Miša Vacić

Kratke informacije

Ime i prezimeMiša Vacić
Datum rođenja5. jun 1985.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičar

Biografija

Miša Vacić je srpski političar. Predsednik je desničarske organizacije „Srpska desnica“. Rođen je 5. juna 1985. godine u Beogradu. Sa suprugom Katarinom ima sina Despota. Živi i radi u rodnom gradu.

U politički život uključio se 2004. godine pridruživši se Pokretu 1389. Ubrzo je sa jednim krilom ove organizacije osnovao Srpski narodni pokret 1389. Pokret je 2011. godine trebalo da preraste u političku stranku, ali nije skupljen dovoljan broj potpisa za preregistraciju.

Neko vreme je bio zaposlen u Kancelariji za Kosovo i Metohiju na čijem je čelu tada bio Marko Đurić.

Vacić je početkom 2018. godine osnovao pokret „Srpska desnica“. Učestvovali su na lokalnim izborima, a osvojili su mandate u Medveđi i Vranju.

Bio je kandidat za predsednika na izborima 2022. godine. Osvojio je 0.89 odsto glasova.

Predstavlja se kao „srpski patriota“.

Detinjstvo i obrazovanje

Miša Vacić je rođen 1985. godine u Beogradu. Sa roditeljima, bratom i sestrom je odrastao na Novom Beogradu. U rodnom gradu je pohađao osnovnu školu.

Sa 16 godina se sa porodicom preselio u Nemačku gde je završio srednju i višu ekonomsku školu. Vacić je 2004. godine upisao Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Još uvek nije diplomirao.

Na Beogradskoj poslovnoj školi je nostrifikujući diplomu koju je stekao u Nemačkoj dobio zvanje strukovnog ekonomiste.

Karijera

Miša Vacić je od 2004. godine bio član Pokreta 1389. Bio portparol ove organizacije, a potom se sa delom članstva odvojio i osnovao Srpski narodni pokret 1389. Izabran je za predsednika ovog pokreta.

U fokus javnosti je dospeo 2007. godine kada je zajedno s Aleksandrom Vučićem, tadašnjim sekretarom Srpske radikalne stranke preko tabli sa natpisom „Bulevar Zorana Đinđića“ u Beogradu prelepljivao nalepnice na kojima je pisalo „Bulevar Ratka Mladića“.

U septembru 2008. godine uhapšen je nakon što je grupa od dvadesetak maskiranih muškaraca napala učesnike „Kvir festival“. Napad se dogodio na ulazu „Kulturnog centra Reks“ u Beogradu, a povređeno je troje učesnika festivala. Povređene su dve devojke iz Srbije, te jedan američki državljanin.

Republičko javno tužilaštvo je podnelo zahtev za zabranu rada Srpskog narodnog pokreta 1389 zbog Vacićevog hapšenja i činjenice da su njegovom stanu pronađeni pištolj, pancir, municija i fantomke.

Srpski narodni pokret 1389 je 2011. godine počeo sa skupljanjem potpisa za preregistraciju pokreta u političku stranku. Međutim, nije prikupljen dovoljan broj potpisa saglasnosti, te pokret nije prerastao u partiju.

Vacić je na lokalnim izborima u Gradskoj opštini Novi Beograd 2012. godine bio nosilac izborne liste SNP 1389.

Dve godine kasnije se kandidovao na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda. Njegova lista je nosila naziv „Patriotizam u parlament – 1289 – Miša Vacić“. Međutim, 644 glasa nisu bila dovoljna da pređe cenzus.

Posle neuspeha na ovim izborima, Miša Vacić je najavio ostavku na mesto predsednika pokreta.

Od kraja 2016. godine je bio zaposlen u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije na čijem čelu je tada bio Marko Đurić. Premda su pojedini mediji objavili da je Vacić bio Đurićev savetnik, Đurić je to demantovao i izjavio je da je zaposlen po ugovoru o delu.

Miša Vacić je bio u vozu koji je 2017. godine krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu. Kosovske vlasti su sprečile da voz pređe administrativni prelaz, a Vacić ga je, prema pisanju medija napustio već u Raškoj.

Gostujući u jednoj emisiji na Televiziji „N1“ Vasić se nije dobro snašao. Davao je konfuzne i kontradiktorne izjave, a zbog pritiska javnosti Kancelarija za KiM je raskinula njegov ugovor o delu.

Miša Vacić je u januaru 2018. godine osnovao organizaciju „Srpska desnica“. Među osnivačima pokreta bio je i Lav Gribore Pajkić. S obzirom na to da je Osnivačkoj skupštini prisustvovao i član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov, u medijima se spekulisalo da je novoosnovana organizacija povezana sa vladajućom partijom.

Srpska desnica je na lokalnim izborima koji su u opštini Medveđa održani u septembru 2019. godine osvojila 6.5 odsto glasova, tj. jedan odbornički mandat u lokalnom parlamentu.

Na osnivanju odbora Srpske desnice u Šapcu, Vacić se obratio tadašnjem gradonačelniku tog grada Nebojši Zelenoviću. Poručio mu je da će ga „proterati sa funkcije u zatvor i organizovati kavez u tom gradu gde će građani moći da ga pljuju[1]„.

Vacić je Zelenoviću, između ostalog kazao da će „završiti u Drini poput austrougarskih vojnika u Prvom svetskom ratu[2]“.

Tim povodom je Javno tužilaštvo tražilo od policije da utvrdi da li je lider Srpske desnice pretio gradonačelniku Šapca.

Kasnije je izjavio da je sve izvučeno iz konteksta, te tvrdio da nije pretio Zelenoviću da će ga poterati u Drinu, nego sa položaja.

Na lokalnim izborima u Vranju 2020. godine Srpska desnica je osvojila 18.43 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Miša Vacić se na izborima 2022. godine kandidovao za predsednika Srbije. Zalagao se za uvođenje obaveze služenja vojnog roka i veća prava ratnih veterana u Srbiji. Osvojio je 32 947 glasova, a pobeda je pripala kandidatu Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.

Ponovo je skrenuo pažnju na sebe kada je polovinom oktobra 2023. godine Olivera Ivanovića, ubijenog lidera Građenske inicijative „Sloboda demokratija, pravda“ nazvao „dokazanim izdajnikom“ i „velikim neprijateljom[3]„.

Njegov pokret, između ostalog, svoj aktivizam izražava crtanjem grafita Ratku Mladiću, te natpisa sa porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati“. Protivi se ulasku Srbije u Evropsku uniju i NATO savez.

Privatni život

Miša Vacić je rođen 1985. godine u Beogradu. Deo mladosti je sa roditeljima, bratom i sestrom proveo u Nemačkoj, a u Srbiju se vratio 2004. godine. Od tada je uključen u društveni i politički život Srbije.

Na društvenim mrežama se predstavlja kao „Despotov tata“, „srpski patriota“, „pravoslavni vernik“, „ljubitelj istorije, slobode, pravde i istine“.

Učestvovao je u raznim humanitarnim akcijama, naročito onima koje su imale za cilj da pomognu Srbima na Kosovu i Metohiji.

Kaže da je jedan od organizatora Vidovdanskog marša koji ima molitveni i humanitarni karakter. Učesnici 12 dana pešače od Hrama Svetog Save u Beogradu do Gazimestana, gde se okupljaju 28. juna na praznik Vidovdan.

Miša Vacić je u braku sa Katarinom sa kojom ima sina Despota. Na društvenim mrežama s vremena na vreme objavljuje fotografije sa porodičnih druženja, izleta i putovanja.

Zemlje koje najčešće posećuje su one koje smatra „bratskim“, tj. one koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Reference

Miša Vacić na društvenim mrežama

TwitterMisa @ Twitter