Gonzalo Iguain

Kratke informacije

Ime i prezimeGonzalo Iguain
Datum rođenja10. decembar 1987.
Mesto rođenjaBrest (Francuska)
DržavaArgentina
PrebivališteVeston (Florida)
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina186 cm

Biografija

Gonzalo Iguain (Gonzalo Gerardo Higuaín) je argentinski bivši profesionalni fudbaler. Rođen je 10. decembra 1987. godine u francuskom gradu Brest, a od 2007. godine osim francuskog ima i argentinsko državljanstvo.

Karijeru je započeo u argentinskom klubu River Plata, a 2007. godine je za 12 miliona evra prešao u španski Real Madrid.

U dresu „Kraljevskog kluba“ osvojio je tri titule prvaka Španije, zabeležio 190 nastupa u domaćoj ligi i postigao 107 golova.

U julu 2013. godine potpisao je ugovor vredan 40 miliona evra s italijanskim Napolijem, sa kojim je tokom prve sezone osvojio Kup Italije.

Tokom sezone 2015/2016 postigao je 36 golova u ligi, izjednačivši rekord koji je pre 87 godina postavio Đino Roseti (Gino Rossetti). To je privuklo pažnju italijanskog šampiona Juventusa, koji je za Argentinca „iskeširao“ 90 miliona era.

Time je postao najskuplji južnoamerički fudbaler svih vremena. Bio je to i najveći transfer u istoriji kluba.

Za Juventus je odigrao 105 utakmica i postigao 48 golova. Iguain je 2018. godine prešao na pozajmicu u Milan, a potom u Čelsi. Karijeru je završio u Interu iz Majamija u čijem dresu je odigrao 67 mečeva i postigao 29 golova.

Iguain je od 2009. godine član reprezentacije Argentine. Sa „Gaučosima“ je nastupio na dva Svetska prvenstva i tri Kupa Amerike. Igrao je u finalu Svetskog prvenstva 2014, Kupu Amerike 2015. i Kupu Centralne Amerike 2016. godine.

Klupska karijera

River Plata

Prve fudbalske korake Iguain je napravio u omladinskoj školi fudbala River Plate. Debi u seniorskom dresu je doživeo 29. maja 2005. godine kada je njegov tim poražen od gradskog rivala GELP-a.

Prvi gol je postigao 12. februara 2006. godine savladavši golmana Banfilda. Debitantsku sezonu je završio sa 12 nastupa i pet postignutih golova.

Nakon što je „zatresao mrežu“ Boka Juniorsa trener Danijel Pasarela (Daniel Passarella) je izjavio da mladog napadača očekuje „blistava budućnost“.

Do kraja druge sezone upisao je 17 nastupa i postigao deset golova.

Real Madrid

U decembru 2006. godine uprava Reala je objavila da je postigla dogovor sa River Platom, te da je Iguain potpisao 12 miliona evra vredan ugovor.

Prvi meč je odigrao već 11. januara kada su se Madriđani u finalu Kupa Kralja sastali sa Real Betisom. Prvi nastup u ligi upisao je tri dana kasnije kada je protivnik bio Real Saragosa. Asistirao je za jedini gol na meču i doneo svom klubu pobedu od 1:0.

Prvi gol u dresu Reala postigao je 24. februara savladavši golmana Atletiko Madrida na „Visente Kalderonu“ („Estadio Vicente Calderón“).

Uprkos tome, tokom prve sezone nije postizao golove, pa se našao u nemilosti trenera. Zato je i tokom druge sezone igrao neredovno.

Prvi gol u sezoni 2007/2008 postigao je u poslednjem minutu susreta s Osasunom i doneo Realu pobedu od 2:1, te šansu da drugu godinu zaredom osvoji La Ligu.

Četiri dana kasnije postigao je svoj treći gol „zatresavši mrežu“ večitog rivala Barselone i to samo 57 sekundi nakon što je ušao na teren.

Zbog povrede Rudija Van Nistelroja (Ruud van Nistelrooy), glavnog napadača u timu, dobio je više prilike da pokaže šta ume.

U avgustu 2008. godine postigao je pobednički pogodak protiv Valensije u Superkupu Španije. Nakon toga je četiri puta savladao golmana Malage i svom timu doneo pobedu od 4:3. To mu je donelo poziciju jednog od najboljih strelaca La Lige.

Real se 21. aprila 2009. godine sastao s Getafeom, a Iguain je postigao pogodak u poslednjem minutu meča. Te sezone su mu često dodeljivali epitet jednog od najtalentovanijih mladih igrača na svetu.

Postigao je 22 gola u domaćem prvenstvu, a dva više u svim takmičenjima, te postao jedna od Realovih zvezda.

Tokom sezone 2009/2010 je sa 29 golova u svim takmičenjima postao najbolji strelac u Realu, te drugi najbolji strelac u La Ligi. Osim toga, zabeležio je i dva pogotka u Ligi šampiona, te svoj prvi het-trik u belom dresu.

U junu 2010. godine Real je produžio ugovor s Argentincem do 2016. godine.

23. oktobra postigao je jubilarni 5200. gol Reala u La Ligi, a 4. novembra 700. pogodak u Ligi šampiona.

Međutim, u decembru su lekari madridskog kluba objavili da Iguain mora na operaciju zbog koje na teren neće moći izaći naredna četiri meseca.

Argentinac je ponovo istrčao na teren 23. aprila 2011. godine i postigao het-trik na meču protiv Valensije. Na istom meču je zabeležio i dve asistencije koje su rezultovale pobedom Reala od 6:3.

Početak sezone obeležio je sa dva het-trika na dve utakmice, smestivši ukupno šest lopti u mreže Espanjola i Betisa. Pomogao je svom klubu da ponovo savlada gradskog rivala Atletiko rezultatom 4:1.

Stoti gol u dresu „Kraljevskog kluba“ postigao je 31. marta 2012. godine. To je ujedno bio i njihov 100. pogodak u La Ligi te sezone. Ukupno je zabeležio 22 pogotka.

29. avgusta 2012. godine ponovo je „zatresao mrežu“ Barselone u drugom meču Superkupa Španije, te osigurao Madriđanima prvu titulu sezone.

Zabeležio je dva pogotka i dve asistencije u pobedi njegovog tima nad Majorkom, a postigavši pobednički gol u 88. minutu susreta sa Deportivom iz Korunje upisao je svoj 100. pogodak u La Ligi.

https://www.youtube.com/watch?v=8WB_wCkMXWM

Napoli

Odlične partije u Realu privukle su pažnju brojnih klubova, poput Arsenala i Napolija. Italijani su na kraju pobedili te je Iguain, zajedno sa Liverpulovim golmanom Pepeom Rejnom (Pepe Reina) prošao lekarske preglede i potpisao petogodišnji ugovor vredan 40 miliona evra sa Napolijem. Zadužio je dres sa brojem 9.

Prvi meč, ali i prvi gol u novom klubu postigao je već 10. avgusta 2013. godine u prijateljskom susretu s Benfikom.

Debi u Seriji A je doživeo petnaest dana kasnije kada je Napoli porazio Bolonju rezultatom 3:0. Nakon toga savladao je golmane Atalante i Milana.

Iguain je 18. septembra postigao prvi gol u Ligi šampiona, kada je Napoli slavio pobedu nad Borusijom iz Dortmunda od 2:1.

Iako je „tresao mreže“ Marseja i Arsenala, „Azuri“ nisu uspeli da prođu grupu. Okrenuli su se domaćem prvenstvu, a Iguain je postigao dva gola u polufinalnom meču Kupa Italije protiv Rome. Njegov tim je slavio pobedu od 5:3 i osvojio trofej.

Prvi het-trik u dresu Napolija zabeležio je 13. aprila tokom susreta s Lacijom, nakon koga je njegov tim slavio rezultatom 4:2.

Novu sezonu otvorio je postigavši pogodak na meču sa Helasom. U finalu Superkupa Italije Napoli se sastao sa Romom. Iguain je dva puta postizao golove izjednačenja, te „održavao u životu“ svoj tim kroz sudijske nadoknade.

Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, od kojih je jedan i on postigao, Napoli je konačno osvojio titulu.

12. marta sastali su se s moskovskim Dinamom u prvom meču šesnaestine finala Lige Evropa. Argentinac je postigao het-trik, te doneo svom timu pobedu od 3:1.

Na poslednjem meču sezone 2014/2015, te ujedno poslednjem meču sa Rafom Benitezom (Rafael Benítez Maudes) na klupi Napolija, Iguain je postigao dva gola, te promašio penal, a njegov tim je poražen od Lacija rezultatom 4:2.

Dvestoti gol u karijeri postigao je 8. novembra savladavši golmana Udinezea. Tri nedelje kasnije postigao je dva gola protiv Intera, te omogućio Napoliju da nakon 25 godina zauzme prvo mesto na tabeli Serije A.

Pre nego što je dobio zabranu nastupa na naredna četiri meča, zabeležio je 30. gol u sezoni, „zatresavši mrežu“ Udinezea.

Iguain je 14. maja postigao het-trik na meču protiv Fosionea, ukupno 36. te sezone, te izjednačio rekord koji je Đino Roseti (Gino Rossetti) postavio 1929. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=_H-hZWE0G-0

Juventus

Nakon brojnih spekulacija, Iguain je 26. jula 2016. godine potpisao ugovor vredan 90 miliona evra sa Juventusom. Bio je to najskuplji transfer u istoriji kluba, te jedan od najvećih u fudbalskoj istoriji.

Prvi nastup i ujedno prvi gol u dresu „Stare dame“ zabeležio je 20. avgusta kada je njegov novi tim savladao Fiorentinu rezultatom 2:1.

Nakon toga je dao dva gola Sasuolu, a 29. oktobra postigao gol za pobedu Juventusa nad Napolijem, koji iz poštovanja prema bivšem klubu nije slavio.

U polufinalu Kupa Italije njegov tim se ponovo sastao s „Azurima“, a Argentinac je postigao dva gola koja su im obezbedila plasman u finale.

Naredne nedelje je postao prvi fudbaler koji je postigao više od 20 golova tokom prve sezone u Seriji A od 1958. godine.

3. juna Juventus se sastao sa Real Madridom u finalu Lige šampiona, ali su poraženi rezultatom 4:1.

Početkom naredne sezone postigao je oba gola u pobedi nad Milanom, te zabeležio 100. pogodak u Seriji A.

Time je postao tek drugi igrač posle Zlatana Ibrahimovića kome je „pošlo za nogom“ da postigne više od 100 golova u dva najvažnija evropska takmičenja.

Bio je ključni igrač osmine finala Lige šampiona kada je Juventus savladao Totenhem rezultatom 4:3. U prvom susretu postigao je dva gola u početnih deset minuta. Osim toga, pogodio je jedan jedanaesterac, ali je drugi promašio.

Na drugom meču Italijani su slavili na „Vembliju“ („Wembley Stadium“) rezultatom 2:1, te obezbedili učešće u četvrtfinalu elitnog evropskog takmičenja. Sezonu je završio sa 50 nastupa i 23 postignuta gola.

Pozajmice u Milanu i Čelsiju

Iguain je 2. avgusta 2018. godine potpisao ugovor o jednosezonskoj pozajmici sa Milanom. Kako su mediji naveli, Milan je za ovu pozajmicu Juventusu platio 18 miliona evra. Osim toga, dogovorena je mogućnost otkupa igrača za 36 miliona evra.

Tokom prvog dela sezone 2018/2019 odigrao je 15 utakmica i postigao šest golova.

Polovinom januara 2019. godine je prešao na pozajmicu u Čelsi. Tu se ponovo sastao sa trenerom Mauriciom Sarijem (Maurizio Sarri) sa kojim je sarađivao u Napoliju tokom 2015. i 2016. godine.

Prvi nastup u dresu Čelsija odigrao je 28. januara kada je njegov novi klub savladao Šefild u četvrtom kolu FA kupa. U Premijer ligi je debitovao 30. januara kada je njegov tim poražen od Burmuta rezultatom 4:0.

Svoje prve golove u dresu novog kluba Iguain je postigao 2. februara kada su savladali Hadersfild rezultatom 5:0.

Povratak u Juventus

Iguain se u Juventus vratio 1. jula 2019. godine nakon što je Čelsi odbio da produži ugovor o pozajmici. Premda je ranije nosio dres sa brojem devet, ovog puta je zadužio dres sa brojem 21.

Svoj prvi gol u sezoni 2019/2020 je postigao 31. avgusta na susretu sa Napolijem. Argentinac je 17. septembra 2020. godine sporazumno raskinuo ugovor sa Juventusom.

Inter Majami

Gonazalo Iguain je 18. septembra 2020. godine potpisao ugovor sa klubom Inter iz Majamija. Tokom debitantskog nastupa promašio je jedanaesterac, a potom započeo tuču. Njegov tim je poražen rezultatom 3:0 od Filadelfija Uniona.

Svoj prvi pogodak u dresu kluba iz Majamija upisao je 7. oktobra „zatresavši mrežu“ Njujork Red Bulsa. Ovog puta su slavili rezultatom 2:1.

Poslednji meč je odigrao u prvom kolu doigravanja MLS-a kada su poraženi od Njujork Sitija rezultatom 3:0. Na kraju sezone je odlučio da se penzioniše.

Reprezentativna karijera

Iako je po rođenju stekao državljanstvo Francuske i pravo da u dresu „Galskih petlova“ postiže golove, Iguain je ipak izabrao da nastupa u reprezentaciji Argentine.

Prvi poziv koji je prihvatio stigao je od legendarnog Dijega Maradone (Diego Armando Maradona Franco) pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Prvi nastup i ujedno prvi gol zabeležio je 10. oktobra 2009. godine tokom meča sa Peruom.

Pošto je Argentina uspela da se plasira na Mondijal, bio je deo tima koje je Maradona poveo u Afriku. Prvi het-trik postigao je u meču sa Južnom Korejom, te postao tek treći „Gaučos“ kome je to „pošlo za nogom“.

Gol koji je postigao na utakmici sa Meksikom u drugoj rundi takmičenja doneo mu je status drugog najboljeg strelca turnira.

Argentina je bila domaćin Kupa Amerike 2011. godine, a Iguain je zabeležio jedan nastup u grupnoj fazi ušavši kao zamena Karlosu Tevezu (Carlos Alberto Martínez Tevez).

U četvrtfinalu su se sastali sa reprezentacijom Urugvaja, a Argentina je eliminisana iz daljeg takmičenja nakon slabijeg izvođenja penala.

Iguain je 8. oktobra 2011. godine postigao het-trik i zabeležio jednu asistenciju u pobedi njegovog tima nad Čileom.

Usledile su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2012. godine tokom kojih je zabeležio jedan gol i jednu asistenciju na meču s Ekvadorom. Nakon toga je pomogao „Gaučosima“ da savladaju Paragvaj, te izjednače u susretu sa Peruom.

20. marta 2013. godine je dva puta savladao golmana Venecuele, te sa devet golova postao jedan od najboljih strelaca južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Na startu Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine Argentina se sastala sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine, a Iguain je ušavši u drugom poluvremenu asistirao Mesiju (Lionel Andrés Messi) za prvi pogodak.

Bio je član startne jedanaestorke na drugom meču protiv Irana, a 5. jula je postigao jedini gol u četvrtfinalu kada je njegov tim slavio pobedu nad Belgijom od 1:0. U finalu su „Gaučosi“ poraženi od Nemačke rezultatom 1:0.

Tokom Kupa Amerike 2015. godine zabeležio je svoj 50. nastup u reprezentaciji, a u polufinalu su nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca poraženi od Čilea.

Na Kupu Centralne Amerike godinu dana kasnije Iguain je bio član startne jedanaestorke. Postigao je dva pogotka na meču protiv Venecuele, nakon koga je Argentina slavila rezultatom 4:1.

U polufinalu su se sastali sa domaćinom Sjedinjenim Američkim Državama, te zabeležili ubedljivu pobedu od 4:0. Osam dana kasnije su se ponovo u finalu sastali s Čileom, te reprizirali poraz od pre godinu dana.

Argentina je imala velikih problema da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo koje je održano u Rusiji 2018. godine. Iguain je tokom kvalifikacija na devet mečeva postigao samo jedan gol, te je bilo govora da izgubio „kartu za Rusiju“.

Ipak, tadašnji selektor Horhe Sampaoli (Jorge Sampaoli) ga je uvrstio među listu 23 igrača za Mundijal. Nastupio je na sve tri utakmice u grupi, ali nije postigao niti jedan pogodak.

U osmini finala su se sastali sa Francuskom, a Iguain nije izlazio na teren. Pretrpeli su poraz, a Francuska je na kraju osvojila Prvenstvo.

U intervjuu koji je 28. marta 2019. godine dao jednoj argentinskoj sportskoj televiziji, Gonzalo je najavio povlačenje iz reprezentacije.

Tada je kazao da je „njegova era u reprezentaciji završena“, te da će gledati utakmice argentinske selekcije sa tribina. Dodao je da će to „usrećiti mnoge ljude“. Istakao je da želi više vremena da provodi sa porodicom.

U dresu argentinske nacionalne selekcije Iguain je odigrao 75 utakmica i postigao 31 pogodak. Poslednji put je dres Argentine obukao 26. juna 2018. na susretu sa Nigerijom na Svetskom prvenstvu u Rusiji kada su slavili rezultatom 2:1.

Privatni život

Gonzalo Iguain je rođen 1987. godine u francuskom gradu Brest gde je njegov otac Horhe Iguain (Jorge Higuain), poznatiji kao „El Pipa“ igrao na poziciji odbrambenog igrača. Deset meseci nakon Gonzalovog rođenja porodica se vratila u Argentinu.

Iguain ima dvojicu starije braće, Nikolasa (Nicolas Higuain) i Federika (Federico Higuain), te mlađeg brata Lautara (Lautaro Higuain). Federiko je takođe profesionalni fudbaler.

Gonzalo je u januaru 2007. godine zvanično dobio državljanstvo Argentine. Od 2016. godine je u vezi sa Larom Višler (Lara Wechsler) koju je upoznao dok je igrao u Napoliju. 21. maja 2018. godine dobili si ćerku Almu (Alma Higuain).

Pre veze sa Larom fudbaler se zabavljao sa argentinskom glumicom i manekenkom Soledad Fandino (Soledad Fandino), te italijanskom manekenkom Antonelom Fiordelisi (Antonella Fiordelisi).

Titule

Klupske titule

  • 2006/2007. Prvenstvo Španije s Realom
  • 2007/2008. Prvenstvo Španije s Realom
  • 2008. Superkup Španije s Realom
  • 2011/2012. Prvenstvo Španije s Realom
  • 2012. Superkup Španije s Realom
  • 2013/2014. Kup Italije sa Napolijem
  • 2014. Superkup Italije sa Napolijem
  • 2016/2017. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2016/2017. Kup Italije s Juventusom
  • 2017/2018. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2017/2018. Kup Italije s Juventusom
  • 2018/2019. Liga Evrope sa Čelsijem
  • 2018/2019. Finale EFL Kupa sa Čelsijem
  • 2019/2020. Prvenstvo Italije sa Juventusom
  • 2019/2020. Finale Kupa Italije sa Juventusom

Reprezentativne titule

  • 2014. finale Svetskog prvenstva
  • 2015. finale Kupa Amerike
  • 2016. finale Kupa Amerike

Pojedinačne titule

  • 2010. proglašen najboljim igračem meča Argentina – Južna Koreja
  • 2013/2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Serije A
  • 2013/2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige Evropa
  • 2014. proglašen najboljim igračem meča Argentina – Belgija
  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige Evropa
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Serije A
  • 2015/2016. proglašen najboljim strelcem Serije A
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanestorku godine po izboru evropskih sportskih medija
  • 2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Amerike
  • 2016/2017. proglašen najboljim igračem u Juventusu
  • 2016. uvršten u četvrti najbolji tim na svetu
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Serije A
  • 2017/2018. proglašen najboljim igračem u Juventusu

Rekordi

  • 2015/2016. najviše postignutih golova tokom jedne sezone u Seriji A

Gonzalo Iguain na društvenim mrežama

TwitterGonzalo @ Twitter