Dragan Marković Palma

Kratke informacije

Ime i prezimeDragan Marković Palma
Datum rođenja2. maj 1960.
Mesto rođenjaKončarevo
DržavaSrbija
PrebivališteJagodina
ZanimanjePolitičar, preduzetnik
Visina-
Težina-

Biografija

Dragan Marković Palma je srpski privrednik i političar, osnivač i predsednik stranke Jedinstvena Srbija, te dugogodišnji gradonačelnik Jagodine i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Od 2016. godine obavlja funkciju predsednika Skupštine grada Jagodina i poslanika u Skupštini Srbije. Rođen je 2. maja 1960. godine u mestu Končarevo kod Jagodine. Oženjen je Snežanom Marković sa kojom ima sinove Darka i Dalibora. Živi i radi u Jagodini.

Od 1993. godine je bio član Stranke srpskog jedinstva (SSJ), a 2004. godine osnovao je stranku Jedinstvena Srbija (JS). Od 2004. do 2012. godine je bio predsednik opštine i gradonačelnik Jagodine.

Trenutno (februar 2022. godine) obavlja drugi mandat predsednika Skupštine grada Jagodina. U nekoliko navrata je biran za poslanika u Parlamentu Srbije.

Vlasnik je kompanije „PALMA eksport import d.o.o“ u čijem sastavu se, između ostalog nalazi i Televizija „Palma – plus“.

Obrazovanje, mladost i prvi koraci u preduzetništvu

Dragan Marković je rođen 1960. godine u selu Končarevo kod Jagodine. Bio je sin jedinac imućne seljačke porodice, a još kao dečak pomagao je ocu u poslovima vađenja peska iz reke Morave i pečenju cigle. Po završetku osnovne škole, upisao je i završio Školu učenika u privredi (ŠUK) u Jagodini.

Kako je u jednom intervjuu kazao, školovanje nije nastavio jer je otac želeo da njegov jedinac ne napušta imanje i porodični posao. Ipak, nije nastavio tradiciju pečenja cigle, nego je iznajmljivao šatre i pribor za veselja, a potom i organizovao nastupe pevača na seoskim proslavama.

Vojsku JNA je služio u Hrvatskoj.

Poslovni poduhvati

Nekoliko godina kasnije kupio je kamion i počeo da se bavi poslovima transporta. Najčeće je prevozio ugalj, te je postao glavni dobavljač ove sirovine za Fabriku kablova.

To je mnogo pomoglo razvoju biznisa, jer je siguran prihod od tako velikog preduzeća doprineo većim ulaganjima, pa samim tim i konkurentnosti na tržištu.

Kako kaže, prijavio se na tender za dobavljača uglja za potrebe Vojske Jugoslavije. Nekoliko puta je ponovio da je njegova firma zadovoljavala sve uslove, te je postao glavni distributer uglja za vojsku. Jednom prilikom je izjavio da je pored usluga koje je naplaćivao, vojsci davao i po 500 tona uglja džabe.

Kao jedan od najuspešnijih preduzetnika u tom kraju Srbije, tvrdi da je besplatno nasipao puteve na celoj teritorije opštine Jagodina, donirao ugalj za grejanje škola i drugih javnih ustanova, te pomagao mnogim svojim sugrađanima.

U oktobru 1995. godine osnovao je Fond „Treće dete“, te postao njegov predsednik zadužen za Pomoravski okrug. Zalagao se za ideju da svi građani opštine Jagodina godišnje daju po jedan dinar za Fond. Iste godine proglašen je najboljim menadžerom i preduzetnikom u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

U obrazloženju nagrade koju je dodeljivao Jugoslovenski savet za menadžment i edukaciju bilo je navedeno da je preduzeće „Palma“ sindikalnim organizacijama u 14 gradova Srbije i Vojsci Jugoslavije isporučilo 110 000 tona uglja na kredit, te poklonilo oko 500 tona uglja školama, socijalnim, kulturnim i drugim ustanovama u Srbiji.

Sledeće godine je u sklopu Autotransportnog preduzeća „PALMA eksport import d.o.o“ počela  da radi i prodavnica automobila, a 1997. godine u okviru iste kompanije osnovao je Televizijsku kuću „Palma – plus“.

Tokom narednog perioda TV Palma je postala prepoznatljiva po informativnim emisijama „I bi dan“, „Oko“ i „Politikon“ u kojima su gostovali političari iz skoro svih političkih stranaka toga vremena.

S obzirom da je tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) pod rukodstvom Slobodana Miloševića „držala monopol“ nad medijskim sadržajem, prostor koji je pružala „TV Palma“ dobro je došao opozicionim političarima.

U emisiji „Politikon“ gostovali su skoro svi lideri političkih partija u Srbiji, osim Slobodana Miloševića i Mire Marković (JUL).

Kako se navodi na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ovlašteno lice za zastupanje je Dalibor Marković, Palmin sin, u čijem je stopostotnom vlasništvu televizija danas. 17. decembra 2007. godine REM je „TV Palmi“ obnovio dozvolu za emitovanje koja važi do 17. decembra 2023. godine.

Politička karijera

Dragan Marković Palma je političku karijeru započeo 1993. godine i to kao član Stranke srpskog jedinstva koju je te godine osnovao Željko Ražnatović Arkan.

Kako je u nekoliko navrata izjavio, uvideo je da se „politikom bave samo oni koji nemaju nikakav pedigre i nikada nisu zarađivali plate za druge“.

U intervjuu koji je u aprilu 2000. godine objavio list „NIN“ Palma je kazao da su današnji političari „sve naučili čitanjem knjiga na fakultetu, ali da je najjači fakultet onaj gde čovek prođe kroz sve faze i praktično oseti problematiku i sve ono što prati jednog rukovodioca.“

Beogradski mediji su objavili njegovu izjavu u kojoj je naveo da su Arkan i Borislav Prelević shvatili da je dobro da SSJ ima korene i van Beograda, te su ga pozvali da postane član stranke.

Razlog za to što su pozvali baš njega Palma objašnjava činjenicom što je već u to vreme bio jedan od „ekonomski najuspešnijih ljudi na ovim prostorima“.

Na lokalnim izborima 1996. godine Dragan Marković Palma je bio jedini odbornik SSJ-a u Skupštini opštine Jagodina. Pobedu na izborima je odnela Koalicija „Zajedno“ koju su formirali članovi Srpskog pokreta obnove (SPO), Demokratske stranke (DS) i Građanskog saveza Srbije (GSS).

Ipak, sedam odbornika Koalicije prelazi u SSJ, pa ova stranka zajedno sa SPS-om i JUL-om formira većinu u lokalnom parlamentu.

Dve godine kasnije izabran je za potpredsednika Stranke srpskog jedinstva, a sedište partije je premešteno u Jagodinu. Nakon ubistva Željka Ražnatovića Arkana predsednik SSJ-a je postao Borislav Prelević.

Na vanrednim Parlamentarnim izborima koji su održani u decembru 2000. godine Stranka srpskog jedinstva osvojila je 14 poslaničkih mandata. Jedan od poslanika u Skupštini Srbije postao je i Dragan Marković Palma.

Tri godine  kasnije ponovo su održani vanredni parlamentarni izbori, a njegova partija nije uspela da osvoji niti jedan poslanički mandat.

15. februara 2004. godine Palma je osnovao stranku Jedinstvena Srbija sa sedištem u Jagodini. Reč je o političkoj partiji desnog centra u čijem delovanju se neretko sukobljavaju različite ideologije od nacionalnog i socijalnog konzervatizma do evropeizma, populizma i decentralizacije.

Na Predsedničkim izborima koji su održani te godine pobedu je odneo Boris Tadić, kandidat Demokratske stranke.

U oktobru 2004. godine Jedinstvena Srbija je preuzela vlast u Skupštini opštine Jagodina. JS nije uspešna samo na lokalu, nego je osvojila najviše glasova u celom Pomoravskom okrugu. Palma je tada prvi put izabran za predsednika opštine Jagodina.

Kako pojedini mediji navode, mandat nije bio „jeftin“. Naime, tokom predizborne kampanje besplatno je delio brašno, šećer i ostale životne namirnice Romima i socijalno ugroženim porodicama na selu. Taj „marketinški potez“, dugoročno gledano, isplatio se i njemu i meštanima celog Pomoravlja.

Naime, 2006. godine Marković je u saradnji sa beogradskim Zoološkim vrtom osnovao „Zoo Park“ u Jagodini koji se prostire na oko dva hektara površine i koji se nalazi u sklopu parka Đurđevo brdo.

Prvi stanovnici ovog zoološkog vrta stigli su iz Beograda, a potom su polako pristizali mladunci životinja iz celog regiona. Danas važi za jednu od najuspešnijih turističkih atrakcija u tom delu Srbije. Tokom ceremonije otvaranja „Zoo parka“ Marković je izjavio da je Jagodina „spremna da uđe u Evropsku uniju“.

Već naredne godine je u jagodinskom izletničkom kompleksu „Potok“ otvoren i „Akva park“ koji je u svom sastavu prvobitno imao četiri bazena i prateće sportsko-rekreativne i zabavne sadržaje.

Ovu novu turističku atrakciju otvorio je lično predsednik opštine Dragan Marković Palma, a istog dana goste je zabavljala folk zvezda Svetlana Ceca Ražnatović.

Usledio je novi poslovni poduhvat. Naime, sledeće godine u Jagodini je otvoren Muzej voštanih figura. Pored skulptura srpskih vladara, svoje mesto dobila su i mnoga imena iz sveta sporta, poput Novaka Đokovića, Aleksandra Saše Đorđevića, Vlade Divca i drugih.

Na Parlamentarnim izborima koji su održani 2007. godine Palmina Jedinstvena Srbija nastupila je u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije (DSS) i partijom Nova Srbija čiji je lider Velimir Ilić.

JS je osvojila dva poslanička mandata, a Palma je ponovo postao poslanik u Skupštini. Kada je Jagodina 2008. godine dobila status grada Dragan Marković je postao njen prvi gradonačelnik.

Obe funkcije – gradonačelnika i poslanika uporedo je obavljao sve do 2011. godine. Zbog sukoba interesa u septembru 2011. godine podneo je ostavku na mesto poslanika. Za to vreme Jagodina je od varošice postala jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji.

Gradska administracija, na čelu sa Palmom sprovodi socijalni program koji obuhvata besplatan prevoz za penzionere na teritoriji čitave opštine, ekskurzije za decu, studente i penzionere, redovna davanja za samohrane majke, trudnice, decu i druge socijalno ugrožene grupe stanovništva.

U maju 2012. godine zajedno sa predsedničkim, parlamentarnim i pokrajinskim izborima održani su i lokalni izbori u Srbiji.

Palmina Jedinstvena Srbija je i na lokalnom i na republičkom nivou nastupila u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). U Skupštini grada Jagodina dobili su 22 od ukupno 31 poslaničkog mesta.

Marković pored osvojenog poslaničkog mandata u Skupštini Srbije dobija i mandat predsednika Skupštine grada Jagodina.

Na Parlamentarnim izborima koji su održani 16. marta 2014. godine Jedinstvena Srbija ponovo je nastupila u koaliciji sa SPS-om i PUPS-om. Osvojili su ukupno 484 607 ili 13,49 odsto glasova, te 44 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.

Nakon lokalnih izbora koji su održani u maju 2016. godine njegova stranka je u koaliciji sa SPS-om i PUPS-om ponovo formirala skupštinsku većinu, a Palma je po drugi put izabran za predsednika Skupštine grada.

Na predsednički izborima koji su održani u aprilu 2017. godine Jedinstvena Srbija podržala je kandidata Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Prva evropska kuća je u decembru 2017. godine Draganu Markoviću dodelila nagradu „Najevropljanin“ za 2016. i 2017. godinu za oblast lokalne samouprave.

Na Lokalnim izborima koji su u Jagodini održani u junu 2020. godine koalicija „Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija – Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka“ dobila je 17 od 21 odbornički mandat u Skupštini grada Jagodine.

Iste godine održani su i Parlamentarni izbori na kojima je Palma ponovo osvojio mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Kako se navodi na sajtu Skupštine, predsednik je Grupe prijateljstva s Austrijom, te član grupa prijateljstva s Egiptom i Grčkom.

Gafovi

Novine i elektronski mediji su preplavljeni Markovićevim gafovima, a jedan od najpoznatijih je onaj kada je u jednom intervjuu izjavio da mu jedino nisu pevali i svirali Betoven (Ludwig van Beethoven) i Mocart (Wolfgang Amadeus Mozart), jer je bio isuviše mali kada su oni bili popularni.

Tokom skupštinskog zasedanja na kome je tema bila projekat „Beograd na vodi“, Palma je, želeći da pohvali ovaj poslovni poduhvat, kazao da je tokom posete Dubaiju video „Budž Kalifu najvišu zgradu u Evropi“.

Interesantno je bilo i skupštinsko zasedanje kada je Jorgovanku Tabaković, doktorku ekonomskih nauka upitao „da li je nekad napravila neku ordinaciju“.

Dragan Marković Palma pripada onoj grupi političara koji se ne libi da javno iznese svoje mišljenje o nekim „tabu temama“ koje su u tom trenutku aktuelne.

Zbog tog javnog iznošenja mišljenja o pripadnicima LGBT populacije Prvi osnovni sud u Beogradu ga je u novembru 2011. godine osudio za „teški oblik diskriminacije, definisan kao izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije“.

Tom prilikom je izjavio da je „ponosan na presudu“ ukoliko je to cena da se ne održi najavljena gej parada u Beogradu.

Slične izjave o pripadnicima LGBT zajednice davao je i nakon posete Beču. Naime, on je kazao da nije želeo da pređe semafor na mestima gde su prikazana dva muškarca. Zato je tražio onaj pešački prelaz sa semaforom na kome su prikazani muškarac i žena ili porodica.

Kontroverze

Jagodina već deceniju i po važi za jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji. Najboljim učenicima obezbeđena su besplatna letovanja, najugroženijim građanima se dva puta godišnje deli jednokratna novčana pomoć, studenti i privrednici jednom godišnje odlaze u Beč, mladim bračnim parovima omogućeno je letovanje u Grčkoj.

Rukovodioci grada tvrde da je Jagodina jedini grad u Srbiji koji nema nikakvih problema u poslovanju.

Ipak, istraživački novinari došli su do saznanja da se ta „idilična slika“ Jagodine godinama gradi „skrivenim“ donacijama od strane države.

Naime, kada je krajem 2017. godine državna Revizorska institucija objavila izveštaj o trošenju budžetskih sredstava za prethodnu godinu, ustanovljene su brojne nepravilnosti.

U izveštaju se navodi da je rukovodstvo Jagodine u 2016. godini mimo važećih zakona i propisa potrošilo skoro milijardu dinara.

Gordana Jovanović zamenica Načelnika gradske uprave zadužena za budžet je novinarima emisije „Insajder“ kazala da su sve zamerke koje je revizor dao proceduralnog karaktera i da su u međuvremenu korigovane.

Jovanovićeva je kazala da su sve nepravilnosti otklonjene u roku od 90 dana koliko traje rok za odazivni izveštaj. Pošto su u roku dostavili dokaze revizor ih je prihvatio kao verodostojne.

Optužbe za podvođenje maloletnica

U proleće 2021. godine domaću, ali i regionalnu javnost potresli su navodi srpske opozicije da je Palma u Jagodini organizovao privatne zabave na kojima su podvođene devojke.

Više javno tužilaštvo u Jagodini je 20. aprila formiralo predmet, a 22. aprila 2021. godine Viši tužilac u Jagodini Radoslav Vučković je izjavio da nema osnova da se postupak o navodima da je Palma podvodio maloletnice prebaci na tužilaštvo u nekom drugom gradu.

Marković je tvrdnje nazvao „lažima“, te najavio tužbu protiv Marinike Tepić koja je objavila video zapis svedočenja anonimne osoba koja je obaveštena o slučaju prostitucije.

Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend kazao je da je bio prisutan na jednoj takvoj zabavi gde je Palma „prostituisao devojke između 18 i 20 godina državnim i opštinskim zvaničnicima“.

Više javno tužilaštvo u Kraljevu 27. avgusta 2021. godine nije utvrdilo postojanje osnova sumnje za pokretanje krivičnog postupka, pa jedna od najvećih afera koje su potresle Srbiju do danas, mart 2022. godine nije dobila epilog.

Privatni život

Dragan Marković je rođen 1960. godine u selu Končarevo kod Jagodine gde i danas živi. Školovao se u rodnom mestu, a u Jagodini je završio trogodišnju Školu učenika u privredi (ŠUP). Pre nego što je počeo da se bavi politikom bio je jedan od najuspešnijh privrednika u Jagodini i okolini.

U dugogodišnjem je braku sa Snežanom Marković, sa kojom ima sinove Darka i Dalibora. Deda je petoro unuka. Neretko u svojim političkim govorima ističe važnost porodice i domaćinski odnos prema društvu i državi.

Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.

Izvori:

Dragan Marković Palma na društvenim mrežama

FacebookPalma @ Facebook