tu su i pesme „Telo bez duše“, „Nisam ti oprostila“, „Kako vreme prolazi“, „Zabrani mi da te volim“ i druge. Album je uradila u saradnji sa Dejanom Abadićem i Semirom Selmanovićem, a objavila ga je za City rekords.

Nakon kraće medijske pauze, Selma se na scenu vratila sa nekoliko singlova. Pesmu „Incidentno“ objavila je 2017. godine. Na ovoj pesmu radila je sa Damirom Handanovićem, Markom Drežnjakom i Draganom Strelićem. Potom je objavila i pesmu „Rizik“ 2018. U ovim pesmama Selma se pokazala u punom sjaju, relaksirana posle teškog perioda u privatnom životu, a publiku je obradovala novim muzičkim stilom i razigranim pesmama koje su naišle na pozitivne kritike.

Privatni život

Selma ima sina Darisa. Za njega kaže da je centar i smisao njenog života. Majčinstvo ju je mnogo promenilo, kako na privatnom tako i na poslovnom planu. Selma iza sebe ima dva braka. O prvom braku se malo zna, a drugi brak je i te kako privukao pažnju medija.

Ljubav sa Mujom

Na jednom nastupu na „Brodolomu“ u Tuzli Selma je upoznala Muju Musića i zaljubila se u njega. Verili su se, a mesec dana posle Selma se udala po drugi put. Par je bio zajedno od 2011. godine, ali sreća nije dugo potrajala pa su se razveli već 2014. godine.

On je živio u Beču u Austriji. Kada se Selma udala za njega iz Sarajeva se preselila u Beč. Bračni par živio je u prostranom i luksuznom stanu, a Selma je retko posećivala BiH. Tada je rekla da je neko vreme živela u Tuzli, potom u Sarajevu, gde je imala mnogo prijatelja. Porodica i prijatelji, su joj pomagali oko kućanskih poslova za koje zbog posla nije imala dovoljno vremena. Često je imala i nekog zaposlenog da to uradi umesto nje. U Beču je sve mnogo drugačije, ali se navikla na život u ovom gradu. Posle Njujorka, Beč je za Selmu najlepši grad na svetu.

Svi kućanski poslovi, briga o sinu i usklađivanje sa poslovnim obavezama za pevačicu nisu bili nimalo jednostavni. Podršku joj je pružao i suprug Mujo, ali je on mnogo radio, pa Selma nije očekivala njegovu punu podršku.

Mujo nije želeo da se sa suprugom eksponira u javnosti. Što je par više težio da sakrije svoju intimu, to su više intrigirali medije koji su se utrkivali ko će objaviti novu fotografiju ili informaciju o ovom paru.

Majčinstvo i razvod

Posle porođaja, Selma je radila na svom fizičkom izgledu, jer joj je to vrlo bitno. U toku trudnoće mediji, ali i poznanici su često komentarisali da se udebljala, što pevačici nije nimalo prijalo. Selma je govorila da je sasvim normalno da dobije nekoliko kilograma viška u trudnoći, kao i posle poroda, te da ne želi nikakva ograničenja kako bi uživala u ovom periodu svog života. Selma je kasnije objasnila da je zahvalna na „svojoj genetici“ koja joj ide na ruku i nije joj bilo teško da se uz malo volje i želje vrati u formu.

Nije joj bilo lako da odgaja sina kao samohrana majka. Sve to uspela je uz pomoć svoje majke i prijatelja.

Brakorazvodna parnica Selme i Muje punila je stranice žute štampe. Razvod nije bio nimalo prijatan, par se borio za starateljstvo nad sinom Darisom. Mujo nije želeo sporazumni razvod već je želeo da on bude staratelj, a Selma je tražila starateljstvo za sebe. Sud je odlučio da starateljstvo bude zajedničko, kako bi sin provodio vreme sa oba roditelja. Iako je bilo ružnih trenutaka u braku, kako je Selma pričala, o tome nije želela da govori u medijima.

Selma je sa sinom Darisom morala da pronađe novi stan i posao. Iako nemački jezik nije dobro govorila i u Austriji nije imala mnogo prijatelja, uspela je da se snađe. Nešto kasnije, uspela je da se ponovo vrati na scenu i objavi nove pesme.

Ponude za rijaliti

Protivnik je rijaliti šou programa. Iako je imala više ponuda da uđe u rijaliti, ovakve ponude je odbijala. Smatra da joj to nije potrebno kako bi se vratila na scenu, podsetila ljude na svoj rad. Nema nameru da ulazi u rijaliti i kaže da ovakve televizijske formate ne prati. Rijaliti programi kako Selma smatra šalju lošu poruku, u velikom broju slučajeva, te da učesnici često nisu svesni negativnog uticaja u rijalitiju kako na sebe, tako i na okolinu.

Humanitarni rad

Brojni fanovi Selmi često pišu putem društvenih mreža da se odazove na neku od humanitarnih akcija. Pevačica je u jednom televizijskom intervjuu ispričala da se na ovakve akcije odazove kad god je u mogućnosti jer voli da pomogne drugima u nevolji.

Ona je uključena u Organizaciju banka koštane srži sa još nekim svojim kolegama i prijateljima. Ispričala je da je svoje matične ćelije posle poroda poklonila Odeljenju u Beču za decu koja su obolela od raka. Selma smatra da ovaj gest može uraditi svaka žena kako bi nekome pomogla jer se te matične ćelije po porođaju odbacuju, a nekome mogu spasiti život.

Diskografija

  • 1998. Kad suza ne bude
  • 1999. LJubav si ubio gade
  • 2001. Revolucija
  • 2002. Žena sa Balkana
  • 2004. Kakvo tijelo Selma ima
  • 2007. Ostrvo tuge
  • 2010. Zakon sudbine
  • 2014. Selma Bajrami

Selma Bajrami na društvenim mrežama

FacebookSelma @ Facebook
InstagramSelma @ Instagram
YoutubeSelma @ YouTube