Barbara Ljiljak

Kratke informacije

Ime i prezimeBarbara Ljiljak
Datum rođenja7. februar 1989.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeManekenka

Biografija

Barbara Ljiljak je hrvatska manekenka i pobednica izbora Miss Universe Hrvatske za 2015. godinu. Rođena je 7. februara 1989. godine u Splitu u Hrvatskoj. Često menja adrese stanovanja, jer se zbog prirode posla, seli iz jedne zemlje u drugu. Najčešće je u Zagrebu ili rodnom Splitu.

Zanosna Splićanka u svom portofoliju ima više titula sa takmičenja lepote, a radila je i za poznate svetske brendove. Ipak, nikada nije dozvolila da je raskoš i glamur modne industrije širom sveta zanesu i da skrene sa pravog puta. Uvek je pažljivo birala kome će stati pred foto objektiv.

Barbara ima zelene oči i smeđu kosu. Vrlo simpatična i harizmatična devojka uvek je govorila da se zalaže za mir u svetu koji istinski i od srca želi svima.

Iako je posle pobede na Miss Universe Hrvatske trebala da krene na svetski izbor ovog takmičenja, nije otišla zbog povrede ruke. Ipak, ovo takmičenje Barbari je otvorilo vrata za druge uspešne poslovne priče.

„Iskustvo je najbolji učitelj u životu. Da je skup – jeste, ali, kada objasni – razumeš.“ Ovo stoji kao životni moto na Barbarinom profilu na Instagramu gde ima oko 12 000 pratilaca.

Barbara uvek ističe da voli klasične komade odeće, da ne voli ništa ekstravagantno i da se vodi time da je „manje više“. Sa ovakvim stilom je neiscrpni izvor inspiracije za mnoge pripadnice lepšeg pola.

Pobeda na Miss Universe Hrvatske 2015.

Posle pobede za Miss Dalmacije, Barbara Ljiljak se na nagovor svojih prijatelja ipak prijavila na takmičenje za Miss Universe Hrvatske gde je i pobedila 2015. godine.

Barbara je na ovom takmičenju kao glavnu nagradu osvojila stipendiju zagrebačkog Fakulteta za ekonomiju i menadžment. Lentu joj je predala doktorka nauka Kristina Šorić, a krunu joj je na glavu stavila dotadašnja Miss Universe Hrvatske Ivana Mišura.

Barbara je tada prvi put ponosno prošetala pistom kao Miss Universe Hrvatske 2015. godine. Rekla je da nije očekivala pobedu i da ju je titula iznenadila i obradovala. Poručila je da će ponosno braniti boje Hrvatske na svetskom izboru za Miss Universe.

Mediji su kasnije preneli da je Barbara pobedila u tesnoj konkurenciji 20 najlepših Hrvatica tako što je žiri osvojila, ne samo svojom lepotom, već i širokim osmehom i harizmom.

Žiriju je bilo simpatično i to kako je Barbara odgovorila na jedno od pitanja koje su joj postavili. Naime, žiri je pitao Barbaru – šta žene mogu da nauče od muškaraca? Ona je kroz osmeh odgovorila da žene mogu da nauče kako se vrlo brzo spremiti za izlazak u grad.

Zbog povrede ruke Barbara propustila svetsko takmičenje u Las Vegasu

Iako se mesecima pripremala za put na svetski izbor za Miss Universe 2015. koji se te godine održavao u Las Vegasu, Barbara je imala nesreću i slomila je ruku uoči samog puta.

Zbog toga nije mogla da otputuje na ovo takmičenje i organizatori su hitno kontaktirali prvu pratilju iz Hrvatske Almu Fabulić koja je u to vreme radila u Aziji.

Kako je bilo potrebno da za samo dva dana snimi video, pripremi odeću i sve tehničke detalje, ni Alma nije imala dovoljno vremena da doputuje iz Azije i spremi se za takmičenje. Tako desio presedan i posrećilo se drugoj pratilji, Mirti Kuštan, koja je otputovala u Las Vegas.

Inače izbor Miss Universe je jedno od najprestižnijih svetskih takmičenja u lepoti čiji je vlasnik bio Donald Tramp, sada već bivši američki predsednik, ali je kasnije ovaj izbor prodao agenciji WME/IMG koja je vodeća agencija u svetu zabave.

Zanimljivo je da svetska pobednica ovog glamuroznog takmičenja godinu dana živi američki san u Njujorku (New York), gde se bori za prava ugroženih ljudi i mir u svetu.

Svoj poslednji foto sešn (session) kao Miss Universe Hrvatske Barbara je uradila u Dubaiu. Tamo je pozirala poznatom hrvatskom fotografu u svečanim haljinama Vesne Sposo, a fotografije su se našle na naslovnoj strani magazina Miss Universe Hrvatske 2016. godine.

Splićanka je nosila revije na milanskoj Nedelji mode (Milano Fashion Week), bila je modle za satove „Hugo Boss“, te snimila kampanju za luksuzni francuski nakit „Mesikka“. Snimila je naslovnice brojnih modnih časopisa, poput srpskog izdanja „Harpers Bazara“ („Harpers Bazaar“) i drugih.

Jedno vreme je vodila vlastitu firmu za nekretnine i uređenje interijera, što je, kaže njena druga velika ljubav.

Privatni život

Lepa Splićanka bila je osam godina u vezi sa Filipom Romićem. Par je raskinuo zaruke u oktobru 2019. godine. Tada su shvatili da ipak nisu jedno za drugo i da je najbolje da svako krene svojim putem. Posle raskida, Barbara se posvetila svojim poslovima u inostranstvu.

Jedna od njenih najboljih prijateljica je Iva Jerković, bivša manekenka i preduzetnica sa kojom Barbara često postavlja fotografije na svoj Instagram profil.

Početkom 2021. godine hrvatski, ali i regionalni mediji objavili su informaciju da je Barbara započela vezu sa srpskim preduzetnikom Jugoslavom Karićem, i to nedugo nakon što je okončao petnaestogodišnji brak sa dizajnerkom interijera Elenom Karić.

Kako bi demantovala tračeve koji su tim povodom kružili, Barbara je dala intervju jednom beogradskom listu u kome je kazala da ona i Jugoslav nisu u vezi, nego da su „samo i isključivo prijatelji“.

U intervjuu koji je krajem aprila 2021. godine dala listu „Slobodna Dalmacija“ Barbara je kazala da se povlači sa modnih pista, jer želi da se posveti privatnom životu.

Premda je priznala da je šest meseci u stabilnoj vezi i da planira zajedničku budućnost sa svojim izabranikom nije želela da otkrije o kome se radi.