Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli)

Kratke informacije

Ime i prezimeLuka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli)
Datum rođenja17. jul 1991.
Mesto rođenjaVelika Ivanča
DržavaSrbija
PrebivališteMladenovac
ZanimanjeStudent, politički aktivista

Biografija

Luka Maksimović je srpski komičar i politički aktivista poznat po fiktivnom liku koga glumi, političaru, Ljubiši Preletačeviću Belom. Rođen je 17. jula 1991. godine u Beogradu. Živi u Mladenovcu gde je i odrastao.

Njegov lik „Ljubiša Preletačević Beli“ i njegova stranka „SPN“ tj. „Sarmu probo nisi“, osmišljeni su kao parodija na politički sistem i aktuelnu političku situaciju u Srbiji.

Početkom 2017. godine je postao prava senzacija na srpskoj političkoj sceni, kandidovanjem za predsedničke izbore.

Luka na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“) ima kanla „Ljubi Čika“ sa preko 138 hiljada pratilaca. Na njemu objavljuje različite video, od vlogova, preko saveta za trenieranje, pesama, spotova i slično.

Na „Instagramu“ ga prati skoro 250 hiljada mladih ljudi iz celog regiona.

Privatni život

Roditelji su mu Duško i Eva Maksimović.

Luka studira komunikologiju na Fakultetu za medije i komunikacije na privatnom Univerzitetu Singidunum. Bavi se muzikom i trenira rvanje i američki fudbal. Pre nego što je započeo političku karijeru, želeo je da postane TV voditelj.

Od 2012. godine je bio u vezi sa Majom Janić, studentkinjom Fakulteta organizacionih nauka. Dugo se bavila vaterpolom i bila je kapiten VK Partizan.

Luka je od februara 2022. godine u braku sa Tamarom Gavrilović, dizajnerkom enterijera i plesačicom.

Navijač je Partizana (zaključeno po njegovim FB statusima iz 2011., 2012. i 2013. godine), iako javno kaže da će navijati za koga treba.

Aktivno vežba u teretani.

Karijera

Tokom osnovne škole, Luka je napravio YouTube kanal pod nazivom „Sarmuprobonisi“ na kome je objavljivao zanimljive klipove.

2007. godine je snimio klip na kome sa drugovima glumi da vozi autobus u učionici koji je postao viralan. Naredne godine je nastao klip „Knele u bildari“ u kome Luka glumi dizelaša u teretani.

Luka je 2016. godine uradio humoristični serijal „Gej par iz Šumadije“ koji govori o dvojici homoseksualaca koji su usvojili dete.

Imovina

Luka Maksimović od pokretne imovine poseduje Golfa 2, od nepokretne ne poseduje ništa, ipak njegovi roditelji poseduju stan u Mladenovcu površine 89 m2, te staru seosku kuću u selu Velika Ivanča pored Mladenovca.

Roditelji  takođe poseduju oko 10 000 m2 poljoprivrednog zemljišta, 3800 m2 voćnjaka i oko 1100 m2 šume. Njegova majka je vlasnik kafića „Club 81“ u Mladenovcu.

Stranka i lokalni izbori

Iskoristio je medijsku pažnju i osnovao je političku stranku SNP (Sarmu probo nisi), koja je parodija na ostale stranke u Srbiji.

U straci ima više satiričnih likova, pa je tako „veliki vođa Ljubiša Preletačević Beli (Luka Maksimović), satira na lika koji menja stranke: Nebojša Prilepak (Stefan Gajić)- koalicioni partner, „sitna“ duša i prljav igrač, Stevan N. Vlajićević – truli propagandista spreman na sve, Episkop Kosmajski Makarije – koristoljubiva duhovna podrška i Petar Popović Ajkula – lokalni tajkunčić, finansijer kampanje“.

Tokom kampanje su obećali da će na Kosmaju napraviti ski centar, Mladenovac na mulju i more u okolini Mladenovca, da će pokrenuti fabriku „Petar Drapšin“ koja će praviti šarke za lambordžini, da će legalizovati mito i korupciju, da će ostvariti uštede u budžetu tako što će u mladenovačkoj bolnici otvoriti salu za eutanaziju gde će penzioneri moći dobrovoljno da se prijavljuju, itd.

Izjavili su da je njihov cilj da kroz smeh i sarkazam trijumfuju na izborima, a zatim da na važne pozicije postave mlade i obrazovane ljude koji nemaju veze sa politikom i koji neće prodavati mandate.

U aprilu iste godine, na lokalnim izborima u Mladenovcu, SPN je osvojio 21,3% glasova. Njihova izborna lista je bila „Beli – Samo jako – Luka Maksimović“.

Dobili su 13 mandata i postali su druga najjača partija Skupštine opštine Mladenovac. Inspiracija im je bila da u Mladenovcu nema opozicije, nego samo politički preletači, koji iz koristi i potrebe za pozicijom menjaju partije.

Ukupno su na kampanju za lokalne izbore potrošili prema njihovim rečima „koliko košta ručak za dve osobe u Beogradu“.

Predsednički izbori

12. marta 2017. godine Luka je pod pseudonimom Ljubiša Preletačević Beli, predao potpise za kandidaturu za predsednika Republike Srbije.

Njegov slogan je bio „Sirotinja uzvraća udarac!“. Prvo je Republička izborna komisija izjavila da mu nedostaje 35 potpisa da bi se kandidovao, a zatim da je izostavio reči „Grupa građana“ ispred naziva.

13. marta je proglašen za kandidata za predsednika Republike. Sutradan je novosadski advokat Miroje Jovanović podneo prigovor koji je odbijen kao neosnovan.

18. marta je izvučena sedmica na Lotou koja je iznosila 1,18 miliona evra. Pošto je tiket uplaćen u Mladenovcu, Beli je izjavio da je on to namestio, samo ne zna kome. Ubrzo je sa Đokarom snimio spot za pesmu „Beli“ („Samo jako“), kao i video sa porukom „Beli se budi pre svih“.

Neki mediji su pisali da marketing stručnjak Istok Pavlović, koji je predavao Belom na fakultetu, stoji iza njegove kampanje, kao i to da ovaj projekat ima veze sa Demokratskom strankom.

Burne komentare je izazvala slika Belog sa pokojnim Zoranom Đinđićem koju je okačio na svoj Facebook profil.

Na društvenim mrežama je izuzetno popularan, gde mnogi od njegovih statusa dožive kultni status i šire se viralnom brzinom.

Aktivan je na društvenim mrežama gde sa brojnim pratiocima deli novosti iz svog političkog života. Najčešće koristi izraze: „Samo jako“, „Bez sikiracije“, „Ljubi čika“ i „Ave, Beli“.

Krajem marta 2017. postao je meta botova nepoznate partije, koji na bilo koju vest o njemu ostavljaju stotine negativnih komentara…  Prednjačili su sa komentarima na sajtovima kao što su Srbija Danas, Informer i slični.

Smatra se da je izuzetnu popularnost postigao zahvaljujući masovnim nezadovoljstvom naroda stanjem u Srbiji.

Na predsedničkim izborima 2017. godine osvojio je preko 344 hiljada glasova. Sa 9.5 odsto glasova birača bio je trećeplasirani kandidat, iza Aleksandra Vučića i Saše Jankovića.

Reference:

Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) na društvenim mrežama

FacebookLuka @ Facebook
InstagramLuka @ Instagram
YoutubeLuka @ YouTube