Victoria Beckham (Viktorija Bekam)

Kratke informacije

Ime i prezimeVictoria Beckham (Viktorija Bekam)
Datum rođenja17. april 1974.
Mesto rođenjaHarlou
DržavaVelika Britanija
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeModni dizajner, pevačica
ŽanrPop
Visina163 cm
Težina48 kg

Biografija

Victoria Caroline Beckham je engleska modna dizajnerka i bivša pevačica. Rođena je 17. aprila 1974. godine, u mestu Harlou u Eseksu u Engleskoj. Postala je poznata za vreme devedesetih godina, nakon što je postala članica ženske grupe Spice Girls. Nakon raspada grupe, potpisala je ugovor sa Virgin Records izdavačkom kućom. Sa njom je izdala četiri singla koja su dospela na Top deset muzičku lestvicu Velike Britanije.

Pojavljivala je se i na televiziji, budući da je učestvovala u stvaranju pet dokumentaraca i rijaliti emisija o sebi. Bila je gost i u jednoj epizodi serije „Ružna Beti“, kao i sudija u emisijama „Project Runway“, „Germany’s Next Topmodel“ i „Američki idol“.

Proteklu deceniju, Victoria je bila poznata kao ikona stila i modna dizajnerka. Nakon mnogobrojnih saradnji sa poznatim brendovima, izdala je i svoju liniju odeće 2008. i 2011. godine. Projekat se pokazao kao veoma uspešan što pokazuje i činjenica da je 2011. godine njena linija proglašena najboljom dizajnerskom linijom odeće, te godine.

Victoria je poznata i kao supruga fudbalera David Beckhama (Dejvid Bekam). Par ima četvoro dece. 2015. godine, zajednička imovina para je procenjena na 508 miliona funti.

Detinjstvo

Victoria je rođena u Princess Alexandra bolnici u Harlou u Velikoj Britaniji. Odrasla je u Gofs Ouku u Hertfordširu. Najstarije je dete Jacqueline Doreen (Džeklin Dorin), frizerke i Anthony William Adamsa (Entoni Vilijam Adams), elektrotehničkog inženjera. Njena porodica je razvila vlastiti biznis što je uveliko pomoglo pevačici, kao i njenoj sestri Louise (Luis) i bratu Christianu (Kristian) da odrastaju bezbrižno.

Inspiraciju za izbor karijere dobila je nakon što je odgledala mjuzikl „Fame“ 1980. godine. Roditelji su podržali njenu odluku da postane pevačica, te su je upisali u Jason Thetre školu. 1991. godine, Victoria je pohađala Laine Theatre Arts u Sariju, gde je studirala ples i manekenstvo.

Beckham je pohađala St. Mary’s srednju školu u Česnatu. Često joj je smetalo bogastvo njenih roditelja koje ju je sprečavalo da se uklopi sa ostalom decom u školi. Karijeru pevačice je započela u bendu Persuasion.

Karijera

U martu 1994. godine, Victoria je pronašla oglas u magazinu „The Stage“. Tražila se devojka koja je umela da peva i pleše, te koja je imala želju da bude u bendu. Ubrzo posle audicije, Victoria je postala deo ženske grupe Spice Girls. Na pločama pre udaje, potpisana je kao Victoria Adams, što je njeno devojačko ime.

Prvi singl grupe zvao se „Wannabe“, a izdat je 1996. godine. Na njemu je radila sa Geri Halliwell (Geri Halivel), Emma Bunton (Ema Banton), Melanie Brown (Melani Braun) i Melanie Chisholm (Melani Čizom), koje su ujedno bile i ostatak benda. Singl je postao broj jedan u Velikoj Britaniji, Americi kao i drugih 35 zemalja. Njihov uspeh se nastavio sa sledećih osam broj jedan singlova, koji su se našli na debitantskom albumu Spice, drugom albumu Spiceworld i trećem ali i poslednje, Forever.

Svaka članica grupe je zbog velike popularnosti dobila nadimak u medijima, pa je tako i Victoria proglašena Posh Spice. Grupa Spice Girls je najprodavanija ženska grupa svih vremena, budući da su prodale preko 80 miliona albuma širom sveta. Nakon što su izdale treći album koji je dospeo na drugo mesto muzičke lestvice u Velikoj Britaniji, grupa je prestala da snima nove pesme, odlučivši da se svaka članica posveti svojoj solo karijeri.

14. avgusta 2000. godine, Victoria je objavila svoj prvi solo singl, nazvan „Out of Your Mind“. Na njemu je sarađivala sa Dane Bowers (Dejn Bauvers) i grupom Truesteppers. Datum objavljivanja pesme se poklopio sa pesmom „Groovejet (If This Ain’t Love)“, poznatog producenta i dižeja Spillera (Spiler). To je dovelo do borbe na muzičkoj lestvici koju su potaknuli mediji, a tabloidi nazvali Posh protiv Posher.

Pre objave singla, Beckham se 8. jula iste godine, prvi put sama pojavila na nastupu. Održala je koncert u londonskom Hyde Parku gde je prikupljala novac za dobrotvornu organizaciju Prince’s Trust. Izvela je pesmu „Out of Your Mind“ pred čak 100 hiljada ljudi. Ubrzo posle nastupa, potpisala je ugovor sa izdavačkom kućom Virgin Records.

Njen naredni singl, nazvan „Not Such An Innocent Girl“, objavljen je 17. septembra 2001. godine. I ovog puta imala je jaku konkurenciju, budući da se njena pesma takmičila sa pesmom džepne Venere, Kylie Minogue (Kajli Minog), po imenu „Can’t Get You Out of My Head“.

Uprkos dobroj promociji pesme, njen singl je završio na šestom mestu muzičke lestvice. Pevačica je svoj prvi i jednini solo album objavila 1. oktobra 2001. godine. Nazvan je Victoria Beckham. Iako je album koštao čak pet miliona funti, prodat je u svega 50 hiljada kopija, te je dospeo na deseto mesto britanske muzičke lestvice.

Drugi singl sa albuma po imenu „A Mind of Its Own“ je objavljen 11. februara 2002. godine. I ovog puta, pesma je dospela na šesto mesto u Velikoj Britaniji, te je prodata u 56 hiljada kopija. Zbog skromnog prolaza pesama, potekle su glasine da će Victoria ostati bez ugovora svoje izdavačke kuće. Pevačica je žestoko demantirala te glasine, te je započela promociju trećeg singla, „I Wish“, ali on nikada nije izdat.

Robbie Creig (Robi Kreg) je gostovao na obrađenoj verziji te pesme, te je ona i izvedena u emisiji „Friday Night’s All Wright“. Nakon objave da je pevačica trudna po drugi put, singl je povučen, a izdavačka kuća je odlučila da joj ne produži ugovor. Isto se dogodilo i sa njenim nekadašnjim koleginicama, Bunton i Melanie B. Virgin Records je ubrzo pokušala da ublaži štetu, te su predstavnici kuće izjavili kako su obe strane odlučile da je njihovoj saradnju došao kraj.

2002. godine, pevačica je potpisala ugovor sa Telstar Records i 19 Management u vrednosti od 1,5 miliona funti. Naredne godine, započela je sa snimanjem elektro-pop albuma po imenu Open Your Eyes. Kao glavni singl izabrala je pesmu „Let Your Head Go“. Nakon što je album završen, Victoria nije bila zadovoljna konačnim proizvodom, te je odlučila da se vrati u studio i snimi novi materijal. Želela je urbaniji zvuk, te je zbog toga angažovala producenta Damno Dasha (Dejmon Deš). Album je bio inspirisan R&B i hip-hop zvukom, a nazvan je Come Together.
Prvi singl sa tog albuma, nazvan „It’s That Simple“ u saradnji sa M.O.P je premijerno pušten na radio u julu 2003. godine. Njen prvi singl sa Telstar izdavačkom kućom, „Let Your Head Go“/ „This Groove“ je u Velikoj Britaniji objavljen 29. decembra iste godine. Zbog velike promocije na TV-u, singl je dospeo na treće mesto muzičke lestvice.

Victoria je planirala da na osnovu uspeha jednog od dva singla, izda album koji je više odgovarao zvuku koji publika preferira. Iako je Dash imao planove da pevačicu promoviše i na američkom tržištu, finansijski problemi izdavačke kuće, kao i navodna svađa Dasha i Fullera, odložila je taj projekat kao i izdavanje samog albuma. Nije pomogla ni činjenica da su britanski mediji imali oštre kritike kada je reč o solo karijeri pevačice.

Victoria je želela da objavi novi singl po imenu „My Love Is for Real“, na leto 2004. godine, ali nakon objave bankrota njene izdavačke kuće, pevačica je odustala od muzike i fokusirala se na modni dizajn. Tri godine kasnije, hip-hop pesma „Full Stop“ sa reperom Nas (Nas) je procurila na američke radio stanice, te su mediji sa oduševljenjem čekali novi singl, ali to se nikada nije dogodilo.

2007. godine, Spice Girls su najavile da kreću na turneju povodom ujedinjenja. Izvori tvrde kako su na istoj zaradile po 10 miliona funti. Njihov album najvećih hitova izašao je u novembru iste godine. Victoria je bila jedina članica grupe koja nije pevala svoju pesmu na turneji. Umesto toga, pozirala je kao manekenka na pisti, jer se njena karijera tada zasnivala na modi.

Producent Bob Smeaton (Bob Smiten) je režirao film o turneji, nazvan „Spice Girls: Giving You Everything“. Premijerno je prikazan na Fox8 u Australiji, a nakon toga i u Velikoj Britaniji na BBC One programu. Devojke iz grupe su potpisale ugovor sa Tesco kompanijom, za čije reklamiranje su dobile po milion funti svaka.

U oktobru 2009. godine, objavljeno je kako će se članice grupe naći u rijaliti programu u kojem će održati audiciju za uloge u njihovom mjuziklu. Naredne godine, Judy Craymer (Džudi Krejmer) se pridružila pevačicama kako bi započeli rad na mjuziklu nazvanom „Viva Forever“. Premijera projekta je zakazana za 11. decembra 2012. godine. Tri meseca pre toga, nakon mnogo spekulacija, Spice Girls su izvele „Wannabe“ i „Spice Up Your Life“ na završnoj ceremoniji Olimpijskih igara. Njihov nastup je bio najtvitovaniji momenat igara, sa preko 116 hiljada tvitova po minuti.

Grupa se ponovno sastala 2019. godine zbog nove turneje, međutim, Victoria nije želela da učestvuje, ističući kako se želi posvetiti svojoj modnoj liniji.

Beckham je snimila pet dokumentaraca o sebi i svojoj porodici. Prvi je objavljen u januaru 2000. godine, a nazvan je „Victoria’s Secrets“. Sledeći je nazvan „Being Victoria Beckham“. Dokumentarac je privukao čak 8,3 miliona gledalaca, nakon čega je postao najgledaniji u to vreme. Treći film je objavljen 2004. godine na ITV1, a nazvan je „The Real Beckhams“. Projekat je pogledalo preko 6 miliona ljudi, nakon čega je objavljen i kao DVD u februaru iste godine.

Četvrti je nazvan „Full Length & Fabulous: The Beckhams’ 2006 World Cup Party“. Pratio je Victoriu i njenog supruga u pripremama zabave za Svetski kup 2006. godine u njihovoj vili u Hertfordširu. Cilj im je bio da prikupe novac za dobrotvorne svrhe, te su zbog toga i prodali dve karte za zabavu na aukciji, zaradivši 103 hiljade funti. Meni za zabavu je dizajnirao slavni kuhar Gordon Ramsy (Gordon Remzi), a aukciju je vodio Graham Norton (Grem Norton).

Njen naredni projekat je bio film „Victoria Beckham: Coming to America“ koji je pratio preseljenje porodice u Ameriku. Na tom tržištu je doživeo oštre kritike, ali je film bio treći najgledaniji projekat u tom periodu, budući da su ga po gledanosti pretekle samo dve komedije.

2007. godine, Victoria se našla u jednoj epizodi serije „Ružna Beti“. Godinu dana kasnije, bila je gost sudija u finalu četvrte sezone emisije „Project Runway“. Ponuđena joj je uloga i u filmu „Seks i grad: Film“ ali ju je odbila jer je bila zauzeta pripremama za povratničku turneju sa grupom.

13. septembra 2001. godine, Victoria je objavila svoju autobiografiju po imenu „Learning to Fly“. Knjiga je postala treća najprodavanija autobiografija te godine, te je prodata u više od pola miliona primeraka u Velikoj Britaniji. Njen naredni projekat objavljen je u vidu modnog savetnika u oktobru 2006. godine. Nazvan je „That Extra Half an Inch: Hair, Heels and Everything in Between“. I ovog puta knjige je postigla ogroman uspeh, budući da je prodana u 400 hiljada primeraka. Pored Velike Britanije, prava na nju su kupili i Japan, Amerika, Rusija i Kina.

Nakon završetka muzičke karijere, Victoria je odlučila da se fokusira na modu. Prvi put se pojavila na modnoj pisti za vreme Londonskog vikenda mode 2000. godine. Bila je i zaštitno lice brenda Dolce and Gabbana, kao i Rocawear. Učestvovala je u Milanskoj sedmici mode, kao model Roberto Cavallia (Roberto Kavali) 2006. godine.

Nakon saradnje sa brendom Rock & Republic, lansirala je svoju kolekciju farmerki nazvanu dvb Style. Naredne godine započela je sa proizvodnjom parfema, kao i kozmetike. 2008. godine, bila je zaštitno lice Marc Jacobsa (Mark Džejkobs) za njegovu proletnu kolekciju.

Victoria je tokom svoje karijere bila na naslovnim stranama mnogih prestižnih magazina. Neki od njih su „I-D“, „W“, „Vogue Paris“, „Vogue India“ i „Elle“. Svoju prvu modnu liniju nazvanu „Victoria Beckham“ objavila je u septembru 2008. godine. Beckham se fokusirala na dizajniranje haljina, ali i dizajnerskih torbica i drugih aksesoara. Procenjuje se da joj modna linija donosi oko 60 miliona funti godišnje. 2011. godine, osvojila je nagradu za „Dizajnerski brend godine“, na Britanskim modnim nagradama.

U septembru 2012. godine, Victoria je bila dizajnerka o kojoj se najviše pričalo na Tviteru, za vreme Sedmice mode u Njujorku. Pet godina kasnije, udružila je se sa brendom Target u stvaranju nove modne linije, po pristupačnim cenama. Godinu dana kasnije, napravila je saradnju sa brendom Reebok, a njena solo kolekcija odeće je predstavljena na Londonskoj sedmici mode 2018. godine.

Privatni život

Pre braka sa David Beckhamom, bila je u vezi sa Corey Haimom (Kori Hejm). Početkom 1997. godine, započela je vezu sa fudbalerom, nakon što su se upoznali na fudbalskom meču. Oboje su ranije izjavili u medijima kako bi želeli da upoznaju jedno drugo, ali su bili previše stidljivi da to i ostvare. Par je objavio zaruke 1998. godine. Mediji su ih prozvali Posh & Becks.

4. jula 1999. godine, par se venčao u Latrelstaun Keslu u Irskoj. Venčanje je privuklo veliku medijsku pažnju. Davidom saigrač Gary Neville (Geri Nevil) je ujedno bio i njegov kum, dok je njihov četveromesečni sin Brooklyn (Bruklin), nosio prstenje. Procenjuje se da je venčanje koštalo oko pola miliona funti, a u njegovoj izvedbi je učestvovalo čak 437 ljudi.

Par je iste godine kupio svoj najpoznatiji dom, u vrednosti od 2,5 miliona funti. Zbog njegove cene, veličine i renovacije koja je koštala 3 miliona funti, mediji su ga proglasili Palatom Bekamovih.

Victoria i David imaju četvoro dece. Sinovi su Brooklyn Joseph, Romeo James (Romeo Džejms) i Cruz David (Kruz Dejvid), a imaju i ćerku po imenu Harper Seven (Harper Seven). Elton John (Elton Džon) i David Furnish (Dejvid Furniš) su kumovi dece, dok im je Elizabeth Hurley (Elizabet Harli) kuma.

U januaru 2000. godine, detektivima Scotland Yarda dojavljeno je kako je planirana otmica pevačice i njenog najstarijeg sina, Brooklyna. Plan je bio da ih se odvede u zatočeništvo u jednoj kući u Hampstedu u Londonu. Zbog toga je porodica preseljena na tajnu lokaciju, ali počinioci nisu uhapšeni. Nekoliko meseci kasnije, Victoria je počela dobijati pretnje smrću, te je za vreme probe sa grupom Spice Girls na dodeli Brit nagrada primećeno kako joj crvena tačka lasera stoji na prsima. Zbog incidenta odmah je sklonjena sa pozornice. U novembru 2002. godine, pet ljudi je uhapšeno zbog sumnje na planiranje nove otmice pevačice. Sve optužbe su na kraju odbačene zbog nepouzdanosti svedoka.

Diskografija

 • Spice 1996.
 • Spiceworld 1997.
 • Forever 2000.
 • Victoria Beckham 2001.

Filmografija

 • Victoria’s Secrets 2000.
 • Being Victoria Beckham 2002.
 • The Real Beckhams 2003.
 • Victoria: A Mile In Their Shoes 2004.
 • Victoria Beckham: Coming to America 2007.
 • Ružna Beti 2007.
 • Project Runway 2008.
 • Germany’s Next Topmodel 2009.
 • Američki idol 2010.
 • Spužva Bob Skockalone 2010.

Victoria Beckham (Viktorija Bekam) na društvenim mrežama

FacebookVictoria @ Facebook
InstagramVictoria @ Instagram
TwitterVictoria @ Twitter
YoutubeVictoria @ YouTube