Mihailo Karađorđević

Kratke informacije

Ime i prezimeMihailo Karađorđević
Datum rođenja15. decembar 1985.
Mesto rođenjaLondon
DržavaVelika Britanija
ZanimanjePreduzetnik

Biografija

Mihailo Karađorđević je srpski princ. Rođen je 15. decembra 1985. godine u Londonu. Sa suprugom Ljubicom i ćerkama Natalijom i Teodorom živi u Topoli.

Mihailovi roditelji su princ Tomislav i princeza Linda, a deda mu je kralj Aleksandar I Karađorđević. Ima rođenog brata Đorđa.

Odrastao je na očevoj farmi jabuka i od njega je nasledio ljubav prema Srbiji. Fascinirao ga je njen narod i priroda.

Kada je bio tinejdžer, sa drugom je pokrenuo posao vezan za grafički dizajn i programiranje. U rodnom gradu je studirao međunarodne odnose.

U Vašingtonu lobira za srpske interese i redovno prisustvuje skupovima Kongresa srpskog ujedinjenja. Smatra da su mladi i obrazovani ljudi najveći potencijal Srbije koja, po njegovom mišljenju, postaje sve interesantnija stranim investitorima.

Slobodno vreme provodi u prirodi baveći se fizičkim aktivnostima. Ima crni pojas u karateu, igra golf, jaše konje, planinari, vozi bicikl, itd. Kod majke na imanju trenira konje i bavi se stolarstvom.

Mihailo Karađorđević je nosilac Ordena Karađorđeve zvezde, te vitez Velikog Krsta Ordena Kuće Grujić.

Privatni život

Mihailo Karađorđević je 2012. godine upoznao Ljubicu Ljubisavljević sa kojom je ubrzo počeo da se zabavlja. Privuklo ga je to što je neposredna i ambiciozna. Oboje vole prirodu, sport i životinje. Imaju samojeda Akiru. Bave se društvenokorisnim radom i organizovanjem humanitarnih akcija.

Mihailo se 2014. godine povredio i nedeljama je ležao u bolnici. Ljubica je stalno bila pored njega i tada je shvatio da ne može da zamisli život bez nje.

23. oktobra 2016. godine su sklopili crkveni brak u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Posle 94 godine, ovo je prvo kraljevsko venčanje koje je održano u Srbiji. Slavlje su nastavili u Belom Dvoru. Venčanju su prisustvovale mnoge poznate ličnosti iz zemlje i inostranstva.

Par je 26. decembra 2018. godine dobio ćerku Nataliju. Polovinom maja 2022. godine Ljubica je rodila ćerku kojoj su dali ime Isidora.

Mihailo Karađorđević na društvenim mrežama

InstagramMihailo @ Instagram