Isidora Građanin

Kratke informacije

Ime i prezimeIsidora Građanin
Datum rođenja1996.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Isidora Građanin je srpska filmska i televizijska glumica prepoznatljiva po ulogama u serijama „Moja generacija Z“, „Junaci našeg doba“ i drugima. Rođena je 1996. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Premda se dvoumila da li da upiše Španski jezik i književnost ili Fakultet dramskih umetnosti, Isidora je ipak odlučila da karijeru gradi u pozorištu, na televiziji i filmu. U dosadašnjoj karijeri ostvarila je nekoliko značajnijih uloga. Tumačila je Sofku u filmu „Vrati se Zone“ i Marijanu u komediji „Petak 13“. Igrala je i Nađu u seriji „Istine i laži“, te bibliotekarku u seriji „Komšije“.

Tumačila je i epizodne uloge u serijama „Jutro će promeniti sve“, „Urgentni centar“ i „Ubice mog oca“, a manja uloga joj je pripala i u filmu „Južni vetar“. U seriji Siniše Pavića „Junaci našeg doba“ tumači jednu od glavnih uloga, baš kao i u tinejdžerskoj seriji „Moja generacija Z“. U filmu „Ključ“ čija se premijera očekuje tokom 2020. godine , Isidora igra glavnu žensku negativnu ulogu.

Detinjstvo i obrazovanje

Isidora Građanin je rođena 1996. godine u Beogradu. Uporedo s osnovnom školom, završila je i nižu muzičku školu, smer klavir. Posle osnovne škole je upisala Filološku gimnaziju, smer španski jezik. Da nije uspela da upiše Fakultet dramskih umetnosti, kaže da bi najverovatnije studirala španski jezik i književnost. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti 2019. godine.

Tokom školovanja je redovno išla na takmičenja iz istorije i fizičke kulture, a za sebe kaže da je oduvek bila ambiciozna i da joj nije bilo teško da uči i radi kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Karijera

Isidora Građanin je prve televizijske i filmske uloge dobila i pre nego što je diplomirala glumu.  Jedna od prvih uloga koju je tumačila bila je Sofka u romantičnoj komediji Juga Radivojevića „Vrati se Zone“. Reč je o nastavku Šotrinog filma „Zona Zamfirova“ u kome su glavne uloge igrali Milan Vasić i Brankica Sebastijanović.

Tokom 2018. godine Isidora je radila na čak sedam filmskih i televizijskih projekata. U fantastičnoj komediji „Petak 13.“, dodeljena joj je uloga Marijane, a mlada glumica je dobila priliku da scenu deli sa priznatim glumcima, poput Eve Ras, Aljoše Vučkovića, Melite Buhali i drugih. Film je premijerno prikazan 2018. godine u okviru pratećeg programa 53. Filmskih susreta u Nišu.

U prvoj sezoni popularne telenovele „Istine i laži“ koja je premijerno emitovana na programu Prve TV, Isidora je igrala Nađu, dok je u seriji Milana Karadžića „Komšije“ glumila bibliotekarku.

Tumačila je ljubavnicu bugarskog kriminalca Hirste Mitevskog (Ivajlo Zaharijev) u blokbasteru Miloša Avramovića „Južni vetar“,koji je osvojio publiku ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu.  U seriji „Jutro će promeniti sve“ koja je emitovana od oktobra do decembra 2019. godine na programu Radio Televizije Srbije (RTS), Isidora je igrala Marinu.

Utelovila je Lidiju Vukić u drugoj sezoni serije „Urgentni centar“ koja predstavlja srpsku verziju istoimene američke serije, te Tanju u trećoj sezoni krimi serije „Ubice mog oca“. U petoj sezoni humoristične serije „Sinđelići“, Građanin je igrala Lidiju.

Ipak, najveću prepoznatljivost joj je donela uloga Deane u tinejdžerskoj TV seriji „Moja generacija Z“, koja je emitovana na programu RTS-a od marta do maja 2019. godine.  Priča prati grupu maturanata jedne beogradske gimnazije, te njihove dileme, probleme i strahove. Ostale uloge su tumačili mladi glumci Jovana Milovanović, Nikola Stanković, Nemanja Rafailović, Katarina Živković, Petar Vasić i drugi.

Usledio je drugi nastavak filma „Petak 13.“, u kome je ponovo utelovila Marijanu. Film Jovke Ras je premijerno prikazan na 54. Filmskim susretima u Nišu, a ovog puta filmsku ekupu činili su i Vladimir Vučković, Irfan Mensur, Milan Pajić i drugi.

Sa Slobodanom Beštićem, Svetozarom Cvetkovićem i drugima igrala je TV filmu „Anđela“ koji je premijerno predstavljen u decembru 2019. godine na programu Radio Televizije Srbije.

Jednu od glavnih uloga dodelili su joj Siniša Pavić, Mihailo Vukobratović i Ivan Stefanović u seriji „Junaci našeg doba“ koja se emituje na RTS-u. Isidora igra Aleksandru Sašku Čičanović, ćerku Miroslava Čičanovića Čička, koga tumači Igor Đorđević, dok su ostale uloge poverene Mini Lazarević, Branku Cvejiću, Pavlu Veselinoviću, Nenadu Jezdiću i drugima.

Tokom jeseni 2019. godine TV „Pink“ je počeo s emitovanjem istorijske telenovele Romana Majetića „Crveni mesec“, u kojoj mlada glumica igra Katarinu Miloradović, dok se njen lik ponovo pojavljuje u TV seriji „Južni vetar“, nastavku istoimenog filma.

Isidora tumači glavnu žensku negativnu ulogu u filmu Marka Sopića pod nazivom „Ključ“. Scenario potpisuje Bojana Đoković, dok ostale uloge igraju Radivoje Bukvić, Aleksandar Berček i drugi. Prikazivanje u bioskopima je bilo zakazano za proleće 2020. godine, ali je odgođeno zbog pandemije virusa korona koji je zahvatio mnoge evropske zemlje, uključujući i Srbiju.

Mladoj glumici pripala je uloga suzane u komediji „Don’t Bet on the Brits“ („Ne kladi se na Britance“), u kojoj scenu deli sa Miloradom Kaporom, Vesnom Čipčić, Markom Živićem i drugima. Film je trenutno „april 2020. godine) u postprodukciji.

Privatni život

Isidora Građanin je rođena 1996. godine. Odrastajući bila je u stalnom dodiru sa ljudima koji se bave filmom i televizijom. Osim toga, oduvek je volela da zamišlja da je princeza i da smišlja razne igrice u kojoj je samoj sebi dodeljivala interesantne uloge. Kada je došlo vreme da donese odluku o tome koji će fakultet da upiše, nije se mnogo dvoumila. Kaže da je imala sreću da bude primljena na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, ali da je njen drugi izbor bio španski jezik i književnost.

Premda je smatraju jednom od najepših mladih glumica na srpskoj sceni, Isidora ne voli mnogo da govori o svom privatnom životu. Priznaje da ima dečka, ali i da su joj se neke kolege udvarale. Ipak, ističe da nikad nije imala problema zbog svoje lepote, nego da je u njoj uživala.

Kolege Isidoru smatraju izuzetno talentovanom i vrednom glumicom koju zasigurno čeka uspešna karijera na kako filmu i televiziji, tako i u pozorištu.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2017. Vrati se Zone
 • 2018. Petak 13.
 • 2018. Istine i laži
 • 2018. Komšije
 • 2018. Južni vetar
 • 2018. Jutro će promeniti sve
 • 2018. Urgentni centar  Lidija Vukić
 • 2018—2020. Ubice mog oca
 • 2019. Sinđelići
 • 2019. Moja generacija Z
 • 2019. Petak 13. II
 • 2019. Anđela
 • 2019. Junaci našeg doba
 • 2019—2020. Crveni mesec
 • 2020. Južni vetar
 • 2020. Ključ
 • 2020. Don’t Bet on the Brits

 

Isidora Građanin na društvenim mrežama

FacebookIsidora @ Facebook
InstagramIsidora @ Instagram