Olivera Savić Balašević

Kratke informacije

Ime i prezimeOlivera Savić Balašević
Datum rođenja29. april 1959.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjeGlumica

Biografija

Olivera Savić Balašević je srpska glumica, producentkinja i kostimografkinja. Bivša je reprezentativka Jugoslavije u gimnastici, profesorka fizičkog vaspitanja, te supruga pokojnog kantautora Đorđa Balaševića. Rođena je 29. aprila 1959. godine u Zrenjaninu. Živi i radi u Novom Sadu.

Po završetku gimnazije u rodnom Zrenjaninu Olivera se preselila u Novi Sad i upisala fakultet. Aktivno se bavila gimnastikom, te je u karijeri osvojila četiri zlatne i dve srebrne medalje. Nakon što je stekla diplomu profesora fizičkog vaspitanja radila je u novosadskoj Gimnaziji „Isidora Sekulić“.

U međuvremenu je glumila u seriji „Ulični svirači“, mini seriji „Pop Ćira i pop Spira“, seriji „Specijalna redakcija“ i televizijskom filmu „Srpski rulet“. Na filmsku scenu se nakratko vratila 19 godina kasnije ulogom Baronice Beslin u filmu „Kao rani mraz“. U istom ostvarenju bila je zadužena i za režiju i kostime.

Olivera je bila deo organizacije koncerata Đorđa Balaševića. Uglavnom je bila zadužena za scenografiju, ali nije prisustovala svim koncertima kojih je čuveni Novosađanin mnogo održao u svojoj karijeri.

Krajem 2019. godine objavila je knjigu „Planeta dvorište“, posvećenu njenom detinjstvu, tačnije njenoj majci. U aprilu 2021. godine je objavila animirani film „Čađava bajka“, nastao po motivima njene knjige.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Olivera Savić je rođena 29. aprila 1959. godine u Zrenjaninu. Odrasla je sa majkom Pelkom i starijim bratom. U jednom od retkih intervjua kazala je da je oduvek bila radoznalo dete, ali da se oduvek divila majci koja je sama hranila i vaspitavala dvoje dece.

Rano je počela da se bavi gimnastikom. Na početku na amaterskom nivou, a potom je postala takmičarka u čak četiri discipline. Osvajala je brojne medalje u zemlji i inostranstvu, uključujući četiri zlatne i dve srebrne medalje.

Bila je reprezentativka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i trebalo je da predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, ali je u međuvremenu ostala trudna i rodila prvu ćerku Jovanu.

Olivera se po završetku gimnazije preselila u Novi Sad i upisala Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Nešto kasnije je stekla zvanje magistra na Fakultetu za organizaciju rada (FOB).

Do 1999. godine bila je profesorka fizičkog i zdravstvenog vaspitanju u Gimnaziji „Isidora Sekulić“. Iz tog vremena je, kaže, bila posebno ponosna na akciju „Telesni odgoj i najzdraviji poljubac u gradu“. Cilj te akcije je bio da se podigne svest kod učenika koliko je zdravlje važno. Niti jedan učenik nije mogao da ima peticu iz fizičkog vaspitanja ukoliko nije doneo potvrdu da ima zdrave zube.

Jednom prilikom je kazala da ju je posao profesorke zaista ispunjavao, međutim, nakon saobraćajne nesreće koju je njena ćerka doživela, rukovodstvo škole nije imalo razumevanja za Oliverino odsustvo zbog brige o detetu, pa je u maju 1999. godine dobila otkaz.

Glumačka, producentska i koreografska karijera

Premda je, pre svega, bila sportistkinja, Olivera nije propustila priliku da se okuša u glumačkom poslu. Tako se 1982. godine pojavila u jednoj od epizoda televizijske serije „Ulični pevači“ u kojoj su glavne uloge tumačili Milan Lane Gutović, Žarko Cvejić, Marko Nikolić, Zoran Radmilović i drugi.

Kada je rediteljka Soja Jovanović odlučila da u vidu mini serije adaptira roman Stevana Sremca „Pop Ćira i pop Spira“, jedan od saradnika joj je bio i pevač i kantautor Đorđe Balašević. Jovanovićeva mu je dala priliku da bira parterku u seriji, a on je ulogu Jule ponudio upravo Oliveri.

Serija je premijerno prikazana 1983. godine na Televiziji Beograd. Naslovne uloge igrali su Stevan Salajić i Đorđe Jelisić, dok su likove njihovih supruga utelovile Dara Čalenić i Milena Saša Selenić.

U komičnoj TV seriji „Specijalna redakcija“ Olivera je igrala Kosaru Topalov Bjelogrlić. Serija je premijerno emitovana 1989. godine na Televiziji Beograd, a reditelj Stanko Crnobrnja je glavne uloge poverio Aleksandru Berčeku, Bogdanu Dikliću, Milutinu Mimi Karadžiću, Miri Banjac i drugima.

Usledila je saradnja sa Purišom Đorđevićem, autorom televizijske komedije „Srpski rulet“ u kojoj je igrala samu sebe. Scenu je delila sa Mirom Banjac, Draganom Mrkić, Neđom Osmanom i drugima.

Čak 19 godina kasnije Olivera Balašević se ponovo pojavila u filmu. Reč je o rediteljskom prvencu Đorđa Balaševića „Kao rani mraz“ koji je napisao i scenario za ovaj film. Pored toga što je bila produkcentkinja i korediteljka i koreografkinja filma, Olivera je tumačila i lik Baronice Beslin.

U ovaj projekat bila je uključena cela porodica Balašević. Ćerka Jelena je bila asistent režije, dok su Jovana i Aleksa tumačili uloge Male Vidre i Ace. Film se u domaćim bioskopima pojavio 2010. godine.

Bila je jedna od učesnica regionalne konferencije „Pro-Femine 2013“ u organizaciji magazina „Lepota i zdravlje“.

Nakon što su deca porasla, Olivera se aktivnije uključila u organizaciju Đoletovih koncerata. Bila je zadužena za scenografiju.

U aprilu 2019. godine je objavila roman „Planeta dvorište“, koji opisuje kao prvu knjigu koju je imala strpljenje da zapiše. Posvetila ju je svojoj majci koja joj je bila najveći oslonac u životu, ali je knjigu objavila zbog svoje dece i unučadi.

Održala je promocije u nekoliko gradova, a lično je dostavljala roman zainteresovanim čitaocima u Novom Sadu. Jednom prilikom je kazala da je tokom par meseci potpunog zatvaranja zbog pandemije novog virusa korona dostavila čak 200 svojih knjiga Novosađanima koji su ih naručivali.

Jedan odlomak iz knjige pretvorila je u animirani film „Čađava bajka“ koji je u aprilu 2021. godine predstavila publici na svom zvaničnom „Ju Tjub“ („YouTube“) kanalu. Olivera sa svojom publikom komunicira i preko društvenih mreža, gde je prati više od 40 hiljada ljudi.

Privatni život

Olivera Savić Balašević je rođena 1959. godine u Zrenjaninu. Odrasla je uz starijeg brata i majku. Premda život nije bio lak, kaže da je imala veoma lepo detinjstvo i da se za to postarala njena majka. Volela je i sport, a gimnastika je bila njena najveća ljubav.

Mogli smo je upoznati kroz stihove pesama njenog supruga Đorđa Balaševića, a mnogi su upravo Oliveru smatrali njegovom najvećom muzom. Za razliku od njih, ona smatra da je umetnik poput Đoleta inspiraciju prolazio u svemu.

Olivera i Đorđe su se upoznali 1979. godine u Novom Sadu, gde je ona došla na studije. Kako su jednom prilikom ispričali, dane su provodili u šetnjama i razgovorima, a Đole je tokom letovanja u Puli shvatio da je Olja žena njegovog života. Nazvao ju je iz hotelske sobe i zaprosio ju je. Ona je to shvatila kao šalu, sve dok se sutradan nije pojavio pred vratima kuće njene majke[1].

Početkom decembra 1980. godine Olivera je u Budimpešti rodila njihovu ćerku Jovanu. U tom  momentu Đorđe nije mogao da bude s njom jer je bio na odsluženju vojnog roka. Jovanu je, ispričala je Olivera, upoznao kada je imala mesec dana.

Par se tajno venčao 7. maja 1981. godine u matičnom uredu u Novom Sadu. Ne samo da nisu želeli „pompu“, nego ni njihovi kumovi Biljana Krstić i Josip Boček nisu znali o čemu se radi kada su došli u Novi Sad. Olivera je bila u beloj haljini, a Đorđe u farmerkama, patikama i košulji sa bedžom lika iz serije „Mapet šou“ („The Muppet Show“).

Tri godine kasnije su dobili drugu ćerku, Jelenu, a Olivera je uspevala da odgajajući decu za tri i po godine završi fakultet i stekne diplomu profesora fizičkog vaspitanja. Sina Aleksu je rodila 1994. godine u Novom Sadu.

Zbog Đorđevog pacifizma i izjava koje se nisu dopadale srpskoj javnosti, devedesete su za porodicu Balašević bile vrlo izazovne. Ipak, posebno težak trenutak bila je saobraćajna nesreća koju je Jelena doživela 1999. godine[2]. Olivera je sa decom u maju 1999. godine prvo otputovala u Mađarsku kako bi se Jovana što pre oporavila, a potom su neko vreme boravili i u Sloveniji.

Olivera se potpuno posvetila vaspitanju dece, a posebnu pažnju ona i suprug su davali njihovom obrazovanju.

Tako je Jovana završila Akademiju umetnosti u Novom Sadu i stalni je član ansambla Srpskog narodnog pozorišta. Pored brojnih predstava u kojima je igrala, pojavila se i u filmovima i serijama „Memo“, „Naša mala klinika“, „Zaustavi vreme“, „Kao rani mraz“, „Vere i zavere“, „Nemoj da zvocaš“, „Ubice mog oca“ i drugih.

Jelena Balašević je 2006. godine diplomirala književnost, a 2008. godine režiju na Univerzitetu u Novom Sadu. Pored brojnih projekata u kojima je do sada učestvovala, uključujući i režije koncerata svog oca, Jelena je bila savetnica premijera Vlade Vojvodine, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i potpredsednica Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu. U martu 2015. godine je izabrana za ministarku kulture vlade u senci Demokratske stranke[3].

Sin Olivere i Đorđa Balaševića, Aleksa se dugi niz godina uspešno bavi rvanjem. Organizator je najpoznatije regionalne MMA organizacije „Megdan“.

U jednom intervjuu Olivera je kazala da je sa decom oduvek gradila prijateljski odnos i da su se sve odluke donosile za „okruglim stolom“ njihove porodične kuće. Posebno je ponosna na ulogu bake devojčica Simone i Petre.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 1982. Ulični pevači
  • 1983. Pop Ćira i pop Spira
  • 1989. Specijalna redakcija
  • 1991. Srpski rulet
  • 2010. Kao rani mraz

Bibliografija

Knjiga

  • 2019. Planeta dvorište

Reference

[1] https://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/ljubavna-prica-djordja-i-olivere-balasevic—640853.html

[2] https://zena.blic.rs/puls-poznatih/ispovest-bebe-balasevic-pored-onakvog-oca-ja-sam-dozvolila-da-me-neko-maltretira/49mgmp6

[3] https://www.istinomer.rs/akter/jelena-balasevic/

Olivera Savić Balašević na društvenim mrežama

FacebookOlivera @ Facebook
InstagramOlivera @ Instagram
YoutubeOlivera @ YouTube
IMDBOlivera @ IMDB