Alen Šeranić

Kratke informacije

Ime i prezimeAlen Šeranić
Datum rođenja1977.
Mesto rođenjaBanja Luka
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBanja Luka
ZanimanjeEpidemiolog, doktor medicine, ministar zdravlja RS
StrankaSNSD

Biografija

Alen Šeranić je doktor medicine, epidemiolog i ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske (RS). Rođen je 1977. godine u Banjaluci. Oženjen je i ima dvoje dece. Živi i radi u rodnom gradu.

Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, Šeranić je završio dodatnu edukaciju iz porodične medicine, te 2015. godine završio specijalizaciju iz epidemiologije. Magistrirao je 2010. godine na Kil univerzitetu u Velikoj Britaniji.

Radio je kao doktor medicine u Domu zdravlja Ključ, a 2007. godine karijeru je nastavio u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS. U maju 2018. godine je imenovan ministrom nauke i tehnologije,  a u oktobru iste godine ministrom prosvete i kulture.

U Vladi Radovana Viškovića koja je formirana nakon Opštih izbora 2018. godine dodeljena mu je funkcija ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Šeranić je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Obrazovanje

Alen Šeranić je rođen 1977. godine u Banjaluci. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom 1996. godine upisao Medicinski fakultet. Bio je generalni sekretar Komiteta za međunarodnu razmenu studenata medicine Republike Srpske (SaMSIC), te predsednik Stalnog odbora za reproduktivno zdravlje i AIDS.

Master studije je upisao 2008. godine na Centru za planiranje i menadžment u zdravstvu pri Univerzitetu Kile (Centre for Health Planning and Management, University of Keele) u Velikoj Britaniji. Dve godine kasnije odbranio je master tezu „Ljudski resursi u zdravstvu“ („Human Resources in Health“.

Završio je dodatnu edukaciju iz porodične medicine, a 2015. godine završio specijalizaciju iz epidemiologije. Bio je sekretar Udruženja epidemiologa Republike Srpske.

Govori engleski, francuski i slovenački jezik. Tokom studija je volontirao u nevladinim organizacijama koje se bave pomaganjem deci.

Karijera

Alen Šeranić je tokom studija obavljao funkciju glavnog sekretara SaMSIC-a. Bavio se organizacijom i planiranjem, koordinacijom stalnih odbora, međunarodnom saradnjom sa drugim udruženjima koji se bave istim oblastima, te upravljanjem projektima, organizacijom radionica i treninga za decu i odrasle.

Od aprila 2004. do aprila 2007. godine radio je kao doktor medicine u Domu zdravlja u Ključu. Pored redovnih lekarskih aktivnosti u Domu zdravlja i na terenu, lekarskih pregleda i dijagnostičkih i terapijskih postupaka, bavio se i lečenjem akutnih i hroničnih bolesti.

Bio je predsednik Izvršnog odbora Doma zdravlja. U sklopu ove funkcije bavio se nadzorom i ocenom upravljanja Domom zdravlja, finasijama i izveštajima, te planiranjem i organizacijom Doma zdravlja u Ključu.

Od aprila do septembra 2007. godine obavljao je funkciju višeg stručnog saradnika za nadgledanje i evaluaciju pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS čiji je tadašnji predsednik bio Milorad Dodik.

Šeranićevi zadaci su bili analiza, praćenje i procena zdravstvenog sistema i zdravstvenih potreba stanovništva, planiranje mreže zdravstvenih ustanova i organizacija zdravstvenog sistema. Bavio se i planiranjem i pripremom zdravstvenih tehnologija u zdravstvenim ustanovama, te evaluacijom primene zdravstvenih politika i strategija.

U septembru 2007. godine imenovan je za višeg stručnog saradnika za zdravstvenu zaštitu i zdravstvene tehnologije. Naredne tri godine bavio se poslovima planiranja i implementacije ljudskih resursa u zdravstvenom sektoru, nadzora bolničkog sektora, planiranja i razvoja bolničkog sektora, koordinacije i realizacije različitih zadataka vezanih za sektor zdravstvene zaštite.

U novembru 2012. godine izabran je za višeg saradnika za javno zdravlje čiji posao je da prati dostignuća u zdravstvenom sektoru susednih zemalja, kao i zemalja Evropske unije u cilju unapređenja javnog zdravlja u RS.

U saradnji sa drugim odjeljenjima koja su uključena u planiranje i pripremu javnozdravstvenih politika, strategija, programa i projekata usmerenih na poboljšanje zdravlja stanovništva, te u saradnji sa drugim ministarstvima bavio se planiranjem i pripremom pravnih akata u cilju približavanja i usklađivanja javnozdravstvenih propisa, standarna i normi s evropskim propisima, standardima i normama.

Sarađivao je i sa drugim institucijama i agencijama koje se bave javnim zdravljem, poput Svetske zdravstvene organizacije, Unicefa , Svetske banke i drugih, te sa lokalnim zajednicama, međunarodnim zdravstvenim organizacijama i nevladinim organizacijama. Održao je brojne seminare, forume, konferencije i radionice u cilju poboljšanja situacije u zdravstvu RS.

U maju 2018. godine je nasledio Jasmina Komića na funkciji ministra nauke i tehnologije u drugoj vladi Željke Cvijanović . Pet meseci kasnije izabran je za vršioca dužnosti Ministra prosvete i kulture. Na toj poziciji je zamenio profesora doktora Danu Maleševića.

Posle Opštih izbora koji su u Bosni i Hercegovini održani u oktobru 2018. godine za mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske imenovan je Radovan Višković. Dva meseca kasnije, Šeranić je izabran za ministra zdravlja i socijalne zaštite.

U decembru iste godine su ga uredništvo i čitaoci banjalučkog lista „Nezavisne novine“ proglasili za najboljeg ministra u prethodnoj 15. po redu Vladi Republike Srpske.

Ipak, njegova stručnost i znanje iz oblasti epidemiologije posebno su došli do izražaja u martu 2020. godine kada je u celom svetu, pa tako i u RS proglašena pandemija virusa korona. Šeranić i njegov tim su predložili mere koje se moraju preduzeti kako bi se stanovništvo zaštitilo od  virusa, te što manje ugrozilo funkcionisanje zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj.

Od momenta kada je proglašeno vanredno stanje u RS Šeranić na konferencijama za štampu redovno obaveštava javnost o broju zaraženih i njihovom zdravstvenom stanju, te aktivnostima koje Ministarstvo i krizni štab provode u cilju sprečavanja naglog širenja zaraze.

Projekti, kursevi, seminari i profesionalne edukacije

Šeranić je u dosadašnjoj karijeri prisustvovao brojnim seminarima i kursevima, u cilju nadogradnje vlastitog znanja u oblasti kojom se bavi. Učestvovao je na međunarodnim konferecijama u Rusiji, Danskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Norveškoj, Turskoj, Vijetnamu i drugim gradovima širom sveta.

Od januara 2007. do decembra 2016. godine bio je koordinator projekta „Diabetes mellitus“, a od novembra 2007. do maja 2018. godine član Mehanizma za kooridnaciju i koordinator projekata Globalnog fonda za lečenje tuberkuloze.

Bio je i član radne grupe za reformu sistema za vanredne situacije i civilnu zaštitu, te član tima za međunarodnu saradnju. Od septembra 2015. do maja 2018. godine bio je član međusektorske radne grupe za praćenje migranata. U periodu od juna 2016. do maja 2018. godine Šeranić je bio šef Radne grupe za uvođenje zdravstvenih ustanova u trezorski sistem, te nacionalni koordinator za bolesti izazvane virusom HIV-a.

Od septembra 2012. godine drži predavanja o organizacionom upravljanju, upravljanju ljudskim resursima i upravljanju projektima u zdravstvu. Jedan je od stručnjaka za tuberkulozu zaduženih za jačanje zdravstvenog sistema i epidemiologiju pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Privatni život

Alen Šeranić je rođen i odrastao u Banjaluci. Oženjen je i ima dvoje dece. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Izvori:

Alen Šeranić na društvenim mrežama

Facebook-
Instagram-