Goran Bogdan

Kratke informacije

Ime i prezimeGoran Bogdan
Datum rođenja2. oktobar 1980.
Mesto rođenjaŠiroki Brijeg
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeGlumac

Biografija

Goran Bogdan je hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac, prepoznatljiv po ulogama u serijama „Stipe u gostima“ i „Senke nad Balkanom“, te filmovima „Sonja i bik“, „Agape“ i „Otac“. Rođen je 2. oktobra 1980. godine u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini. Živi i radi u Zagrebu.

Pre nego što je odlučio da upiše glumu, Bogdan je studirao na Ekonomskom i Saobraćajnom fakultetu u Zagrebu. Shvativši da je gluma, ipak, njegov pravi poziv 2005. godine je upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao je sedam godina kasnije.

Premda ga pozorišna publika poznaje iz brojnih predstava u kojima je igrao, šira javnost ga je upoznala tek 2005. godine kao advokata Čuljka u seriji „Zabranjena ljubav“. Usledile su TV serije „Obični ljudi“, „Cimer fraj“, „Luda kuća“, „Ponos Ratkajevih“, „Stipe u gostima“ i druge.

Uporedo sa bogatom pozorišnom i televizijskom karijerom, Bogdan je gradio jednako uspešnu karijeru na filmu. Od 2007. do 2020. godine odigao je više od dvadeset filmskih uloga, među kojima je najupečatljivija uloga Ante Keve u film „Sonja i bik“.

Tumačio je Jurija Gurku u popularnoj američkoj TV seriji „Fargo“, Mišu Halenka u seriji „Ransom“, te Antonia u švedskoj komediji „All Inclusive“. Regionalnu popularnost je stekao ulogom Mustafe Golubića u seriji „Senke nad Balkanom“, te Nikole u potresnoj drami „Otac“.

Detinjstvo i obrazovanje

Goran Bogdan je rođen 1980. godine u Širokom Brijegu, gradiću na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Njegov otac , Šimun Bogdan je univerzitetski profesor na Mašinskom fakultetu u Mostaru. Goranova majka, Mila Bogdan je profesorka matematike u Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.

Odrastao je s roditeljima, tri brata i dve sestre u rodnom gradu.  Tokom osnovne i srednje škole amaterski se bavio glumom, te svirao gitaru u rok bendu Luni Meugim. Po završetku srednje škole upisao je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Uporedo s ekonomijom, studirao je na Prometnom (Saobraćajnom) fakultetu u hrvatskoj prestonici.

S vremena na vreme je glumio u predstavama u Centru kulture Peščenica, a potom se pridružio amaterskoj dramskoj sekciji Teatra Gaudeamus. Ljubav prema glumi je presudila, te je nakon sticanja diplome na Ekonomskom fakultetu, napustio Saobraćajni fakultet i 2005. godine upisao Akademiju dramskih umjetnosti. Diplomirao je 2012. godine.

Pozorišna karijera

Goran Bogdan je na „daskama koje život znače“ od svoje 15 godine. Sve je počelo u Širokom Brijegu, a nastavilo se u Zagrebu, gde je konačno shvatio da je gluma ono čime želi da se bavi u budućnosti. Povremeno je glumio u zagrebačkom Centru kulture Peščenica i Teatru Gaudeamus, a od 2010. godine  je stalni član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

U svom matičnom pozorištu je igrao brojne predstave, poput „Put oko svijeta u 80 dana“, „Koko u Parizu“, „Guliverova putovanja“, „Hamlet“, „Pismo Hajneru Mileru“, „Ružno pače“ i druge. Gostovao je i drugim pozorištima, glumeći u predstavama „Pir malograđanina“, „Osvrni se“, „U zemlji čuda“, „Pijani proces“ i drugima.

Televizijska i filmska karijera

Premda su ga ljubitelji pozorišta upoznali mnogo ranije, široj javnosti postao je poznat tek 2005. godine kada se pojavio u jednoj od epizoda prve sezone serije „Zabranjena ljubav“. Dve godine kasnije,  snimio je čak šest filmova i serija.

Odigrao je manju ulogu u telenoveli „Obični ljudi“, Andreja u humorističnoj seriji „Zauvijek susjedi“,  te Ivu Spankovića u humorističnoj seriji „Operacija Kajman“. Sa Jankom Popovićem Volarićem je snimio kratki film „Noćna vožnja“, a sa Marijom Borić, Deanom Krivačićem i drugima srednjemetražni film „Za naivne dječake“. Takođe, gostovao je u humorističnoj seriji „Cimer fraj“, koja je tokom 2006. i 2007. godine emitovana na Novoj TV.

Sledeće godine je igrao ratnika u filmu „Iza stakla“, te doktora u filmu „Prokleti“. Pojavio se u serijama „Ponos Ratkajevih“ i „Odmori se, zaslužio si“. Glavnu ulogu je tumačio u filmu Uroša Živanovića „Hladna fronta“ koji je premijerno prikazan 2009. godine. Igrao je Darka u seriji „Mamutica“, Josana u drami „U zemlji čudesa“, te Ozrena u sitkomu „Bitange i princeze“.

S Anom Maras, Ivom Višković i Mirjanom Zepek je snimio kratku komediju „Dirty Little Bubbles“ koja je premijerno prikazana 2009. godine. U kratkoj ratnoj drami „Šampion“ Kristijana Milića, Bogdan je igrao mladog vojnika. Utelovio je Marina u omnibus drami „Neke druge priče“, te vojnika u SF drami „The Show Must Go On“ iz 2010. godine.

U kratkom hrvatsko-francuskom filmu „Harakiri djeca“, Bogdan je scenu delio sa Filipom Križanom i Anom Maras. Sa Nerom Stipičević je snimio kratki film „View From The Well“, čiji scenario i režiju potpisuje Ivona Juka.

Glavne uloge je tumačio u kratkim filmovima „Pink Express“, „Noć za dvoje“ i “Romkom“. Tokom 2012. godine snimio je čak pet serija i filmova. Glumio je u kratkom filmu Andrije Mardešića pod nazivom „Iris“ i kratkom filmu Filipa Mojzesa „Točkica na nosu“.  U kratkom filmu Nikole Strašeka pod nazivom „Ivo“, Goran je utelovio Davora, a Gotliba je igrao u istorijskom filmu „Golcijus i pelikansko društvo“ („Goltzius and the Pelican Company“) britanskog režisera Pitera Grinveja (Peter Greenaway).

Ipak, najveću popularnost u Hrvatskoj mu je donela uloga Ante Keve u komediji „Sonja i bik“. Partnerka u ovom filmu mu je bila mlada glumica Judita Franković, a ostale uloge su tumačili Ivo Gregurević, Dejan Aćimović i drugi.

Usledila je saradnja sa Vinkom Brešanom na filmu „Svećenikova djeca“ u kome je glumi Juru. Film je dobio uglavnom pozitivne kritike, uprkos kontroverznim temama koje su u njemu obrađene. Zavidno glumačko umeće Bogdan je pokazao i u komediji „Majstori“ reditelja Dalibora Matanića. U kratkom filmu „Soba 3“ igrao je Andriju, a u ekranizaciji predstave „Moj sin samo malo sporije hoda“ Tina.

Iste, 2013. godine hrvatski glumac je tumačio Borisa u humorističnoj seriji „Stipe u gostima“, te Jožu u srpskoj seriji „Na terapiji“ koja je emitovana na Televiziji Foks.

U kratkim dramama Jasne Nanut „Šake“ i „Zajedno“, Bogdan je igrao Borka i Borisa. Nakon toga je u ratnom filmu Kristijana Milića pod nazivom „Broj 55“ tumačio vojnika Tomu, koji sa grupom saboraca pokušava da se odbrani od napada vojnika JNA i snaga „pobunjenih Srba“. Film je dobio osam Zlatnih arena, uključujući i Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Sa Mirom Banjac i Emirom Hadžihafizbegovićem je 2014. godine snimio potresnu dramu „Takva su pravila“, reditelja Ognjena Sviličića. U srpsko-crnogorskoj tragikomediji „Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa“ igrao je jednog od glavnih junaka.

Iste godine tumačio je Jurija Gurka u popularnoj američkoj TV seriji „Fargo“, inspirisanoj istoimenim filmom braće Koen iz 1996. godine.

Usledila je saradnja sa srpskim rediteljem Darkom Bajićem koji mu je poverio ulogu Nikole Plećaša u filmu „Bićemo prvaci sveta“ koji govori o „rađanju“ košarke na području bivše Jugoslavije.

Sa Nadom Đurevskom i Ivom Grgurevićem Goran je 2015. godine snimio dramu „Imena višnje“, koja je osvojila brojne nagrade u Hrvatskoj.

Iste godine je igrao u komediji Ivana Livakovića pod nazivom „Svinjari“, a potom je sarađivao sa bosanskohercegovačkom režiserkom Ines Tanović na drami „Naša svakodnevna priča“. Film je od strane Udruženja filmskih radnika BiH predložen za kandidata te zemlje za nagradu Oskar u kategoriji „Najbolji strani film“.

Pripala mu je jedna od glavnih uloga u britansko-francuskoj mini seriji „The Last Panters“ koja je tokom 2015. godine emitovana na televizijama „Sky Atlantic“ i „Canal+“. Bogdan je igrao Milana Čelika jednog od člana grupe „Pink Panter“, zloglasne bande pljačkaša iz Srbije i Crne Gore.

Tokom 2016. godine bio je jedan od najzaposlenijih hrvatskih glumaca, jer je uporedo snimao čak sedam televizijskih serija i filmova. Ponovo je utelovio Nikolu Plećaša u seriji „Prvaci sveta“, nastaloj na ideji filma „Bićemo prvaci sveta“. Igrao je Sergija Rudića u seriji „Vere i zavere“ u produkciji Radio Televizije Vojvodina (RTV), te Mislava u komediji „Sve najbolje“ režiserke Snježane Tribuson.

U kriminalističkoj drami „Goran“ glumio je lik Slavka, a pojavio se i u filmu „Transmanija“ koji je režiralo čak 14 reditelja. S Anđelom Ramljak, Filipom Križanom, Markom Cindrićem i Špirom Guberinom je snimio komediju „U čemu je kvaka?“, u kojoj igra sitnog kriminalca koji pokušava na sve načine da zaradi novac.

Usledila je saradnja sa režiserom Lovrom Mrdenom na kratkom filmu pod nazivom „Fabijan“, a Bogdan je i naredne, 2017. godine ponovo dostigao lični rekord, te snimio sedam filmova i serija. Tumačio je Darka u hrvatsko-bosanskohercegovačkom filmu „Mrtve ribe“, Mirana u drami Branka Šmita pod nazivom „Agape“, te Zemana u seriji „Čuvar dvorca“.

Bogdan je tumačio Antonia u švedskom filmu „All Inclusive“, te bradatog čoveka u filmu „Giantland“. Sa rediteljem Miroslavom Mandićem je sarađivao na filmu „Glumim, jesam“ , ali uloga koja je obeležila 2017, 2018. i 2019. godinu za njega je svakako Mustafa Golubić u popularnoj seriji Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom“.

Bjelogrlić je uspeo da okupi sjajnu ekipu zahvaljujući kojoj je, između ostalog, „Senke nad Balkanom“ postala najbolje ocenjena srpska serija svih vremena po mišljenju posetilaca sajta IMDb.

Nakon prerane smrti srpskog glumca Nebojše Glogovca, Goran Bogdan je preuzeo težak zadatak da utelovi Nikolu, oca koji očajnički pokušava da vrati svoju decu u potresnoj drami Srđana Golubovića pod nazivom „Otac“. Film je baziran na istinitom događaju, a scenario je napisao Ognjen Sviličić.

Premijerno je prikazan na 48. međunarodnom festivalu „FEST“ u februaru 2020. godine, a reakcije onih koji su uspeli da ga pogledaju pre nego što je pandemija korona virusa zatvorila bioskope, su više nego odlične.

Bogdan je inače bio član žirija na Sarajevskom festivalu 2017. godine, a sa prijateljem je osnovao festival Zapadna Hercegovina (West Herzegowina Fest), čiji je cilj promocija novih filmova i muzike. Festival se već 17. godina održava u Širokom Brijegu.

Nagrade i priznanja

Prve nagrade i priznanja, Bogdan je počeo da dobija još kao student zagrebačke Akademije umjetnosti. Na filmskoj reviji Pozorišne akademije Frka 2007. godine, dobio je priznanje za najbolju mušku ulogu u filmu „Za stolom“.

Uredništvo i čitaoci portala teatar.hr su ga 2013. godine proglasili najboljim glumcem, a uloga u filmu „Sonja i bik“ mu je u Indiji donela nagadu za najboljeg glumca.

Na 19. Festivalu evropskog filma (Festival del Cinema Europeo)2018. godine je proglašen najboljim evropskim glumcem.

Privatni život

Goran Bogdan je rođen i odrastao u Širokom Brijegu. Premda su mu roditelji profesori mašinstva i matematike, oduvek ga je više privlačila umetnost. Pošto je voleo filmove, ostvarenje sna mu je bio posao u lokalnoj videoteci koji je dobio sa 15. godina.

Uporedo sa tim je povremeno glumio, a sa 16. godina je sa drugaricom, danas takođe glumicom Ivanom Rošić, osnovao rok bend Luni Meugim. U bendu svira gitaru, te slobodno vreme provodi na probama .

U jednom intervjuu je priznao da ga najviše opušta čitanje knjiga i gledanje filmova, a zbog brojnih snimanja, ističe da je sve manje vremena za to. Zahvaljujući svom radu stekao je veliku popularnost, a mnogi mediji mu dodeljuju status „seks simbola“. Uprkos tome što mu je ženski žiri magazina „Playboy“ dodelio titulu muškarca godine, Bogdan tvrdi da se ne oseća seks simbolom i o svom privatnom životu nerado govori u javnosti.

Poznato je da je bio u vezi sa hrvatskom pevačicom Lanom Klingor. Od 2013. godine se zabavljao s Antonelom Franković, a na snimanju serije „Senke nad Balkanom“ je upoznao srpsku glumicu Jovanu Stojiljković, koja je tumačila lik forenzičarke Bojane Antić.

Sve do 2019. godine nisu se zajedno pojavljivali u javnosti. Na Filmskom festivalu u Sarajevu su prošetali crvenim tepihom, a ubrzo su se mediji raspisali o njihovoj vezi. Pojedini tabloidi su objavili da se par verio i da je venčanje zakazano za proleće 2020. godine. Par nije komentarisao medijske napise, pa čak ni one koji su tvrdili da su raskinuli veridbu.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2005. Zabranjena ljubav
 • 2007. Za naivne dječake
 • 2007. Obični ljudi
 • 2007. Noćna vožnja
 • 2007. Operacija Kajman
 • 2007. Cimmer fraj
 • 2008. Luda kuća
 • 2008. Ponos Ratkajevih
 • 2008. Zauvijek susjedi
 • 2008. Iza stakla
 • 2008. Odmori se, zaslužio si
 • 2008. Prokleti
 • 2009. Hladna fronta
 • 2009. Mamutica
 • 2009. Dirty Little Bubbles
 • 2009. U zemlji čudesa
 • 2009. Bitange i princeze
 • 2008. Iza stakla
 • 2010. Šampion
 • 2010. Neke druge priče
 • 2010. The Show Must Go On
 • 2010. Harakiri djeca
 • 2011. View from a Well
 • 2011. Pink Express
 • 2011. Noć za dvoje
 • 2011. Romkom
 • 2012. Iris
 • 2012. Sonja i bik
 • 2012. Ivo
 • 2012. Golcijus i pelikansko društvo
 • 2012. Točkica na nosu
 • 2013. Sveštenikova djeca
 • 2013. Soba 3
 • 2013. Moj sin samo malo sporije hoda
 • 2013. Majstori
 • 2013. Stipe u gostima
 • 2013. Na terapiji
 • 2014. Zajedno
 • 2014. Broj 55
 • 2014. Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa
 • 2014. Takva su pravila
 • 2014. Šake
 • 2014. Fargo
 • 2015. Bićemo prvaci sveta
 • 2015. Imena višnje
 • 2015. Svinjari
 • 2015. Naša svakodnevna priča
 • 2015. Poslednji panteri
 • 2016. Prvaci sveta
 • 2016. Vere i zavere
 • 2016. Sve najbolje
 • 2016. Goran
 • 2016. Transmanija
 • 2016. U čemu je kvaka?
 • 2016. Fabijan
 • 2017. Mrtve ribe
 • 2017. Agape
 • 2017. Čuvar dvorca
 • 2017. All Inclusive
 • 2017—2019. Senke nad Balkanom
 • 2017. Giantland
 • 2017. I Act, I Am
 • 2018. Nismo pričali o kraju
 • 2020. Otac

 Predstave:

 • „U zemlji čuda“,
 • „Pir malograđana“,
 • „Pijani proces“,
 • „Osvrni se“,
 • „Hamlet“,
 • „Koko u Parizu“,
 • „Put oko sveta u 80 dana“,
 • „Guliverova putovanja“,
 • „Pismo Heineru Mileru“,
 • „Ružno pače“ i druge.

 

Goran Bogdan na društvenim mrežama

InstagramGoran @ Instagram