Teša Tešanović

Kratke informacije

Ime i prezimeTeša Tešanović
Datum rođenja17. maj 1988.
Mesto rođenjaVršac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinar

Biografija

Teša Tešanović je srpski novinar i voditelj, te jedan od osnivača „Ju Tjub“ („You Tube“) kanala „Balkan Info“. Rođen je 17. maja 1988. godine u Vršcu. Živi i radi na relaciji Beograd – Peking.

Premda je studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, 2015. godine je sa grupom drugara odlučio da osnuje internet televiziju, gde bi dobili prostor da sa ljudima različitih profila, obrazovanja i stavova razgovaraju o temama koje njih zanimaju.

Njegova emisija „Intervju“ je stekla popularnost 2016. godine kada mu je gost u studiju bio Miroljub Petrović. Zahvaljujući Petrovićevim izjavama taj video je postao viralan, a potom je krenuo veliki rast kanala. Danas „Balkan Info“ broji preko 370 hiljada pretplatnika, te skoro 200 miliona pregleda.

Detinjstvo i obrazovanje

Teša Tešanović je rođen 1988. godine u Vršcu. Na pitanje novinara kako je dobio ime, Tešanović je rekao da je to bila odluka njegovog oca koji je želeo da mu dâ ime po svom nadimku. U jednom intervjuu je kazao da, pored srpskih, ima i mađarske i češke korene.

Jednom prilikom je izjavio da je, uprkos sankcijama i teškoj ekonomskoj situaciji koja je Srbiju i region zadesila devedesetih godina 20. veka, imao lepo detinjstvo.

U njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu medijske produkcije „Balkan Info“ navodi se da je još kao dete voleo da čita enciklopedije i knjige. Posebno su mu bile interesantne prirodne nauke, istorija i geografija[1].

Poput većine dečaka voleo je da igra video igrice, a zbog fotografije koja je „isplivala“ na drušvene mree na kojoj ima dugu kosu spekulisalo se da je u mladosti bio panker. Sa druge strane, Teša kaže da voli muziku i da u njoj uživa, ali da se nikad nije smatrao velikim ljubiteljem panka kao muzičkog žanra.

Tešanović je u rodnom gradu završio osnovnu i srednju hemijsku školu, a potom je upisao studij filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Međutim, studije do danas nije priveo kraju.

Karijera

Teša Tešanović je sa grupom prijatelja u junu 2015. godine osnovao nezavisnu medijsku produkciju „Balkan Info“, s ciljem da informišu javnost o temama o kojima se u tradicionalnim medijima malo govori.

Kako se na njihovom zvaničnom „Ju Tjub“ kanalu navodi, reč je o internet televiziji namenjenoj onima koji „poštuju srpske tradicionalne vrednosti“ i koji „čuvaju sećanje na srpske slavne pretke[2]“.

Jednom prilikom Tešanović je kazao da im je osnovni cilj „borba za istinu, protiv medijskog mraka i cenzure“. Dodao je da se trude da pokriju različite oblasti i da u studio dovedu goste koje publika želi da čuje[3].

Prvi video koji su na svom „Ju Tjub“ kanalu objavili 14. juna 2015. godine bio je intervju sa Vladimirom Krljaninom, bivšim diplomatom i tadašnjim predsednikom Pokreta za Srbiju. Usledila je serija intervjua s opozicionim političarima, poput Dragan Šutanovca, Boška Obradovića, Borislava Borka Stefanovića i drugih.

Među njegovim gostima su i glumci, režiseri, lekari, bivše diplomate, generali i pripadnici bezbednosnih službi, te ličnosti čije mišljenje publika nema priliku da čuje u televizijskim i radijskim emisijama.

Ipak, šira javnost je prvi put čula za kanal „Balkan Info“ 2016. godine kada je Tešin gost bio Miroljub Petrović, doktor filozofije, pseudo-naučnik, kreacionist i osnivač i direktor Centra za prirodnjačke studije. Njegove izjave o povratku Dušanovog carstva, tradicionalnim vrednostima i borbi sa problemima koje muče savremeno društvo brzo su se proširile društvenim mrežama.

Među najgledanijim videima su intervjui sa Mihajlom Ulemekom, Boškom Jokovićem, Miletom Novakovićem, Kristijanom Golubovićem koji broje i nekoliko miliona pregleda.

Tešanović se zalaže za koncept razgovora u kome postavlja kratka pitanja i dozvoljava sagovorniku da o temi kaže sve što ima. Zato njihove emisije traju i po nekoliko sati. Jednom prilikom je izjavio da je posebno ponosan na intervjue koje je snimio sa filozofom i književnikom Ljubodragom Ducijem Simonovićem i Jugoslavom Petrušićem, srpsko-francuskim agentom i kontraobaveštajcem.

Ipak, priznaje da se sa mnogim stavovima svojih sagovornika ne slaže, ali ne želi da se svađa sa gostima, nego im daje prostor da dokazuju svoje teze.

Zbog pojedinih intervjua je imao i izvesne probleme sa vlastima. Tako su 28. avgusta 2017. godine pripadnici Bezbednosno – informativne agencije Srbije (BIA) izvršili pretres prostorija nezavisne produkcije „Balkan Info“.

Tešanović je nekoliko meseci kasnije ispričao da su pripadnici BIA-e oduzeli intervju sa Đorđem Višekrunom, bivšim saradnikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ipak, nije mu naloženo da prvi deo tog razgovora „skine“ sa „Ju Tjub“ kanala, pa on danas, skoro četiri godine kasnije, ima 1.4 miliona pregleda.

U jednom intervju je kazao da mu je oduzet drugi intervju sa Višekrunom koji je snimio tokom boravka u Amsterdamu. Tom prilikom je ovakav način cenzure okarakterisao kao „borbu za opstanak režima Aleksandra Vučića[4]“.

Početkom novembra 2018. godine je održao predavanje na temu „Intervju u novim medijima“ na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Banjaluci[5].

O popularnost koju je stekao među mlađom populacijom na društvenim mrežama dovoljno svedoči činjenica da je krajem 2018. godine snimio pesmu „Influenser“ sa treperom Brankom Kljajićem Foksom (Fox).

Privatni život

Teša Tešanović je rođen 1988. godine u Vršcu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a 2008. godine je upisao studije filozofije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Premda je već nekoliko godina prisutan na domaćoj medijskoj i jutjub sceni, o njegovom privatnom životu se vrlo malo zna.

U jednom od retkih intervjua te vrste kazao je da ga slava koju je doživeo vodeći emisiju „Intervju“ na kanalu „Balkan Info“ nije promenila i da je ponosan na to. Tada je rekao da svojom najvećom manom smatra lenjost, ali da se trudi da tu osobinu promeni. Dodao je da ambiciju smatra najprecenijom ljudskom osobinom.

Istakao je da mu je omiljeni pisac Dragoš Kalajić, a omiljeni muzičar Danijel Landa (Daniel Landa) iz Češke. Osoba kojoj se divi je Fedor Emiljenko (Фёдор Владимирович Емельяненко), ruski borac ukrajinskog porekla.

Premda se izjašnjava kao hrišćanin pravoslavac, priznaje da nije preterano religiozan. Smatra se srpskim nacionalistom, ali ističe da nacionalizam nije šovinizam nego „ljubav prema različitosti tradicija“. Ipak, buru u regionalnoj javnosti je izazvao izjavom da je „Izmišljanje genocida u Srebrenici jedna od ključnih stavki u propagandnom ratu protiv srpskog naroda[6]“.

Nekoliko godina je u vezi sa Marijom Jeremić. Par je krajem 2019. godine odlučio da se preseli u Peking. Kako je jednom prilikom kazao, razlozi su prvenstveno ekonomski, a potom i želja da nauče više o kineskoj kulturi i tradiciji.

Tešanović uživa u putovanjima, a neretko svoje pratioce na društvenim mrežama informiše o mestima koje je posetio. Posebno ga fasciniraju azijske zemlje, pa mašta o tome da jednog dana snimi reportažu o Severnoj Koreji.

U svom intervjuu na kanalu „Balkan Info“ istakao je važnost obrazovanja i istraživanja, negativan stav prema legalizaciji opojnih droga, te stavove o društvu i sistemu u kome živimo. Deklariše se kao antiglobalista i veruje da put ka Evropskoj uniji nije dobar za Srbiju i zemlje u regionu.

Reference

[1] https://www.balkaninfo.rs/tim/tesa-tesanovic/

[2] https://www.youtube.com/c/tvbalkaninfo/about

[3] https://bedrudingusic.wordpress.com/2018/04/10/tesa-tesanovic-urednik-i-voditelj-emisije-intervju-balkan-info-iz-beograda-osnovni-cilj-nam-je-borba-za-istinu-protiv-medijskog-mraka-i-cenzure/

[4] https://bedrudingusic.wordpress.com/2018/04/10/tesa-tesanovic-urednik-i-voditelj-emisije-intervju-balkan-info-iz-beograda-osnovni-cilj-nam-je-borba-za-istinu-protiv-medijskog-mraka-i-cenzure/    

[5] https://micromreza.com/vijesti/studentsko-cose/1781-tesa-tesanovic-gost-fpn-a-u-banjaluci

[6] https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/143337/damir_niksic_mu_je_rado_vidjen_gost_srpski_ultranacionalist_tesa_tesanovic_genocid_u_srebrenici_nazvao_izmisljotinom.html

Teša Tešanović na društvenim mrežama

FacebookTeša @ Facebook
InstagramTeša @ Instagram
TwitterTeša @ Twitter
YoutubeTeša @ YouTube