Edin Forto

Kratke informacije

Ime i prezimeEdin Forto
Datum rođenja16. avgust 1972.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjeNovinar, politički analitičar, političar
StrankaNaša stranka

Biografija

Edin Forto je bosanskohercegovački političar, aktuelni predsednik Vlade Kantona Sarajevo, te predsednik Naše stranke. Rođen je 16. avgusta 1972. godine u Sarajevu. Od 1995. do 2003. godine živeo je i radio u Americi. Oženjen je Eminom Šehagić Forto sa kojom ima dvoje dece. Živi i radi u Sarajevu.

Nakon završenih diplomskih i postdiplomskih studija u Americi, Forto se zaposlio kao istraživački analitičar u njujorškoj kompaniji „Euroasia Group“.

Nakon toga je radio kao politički analitičar u Nevladinoj organizaciji „Freedom House“ u Njujorku. U Bosnu i Hercegovinu se vratio 2003. godine.

Od tada, do 2015. godine radio je u građevinskim preduzećima „GP Put d.d.“, „AB Put d.d.“ i „NEXE Grupa d.o.o“ u Sarajevu. Bio je finansijski kontrolor, a poslednje dve godine je proveo na poziciji izvršnog direktora „NEXE Grupe“.

Politikom je počeo da se bavi krajem dvehiljaditih kada se priključio političkoj organizaciji Naša stranka. Na Opštim izborima 2010. godine kandidovao se za odbornika u Skupštini Kantona Sarajevo. Osvojio je 420 glasova što nije bilo dovoljno za mesto u lokalnom parlamentu.

U periodu od 2011. do 2014. godine bio je konsultant u Udruženju bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva (Bosnian-American Friendship Association).

Na Opštim izborima 2014. godine ponovo se kandidovao za ovu funkciju. Sa 1 512 glasova uspeo je da uđe u Kantonalnu skupštinu. Iste godine je postao delegat u Domu narodna Parlamentarne Federacije BiH iz reda „ostalih“.

Četiri godine kasnije je ponovo izabran za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), a u decembru 2018. godine je prvi put imenovan za predsednika Vlade KS.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Edin Forto je rođen 1972. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i maturirao u Srednjoj školi „Ognjen Prica“.

Tokom rata na području BiH radio je kao novinar, urednik i Di-džej na nekoliko radijskih stanica, poput „Obala Art Centra“, Radio „ZID“-a i „Radio 202“. Osim toga, sarađivao je i s uredništvom magazina „BH Dani“.

Po završetku srednje škole pokušao je da upiše Mašinski fakultet u Sarajevu. Ratna dešavanja sprečila su ga u nameri da nastavi školovanje, pa je u proleće 1995. godine odlučio da sreću potraži u Sjedinjenim Američkim Državama.

Upisao je studij novinarstva i medija na Univerzitetu Severne Karoline u Čapel Hilu (University of North Carolina). Diplomirao je 1999. godine na smeru Marketing i oglašavanje.

Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku (Columbia University, New York). Dve godine kasnije stekao je zvanje mastera u oblasti međunarodnih odnosa.

Govori engleski i nemački jezik.

Radno iskustvo

Prvo radno iskustvo Edin Forto je stekao u kompaniji „Eurasia Group“ u Njujorku gde je od 2001. do 2003. godine radio kao istraživački analitičar. Uporedo sa tim je do 2004. godine radio kao politički analitičar u nevladinoj organizaciji „Freedom House“ u Njujorku.

U Sarajevo se vratio 2003. godine. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj radnoj biografiji, Forto je od avgusta do decembra 2003. godine bio kontrolor finansija u građevinskom preduzeću „NEXE Group“ u Sarajevu.

Od januara 2004. godine do jula 2007. godine bio je zamenik izvršnog direktora firme „GP Put d.d.“.

Karijeru je nastavio kao izvršni direktor preduzeća „AB Put d.o.o“. Tu funkciju je obavljao do avgusta 2013. godine, nakon čega je postao izvršini direktor kompanije „NEXE Grupa d.o.o“ u Sarajevu.

Politička karijera

Kako se navodi na sajtu Naše stranke, Edin Forto se u politiku uključio 2009. godine. Volonterski je radio na pitanjima privrede i ekonomije, kao i organizaciji stranke.

U jednom intervjuu je priznao da je do tada bio apolitična ličnost. Ipak, svakodnevni problemi u društvu, poput redukcija vode u Sarajevu, motivisali su ga da pokuša da napravi neku promenu.

Za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo prvi put se kandidovao 2010. godine. Sa 420 glasova nije uspeo da osvoji mandat, a Naša stranka je dobila dva poslanika u Kantonalnoj skupštini, Danisa Tanovića i Predraga Kojovića.

Četiri godine kasnije Forto se ponovo kandidovao za odbornika u lokalnom Parlamentu. Ovog puta osvojio je 1 512 glasova, te postao odbornik u Skupštini Kantona Sarajevo. Broj poslanika Naše stranke u lokalnoj skupštini porastao je na tri. Forto je pored toga izabran za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda „ostalih“.

U obe institucije se, kako kaže, zalagao za „unapređenje društva odgovornim pristupom politici“, te podržavao političke odluke za unapređenje ekonomije, zaštite prirodnih resursa i životne sredine, te zaštite ljudskih prava.

Na Opštim izborima koji su u BiH održani u oktobru 2018. godine ponovo se kandidovao za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo. Sa 3 428 glasova izabran je za jednog od pet poslanika Naše stranke u lokalnom Parlamentu.

Mandat predsednika Vlade Kantona Sarajevo

Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Narod i pravda, Nezavisna bh. lista i Naša stranka su 4. decembra 2018. godine formirale skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo, te potpisale dokument o „usaglašenim principima i merama delovanja u Kantonu Sarajevo“.

Javnosti su predstavili niz od 300 mera delovanja od kojih je jedna od najznačajnih borba protiv korupcije.

Mandatarom za sastav nove Vlade KS imenovan je Edin Forto. 26. decembra Skupština je usvojila njegov predlog za članove Vlade, te potvrdila njegov izbor za premijera Kantona Sarajevo.

Za imenovanje nove Vlade glasala su 24 poslanika, dok ih 10 bilo protiv. Novoformirana koalicija je zahvaljujući dovoljnim brojem glasova obezbedila svog premijera u Kantonu Sarajevo.

Za ministra za komunalnu privredu i infrastrukturu izabran je Srđan Mandić (Naša stranka), dok je za ministarku pravde i uprave izabrana Lejla Brčić (Naša stranka).

Na čelu Kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih od decembra 2018. godine je Zineta Bogunić iz stranke Narod i pravda, dok su Admir Katić i Amel Kovačević preuzeli dužnost ministra unutrašnjih poslova i ministra finansija.

Za ministra saobraćaja Forto je predložio, a skupština izabrala Adnana Štetu (SDP BiH), dok je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline postao Damir Filipović. Na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbeglice Kantona Sarajevo našao se Malik Garibija.

Ismir Juska (SBB) izabran je za ministra za boračka pitanja, dok je za ministarku zdravlja imenovana Amela Sofić (DF). Ministar kulture i sporta ostao je Mirvad Kurić.

Forto je nakon imenovanja izjavio da Vlada planira da donese strategiju razvoja javnog prevoza za naredne dve decenije kojom bi trebalo da se utvrdi kako će se razvijati autobuski, tramvajski, trolejbuski i kombi saobraćaj u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, ova strategija bi trebalo da se usvoji tokom prvih 365 dana Vlade na čijem je čelu. Obećao je i usvajanje zakona o javnom prevozu, te nastavak ulaganja u vodovodnu mrežu.

8. januara 2019. godine Vlada KS je u skupštinsku proceduru uputila Predlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo. Time je predviđeno ukidanje paušala u iznosu od 580 konvertibilnih maraka profesionalnim poslanicima.

Međutim, već sledećeg dana Parlament je dobio zahtev novoizabranog premijera za odobravanje isplate tog istog paušala koji mu pripada kao delegatu u Domu naroda Parlamenta BiH. Ovo je izazvalo buru u sarajevskoj javnosti, pa su poslanici SDA odmah zatražili smenu Edina Forte.

Premijer je, nakon što je taj podatak izašao u javnosti rekao da se radi o „potpunom nesporazumu“, da je zahtev poslat proceduralno, te da će obavestiti Dom naroda da ne želi paušal.

Ipak, dva dana nakon ove izjave Forto je kazao da je nakon povlačenja iz Doma naroda Federacije BiH tražio paušal, jer mu je rečeno da ima pravo na to. Priznao je da je znao šta potpisuje, te da, iako nije isti slučaj kao sa paušalom profesionalnim zastupnicima, rekao da je pogrešio i da mu je „iskreno žao“.

Posle Lokalnih izbora 2020. godine Forto je ponovo izabran za premijera Kantona Sarajevo. Na dužnost je stupio 5. januara 2021. godine.

Polovinom 2021. godine Predrag Kojović je na iznenađenje mnogih podneo ostavku na mesto predsednika Naše stranke. Edin Forto je 4. septembra iste godine izabran za predsednika te stranke koja je i članica ALDE, grupe evropskih stranaka.

Kako i zašto su „seljaci dobili rat“

Kao i većina funkcionera na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, Forto je često u foksu javnosti, zbog ispunjenih i neispunjenih predizbornih obećanja i polemika o društvenim događajima i procesima.

Ipak, posebnu pažnju je privukao intervjuu koji je početkom 2022. godine dao britanskom listu „Gardijan“ („The Guardian“).

Naime, osvrćući se na turističke i kulturne potencijale grada Sarajeva, on je kazao da je osamdesetih godina 20. veka sarajevo bilo „centar rok i pop muzike“. Premijer Kantona je istakao da je to sada sve nestalo i da se čini da su „seljaci dobili rat“.

Premda dalje u intervjuu obrazlaže propadanje urbane kulture u glavnom gradu BiH, mnogima je upravo taj segment privukao najviše pažnje.

Njegovi politički protivnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) su išli toliko daleko da su zbog nespretne ili iz konteksta izvučene izjave tražili ostavku premijera[1].

Privatni život

Edin Forto je rođen 1972. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a 1995. godine je odselio u Ameriku gde je završio diplomske i postdiplomske studije. Nekoliko godina je radio u Njujorku, a potom je odlučio da se vrati u BiH.

Kako je u jednom intervjuu naveo, odluka da se vrati nije bila jednostavna, ali je znao da, ukoliko se ne vrati odmah, na taj potez se neće odlučiti do kraja života. Zaposlio se u građevinskoj firmi, te desetak godina radio na pozicijama zamenika i izvršnog direktora „NEXE Grupe“ u Sarajevu.

Edin Forto je od 26. aprila 2014. godine u braku s Eminom Šehagić Forto sa kojom ima ćerku i sina.

U slobodno vreme svira gitaru i igra košarku.

Reference

Edin Forto na društvenim mrežama

FacebookEdin @ Facebook
InstagramEdin @ Instagram
TwitterEdin @ Twitter