Davor Čordaš

Kratke informacije

Ime i prezimeDavor Čordaš
Datum rođenja29. maj 1959.
Mesto rođenjaSlavonski Brod
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBanja Luka
ZanimanjePolitičar, ministar u Vladi RS
StrankaHDZ BiH (Hrvatska demokratska zajednica)

Biografija

Davor Čordaš je hrvatski i bosanskohercegovački političar, potpredsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i bivši ministar za izbeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske. Rođen je 29. maja 1959. godine u Slavonskom Brodu. Oženjen je i ima šestoro dece. Živi na relaciji Mostar – Banjaluka – Brod.

Čordaš je član HDZ BiH od 1990. godine, a 2015. godine je postao jedan od potpredsednika stranke. Bio je zamenik ministra socijalne politike i izbeglica u Vladi Federacije BiH, te savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Osim  toga, obavljao je funkciju potpredsednika Republike Srpske, te dva puta biran za ministra za izbeglice i raseljena lica u Vladi RS.

Obrazovanje i akademska karijera

Davor Čordaš je rođen 1959. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu školu je završio u Bosanskom Brodu, a Gimnaziju u Slavonskom Brodu. U Sarajevu je završio Prirodno-matematički fakultet.

Do 1991. godine je bio profesor u srednjoj školi u Maglaju, te asistent na Poljoprivrednom i Prirodno-matematičkom fakultetu.

Politička karijera

Čordaš je od 1990. godine član HDZ-a BiH. Na 12. Saboru stranke koji je održan u aprilu 2015. godine u Mostaru izabran je za jednog od potpredsednika HDZ-a BiH.

Političku karijeru započeo 90-ih godina, neposredno pred početak rata u Bosni i Hercegovini. Na Opštim izborima 1996. godine je kao kandidat HDZ BiH osvojio mandat poslanika u Zastupničkom domu Federacije BiH. Nakon toga obavljao je funkciju savetnika hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Nakon što je u trci za predsednika RS 2006. godine pobedio Milan Jelić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Čordaš je imenovan potpredsednikom. Na toj funkciji ostao je sve do izbora 2010. godine.

U vladi Aleksandra Džombića (SNSD) koja je formirana 29. decembra 2010. godine Davor Čordaš je imenovan za ministra za izbeglice i raseljena lica.

Posle Džombićeve ostavke, Vladu je preuzela Željka Cvijanović, a Čordaš je ostao na čelu Ministarstva za izbeglice i raseljena lica. Četiri godine kasnije ponovo mu je dodeljen isti resor u Vladi na čijem čelu je Željka Cvijanović.

Tokom 2017. godine bio je suočen sa kritikama pojedinih političara koji zastupaju interese hrvatskog naroda da ne radi dovoljno na povratku Hrvata u RS.

Čordaš ih je demantovao izveštajem u kome se navodi da je posredstvom Ministarstva u 2017. godini obnovljeno ukupno 2 154 kuće hrvatskih povratničkih porodica i to u 23 opštine.

U opštini Pelagićeva obnovljeno je 738 hrvatskih kuća, u Tesliću 728, u Derventi 699, u Šamcu 593, u Brodu 604, u Modriči 429, a u Doboju 363.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je 239 hrvatskih domova obnovljeno u Vukosavlju, 181 u Banjaluci, 135 u Kotor Varošu, 92 u Gradiški, a 57 u Oštroj Luci. U Berkovićima je zahvaljujući naporima Ministarstva obnovljeno 39 kuća, u Mrkonjić Gradu 39, u Prnjavoru 34, Laktašima 13, Trebinju osam.

Sedam porodica u Kostajnici, Nevesinju i Istočnom Drvaru je obnovilo svoje domove, a prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo u Novom Gradu je obnovljeno pet kuća, a u Kozarskoj Dubici tri.

U izveštaju Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica navodi se aktivnosti koje osiguravaju održiv povratak hrvatskih porodica kao što je ulaganje u infrastrukturu, lokalne puteve i društvene domove.

Čordaš je u septembru 2017. godine istakao da je u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja planirana izgradnja još hiljadu stambenih jedinica.

Čordaš je delegat Kluba hrvatskog naroda u Veću naroda Republike Srpske, a 29. septembra 2020. godine izabran je za predsednika Komisije za izbeglice i raseljena lica BiH.

Privatni život

Davor Čordaš je rođen u Slavonskom Brodu, a detinjstvo je proveo u Bosanskom Brodu. Školovao se u Sarajevu, a u jednom od svojih intervjua izjavio je da je u politiku ušao tokom burnih godina u BiH ne misleći da će mu to postati zanimanje.

Pre ulaska u politiku bio je profesor u srednjoj školi, te asistent na Univerzitetu u Sarajevu.

Oženjen je i ima šestoro dece, sinove Stjepka, Augustina i Josipa, te ćerke Matrinu, Ana Mariju i Evu Mariju.

Njegova supruga je po profesiji inženjer hemije, ali se potpuno posvetila vaspitanju dece. Davor Čordaš živi na relaciji Mostar- Banjaluka – Brod. Za prvi grad ga veže porodica, u drugom radi, a treći je grad njegovog detinjstva u koji se kaže uvek rado vraća.

U jednom od retkih intervuja rekao je da sve svoje slobodno vreme provodi sa svojom decom, da nije strog otac, ali da mora da postoji neki red. Povremeno igra tenis. Godišnje odmore provodi u Makarskoj gde ima stan.

Davor Čordaš je po nacionalnosti Hrvat, a po veroispovesti katolik.