Nikola Kalinić (hrvatski fudbaler)

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Kalinić (hrvatski fudbaler)
Datum rođenja5. januar 1988.
Mesto rođenjaSolin
DržavaHrvatska
PrebivališteMilano, Italija
ZanimanjeFudbaler
Visina187 cm
Težina-

Biografija

Nikola Kalinić je hrvatski fudbaler i reprezentativac. Trenutno igra kao napadač za italijanski fudbalski klub „Milano“. Rođen je 5. januara 1988. godine u Solinu kod Splita u Hrvatskoj. Veoma je borben, agresivan u igri, i kao takav vrlo koristan timski igrač. Krase ga odlična kontrola lopte, ali i velika preciznost. Trenutno živi i radi u Italiji. Dobio je nadimak „Bum bum Kale“.

Svoju fudbalsku karijeru Kalinić je započeo u „Hajduku“ u Hrvatskoj, a potom je prešao u Englesku kao igrač „Blekburn Rouversa“-a („Blackburn Rovers“). Ovaj transfer 2009. godine vredeo je 6 miliona funti.

Dve godine proveo je u engleskoj Premier ligi, ali bez puno uspeha. Preselio je u Ukrajinu i počeo igrati za „Dnjepar“ („Dnipro“, Dnipropetrovsk). Dao je svoj veliki doprinos kako bi ovaj tim ušao u finale Evrolige UEFA 2015.

U Italiju je otputovao u leto 2015. godine, kada je postao fudbaler „Fiorentine“ gde se pokazao kao sjajan igrač. To mu je otvorilo vrata kako bi u avgustu 2017. godine postao uzdanica jednog od najvećih klubova na svetu italijanskog fudbalskog kluba „Milan“.

Debitovao je za reprezentaciju Hrvatske 2008. godine.

Početak karijere

Od detinjstva je pokazivao interesovanje za fudbal, pa je kao devetogodišnji dečak svoju karijeru započeo u Fudbalskom klubu „Hajduk“ u Splitu.

Svoj prvi debi u Prvoj ligi HML-a je imao u sezoni 2005-2006 sa svega 17 godina. Kao posuđeni igrač 1. avgusta 2006. prelazi u „Pula staro češko“ (sada „Istra 1961“) kako bi stekao više iskustva u prvom timu. S obzirom na njegovu mladost i iskustvo, nije imao mnogo prilika da zaigra tokom prvoligaških utakmica, ali je vešto iskoristio vreme koje mu je klub poverio. Tako je postigao u proseku tri gola u 12 utakmica Prve lige.

Kalinićevi prvi golovi u Prvoj HNL su došli u pobedi protiv „Kamen ingrada“ (2:0) 23. septembra 2006. godine. Pri kraju vremena koje je proveo u „Puli“ menadžer Krunoslav Juričić je bio veoma impresioniran njime i rekao je da bi Nikola Kalinić mogao postati novi Zlatan Ibrahimović.

Iako je nameravao ostati u Puli, Kalinić se vratio u „Hajduk“ i odmah je poslat kao posuđeni igrač u Šibenik. U Šibeniku je povremeno igrao i odmah impresionirao svojim nastupom i golovima. U samo osam utakmica postigao je čak tri gola.

Hajduk Split

Nakon što je pokazao sposobnost prilagođavanja na hrvatsku ligu Kalinić se vratio u „Hajduk“ i odmah ušao u prvi tim. Prvu njegovu utakmicu u „Hajduku“ protiv „Cibalije“ („Cibalia“) odigrao je kao zamena. Svoje mesto u prvoj postavi osigurao je tokom pobede protiv „Osijeka“ (2:1) na stadionu Poljude. Njegov rezultat od 17 golova u prvoj sezoni sa „Hajdukom“, prevazišao je samo Želimir Terkeš koji je postigao 21 gol. To je bio i te kako odličan rezultat za mladića koji je kao svoj cilj postavio 15 ligaških golova. Završio je sezonu 2007-2008 sa „Hajdukom“ na petom mestu i pomogao timu da dođe do finala Hrvatskog kupa u ovoj sezoni. Završio je godinu sa 26 golova koje je postigao tokom svih takmičenja i dobio nagradu od Hrvatske novinske asocijacije.

Svoju drugu sezonu Kalinić je počeo drugim golom u pobedi „Hajduka“ u gostima protiv malteškog kluba „Birkirara“, čime je „Hajduk“ napredovao u sledeći krug kvalifikacija za Kup UEFA 2008-2009.

U „Hajdukovom“ derbiju protiv „Dinama“ iz Zagreba Kalinić je postigao prvi gol iz penala. „Hajduk“ je tu utakmicu pobedio sa 2:0 i preuzeo od „Dinama“ prvo mesto na tabeli.

Otišao je na jednosedmičnu probu za engleski klub „Portsmouth“ krajem jula 2009. godine gdje je bila i dogovorena suma od 6 miliona funti za njegov prelazak u taj klub. Međutim, taj dogovor je propao iz finansijskih razloga.

Posle glasina o tome da je Kalinić prelazi u „Blackburn Rovers“ njegov agent je 31. jula 2009. godine potvrdio da je hrvatski fudbaler u pregovoru sa njima kako bi prešao u Englesku ligu. Njegov agent je takođe potvrdio da bi naknada za njegov transfer trebala biti 7 miliona evra.

Mato Peroš predsednik „Hajduka“ je potvrdio 1. avgusta 2009. godine kako su prihvatili ponudu engleskog „Blekburn Rovers“-a i kako je to bila najbolja ponuda koju su imali. Takođe, rekao je da su veoma brzo završili razgovore sa engleskim timom.

„Blackburn Rovers“

Kalinić je 3. avgusta 2009. godine potpisao četvorogodišnji ugovor sa klubom „Blekburn Rouvers“ („Blackburn Rovers“). Prema određenim nepotvrđenim tvrdnjama ovaj transfer je vredio 6 miliona funti.

Sedmicu dana kasnije Kalinić je dobio radnu dozvolu u Engleskoj i tako zvanično postao član kluba. Međutim, njegov prvi nastup je odgođen jer se morao vratiti u Hrvatsku da uzme svoju dozvolu što je značilo da nije registrovan na vreme za prvi meč „Blackburn Roversa“ protiv „Mančester Sitija“ („Manchester City“-a). Engleski klub je zvanično Kaliniću dodelio dres sa brojem 22 za sezonu 2009-2010 13. avgusta. Devet dana kasnije Kalinić je odigrao svoj prvi meč u novom timu protiv ekipe „Sanderlend“ („Sunderland“). Svoj prvi gol u engleskom timu Kalinić je postigao 27. oktobra protiv “Piterburo Junajteda“ („Piterborough United“-a) u Engleskom kupu.

Drugi pogodak postigao je u četvrtfinalu Kupa protiv „Čelzija“ („Chelsea“) ali je promašio penal na kraju utakmice što njegovom timu ipak nije zasmetalo kako bi odneo pobedu u ovoj utakmici. Treći pogodak postigao je u FA kupu protiv „Aston Vila“ („Aston Villa“) 2. januara 2010. godine.

Četvrti i peti gol Kalinić je postigao u utakmici protiv „Aston Vile“ u polufinalu Kupa. Prvi gol u Premier ligi postigao je protiv „Vigan Atletika“ („Vigan Atletica“) glavom u 76. minuti utakmice. Ovu utakmicu njegov tim pobedio je rezultatom 2:1. Drugi gol u Premier ligi postigao je protiv ekipe „Bolton Vonderersa“ („Bolton Wanderers“) 21. februara 2010. godine.

Na početku nove sezone Premier lige menadžer kluba Sem Alardis (Sam Allardyce) dodelio mu je dres sa brojem 9. Iako je propustio većinu prethodne sezone Kalinić je ovu sezonu započeo dobro. Postigao je jedini pogodak u prvoj utakmici njegovog tima protiv „Evertona“ 14. avgusta 2010. godine.

U utakmici protiv „Aston Vile“ ušao je na teren u drugom poluvremenu kao zamena za saigrača Roke Santa Kruza (Roque Santa Cruse)i postigao gol u 81. minuti. Utakmicu je Kalinićev tim izgubio sa 4:1. To je bio njegov 6 gol u svim takmičenjima, a 5 u Premier ligi te sezone.

Nakon što je Sem Alardis dobio otkaz na mestu menadžera „Blekburn Roversa“ Kalinić nije zablistao u očima novog menadžera Stiv Kina (Steve Kean).

Kalinić je u medijima kasnije govorio da mu nije bilo nimalo lako kada je doputovao u Englesku. U novom timu prilagođavao se na nove igrače, vodio borbu sa jezičkim barijerama, a nije imao mnogo Hrvata u Engleskoj ligi. Međutim, kada je u potpunosti prevazišao ove probleme, i pronašao svoje mesto, došlo je vreme da krene dalje. Sledeća je bila Ukrajina i usledio je potpuno novi stil života za njega i njegovu porodicu.

„Dnipro“ Dnipropetrovsk

Sa ukrajinskim klubom „Dnjepar“ Dnjipropetrovsk („Dnipro“ Dnipropetrovsk) Nikola Kalinić potpisao je ugovor 11. avgusta 2011. godine. Naknada za ovaj transfer nije objavljena.

Svoj debi u ukrajinskoj Premier ligi imao je već dva dana posle, 13. avgusta, u utakmici protiv „Šahtjor Donjecka“ (Shakhtar Donetsk“) koji je bio šampion lige. Utakmicu je Kalinićev tim izgubio rezultatom 3:1. U svom prvom nastupu za klub postigao je gol, a dve minute posle je dobio i crveni karton.

Kalinić je postigao ukupno deset golova u ukrajinskoj Premier ligi.

U finalu Lige šampiona Kalinić je 27. maja 2015. godine postigao gol glavom, ali je njegov tim izgubio utakmicu od „Sevillje“ („Sevilla“) u Varšavi (Warsaw) rezultatom 2:3.

Postigao je 10 golova u svim takmičenjima u obe sezone koje je proveo u Ukrajini. Kalinić je postigao još 6 golova, a finale Lige Evrope završio sa još njih 12.

„Fiorentina“

Nikola Kalinić potpisao je ugovor sa timom „Fiorentine“ u avgustu 2015. godine. Ovaj transfer koštao je blizu 5 miliona evra.

Njegov prvi nastup u seriji A bila je pobeda rezultatom 2:0 protiv „Milana“. Postigao je svoj prvi gol u dresu „Fiorentine“ u utakmici protiv „Bolonje“ („Bologna“) u kojoj su i pobedili sa 2:0.

Kalinić je postigao svoj het-trik 27. septembra 2015. godine u utakmici sa timom „Internacionale“ pobedom od 4:1. Zahvaljujući toj pobedi „Fiorentina“ je došla na vrh tabele serije A po prvi put od sezone 1998-1999. Osam sedmica kasnije postiže dva gola u utakmici protiv „Empolija“ („Empoli“) što ipak nije bilo dovoljno za pobedu, te je utakmica završena rezultatom 2:2.

Jedanaest meseci posle toga postigao je još jedan het-trik protiv „Kaljarija“ („Cagliari“) iako je njegov tim izgubio rezultatom 5:3.

Tokom ove sezone po prvi put je napustio utakmicu protiv „Empolija“ 15. aprila 2017. godine. Sudija mu je pokazao crveni karton zbog njegovog protestovanja tokom konačnog zvižduka sudije. Na početku sezone 2017-2018 Kalinićev broj 9 je dodeljen igraču Đovaniju Simone (Giovanni Simeone), a Kalinić je dobio broj 99.

Inače, u 83 utakmice u dve posljednje sezone u dresu „Fiorentine“ Kalinić je postigao ukupno 33 gola. Kada je Kalinić želio otići iz ovog kluba u „Milan“ stvari nisu bile tako jednostavne. Saga o transferu, opcijama, finansijama, trajala je dva meseca i privukla pažnju italijanskih i svetskih medija.

Sa dolaskom u „Fiorentinu“ Kalinić i njegova porodica preselili su i Firencu. Život u Italiji im je mnogo prijao, a Kalinić je morao da savlada još jedan jezik. Kažu da je život u Italiji sličan životu koji su Kaliniću vodili u Hrvatskoj pa im je ova promena adrese, najlakše pala.

„Milan“

Kalinić se pridružuje „Milanu“ 22. avgusta 2017. godine kao pozajmljen igrač sa obavezom kupovine uz naknadu od 25 miliona evra „Fiorentini“. Ugovor je potpisan na 4 godine. Ovo je treća najveći transfer u istoriji hrvatskih fudbalera.

U „Milanu“ je odabrao je dres sa brojem 7, zato što je taj broj bio slobodan. Svoj prvi nastup je imao u utakmici u kojoj je njegov tim pobedio rezultatom 2:1 na stadionu „San Siro“ protiv „Kaljarija“ 27. avgusta kao zamena u 78. minuti.

Postigao je dva gola na utakmici protiv „Udinezea“ („Udinese“) 17. septembra kada je „Milan“ pobedio rezultatom 2:1. U prvih 10 utakmica u dresu „Milana“ Kalinić je postigao tri gola.

Inače, zanimljivo je i to, da je Nikola Kalinić još kao dečak, navijao za ovaj italijanski klub. Međutim, nije mogao ni da zamisli kako će baš on jednog dana postati važan dio ovog tima.

Atletiko Madrid

9. avgusta 2018. prešao je u Atletiko Madrid za 14,5 miliona evra.

Karijera u reprezentaciji Hrvatske

Za fudbalsku reprezentaciju Hrvatske Nikola Kalinić od 2008. godine nastupao je 38 puta i postigao 15 golova. Inače, od 2003. godine počeo je igrati za reprezentaciju u mlađim kategorijama, te tako uspešno prošao sve selekcije po uzrastima gde se često upisivao u listu strelaca.

Debitovao je u prvom timu kada je svoje prve minute na terenu dobio u prijateljskoj utakmici sa Moldovom koja se igrala u Rijeci u Hrvatskoj. Utakmica je odigrana u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo 2008. godine.

Na ovo prvenstvo Kalinić je otputovao kao četvrti rezervni napadač hrvatske reprezentacije.

Posle ovog debija, postao je neizostavni član postave Hrvatske.

Iako je sa reprezentacijom Hrvatske obezbedio učešće na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, Kalinić nije iskoristio šansu da pomogne svom timu da ostvari što bolji plasman na najvećoj fudbalskoj smotri. Naime, selektor Zlatko Dalić ga je već četvrtog dana od početka prvenstva vratio kući zbog „neposlušnosti“. Prvu priliku da zaigra za reprezentaciju odbio je tokom prijateljskog susreta s Brazilom pred početak prvenstva kada je rekao da nije spreman da uđe u igru. Uprkos tome Dalić ga je poveo na Mondijal. Hrvatska se na startu turnira sastala s reprezentacijom Nigerije, a Kalinić je trebao da uđe u igru na poluvremenu. Međutim, rekao je da je tokom zagrejavanja osetio problem s leđima pa ga je selektor ponovo ostavio na klupi. Nakon što je 17. juna ponovo kazao da nije spreman za trening Dalić je odlučio da ga pošalje kući uz obrazloženje da „treba spremne i zdrave igrače“. Time je postao prvi fudbaler u istoriji reprezentacije Hrvatske koji je učešće na Svetskom prvenstvu završio na takav način.

Posvećenost poslu

Nikola Kalinić je oduvek bio izuzetno posvećen svojoj profesionalnoj fudbalskoj karijeri. Kada nije na terenu ili treninzima, slobodno vreme koristi kako bi pogledao sve utakmice u Premier ili nekoj drugoj ligi.

To što, kako kaže, prati sve što se dešava u svetu fudbala, te što analizira igru protivničkih igrača i timova mu pomaže da bude još bolji.

Privatni život

Kalinić je oženjen i ima jednog sina. Njegova supruga zove se Vanja, a sin Mateo.

Nikola i Vanja u ljubavnoj vezi su još kada je fudbaler imao tek 18 godina. Par se venčao 2007. godine. Postali su roditelji 2014.

Inače, njegova supruga odrasla je na Trpnju u Pelješcu u Hrvatskoj, a poznati fudbaler u Solinu. Ovaj par koristi svaku priliku da poseti rodni kraj ili letuje u Dalmaciji, iako su zbog Nikolinog posla bili prinuđeni da jedno vreme žive u Engleskoj, potom Ukrajini, pa Italiji. Ovaj poznati hrvatski par ne krije da mnogo vole putovanja, ali i da je najljepše kada se na kraju svakog vrate u Hrvatsku.

Imaju skladan i miran brak.

Roditelji i obrazovanje

Njegov otac zove se Jozo, a majka Nedjeljka. Roditelji su živeli u podnožju planine Kozjak. Kako bi trenirao i išao u školu Nikola je prelazio mnogo više kilometara dnevno nego njegovi vršnjaci. Međutim, ništa ga nije omelo u nameri da napravi uspešnu fudbalsku karijeru.

Kada je obrazovanje u pitanju, Nikola Kalinić završio je srednju Ugostiteljsku školu u Splitu.

Nikola Kalinić (hrvatski fudbaler) na društvenim mrežama

InstagramNikola @ Instagram