Katarina (Kaća) Bogićević

Kratke informacije

Ime i prezimeKatarina (Kaća) Bogićević
Datum rođenja17. mart 1998.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivalištePodgorica
ZanimanjeGlumica, pevačica
ŽanrPop
VisinaNepoznato
TežinaNepoznato

Biografija

Katarina Bogićević je crnogorska pevačica i glumica prepoznatljiva po ulozi Zvezdane u seriji „Folk“. Rođena je 17. marta 1998. godine u Podgorici. Živi i radi u rodnom gradu.

Talenat za muziku je pokazala sa četiri godine, a pošto je redovno učestvovala na dečjim festivalima uočen je i njen dar za glumu. Bila je učesnica i televizijskog takmičenje „Ja imam talenat“. Prvi muzički album je snimila sa 12 godina, a prvu ulogu je dobila sa četrnaest godina. Katarina je igrala Zvezdanu Anđelković u seriji „Folk“ Dušana Milića.

Tokom 2014. godine je sudelovala u muzičkom šou humanitarnog karaktera „Tvoje lice zvuči poznato“ koji je emitovalo nekoliko televizija iz Srbije i regiona. Četiri godine kasnije takmičila se na „Monteviziji“, crnogorskom izboru za „Pesmu Evrovizije“. Odlukom žirija i gledalaca njena pesma „Neželjena“ je ukupnom poretku glasova osvojila drugo mesto.

Detinjstvo i obrazovanje

Katarina Bogićević je rođena 1998. godine u Podgorici. Njen otac, Veselin je po zanimanju profesor klarineta, a majka Dijana je kompozitorka muzike za decu. Katarina ima mlađu sestru Kseniju i mlađeg brata Pavla, koji se, takođe, bave muzikom.

Uporedo s osnovnom i srednjom školom koje je pohađala u rodnom gradu, išla je na časove violine i džeza u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“.

Već sa četiri godine je ušla u svet muzike nastupajući na dečjim festivalima u zemlji i regionu. Uprkos tome, bila je odličan đak. Ipak, mlada pevačica i glumica je jednom prilikom priznala da nema lepe uspomene na osnovnu školu. Naime, kao devojčica je bila žrtva vršnjačkog nasilja, pa su roditelji morali da traže od rukovodstva škole da je prebaci u drugo odeljenje. Zato i ne čudi što neretko u medijima ukazuje na ozbiljan društveni problem kakvo je nasilje među decom i tinejdžerima.

Karijera

S obzirom na to da je odrasla u muzičkoj porodici, ne čudi što je i sama zavolela tu profesiju. Prvi nastup je imala sa četiri godine, a potom su usledila brojna takmičenja, gde je pored velikog talenta za muziku, pokazala i zavidno glumačko umeće.

Svoj prvi CD je snimila 2010. godine. Sa tog albuma su se izdvojile pesme „Pravi“ i „Reciklaža“ za koje su snimljeni i spotovi. Katarina je ubrzo postala idol svoje generacije, a pored toga što je oduševljavala klince, skrenula je pažnju ozbiljnih muzičara na sebe.

Sledeće godine je učestvovala na muzičkom takmičenju „Ja imam talenat“ koje je emitovano na programu Televizije „Pink“. Uspela je da se plasira u finale, te zauzme četvrto mesto u ozbiljnoj konkurenciji.

Njeni nastupi su privukli pažnju reditelja Dušana Milića koji joj je ponudio ulogu Zvezdane Anđelković u televizijskoj seriji „Folk“. Katarina je igrala dvanaestogodišnju devojčicu koja s ocem Milenkom (Boris Isaković) peva u kafanama i na svadbama, te tako zarađuje za život. Priča prati uspon karijere, ali i žrtvu koju mora da „prinese“ kako bi se ostvarila u surovom svetu muzike.

U nameri da postane poznata i da zaradi što više novca, Zvezdana sve manje vremena provodi učeći, te su joj ocene sve lošije. Njen otac, uprkos savetima njene učiteljice, ne želi da devojčica prestane da peva. Serija se bavi jednim ozbiljnim društvenim problemom, te šalje poruku svim roditeljima koji vlastite ambicije žele da realizuju putem svoje dece.

Serija je premijerno emitovana u novembru 2012. godine na „Prvoj TV“, a snimljene su ukupno dve sezone. Katarna je delila scenu s iskusnim kolegama poput Nataše Ninković, Marka Živića, Nikole Koje, Dragana Bjelogrlića i ostalih.

Usledilo je učešće na festivalu „Sunčane skale“ gde je nastupila sa pesmom „Bez riječi“. Muziku je komponovao njen otac Veselin Bogićević, a tekst numere je napisala Vesna Milačić.

Sa kolegama Banetom Mojićevićem, Elenom Risteskom, Jelenom Gavrilović, Nedom Ukraden i ostalima je 2014. godine učestovovala u muzičkom šou „Tvoje lice zvuči poznato“. Iz nedelje u nedelju je oduševljavala žiri i publiku pored malih ekrana raskošnim muzičkim talentom, ali i smislom za glumu i imitaciju.

Imitacija Vitni Hjuston (Whitney Houston) joj je donela pobedu, te je nagradu od hiljadu evra poklonila osmočlanoj porodici iz Nikšića u kojoj jedno od dece boluje od celijaklije, netolerancije na gluten. Tom prilikom je kazala da je mogla da se poistoveti sa problemom koji ima ta porodica, jer i njena sestra Ksenija od pete godine boluje od iste bolesti.

Odlukom gledalaca koji su glasali za svoje favorite pobeda je pripala Banetu Mojićeviću. Drugo mesto je zauzela makedonska pevačica Elena Risteska, dok je Katarini pripalo treće mesto.

U aprilu 2017. godine u beogradskoj „Kombank Areni“ premijerno je izvedena predstava na ledu „Maša i Medo“ rađena po motivima istoimenog ruskog crtanog filma. Katarina je otpevala sve ženske deonice tokom ove priredbe koja je oduševila brojne mališane.

Godinu dana kasnije je sa pesmom „Neželjena“ učestovovala na „Monteviziji“, crnogorskom takmičenju za „Pesmu Evrovizije“. Numeru je napisala i komponovala Aleksandra Milutinović, dok aranžman potpisuje Darko Dimitrov. Iako nije uspela da pobedi i da svoju zemlju predstavi na „Evrosongu“, mnogi su se složili sa činjenicom da je to jedna od najemotivnijih pesama koje su predstavljene na „Monteviziji“.

Razlog za to leži u činjenici što „Neželjena“ govori o abortusu, društvenom problemu o kome se vrlo malo govori. Pisana je u prvom licu i to iz perspektive nerođenog deteta. S obzirom na snažnu poruku, a sudeći po komentarima na društvenim mrežama, mnogi se slažu da je pesma mogla da napravi dobar plasman na „Evroviziji“.

Crnu Goru je 2018. godine, odlukom publike i žirija ipak predstavljao Vanja Radovanović sa pesmom „Inje“, ali nije uspeo da se plasira u finale tog takmičenja.

Katarina s vremena na vreme na „Ju Tjubu“ („You Tube“) objavljuje obrade poznatih hitova, a mnogi se slažu da je pred mladom pevačicom blistava budućnosti.

Privatni život

Katarina Bogićević je rođena 1998. godine u Podgorici. Odrasla je u muzičkoj porodici, pa ne čudi što se ona, sestra Ksenija i brat Petar bave muzikom. Talenat i želju da nastupa pokazala je vrlo rano. Zato je još kao devojčica učestvovala na brojnim festivalima.

Veću popularnost joj je donelo učešće u šou „Ja imam talenat“ i uloga Zvezdane u seriji „Folk“, a tokom emitovanja druge sezone humanitarno-zabavne emisije „Tvoje lice zvuči poznato“ Katarina je postala regionalna zvezda.

U jednom intervjuu je priznala da bi, da nije pevačica i glumica, sigurno postala veterinar. To proizilazi iz velike ljubavi prema životinjama.

Nedavno je progovorila o tamnoj strani bavljenja javnim poslom. Naime, mlada Podgoričanka je ispričala kako je tokom emitovanja serije „Folk“ na društvenim mrežama dobijala lascivne poruke nepoznatog muškarca. To je za devojčicu bilo vrlo stresno, ali su, na sreću, roditelji uspeli da saznaju o kome se radi, pa je muškarac prijavljen policiji.

Filmografija

2011. Folk (serija)

Diskografija

Albumi

2010. Reciklaža

Singlovi

  • 2014. Bez riječi
  • 2018. Neželjena

Izvori

Katarina (Kaća) Bogićević na društvenim mrežama

FacebookKatarina @ Facebook
InstagramKatarina @ Instagram
TwitterKatarina @ Twitter
YoutubeKatarina @ YouTube
IMDBKatarina @ IMDB