Bojana Maljević

Kratke informacije

Ime i prezimeBojana Maljević
Datum rođenja28. maj 1974.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica, producent

Biografija

Bojana Maljević je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica i producent. Rođena je 28. maja 1974. godine u Beogradu. Iz braka sa rediteljem Slobodanom Skerlićem ima dvoje dece, sinove Luku i Nikolu. Živi i radi u Beogradu.

Na televiziji se prvi put pojavila sa šest godina, a 1987. godine je odigrala prvu značajnu ulogu u dugometražnom filmu „Lager Niš“. Uloga u ovoj drami joj je donela nagradu na Filmskim susretima u Nišu. Nagrađivana je i za uloge u filmovima „Bulevar revolucije“, „Ni na nebu, ni na zemlji“, „Nož“ i drugima.

Od 1994. godine se bavi produkcijom, a jedan od njenih najuspešnijih projekata u poslednje vreme je serija „Dug moru“ koja je na programu mnogih televizija od oktobra 2019. godine.

Njen glas se može čuti i u brojnim crtanim i animiranim filmovima.

Nakon što je doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) postala je vanredna profesorka na Fakultetu FEFA.

Detinjstvo i obrazovanje

Bojana Maljević je rođena 1974. godine u Beogradu. Sa roditeljima i četiri godine mlađom sestrom je odrasla u rodnom gradu.

Njen otac, Bojan Maljević je televizijski i filmski producent, pa ne čudi što je Bojana u svet glume ušla vrlo rano. Već sa šest godina je igrala u televizijskom projektu „Serija o bojama“. Glumila je i Tijanu u seriji „16 puta Bojan“ koja je emitovana tokom 1986. godine.

Po završetku srednje škole je upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je u klasi profesora Predraga Bajčetića.

Bojana je 2013. godine upisala doktorske studije na FDU, odsek Menadžment kulture i medija. Tri godine kasnije je odbranila doktorsku disertaciju „Upravljanje rizikom u menadžmentu nezavisne audio-vizuelne produkcije“

Govori engleski i nemački jezik.

Filmska i televizijska karijera

Bojana Maljević se na televizijskim ekranima prvi put pojavila 1980. godine. Sa Đorđem i Nikolom Đuričkom je glumila u „Seriji o bojama“ u režiji i po scenariju Miloša Radovića.

Šest godina kasnije Televizija Beograd je emitovala obrazovni serijal „16 puta Bojan“, gde je scenu delila sa mladim kolegama Borisom Milivojevićem i Rastkom Jankovićem.

Već naredne godine joj je pripala veća uloga u dugometražnom filmu. Reč je o ratnoj drami „Lager Niš“ u kojoj je mlada glumica igrala Jelenu Zarić. Njen talenat nije prošao nezapaženo, pa je dobila debitantsku nagradu na festivalu u Nišu.

Iste godine je glumila u seriji za mlade „Soba 205“ na Televiziji Beograd, a pojavila se i u manjoj ulozi u italijanskoj mini seriji „Lo scialo“.

Utelovila je lik Ruže Karadžić u biografskoj dramskoj seriji „Vuk Karadžić“ iz 1988. godine. Tada je dobila priliku da se na setu druži sa iskusnim kolegama Predragom Mikijem Manojlovićem, Aleksandrom Berčekom, Markom Nikolićem i drugima.

Reditelj Dinko Tucaković joj je poverio naslovnu ulogu u kratkom horor filmu „Bernisa, jača od smrti“ koji je svetlo dana ugledao 1990. godine.

Usledila je uloga koja joj je donela veliku prepoznatljivost i koja mnogima predstavlja prvu asocijaciju kada se pomene ime Bojana Maljević.

Naime, mlada glumica je tumačila lik Biljane Vlaisavljević u ljubavnoj drami „Bulevar Revolucije“ koji se u bioskopima pojavio 1992. godine. Partner joj je bio Branislav Lečić, ali su se na sceni smenjivali i drugi odlični glumci.

Ova uloga joj je donela nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu na festivalima u Nišu i Herceg Novom.

Sa Urošem Đurićem, Igorom Perovićem je 1992. godine igrala u televizijskom ostvarenju „Slon beton television“, a naredne godine je glumila Snežnu kraljicu u istoimenoj seriji.

Bojana je sa Svetozarom Cvetkovićem i drugima 1994. godine snimila dramu „Ni na nebu, ni na zemlji“ u režiji Miloša Miše Radivojevića. Pored toga što je igrala glavnu junakinju, prvi put se, zajedno sa ocem, pojavila u ulozi producenta.

Uloga Ane joj je donela nagrade na festivalima u Nišu i Herceg Novom.

Radio Televizija Srbije (RTS) je od 1994. godine premijerno emitovala humorističnu seriju „Otvorena vrata“ u kojoj je glavnu junakinju tumačila Vesna Trivalić, dok je Bojana igrala Anu Anđelić.

Serija je bila vrlo gledana u Srbiji i regionu, a neki ljubitelji ovakvih formata Bojanu Maljević i danas vežu upravo za ulogu Ane iz „Otvorenih vrata“.

Pojavila se i u dramskoj seriji „Kralj dinastije Obrenović“ koju je RTS emitovala od januara do aprila 1995. godine. Kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu su igrali Tihomir Stanić i Ljiljana Blagojević.

U domaćim bioskopima se 1997. godine pojavila drama „Do koske“ u kojoj su Bojana, Lazar Ristovski, Nikola Đuričko, Nebojša Glogovac verno preneli situaciju koja je u tom momentu vladala u društvu.

Pored toga što je glumila Maju, Bojana i njen otac su takođe producirali ovo vrlo uspešno filmsko ostvarenje.

Tokom 1999. godine televizijska publika ju je mogla gledati u seriji „Kod male sirene“. Međutim, glumica se te godine pojavila u dva vrlo uspešna filma.

Glumila je Milicu Janković, studentkinju i veliku ljubav Alije Osmanovića koga je igrao Žarko Laušević u filmu „Nož“. Reč je o dramskom trileru nastalom po knjizi Vuka Draškovića, a u režiji Miroslava Lekića.

Bojana je i ovog puta potpisana kao jedan od producenata filma, a uloga Milice joj je donela Povelju za najbolju žensku ulogu na 34. Filmskim susretima u Nišu.

Iste godine se u bioskopima pojavio film „Belo odelo“ Lazara Ristovskog koji je bio srpski kandidat za nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja. U ovoj komičnoj drami Bojana Maljević je glumila prostitutku.

Rediteljka Ratiborka Ćeramilac joj je poverila ulogu Tanje u socijalnoj drami „Virtuelna stvarnost“ koja je svetlo dana ugledala 2001. godine. Sledeće godine se pojavila u komediji „Klasa 2002“, te glumila Stefaniju u seriji „Lisice“.

Igrala je Dijanu u drami bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Emila Sućeske koja se u bioskopima pojavila 2007. godine pod nazivom „Balkanski sindrom“.

Bojana je glumila Marijanu iz Slovenije u mjuziklu „Na lepom plavom Dunavu“ koji je režirao Darko Bajić, po scenariju Nebojše Romčevića. Film je premijerno prikazan u martu 2008. godine, a glavne junake su još igrali Tim Sejfi, Miki Manojlović, Ana Franić, Branislav Lečić i drugi.

Sa Danicom Maksimović, Branislavom Lečićem, Tijanom Ćurović i drugima je tokom 2008. godine glumila u TV dami „Zaustavi vreme“, a 2011. godine je snimila šest epizoda italijanske serije „Paura d’amare“ („Strah od ljubavi“, prim. prev.).

Glumila je državnu tužiteljku u kriminalističkoj TV drami „Sestre“, a iste, 2011. godine je snimila kratki film „Život posle života“ u režiji Igora Simića.

Bojana je igrala Katarinu Ljubibratić u hit seriji „Budva na pjenu od mora“ koju je Radio Televizija Crne Gore (RTCG) emitovala od kraja 2011. godine.

Utelovila je lik Munavere u antiratnoj melodrami „Top je bio vreo“ koju je režirao Slobodan Skerlić. Anita Mančić je igrala Hatidužu, a Slavko Štimac Nikolu. Film je premijerno prikazan na otvaranju FEST-a krajem februara 2014. godine.

Ulozi Ane Anđelić se ponovo vratila 2013. godine kada je počelo emitovanje serije „Otvorena vrata 2“. Reč je o modernijoj verziji kultne serije u kojoj se Bojana pojavila u 35 epizoda.

Javni servisi, ali i nekoliko komercijalnih televizijskih kuća iz Srbije i regiona od oktobra 2019. godine emituju seriju „Dug moru“ čiji su autori Goran Gajić, Bojana i Bojan Maljević.

Glavne uloge su poverene Draganu Mićanoviću, Nadi Šargin, Ani Lečić i Vuletu Markoviću, dok se Maljević pojavljuje u liku Svetlane. Emitovane su dve sezone, a tokom 2023. godine gledaoci će moći da pogledaju i treću sezonu ove serije.

Ostali projekti

Glumica je 1994. godine zajedno s ocem Bojanom Maljevićem osnovala nezavisnu Producentsku kuću „Monte Rojal Pikčers“ („Monte Royal Pictures“).

U svom portfoliju imaju filmove „Ni na nebu, ni na zemlji“ (1994), „Urnebesna tragedija“ (1995), „Do koske“ (1997), „Nož“ (1999), „011 Beograd“ (2003), „Sestre“ (2011), „Gram. Kilogram. Tona“ (2015).

Pored toga, producirali su i serije „Otvorena vrata (1994-1995), „Otvorena vrata 2“ (2013-2014), „Dug moru“ (2019-2023), „Nestale bebe“ (2020) i druge.

Od 2004. do 2008. godine glumica je pozajmila glas na desetinama junaka crtanih i animiranih filmova, poput „Grčke mitologije“, „Nodija“, „Trolova“, „Kralj šamana“ i drugih.

Bojana Maljević je vanredna profesorka na Fakultetu FEFA i direktorka akademskog studijskog programa Kreativna produkcija. Studentima drži predavanja iz predmeta „Audio-vizuelna produkcija“ i „Rizici u A/V produkciji“.

Glumica je član je Udruženja filmskih producenata (UFPS), Upravnog odbora Nezavisnog udruženja producenata Srbije (NUPS), Sekcije producenata i Grupacije kinematografije pri Privrednoj komori Srbije[1].

Privatni život

Bojana Maljević je rođena 1974. godine u Beogradu. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Njen otac Bojan je filmski i televizijski producent, a i mlađa sestra Ana Maljević je takođe krenula njegovim stopama.

Bojana je na televiziji od svoje šeste godine, pa je njen privatni život često u fokusu javnosti.

Radeći na filmu i televiziji upoznala je scenaristu i reditelja Slobodana Bobana Skerlića. Par se venčao, a 1997. godine su dobili sina Luku. Pet godina kasnije Bojana je rodila dečaka kome su dali ime Nikola.

S obzirom na to da se oboje bave javnim poslom, glumica i reditelj su često bili na meti tabloida. Napisi su počinjali rečima „najskladniji par domaće filmske industrije“, ali su objavljivani i tekstovi o njihovom navodnom razvodu.

Glumica je 2020. godine potvrdila da su se razveli nakon više od 20 godina braka[2].

Filmografija

Filmovi i serije

1980. Serija o bojama

1986. 16 puta Bojan

1987. Lo scialo

1987. Lager Niš

1987. Soba 405

1988. Vuk Karadžić

1990. Bernisa, jača od smrti

1992. Bulevar Revolucije

1992. Slon beton television

1993. Snežna kraljica

1994. Ni na nebu, ni na zemlji

1994. – 1995. Otvorena vrata

1995. Kralj dinastije Obrenović

1997. Do koske

1999. Nož

1999. Belo odelo

1999. Kod male sirene

2001. Virtuelna stvarnost

2002. Klasa 2002

2002. – 2003. Lisice

2007. Balkanski sindrom

2008. Na lepom plavom Dunavu

2008. Zaustavi vreme

2009. Na lepom plavom Dunavu (serija)

2010. Paura d’amare

2011. Sestre

2011. Život posle života

2012. – 2013. Budva na pjenu od mora

2013. – 2017. Otvorena vrata 2

2014. Top je bio vreo

2019. – 2023. Dug moru

Sinhronizacije

2004. Grčka mitologija

2005. Barbi ide u Holivud

2005. Nodi

2006. Barbi: Feritopija

2006. Mrljice

2006. Trolovi

2006. Jagodica Bobica

2006. Barbi i 12 princeza

2006. Barbi Feritopija: Sirenija

2006. Poli Poket: Polin svet

2007. Hoću ja

2007. Barbi Feritopija: Čarolija duge

2007. Barbini dnevnici

2007. Kralj šamana

2007. Viva pinjata

2008. Učite sa Nodijem

Producentski projekti

1997. Do koske

2011. Sestre

2013. Iza otvorenih vrata

2013. – 2017. Otvorena vrata 2

2014. Evropa, bre!

2015. Gram. Kilogram. Tona.

2016. Moje pravo

2019. Komšija Paspalj

2019. – 2023. Dug moru

2020. Kalup

Nagrade i priznanja

1987. Debitantska nagrada na festivalu u Nišu za ulogu u filmu „Lager Niš“

1992. Nagrada za glavnu žensku ulogu u filmu „Bulevar revolucije“ na festivalu u Nišu

1992. Nagrada za glavnu žensku ulogu u filmu „Bulevar revolucije“ na festivalu u Herceg Novom

1994. Nagrada za glavnu žensku ulogu u filmu „Ni na nebu, ni na zemlji“ na festivalu u Nišu

1994. Nagrada za glavnu žensku ulogu u filmu „Ni na nebu, ni na zemlji“ na festivalu u Herceg Novom

1999. Povelja za najbolju žensku ulogu u filmu „Nož“ na Filmskim susretima u Nišu

Reference

[1] https://www.fefa.edu.rs/profesori/Bojana-Maljevic/

[2] https://nadlanu.com/521987/kraj-ljubavi-bojana-maljevic-i-slobodan-skerlic-stavili-tacku-na-brak/

Bojana Maljević na društvenim mrežama

InstagramBojana @ Instagram
IMDBBojana @ IMDB