Ante Gelo

Kratke informacije

Ime i prezimeAnte Gelo
Datum rođenja12. decembar 1974.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
ZanimanjeMuzičar, producent, kompozitor
ŽanrDžez, rok, pop

Biografija

Ante Gelo je hrvatski gitarista, kompozitor, muzički producent i aranžer. Rođen je u Zagrebu 12. decembra 1974. godine, školovao se u Gracu, a danas živi i radi u svom rodnom gradu.

Poznat je po saradnji s brojnim hrvatskim, ali i regionalnim muzičarima. Komponuje za Zagrebačku filharmoniju, te druge orkestre. Član je nekoliko džez bendova. Učestvovao je na mnogim festivalima, gde je osvajao brojne nagrade. Osim toga radi i kao džez pedagog u muzičkim školama i vodi radionice na festivalima.

Obrazovanje

Ante Gelo je osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu. Diplomirao je džez gitaru na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu. Na istom fakultetu 2001. godine je upisao magistarski studij, smer kompozicija i aranžiranje.

Karijera

Ante Gelo je vođa Geoland ansambla, te član Amanosi Flashophone Benda i jazz fusion sastava Combinate i Boilers All Stars.

Gelo je član i electric džez kvarteta Chewbakka 4, koji se ranije zvao Appolo 4. Bend su 2013. godine osnovali klavijaturista Maarsej Kovačević, bubnjar Dado Marinković i bas gitarista Vladimir Samardžić. Gelo im se pridružio nešto kasnije.

Ispočetka su nastupali u džez klubovima u Hrvatskoj i Srbiji, a učestvali su i na Džez festivalu u Makarskoj (od 20. do 24. avgusta 2015. godine), te Novosadskom džez festivalu u Srpskom narodnom pozorištu (od 12. do 14. novembra 2015. godine).

Nakon toga su objavili album „Smooth Criminals“ sa deset obrađenih i rearanžiranih pesama Majkla Džeksona (Michael Jackson). Kompletan album snimljen je u studiju Ante Gela.

Osim toga komponuje za Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Big Band HRT-a, Big Band HGM i Simfonijski orkestar iz Ljubljane.

Gelo radi i kao edukator na džez radionicama Hrvatske glazbene mladeži Univerziteta u Rijeci, Jazzinzy festivalu u Novom Mestu, Makarskom Jazz Festivalu i Zagreb Guitar Festu.

Sarađivao je sa muzičarima Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, Amrom Medunjanin, Tamarom Obrovac, Liom Harperom (WilsonLeroy „Lee“ Harper), Gabi Novak i drugim. Osim toga, sarađivao je sa velikim imenima domaće scene, poput Olivera Dragojevića, Arsena Dedića, Nine Badrić, Natali Dizdar.

Svirao je gitaru i radio aranžmane na albumu Nine Badrić „Ljubav“ koji je objavljen 2003. godine. Aranžirao je pesme „Za dobre i loše dane“, „Moja ljubav“, „Ti ne znaš kako je“, „Kosa“.

Njihova saradnja ponovila se i 2007. godine na Nininom albumu „07“. Svirao je akustičnu gitaru u pesmi „Kralj mog života“, mandolinu i gitaru u pesmi „Osjećaj“, te aranžirao pesmu „Ne dam te nikom“, u kojoj je i svirao gitaru. Saradnju su ponovili i 2008. godine kada je radio produkciju Nininog LIVE albuma „Ljubav za ljubav“.

S Oliverom Dragojevićem je nastupio u dvorani „Carnegie Hall“ u Njujorku, 9. oktobra 2008. godine. Ostvario je uspešnu sradnju i sa zadarskom pevačicom Natali Dizdar, pa je nastupio na njenom koncertu 1. novembra 2011. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih. Bio je producent njenog Live DVD-a sa tog koncerta.

Poznat je i po svom humanitarnom radu. U januaru 2013. godine je nastupio na humanitarnom koncertu „Srce na dlanu“ u sklopu dodele nagrade „Ponos Hrvatske“ u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti. Te, ali i narednih godina bio je zadužen za organizaciju muzičkog programa ove manifestacije.

U decembru 2014. godine je nastupio na koncertu džez muzičara Borisa Ciglenečkog „Mojih 55 godina s glazbom“.

U januaru naredne godine organizovan je prvi Zagrebački Guitar Fest koji je okupio 150 gitarista iz celog sveta. Gelo je tada, ali i naredne tri godine vodio muzičke radionice, te bio umetnički voditelj za džez.

Ante Gelo je sarađivao i sa mladim kantautorom Alanom Hržicom. Nastupio je na njegovom koncertu 25. aprila 2015. godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Osim toga bio je producent i aranžer njegovih pesama.

Sa Amirom Medunjanin i Bojanom Zulfikarpašićem je 10. avgusta 2015. godine održao koncert „Noćne serenate“ na dubrovačkoj tvrđavi Revelin.

U avgustu 2015. godine je u sklopu Dubrovačkih letnjih igara održan koncert Tereze Kesovije pod nazivom „Je t’aime“, posvećen muzičaru Arsenu Dediću. Gelo je bio jedan od učesnika ovog koncerta i pratio je Terezu na gitari.

Sa muzičarem Bornom Šercarom je 18. novembra 2015. godine organizovao Festival hrvatske glazbe u Beču.

Saradnju s Amirom Medunjanin, interpretatorkom sevdalinki započeo je 2016. godine. Aranžirao je njen album „Damar“ iz 2016. godine. Veliki hit je postala pesma „Ako znaš bilo što“, interpetacija pesme Branimira Štulića, frontmena grupe Azra. Takođe, nastupio je na njenom koncertu u Lisinskom iste godine.

S Oliverom Dragojevićem, Alanom Hržicom, Ivanom Husar Milinac, Marijom Husar Rimac i Brunom Krajcerom nastupio je na humanitarnom koncertu „Sveti Toma – zajedno do znanja“, koji je održan 3. jula 2016. Koncert je bio organizovan kako bi se obezbedila sredstva za pomoć siromašnim studentima u Hrvatskoj.

Sa mladim gitaristom Franom Živkovićem  je 2017. godine održao koncert u zagrebačkoj dvorani „City Plaza“ povodom dodele nagrade „Ponos Hrvatske“.

Gelo je radio aranžmane Vaninih pesama „Izmiješane Boje“, „Najbolji ljudi“, „Gdje počinje kraj“ i „Podravina moja spi“ koje su se našle na njenom albumu „Izmiješane boje“ iz 2019. godine.

Festivali

Osim na Zagreb Guitar Festu, Makarska Jazz Festivalu i Novosadskom džez festivalu, nastupio je na festivalima u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, Italiji i Brazilu. Svirao je u dvoranama „L’ Olympia“ u Parizu, „Royal Albert Hall“ u Londonu, „Wiener Konzerthaus „ u Beču, „Carnegie Hall“ u Njujorku.

Svirao je i sa poznatim imenima svetske džez scene, poput Đina Paolija (Gino Paoli), te zajedno sa Simfonijskim orkestrom pratio Lučana Pavarotija (Luciano Pavarotti).

Ante Gelo je dobitnik više Porina za aranžman, kompoziciju i produkciju. Dobitnik je i nagrade „Status“, te brojnih nagrada koje dodeljuje Hrvatska glazbena unija. Osvojio je i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju džez kompoziciju „Tea For Three“.

Hrvatska pevačica Vanna (Ivana Vrdoljak Vanna) je za Antu Gelu rekla da poseduje „kvalitet koji nadmašuje granice Hrvatske.

Nagrade i priznanja

 • 1999. nagrada „Nova nada hrvatskog džeza“ Hrvatske glazbene unije
 • 2002. nagrada „Miroslav Sedak Benčić“ za autorsko stvaralaštvo u području džeza
 • 2002. nagrada „Status“ Hrvatske glazbene unije
 • 2004. nagrada „Porin“ za najbolja džez kompozicija– kao autor kompozicije„Tea for Three“ izvođača Boilers All Starsa
 • 2006. nagrada „Porin“ najbolji album – kao muzički producent zajedno s Alanom Bjelinskim i Oliverom Dragojevićem za album „Vridilo je“ Olivera Dragojevića
 • 2006. nagrada „Porin“ najbolji aranžman – kao aranžer zajedno s Alanom Bjelinskim i Oliverom Dragojevićem za pesmu „Duša za nju“ Olivera Dragojevića
 • 2006. nagrada „Porin“ za najbolju produkciju – kao muzički producent zajedno s Alanom Bjelinskim i Oliverom Dragojevićem za album „Vridilo je“ Olivera Dragojevića
 • 2009. nagrada „Porin“ za najbolji album zabavne muzike – kao muzički producent zajedno sa Sivilotti Walterom, Stipicom Kalogjerom, Nikšom Bratošem, Mucom Softićem, Tihomirom Preradovićem, Mirom Vidovićem i Sašom Lukićem za album „Rebus“ Arsena Dedića
 • 2009. nagrada „Porin“ za najbolji album Božićne muzike – kao muzički producent zajedno s Katarinom Jurić za album„Veselje ti najvešćujem“ grupe Rivers
 • 2009. nagrada „Porin“ za najbolji aranžman – kao aranžer zajedno s Alanom Bjelinskim za pesmu „Je Suis Malade“ Tereze Kesovije
 • 2010. nagrada „Porin“ za najbolji džez album – kao muzički producent zajedno s Matijom Dedićem i Mirom Vidovićem za album „Gabi Novak in Concert – Jazzarella ZKM 2009.“
 • 2010. nagrada „Porin“ za najbolji aranžman – kao aranžer za pesmu „Sve što znaš o meni“ Gabi Novak
 • 2010. nagrada „Porin“ za najbolju produkciju – kao muzički producent zajedno s Matijom Dedićem i Mirom Vidovićem za album „Gabi Novak in Conert – Jazzarella ZKM 2009.“
 • 2011. nagrada „Porin“ za album godine – kao muzički producent zajedno s Nikšom Bratošem, Džibonijem, Dejanom Oreškovićem, Marijanom Brkićem i Mirom Vidovićem za Džibonijev album „Toleranca“
 • 2011. nagrada „Porin“ za najbolju produkciju – kao muzički producent zajedno s Nikšom Bratošem, Džibonijem, Dejanom Oreškovićem, Marijanom Brkićem i Mirom Vidovićem za Džibonijev album „Toleranca“
 • 2011. nagrada „Porin“ za originalnu vokalnu ili instrumentalnu kompoziciju za pozorište, film i/ili TV) – kao autor zajedno sa Zoranom Brajevićem i Nikšom Sviličićem za pesmu „Vjerujem u anđele“ Olivera Dragojevića
 • 2011. nagrada „Porin“ za najbolju kompoziciju džez muzike – kao autor zajedno s Bornom Šercarom, Vojkanom Jocićem, Tihomirom Hojsakom i Zvjezdanom Ružićem za kompoziciju „Kolo“ u izvođenju Borna Šercar’;s Jazziana Croatica
 • 2012. nagrada „Porin“ za najbolji album pop muzike – kao muzički producent zajedno s Nikšom Bratošem, Ivanom Popeskićem, P’eggy Martinjakom za Masimov album „Dodirni me slučajno“
 • 2012. nagrada „Porin“ za najbolju produkciju – kao muzički producent zajedno s Nikšom Bratošem, Ivanom Popeskićem, P’eggy Martinjakom za Masimov album „Dodirni me slučajno“
 • 2014. nagrada „Porin“ za najbolji album duhovne muzike – kao muzički producent za album „Pjesma nad pjesmama“ u izvođenju raznih izvođača
 • 2016. nagrada „Porin“ za najbolji album popularne duhovne muzike – kao muzički producent za album „Kamenita vrata LIVE“ u izvođenju raznih izvođača
 • 2017. nagrada „Porin“ za album zabavne muzike – kao muzički producent za album „Oči duše“ Tereze Kesovije
 • 2019. nagrada „Porin“ za najbolji aranžman – kao aranžer za kompoziciju „Zaplesale su sjene“ Marka Tolje
 • 2020. nagrada „Porin“ za najbolji album pop muzike – kao muzički producent zajedno s Goranom Kovačićem za Vannin album „Izmiješane boje“
 • 2020. nagrada „Porin“ za najbolji aranžman – kao aranžer za kompoziciju „Sutra ćemo pričati“ u izvedbi Urban&4 & Zagrebačka filharmonija
 • 2020. nagrada „Porin“ za najbolji koncertni album – kao muzički producent zajedno s Goranom Martincem za album „Live at Lisinski“, izvođač: Urban&4 & Zagrebačka filharmonija

Ante Gelo na društvenim mrežama

InstagramAnte @ Instagram
YoutubeAnte @ YouTube