Marinika Tepić

Kratke informacije

Ime i prezimeMarinika Tepić
Datum rođenja8. avgust 1974.
Mesto rođenjaPančevo
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjePolitičarka

Biografija

Marinika Tepić je srpska političarka i potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), te bivša poslanica u Skupštini Srbije. Rođena je 8. avgusta 1974. godine u Pančevu. Udata je za Milana Tepića i ima dvoje dece. Živi i radi u Novom Sadu.

Pre ulaska u politiku Marinika Tepić se bavila novinarstvom. Bila je novinarka, reporterka, saradnica i urednica brojnih medija, od nedeljnika „Libertatea“, preko Televizije „B92“ i „Radija 021“.

Politikom je počela da se bavi 2012. godine kada je pristupila Ligi socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Tepić je bila portparolka te stranke i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu. Prvi mandat u Skupštini Srbije osvojila je 2014. godine, ali je odlučila da ga preda kako bi nastavila rad u Pokrajinskoj Vladi.

Dve godine kasnije ponovo je osvojila mandat u državnom parlamentu, međutim, zbog razmimoilaženja mišljenja sa predsednikom LSV Nenadom Čankom početkom 2017. godine je istupila iz te partije i pridružila se Novoj stranci Zorana Živkovića.

Posle neuspeha na beogradskim izborima 2018. godine napustila je tu partiju i postala potpredsednica Stranke slobode i pravde čiji je predsednik Dragan Đilas.

Svoje delovanje u Skupštini Srbije nastavila je do Parlamentarnih izbora u junu 2020. godine, koje je SSP odlučila da bojkotuje.

Detinjstvo i obrazovanje

Marinika Tepić, devojački Čobani rođena je 1974. godine u Pančevu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu. Završila je i Muzičku školu „Jovan Badur“ u Pančevu, odsek klavir.

U maju 1995. godine diplomirala je Engleski i rumunski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Govori rumunski i engleski jezik.

Novinarska karijera

Pre nego što je počela da se bavi novinarstvom, Marinika Tepić je dve godine bila profesorka engleskog jezika u pančevačkoj Osnovnoj školi „Vasa Živković“.

Novinarsku karijeru je započela u nedeljniku „Libertatea“, prvo kao saradnica, potom kao stalno angažovana novinarka, a nakon toga i kao urednica-komentatorka tog nedeljnika. Sarađivala je i sa drugim medijskim kućama, poput Vojvođanske mreže IWPR i BIRN.

Bila je novinarka i urednica emisije „Vojvodina sat“ televizijske produkcije „UrbaNS“, te dopisništva Televizije „B92“ u Novom Sadu. Tepić je radila i kao novinarka i urednica Gradskog programa „Radija 021“, te zamenica glavnog urednika Drugog programa „Radija O21“.

Tokom petnaestogodišnje karijera sarađivala je sa časopisom „Informator“ i „CMYK“, te Radio Pančevom[1].

Politička karijera

Marinika Tepić je političku karijeru započela društvenim aktivizmom. Bavila se borbom za ljudska i manjinska prava, te 2009. godine imenovana zamenicom direktora Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije[2].

U međuvremenu je pristupila političkoj stranci Liga socijaldemokrata Vojvodine. Našla se na 24. mestu na izbornoj listi LSV na Pokrajinskim izborima u Vojvodini 2012. godine. Nije uspela da osvoji mandat, ali je njena stranka ušla u koalicionu vladu, te je Marinika Tepić izabrana za jednog od članova te vlade. Poverena joj je funkcija pokrajinske sekretarke za sport i omladinu.

Početkom 2013. godine izabrana je za portparolku Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Na vanrednim Parlamentarnim izborima koji su održani u martu 2014. godine ponovo se našla na listi LSV. Uspela je da izbori mandat poslanice u Skupštini Srbije, međutim, nakon što je konstituisan parlament podnela je ostavku i odlučila da ostane u Pokrajinskoj vladi do kraja mandata.

Dve godine kasnije je na vanrednim Parlamentarnim izborima po drugi put osvojila mandat poslanice u Skupštini Srbije. Nakon konstituisanja parlamenta obavljala je funkciju predsednice Odbora za evropske integracije.

Zajedno s ostalim poslanicima LSV, Liberalno-demokratske partije (LDP) i SDA Sandžaka 27. juna 2016. godine uputila je predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je trebalo da usvoji Skupština Srbije. Predlog su podržali i neki poslanici Socijaldemokratske partije Srbije (SDP) i Srpskog pokreta obnove (SPO).

U januaru 2017. godine donela je odluku da istupi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. Na taj potez se odlučila nakon što je predsednik stranke Nenad Čanak objavio svoju kanidaturu na predstojećim predsedničkim izborima te godine.

Umesto Čanka, podržala je Sašu Jankovića za predsedničkog kandidata, te je tokom izbora bila u njegovom političkom savetu. Rukovodstvo LSV je u aprilu 2017. godine donelo odluku da je ukloni iz svih organa stranke.

Istog meseca se pridružila Novoj stranci čiji je lider Zoran Živković. Ušla je u predsedništvo stranke, te postala pokrajinski lider u Vojvodini. U maju 2017.  godine Tepić i Živković su se pridružili trojici bivših članova Pokreta Dosta je bilo – Restart, te su osnovali poslaničku grupu pod nazivom „Klub nezavisnih poslanika“.

Zbog kritika koje je upućivala tadašnjoj vladajućoj većini, kao i javnih nastupa mimo Skupštine Srbije, te najave da će pokrenuti inicijativu o zabrani delovanja Udruženja građana „Nacionalni srpski front“ Marinika Tepić se krajem 2017. godine suočila s ozbiljnim pretnjama.

Naime, članovi desničarskih grupa su joj pretili smrću, a u Beogradu su osvanuli i preteći grafiti[3]. Tim povodom rukovodstvo Nove stranke je izdalo saopštenje za javnost, a tadašnji predsedavajući skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović je osudio pretnje, te pozvao policiju da obezbedi njenu bezbednost.

Na izborima za Skupštinu grada Beograda koji su održani u maju 2018. godine nastupili su u koaliciji sa Demokratskom strankom (DS) i Socijaldemokratskom strankom. Međutim, nisu osvojili dovoljno glasova da bi prešli izborni cenzus.

Marinika Tepić je već u aprilu iste godine podnela ostavku u predsedništvu Nove stranke. Nije napustila stranku, nego njeno rukovodstvo. Kao razlog je navela „nespremnost da se razume poruka birača na beogradskim izborima“ i da se preuzme odgovornost za loš rezultat[4].

Kasnije istog meseca pristupila je Stranci slobode i pravde, te postala potpredsednica te novoformirane partije. Nastavila je da u Skupštini deluje kao nezavisna poslanica. Redovno je održavala konferencije za novinare na kojima je ukazivala na nepravilnosti u funkcionisanju, ne samo parlamenta, nego i u samom vrhu državnog rukovodstva.

Tako je u novembru 2019. godine sa javnošću podelila informaciju da je navodno javno preduzeće Jugoiport-SDPR učestvovalo u nelegalnoj trgovini oružjem[5]. Rukovodstvo vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) je negiralo te navode.

SSP je odlučila da bojkotuje izbore koji su održani u junu 2020. godine, pa je Marinika Tepić nastavila svoje opoziciono delovanje van institucija. Na konferenciji za štampu 9. februara 2021. godine optužila je vladu Srbije da sarađuje sa mafijom. Tada je Tomislav Lovreković, novinar i član Srpske napredne stranke na nju bacio živu kokošku[6].

U aprilu 2021. godine optužila je Dragana Marinkovića Palmu, gradonačelnika Jagodine i lidera stranke Jedinstvena Srbija da je podvodio maloletnice na svojim zabavama u Jagodini. Ove optužbe su podelile javnost, ali je Palma nastavio redovno da gostuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Pozvao ju je na televizijski duel, ali je Tepićeva odbila uz obrazloženje da Palma ne treba da odgovara njoj nego pred sudom[7].

Privatni život

Marinika Tepić je rođena 1974. godine u Pančevu. Odrasla je u etnički rumunskoj porodici u rodnom gradu. Udata je za Milana Tepića, nekadašnjeg funkcionera DSS. Kako je jednom prilikom Tepić ispričao, upoznali su se preko sporta. Naime, on je trenirao fudbal, a ona igrala balet.

Na pitanje novinara kako funkcioniše brak kada su supružnici iz različitih političkih partija Marinika je odgovorila da im je „ljubav važnija od stranaka“, te dodala da su im na svadbi bile kolege iz vrha obe partije[8].

Par je 2015. godine dobio ćerku, dok Marinika iz prethodnog braka ima sina.

Sa porodicom se iz rodnog Pančeva 2018. godine preselila u Novi Sad, kako kaže, zbog njihove bezbednosti.

Reference

[1] https://www.istinomer.rs/akter/marinika-tepic/

[2] https://otvoreniparlament.rs/poslanik/8681

[3] https://rs.n1info.com/vesti/a349113-grafiti-sa-pretnjama-mriniki-tepic-u-beogradu/

[4] https://www.blic.rs/vesti/politika/marinika-tepic-podnela-ostavku-u-novoj-stranci/2gnsl5y

[5] https://rs.n1info.com/vesti/a545313-tepic-tvrdi-da-je-sdpr-prodavao-oruzje-preko-tesiceve-firme-sns-kaze-neistine/

[6] https://www.blic.rs/vesti/politika/na-mariniku-tepic-u-pancevu-bacena-ziva-kokoska-incident-na-konferenciji-za-medije/13c2xrc

[7] https://nova.rs/vesti/politika/tepic-palma-da-odgovara-sudu-a-ne-meni/

[8]https://www.blic.rs/vesti/srbija/supruga-na-tadicevoj-a-muz-na-listi-dss/ne1ff26

Marinika Tepić na društvenim mrežama

FacebookMarinika @ Facebook
InstagramMarinika @ Instagram
TwitterMarinika @ Twitter