Sergej Ćetković

Kratke informacije

Ime i prezimeSergej Ćetković
Datum rođenja8. mart 1976.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivalištePodgorica
ZanimanjePevač, tekstopisac, kompozitor
ŽanrPop

Biografija

Sergej Ćetković je crnogorski pop pevač, tekstopisac i kompozitor koji je prepoznatljivost stekao početkom 21. veka pesmama “Pogledi u tami“, „Ako te nije pronašla ljubav“, „Prokleta bila“ i drugima. Rođen je 8. marta 1976. godine u Podgorici, gde i danas živi i radi. U braku je sa Kristinom Ćetković sa kojom ima dve ćerke, Lolu i Milu.

Ćetković se muzikom počeo baviti vrlo rano, prvo kao đak niže i srednje muzičke škole, a potom i kao član bendova Vatrena srca i Amfiteatar. Solo karijeru je započeo 1998. godine, ali su mu popularnost donela učešća na muzičkim festivalima u Budvi i Herceg Novom.

Prvi studijski album pod nazivom „Kristina“ izdao je 2001. godine. Pored pesama „Bila si ruža“ i „Sati, dani, godine“ koje je publika imala priliku da čuje na festivalima u Herceg Novom i Budvi, s ovog album su se izdvojile pesme „Probudi me“, „Vrijeme“ i druge.

Već naredne godine snimio je još uspešniju ploču pod nazivom „Budi mi voda“, sa pesmama „Ostaću sam“, „Suze iskrene“ i drugima. Od tada do polovine 2020. godine Sergej je objavio još pet vrlo uspešnih albuma i osvojio na desetine muzičkih nagrada u Crnoj Gori i regionu.

Detinjstvo i obrazovanje

Sergej Ćetković je rođen 1976. godine u Titogradu, današnja Podgorica. Njegov otac, Slobodan Ćetković je bivši reli vozač, nekadašnji šampion Jugoslavije u tom sportu. Majka Dragica je po zanimanju farmaceut. Sergej ima dva brata, Igora i Srđana.

Njegov talenat za muziku rano je otkrila majka Dragica, pa je Sergej upisao nižu muzičku školu. Roditelji su mu kupili klavir, a već sa deset godina je osvojio drugo mesto na muzičkom festivalu „Naša radost“. Školovanje je nastavio u srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici.

U međuvremenu se pridružio bendu Vatrena srca, sa kojim je nastupao sve do 1994. godine. Po završetku srednje škole upisao je Muzičku akademiju u Cetinju. Kako se u njegovoj biografiji na zvaničnom veb sajtu navodi, Ćetković je još uvek student teoretskog odseka te obrazovne ustanove.

Kao dečak je pokazivao sklonost ka crtanju, a jednom prilikom je priznao da bi, da nije postao muzičar, njegova profesija bila filmska režija.

Pored teorijskog znanja koje je sticao u školi, Sergej je svoj muzički ukus gradio slušajući ploče koje je nabavljao njegov stariji brat.  Tokom srednje škole uzor mu je bio Sing, frontmen benda Polis (The Police), pa se jedno vreme čak i potpisivao nadimkom slavnog muzičara.

Malo je poznato da u detinjstvu bavio brejkdensom, te da je prve novce u životu zaradio igrajući na ulici. Kasnije kaže da se „obogatio“ prodajući mimoze.

Karijera

Sergej Ćeković je već sa 13 godina postao član benda Vatreno srce. Kao klavijaturista i prateći vokal dobio je priliku da oseti sve čari scene i energiju koju publika daje tokom nastupa. Nastupali su sve do 1994. godine kada se bend raspao, a Ćetković posao deo grupe pod nazivom Amfiteatar. Prvo je svirao klavijature i pevao prateće vokale, a nakon toga je postao glavni pevač u bendu.

Amfiteatar se 1998. godine raspao, a Sergej je odlučio da započne samostalnu karijeru.  Iste godine se široj javnosti predstavio na festivalu „Sunčane skale“ u Herceg Novom pesmom „Bila si ruža“. Reč je o numeri koju su napisali i komponovali Nadežda Banović i Zlatko Baban, a koja je pomogla mladom pevaču da zadobije pažnju publike i kritike.

Dve godine kasnije se pesmom „Sati, dani, godine“ predstavio na muzičkom festivalu u Budvi. Ovog puta je sam pisao i tekst i muziku, dok je za aranžman bio zadužen Mirko Šćepanović. Tom nežnom baladom podsetio je sve ljubitelje muzike na zlatno doba muzike koju su stvarali Oliver Dragojević i Kemal Monteno.

Nastavio je da nastupa u rodnom gradu, a 2001. godine Produkcijska kuća „Goraton“ je objavila njegov prvi album pod nazivom „Kristina“. Sa njega su se, pored naslovne, izdvojile i numere „Zaustaviću vrijeme“, „Grad“, „Probudi me“ i druge.

Vratio se na budvanski festival pesmom „Za mene bolja ne postoji“ , koja se, između ostalih našla na njegovom drugom studijskom albumu „Budi mi voda“. Ovaj CD je iznedrio još mnogo hitova, poput „Suze iskrene“, „Ostaću sam“, „Srećna si znam“, „Nikada“ i drugih. Doneo mu je i treću uzastopnu nagradu „Montefon“ za pevača godine u Crnoj Gori.

Ćetković je već tada stekao regionalnu popularnost, a učvrstio ju je učešćem na festivalima u Herceg Novom i Budvi, pesmama „Nikada“, „Postojim i ja“ i „Ljubavi prokleta“. Vrlo brzo su ove numere ovladale radijskim i televizijskim stanicama u Crnoj Gori i regionu. Na Evropjesmi se predstavio numerom „Ne mogu da ti oprostim“, koja je takođe doživela veliki uspeh.

Usledila je saradnja sa Diskografskom kućom „City Records“ koja je 2005. godine objavila njegov treći studijski album pod nazivom „Kad ti zatreba“. Pesme „Neću da znam“, „Prokleta bila“, „Muško sam“, „Reci mi u lice“, „Nazovi me“,“1 000 razloga“, „Prsten na sto“, „Nemam gde“ i „Kad ti zatreba“ osvojile su publiku u zemlji i inostranstvu, ali je pesma „Pogledi u tami“ za koju je Sergej snimio odličan spot bila potvrda da će se njegovo ime još dugo nalaziti među najslušanijim i najkvalitetnijim pop muzičarima na području bivše Jugoslavije.

Numera „Pogledi u tami“ se pune dve godine nalazila se na svim top listama u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i drugim zemljama regiona. U periodu od 2005. do 2007. godine dva puta je proglašen pevačem godine na „Radijskom festivalu“, a osvojio je i nagradu „Melka“ za najbolji album 2006. godine na manifestaciji „Dani estrade“.

Singlom „Kad bi htjela ti“ koga je napisao i komponovao Dušan Alagić, Ćetković je najavio novi album. CD pod nazivom „Pola moga svijeta“ diskografska kuća „City Records“ je objavila u novembru 2007. godine.

Naslovnu numeru, kao i pesme „Biću tu“, „Ako Boga znaš“, „I da znam gdje“, „Ako te nije pronašla ljubav“, „Nije istina“, „Ne zaboravi“, „Znao sam sve“, „Nije moja noć“ i „Oprosti“, Ćetković je napisao sam, dok su mu na aranžmanima pomagali brojni poznati muzičari.

„Pola moga svijeta“ je proglašen najboljim albumom, a Sergej najboljim pevačem na festivalu „Sunčane skale“ 2008. godine. Iste godine je osvojio nagradu frankfurtskih vesti za najboljeg pevača, a potom je 2009. godine dobio nagradu „Zlatna arena“ za najbolji koncertni nastup.

Svoju publiku je 2010. godine počastio novim albumom pod nazivom „2 minuta“, koji se sastojao iz pesama „Znaj da moja si“, „Ne ljubi me“, „Budi mi pri ruci“, „Da l’ me oči varaju“, „Nisu mi dali da te volim“,  i drugih. Ni ovog puta nikog nije razočarao nežnim baladama po kojima je postao prepoznatljiv.

Ćetković je „punio“ velike dvorane gradova u celoj bivšoj Jugoslaviji, a izdao je i nekoliko kompilacijskih albuma sa tih nastupa. „City Records“ je objavio njegov šesti studijski album pod nazivom „Balade“, na kome su se našle najlepše i najpoznatije pesme, poput „Znaj da moja si“, „Ako te nije pronašla ljubav“, „Pogledi u tami“, „Neću da znam“, „Ljuska oraha“, „Kad ti zatreba“ i druge.

Medijski javni servis Crne Gore ga je 2013. godine izabrao za predstavnika te zemlje na muzičkom takmičenju „Pesma Evrovizije“ koje je 2014. godine održano u Danskoj. Numera „Moj svijet“ mu je donela plasman u finale, a Crnoj Gori prvo učešće u tom rangu takmičenja u istoriji. U ukupnom poretku su osvojili 19. mesto, a singl je postao hit, ne samo u Crnoj Gori, nego u celom regionu.

Ujedno je najavio njegov sedmi album koji je nazvan upravo po toj pesmi. Numere „Samo me zagrli“, „Zar je kraj?“, „Ne živim ja“, „Dio života“, „Reci da“, „To nisi ti“, i druge su ovladale top listama regionalnih radijskih stanica.

U dosadašnjoj karijeri crnogorski pevač je održao brojne turneje širom sveta, ali su najpoznatiji koncerti koje svake godine priprema 8. Marta. Ovaj datum je iz mnogo razloga simboličan, jer pored toga što je Međunarodni dan žena, to je i Ćetkovićev rođendan, koji već više od decenije proslavlja sa svojom publikom.

Neretko se na njegovim nastupima dešavaju vrlo romantične situacije, a pevač sam često pomaže mladićima koji žele da zaprose svoje devojke. Priznaje da mu je zbog toga jako drago i da se nada da im je upravo on doneo sreću u daljem životu.

Na poziv organizatora manifestacije „Beogradsko proleće“, četiri puta je učestovao pevajući dečje pesme „Vuče, vuče, bubo lenja“, „Žirafa“, „Ole,ole“ i „Svako dijete treba znati da je važno zube prati“.

U oktobru 2016. godine Sergej je objavio singl „Nek’ te ljubav dočeka“ za koji je snimio i muzički spot. Istu pesmu je otpevao na muzičkom festivalu u Vodicama, a ako je suditi po pregledima na „Ju Tjubu“ („You Tube“), ovo je jedna od njegovih najslušanijih pesama.

Baladu “Bar da odeš“ koju je objavio u proleće 2018. godine, Sergej je snimio sa Janom, pevačicom kultne grupe Neverne bebe i pobednicom slovenačkog televizijskog takmičenja „Supertalenat“ . Premda u karijeri nije snimio mnogo dueta, ni ovog puta nije razočarao svoju publiku.

Godinu dana kasnije je sa čelistom Stjepanom Hauserom snimio pesmu „Oči nikad ne stare“, koju je takođe publika odlično prihvatila. Napisao je i otpevao numeru „Istine i laži“ za potrebe istoimene televizijske serije, a takođe se pojavio i u jednoj od epizoda.

Naredne godine je objavio pesmu „Ljubav“ za koju je snimio i kvalitetan spot. I ovog puta je sam pisao tekst i muziku, dok su za aranžmane bili zaduženi  Marko Milatović i Vladan Popović Pop. Za godinu dana spot je pogledan više od šest miliona puta na „Ju Tjubu“, a pesma „preti“ da nadmaši uspeh mnogih njegovih hitova.

Usledila je saradnja sa grupom Who See, čiji je rezultat pesma „Pusti probleme“. Premda je ovaj duet nešto na šta njegovi fanovi nisu naviknuti, duet je odlično prihvaćen od strane kritike i publike.

Krajem 2019. godine je premijerno predstavio numeru „25. sat“, koja nosi snažnu poruku svima koji su u moderno vreme izgubili osećaj za prave vrednosti. Njome je opisao ono što je njemu u životu najvažnije – ljubav, porodica i sve ono što ljudi danas premalo cene.

Privatni život

Sergej Ćetković je rođen 1976. godine u Podgorici. Sa roditeljima i braćom je odrastao u rodnom gradu, gde i danas živi i radi. Njegov privatni život nije često u žiži javnosti, upravo zato što Ćetković ne daje povoda tabloidima da o tome pišu.

Od 1998. godine je u braku sa Katarinom, simpatijom iz detinjstva, Jednom prilikom je ispričao kako je započela njihova ljubavna priča. Naime, njegovi i Katarinini roditelji su bili kućni prijatelji, pa su se još kao deca povremeno viđali i družili.

Život ih je nakon toga razdvojio, ali ju je tokom jednog nastupa uspeo prepoznati, premda nije bio siguran da je to ona. Odlučio je da otpeva pesmu „Tina, bambina“, njegovog kolege Nenada Kneževića Kneza, kako bi video njenu reakciju. Kada se Kristina nasmejala, više nije bilo sumnje da je reč o njegovoj staroj ljubavi.

Pevač je priznao da su na početku krili da su u vezi jer nisu želeli da komplikuju odnose među porodicama, a kada su bili sigurni da je „to to“, odlučili su da svima obznane svoju ljubav. Venčali su se 1998. godine.

Par je 2010. godine usvojio devojčicu Lolu, a dve godine kasnije u njihov dom je stigla četvoromesečna devojčica Mila. Premda svoj privatni život ne voli da eksponira u javnosti, pevač nije krio da su devojčice usvojene iz doma za nezbrinutu decu, nego je svojim primerom želeo da pokaže koliko je to zapravo ispravan potez i koliko ga je dolazak devojčica u njihov dom zapravo usrećio.

Njihove svakodnevne avanture pretočio je u crtani film „Lola i Mila“ koji je za vrlo kratko vreme osvojio mališane u celom regionu. Na istoimenom „Ju Tjub“ kanalu od 2018. godine publika može da pogleda nove avanture nestašnih devojčica, a do avgusta 2020. godine, videi broje preko 130 miliona pregleda.

Ćetković je jednom prilikom izjavio da mu je namera bila da njihove dogodovštine pretvori u edukativne i zabavne sadržaje, a kako sada stvari stoje u tome je i uspeo. Crtani film „Lola i Mila“ preveden je na nekoliko jezika i uživa veliku popularnost među mališanima.

Crnogorski pevač se uvek rado odaziva pozivima za humanitarne akcije, a tome koliko je važno pomagati drugima uči i svoju decu.

Diskografija

Albumi

 • 2001. Kristina
 • 2002. Budi mi voda
 • 2005. Kad ti zatreba
 • 2007. Pola moga svijeta
 • 2010. 2 minuta
 • 2011. Balade
 • 2015. Moj svijet

Kompilacije

 • 2005. The Best Of
 • 2007. Sava Centar 2006 Live
 • 2007. Live
 • 2011. Balade
 • 2013. The Platinum Collection
 • 2015. Arena 2013 Live
 • 2017. The Best of Collection

EP-ovi i singlovi

 • 2014. Moj svijet / My Love
 • 2017. Oči nikad ne stare (Sergej ft. Hauser)
 • 2018. Istine i laži
 • 2018. Bar da odeš (ft . Jana)
 • 2019. Ljubav
 • 2019. 25. sat
 • 2020. Vratile se ptice

Nagrade i priznanja

 • 1986. godine osvojio drugo mesto na dečjem festivalu „Naša radost“
 • 2000-2006.godine četiri puta osvojio nagradu „Montefon“ za pevača godine u Crnoj Gori
 • 2003. godine osvojio nagradu Zlatna sirena za najbolji tekst za pesmu „Probudi me“ na festivalu „Sunčane skale“
 • 2003. godine osvojio nagradu za najbolji aranžman za pesmu “Postojim i ja“ na muzičkom festivalu u Budvi
 • 2004. godine proglašen za najboljeg pop pevača iz Crne Gore od strane medijske kuće „Pink“
 • 2005-2007. dva puta proglašen pevačem godine na „Radijskom festivalu“
 • 2006. godine osvojio nagradu „Melka“ za album godine na manifestaciji „Dani estrade“
 • 2007. godine osvojio nagradu „Melka“ za peveča godine na manifestaciji „Dani estrade“
 • 2006-2007. godine dva puta osvojio nagradu za pevača godine na muzičkom festivalu „Beovizija“
 • 2007. godine proglašen za najboljeg crnogorskog pop pevača u Republici Srpskoj
 • 2008. godine osvojio „Zlatnu sirenu“ za najbolji album i najboljeg pevača na festivalu „Sunčane skale“
 • 2008. godine osvojio nagradu frankfurtskih vesti za najboljeg pevača
 • 2009. godine osvojio „Zlatnu sirenu“ za najbolji koncertni nastup na festivalu „Sunčane skale“

Sergej Ćetković na društvenim mrežama

FacebookSergej @ Facebook
InstagramSergej @ Instagram
TwitterSergej @ Twitter
YoutubeSergej @ YouTube