Katarina Jovanović

Kratke informacije

Ime i prezimeKatarina Jovanović
Datum rođenja1993.
Mesto rođenjaKruševac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica

Biografija

Katarina Jovanović je srpska pop-folk pevačica koja je prepoznatljivost stekla učešćem u 13. sezoni muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“. Rođena je 1993. godine u Kruševcu. Živi, radi i studira u Beogradu.

Pre nego što je u sezoni 2018/19 „Zvezda Granda“ dospela u samo finale, Katarina se takmičila i u emisijama „Ja imam talenat“ i „X Faktor“. Ipak, najbolji plasman je ostvarila u 13. sezoni „Grandovog“ takmičenja kada joj je mentorka bila Jelena Karleuša.

U martu 2020. godine objavila je i svoj prvi singl pod nazivom „Fališ za medalju“. Reč je o baladi koju su pisali Bane Opačić i Marijo Pajić, a koja je za mesec dana sakupila više od 800 hiljada pregleda na „Ju Tjubu“ („YouTube“).

Detinjstvo i obrazovanje

Katarina Jovanović je rođena 1993. godine u Kruševcu. Sa roditeljima i mlađim bratom je odrasla u rodnom gradu. U jednom intervjuu je priznala da peva od detinjstva, te da je još kao tinejdžerka počela da nastupa sa raznim bendovima. Uzor joj je oduvek bila američka pevačica Bijonse (Beyoncé Giselle Knowles-Carter).

Pored strane, soul muzike u kojoj uživa, dobro se snalazi i sa narodnim pesmama, te neretko peva na svadbama, krštenjima i drugim proslavama.

Po završetku srednje škole Katarina je upisala Filozofski fakultet u Beogradu, smer istorija umetnosti. Zbog stalnih muzičkih angažmana nije stizala da redovno upisuje godinu za godinom, ali kaže da je umetnost zanima i da će se potruditi da diplomira.

Karijera

Počela je aktivno da peva sa bendovima još tokom srednje škole. S 18 godina se prvi put predstavila televizijskoj publici tokom druge sezone takmičenja „Ja imam talenat“. Oduševila je žiri i publiku svojom interpretacijom pesme „Give Me One Reason“ Trejsi Čepman (Tracy Chapman).  Ušla je u finale i zauzela osmo mesto.

To ju je ohrabrilo da nastavi da radi na svom pevanju. Zato se prijavila za učešće na regionalnom takmičenju „X Factor“. Na audiciji se predstavila pesmom „Son Of a Preacher Man“ Dasti Springfild (Dusty Springfield).  Premda je u prvom krugu oduševila žiri i publiku, na žalost, nije uspela da obezbedi bolji plasman na ovom takmičenju.

Uprkos tome Katarina nije odustala, nego je koristila svaku priliku za napredak. U prvom krugu sezone 2017/18 „Zvezda Granda“ predstavila se pesmama „Ne spominji ljubav“ i „Rano moja“. Sa šest glasova „za“ i jednim „protiv“ plasirala se u drugu rundu takmičenja.  S obzirom na veliku konkurenciju, nije joj se posrećilo da se plasira u finale.

Da se upornost isplati dokazala je i u 13. sezoni takmičenja „Zvezde Granda“. U prvom krugu se predstavila publici i žiriju numerama „Ja činim sve“ Tanje Banjanin i „Negativ“ Tijane Dapčević. Izborila je prolazak u narednu rundu gde je izabrala Jelenu Karleušu za svog mentora u nastavku takmičenja. Tad je dobila priliku da sarađuje ne samo sa Karleušom, nego i s Ivanom Peters, Mirom Škorić, te brojnim drugim priznatim muzičarima i producentima.

U borbi za što bolji plasman su joj pomogle odlične interpretacije numera „Zlatni dan“ Bisere Velentalnić i „Bitanga i princeza“ koju u originalu izvodi grupa Bijelo Dugme. Tokom interpretacije pesme „Dijamanti“ joj se na sceni pridružila njena mentorka Jelena Karleuša.

U finalu takmičenja Katarina je pevala pesme „11“ Marije Šerifović i „Uno momento“ duet Severine Kojić i grupe Ministarke.  Osvojila je treće mesto, što joj je otvorilo mnoga vrata u muzičkom svetu.  Prvi singl je objavila u martu 2020. godine pod nazivom „Fališ za medalju“. Pesmu su pisali Bane Opačić i Marijo Pajić, a spot je na „Ju Tjubu“ izazvao odlične reakcije njene publike.

Privatni život

Premda se od 17. godine takmiči u raznim muzičkim emisijama, o Katarininom privatnom životu se vrlo malo zna. Ipak, u jednom intervjuu je priznala da nije u vezi i da je trenutno potpuno fokusirana na svoju muzičku karijeru.

Mlada pevačica je pokazala koliki je profesionalac kada je u jednoj emisiji nastupila uprkos tome što joj je otac preminuo. Katarina nije želela da o tome govori, ali je njena mentorka Jelena Karleuša izjavila da joj se divi na snazi, hrabrosti i energiji koje pokazuje uprkos teškim trenucima kroz koje prolazi.

Katarina je oduševila svoju publiku sjajnim učešćem u kvizu „Potera“ koji se emituje na programu Radio Televizije Srbije (RTS).

Diskografija

Singlovi

  • 2020. Fališ za medalju

 

Katarina Jovanović na društvenim mrežama

InstagramKatarina @ Instagram