Snežana Berić

Kratke informacije

Ime i prezimeSnežana Berić
Datum rođenja1960.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica

Biografija

Snežana Berić je srpska pop pevačica poznatija pod umetničkim imenom Ekstra Nena, pesnikinja, pozorišna i televizijska glumica. Rođena je 1960. godine u Beogradu. Živi u Beogradu i radi kao profesor na Fakultetu za kulturu i medije na Univerzitetu Megatrend.

Sa pesmom „Ljubim te pesmama“ bila je poslednja predstavnica Jugoslavije na prestižnom muzičkom takmičenju „Eurosong“ 1992. godine.

Muzički znalci kažu da ona može otpeva sve, od džez pesama, do narodnjaka. Više od deset godina retko ko je imao priliku da uživa u njenom raskošnom glasu jer se povukla iz estradnog života i posvetila isključivo svom radu sa studentima na beogradskom fakultetu. Albumom „Marioneta“ na scenu se vratila u januaru 2020. godine.

Sa šesnaest godina ostala je bez roditelja i od tada se samostalno borila u životu. Nikada se nije bavila nijednim drugim poslom, osim muzike. Nije bilo lako. Još kao devojka, noću je nastupala u hotelu „Taš“, a danju išla u muzičku školu. Trud i rad su se isplatili. Snežanu je, na najprestižnijoj bini, čuo celi svet.

Važi za jednu od najlepših srpskih pevačica koja nikada nije uradila nijednu hiruršku intervenciju, a odlično izgleda i u sedmoj deceniji života.

Detinjstvo i obrazovanje

Kao dete je bila jako stidljiva. Odrasla je  sa svojim sestrama i drugaricama  igrajući se pored Hrama Svetog Save u Beogradu. U ranoj mladosti, kako je rekla, njen put je već bio zacrtan i vezan za muziku. Iako joj je otac govorio da je to javni posao i da nije za nju, Snežana je to želela više od svega u životu. Još u osnovnoj školi je htela da svira klavir za koji kaže da je njena velika životna ljubav koju je otkrila preko televizije.

Za sebe kaže da je upravo dete televizije i da joj je najzanimljivije bilo da vreme provodi uz televizijski program gde je upoznavala svet oko sebe. Vreme je provodila tako što je još kao vrlo dete pisala pesme, seckala neke papiriće, kreativno se izražavala i dosta je čitala.

Njena majka je na televiziji gledala i slušala operu, a i njena deca sa njom. Kada je Snežana krenula u školu, sredom su im pevači, glumci i pesnici predstavljali svoj rad, a njoj je to bilo izuzetno zanimljivo i širila je svoje znanje. Tako je otišla u svet muzike. Kasnije je pričala da zbog svoje stidljivosti njena porodica i prijatelji nikada nisu mogli ni da zamisle da će ona otići zaista u svet muzike i nastupati bez srama pred hiljadama ljudi. Snežana je rekla da tremu nikada nije imala, ali stid jeste jer nije znala koliko može.

Tek u 16-toj godini je, krišom od svoje porodice, išla da nastupa sa jednim kulturno umetničkim društvom. Tada je tajno upisala i muzičku školu „Slavenski“ gde je stekla muzičko obrazovanje u klasi solo pevanje i počela profesionalno da se bavi muzikom. Dve godine kasnije, njena porodica je saznala da Snežana tajno ide u muzičku školu.

Ona je objasnila da je dve godine kod kuće vežbala tako što je imala iscrtanu klavijaturu na papiru, gledala je note i u tišini učila. Bila je najbolja u klasi. Kada je zaradila dovoljno novca, kupila je pijanino, donela ga kući i počela da vežba. Njeni roditelji tada više nisu bili živi. Tako je priča da ona nije za javni nastup otišla u zaborav kod ostatka porodice.

Posle je upisala Ekonomski fakultet, popodne išla u muzičku školu, posle imala probe sa svojim bendom Ekstra Nena, a uveče pevala u hotelu „Taš“. Sve je stizala, a potom je, u jednom trenutku osetila da je veoma umorna i iscrpljena. Tada je odlučila da napusti studije i posveti se muzici.

Snežana tada nije imala nikog da joj da „vetar u leta“. U tim trenucima je uvek mislila na svoju majku koja je bila njen uzor i snaga. Odolevala je svim izazovima profesije. Snežana je u jednom televizijskom intervjuu rekla kako je vaspitana patrijarhalno i uz prave vrednosti što joj je pomoglo da ostane na pravom putu.

Od šesnaeste godine nije radila nijedan drugi posao osim muzike. U hotelu “Taš“ je odlično zarađivala sa svojim kolegama, a dobar dio novca su ulagali u nabavku opreme. Kupili su najbolje ozvučenje i rasvetu kako bi svaki njihov nastup izgledao svetski.  „Taš“  je bio kultno mesto na kojem su se mladi ljudi upoznavali, oplemenjavali uz zabavnu muziku i uživali u nastupu njene grupe.

Nastavila je i sa svojim muzičkim obrazovanjem. Diplomirala je na temu Muzika u dramskom teatru kompozitora Zorana Hristića na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Muzička karijera

Od svojih početaka, Snežana je pevala narodnu, zabavnu, džez muziku i sve što se tražilo. Tada je svojim kolegama iz benda predlagala čak i da urade obradu nekih operskih pesama, ali oni nisu bili zainteresovani. Snežana je tek godinama posle, kada se to počelo raditi, govorila kako je baš ona to predlagala ranije, ali da je bila neshvaćena i išla ispred vremena u kojem je živela.

Radila je sa najboljim producentima u Srbiji. Njene ploče narodne muzike radio je Sanja Ilić, a svirali su ih rokeri. Prvi album  „Luckasta devojčica“ snimila je 1985. godine. Tri godine kasnije snimila je album „Tvoje usne kao vino“. Ratne 1992. snimila je album „Pokreni se“, potom „Gorko ćeš plakati“, „Jasu Srbijo“, „A sve je drukčije moglo“, „Ima dana“, „Samo tvoja“ i „Marioneta“.

Poslednja predstavnica Jugoslavije na Eurosongu

Jednog dana dok je pevala romanse na Radio Beogradu, sreo ju je Rade Radivojević i pitao da li bi išla na Eurosong. Odmah je odgovorila da je to njen san iz detinjstva i počeli su da razgovaraju o tome kakva pesma bi trebala biti. To je bilo 1992. godine.

„Ljubim te pesmama“ je naziv pesme sa kojom je Ekstra Nena otputovala u Švedsku na Eurosong gde je predstavljala Jugoslaviju. Ostala je zapamćena kao poslednja predstavnica Jugoslavije. Osvojila je 12 mesto. Snežana je rekla da je u to vreme Jugoslavija bila u ratu, a da Eurosong nije samo muzičko takmičenje i da je to mnogo kompleksnije. U to vreme svi su želeli da izbrišu Jugoslaviju i njena pesma nije dobila ocene kakve je publika očekivala.

Red, rad, disciplina

Više od deset godina radi kao profesor na Fakultetu za kulturu i medije na Univerzitetu Megatrend. Kada je prvi put stala pred studente nije bila sigurna da li je to baš za nju. Međutim, posle prvog predavanja koje je održala, shvatila je da je pedagogija nešto u čemu je dobra  i da je uspostavila odličnu komunikaciju sa studentima.

Kada je na fakultetu, kako je rekla, onda je samo profesorica Snežana Berić, a Ekstra Nenu ostavlja ispred vrata fakulteta. Sa studentima radi ozbiljno i profesionalno, uz red, rad i disciplinu. Smatra da svako može naučiti za 6 i da je jedino pravilo koje ima to da se studenti ne smiju nervirati.

Književnost, pozorište, televizija i priznanja

Još kao dete u osnovnoj školi počela je stidljivo da piše svoje prve pesme. Sa pisanjem je nastavila u godinama koje su dolazile i usavršila svoj talenat. Objavila je tri knjige bajki i pesama „Zaljubljena tetka“, „Put do srca“ i „Ne zaboravi me“.

Takođe, Snežana se otisnula i na daske koje život znače. U srpskim pozorištima odigrala je veliki broj predstava, a gledaoci su imali priliku da je vide i u nekim filmskim ostvarenjima.

Za svoj celokupan umetnički rad dobitnik je raznih nagrada i priznanja. Među njima se izdvaja zlatna značka Kulturno prosvjetne zajednice Srbije. Poznata je i po svom humanitarnom radu.

Emisija „Nikada nije kasno“

Bila je član žirija u popularnoj emisiji „Nikad nije kasno“. Reč je o šou u kojem se takmiče pevači u poznim godinama, oni koji imaju talenat, ali se nisu otisnuli u muzičkim vodam.

Snežana je mnogo zadovoljna formom i svojim učešćem u emisiji gde je dobila mnogobrojne komplimente. Kaže da je istinski uživala i da joj je žao što neki od učesnika nisu ostvarili uspešne muzičke karijere.

Posle deset godina ponovo na sceni

U januaru 2020. godine Ekstra Nena se vratila na scenu posle deset godina pauze sa albumom „Marioneta“. Na promociji albuma sve je oduševila svojom lepotom i u sedmoj deceniji života bez ijedne hirurške intervencije.

Kada je stvarala svoj album inspiracija joj je, kao i uvek do sada, bila ljubav. Tada je rekla da bez ljubavi nije moguće „napraviti ni atomsku bombu“, a naročito jedan muzički album.

Tekstove za pesme pisala je Milena Ludajić, a Snežana je sa njom dopunjavala i bojila određene delove kako bi svaki imao srećan kraj. Sve pesme je komponovao Ivan Akulov.

Svojim albumom „Marioneta“ želela je da doprinos kulturi Srbije i Beograda, a ovaj album je bio nešto komercijalniji u odnosu na njen prethodni rad.

Privatni život

Sedam dana je bila u vezi sa doktorom Miroljubom Jevtićem koji je bio zamenik direktora „Železnica Srbije, a već osmog dana se udala za njega. Tada je u medijima govorila da joj je bilo dovoljno tih osam dana da zna da je Miroljub njena ljubav za ceo život. Međutim, brak nije potrajao i razveli su se posle godinu dana.

Poznata je kao neko ko svoj privatni život drži daleko od javnosti. Njenu karijeru nikada nisu pratili skandali. Iako je bila jedna od najlepših i najzgodnijih pevačica na srpskoj estradi, nije olako ulazila u veze, a i one koje je imala, za njih se nije znalo.

Među novinarima i voditeljima su česti komentari da je Snežana vrlo zahtevna, da nije susretljiva prema medijima, da ne želi uvek da gostuje u emisijama ili daje intervjue za novine. Takođe, nije želela da deli nijedan privatni trenutak sa svojom publikom i medijima. Ona je na to odgovorila da se uvek rado odaziva na poziv medija, ali samo kada ima šta da kaže, a pri tome misli da je snimila novi album, napisala knjigu, odigrala predstavu. Smatra da fokus interesovanja javnosti i medija mora biti njena umetnost i karijera, a nikada privatni život.

Još kao devojka, odlučila je da se hrani zdravo, da vežba i da baci cigarete kako bi sačuvala svoje zdravlje i fizički izgled. Smatra da joj je lepota pomogla tokom muzičke karijere, ali da nikada nije bila presudan faktor.

Diskografija:

1985. „Luckasta devojčica“
1988. „Tvoje usne kao vino“
1992. „Pokreni se“
1996. „Gorko ćeš plakati“
1996. „Jasu Srbijo“
1998. „A sve je drukčije moglo“
2001. „Ima dana“
2007. „Samo tvoja“
2020. „Marioneta“

Bibliografija:

  • „Zaljubljena tetka“
  • „Put do srca“
  • „Ne zaboravi me“

Snežana Berić na društvenim mrežama

InstagramSnežana @ Instagram