Žaklina Tatalović

Kratke informacije

Ime i prezimeŽaklina Tatalović
Datum rođenja30. mart 1980.
Mesto rođenjaZemun
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinarka

Biografija

Žaklina Tatalović je srpska novinarka. Reporterka je Informativne redakcije Televizije „N1“ iz Beograda. Rođena je 30. marta 1980. godine u Zemunu. Živi i radi u Beogradu.

Karijeru je započela sa 19 godina na Televiziji BK. Nakon toga je 12 godina radila na Televiziji „Foks“, koja je u međuvremenu promenila naziv u „Prva srpska televizija“ Od početka 2018. godine radi kao reporterka na Televiziji „N1“.

Karijera

Žaklina Tatalović je rođena 1980. godine u Zemunu. U rodnom gradu je završila osnovnu školu i Zemunsku gimnaziju. Prema vlastitom priznanju, kao mala je prezirala vesti. Nije volela ni kada su roditelji gledali emisije posvećene politici i aktuelnim temama. Pohađala je Muzičku školu „Kosta Manojlović“.

Međutim, stvari su se po pitanju medija promenile, pa se tokom srednje škole dvoumila između toga da upiše medicinu ili Fakultet političkih nauka. U njenoj porodici su se uglavnom bavili građevinom ili elektrotehnikom, zato je mnoge iznenadila odlukom da upiše baš novinarstvo na FPN-u.

Upisala je fakultet odmah posle bombardovanja, a pošto su državni fakulteti u Srbiji bili u štrajku, nastava se nije održavala, majka ju je prijavila u BK školu novinarstva kako ne bi gubila vreme.

Jedan od predavača u školi Borislav Miljanović joj je jednom prilikom kazao da nikad neće biti novinar, što joj je samo dalo dodatnu motivaciju da mu dokaže da nije u pravu.

Po završetku škole novinarstva ostala je da volontira na Televiziji BK. Prešla je trnovit put od reportera jutarnjeg programa koji izveštava sa pijace, do akreditovanog novinara koji se javlja iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U jednom intervjuu je kazala da je upravo radeći na Televiziji „BK“ naučila sve što zna o novinarstvu. Premda nije imala uzore u novinarstvu, imala je sreću da uči zanat od urednika kao što su Aleksandar Tijanić, Srđan Đurić, Bojana Lekić, Milomir Marić, Olja Milošević, Igor Šanjević i drugi.

Novinarka je u jednom intervjuu ispričala kako je svoj 21. rođendan, između ostalog provela ispred Centralnog zatvora jer je izveštavala o hapšenju bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića[1].

Žaklina je 2006. godine sa BK Televizije prešla na Televiziju „Foks“. I tu je prošla skoro sve redakcije. Izveštavala je sa skupštinskih zasedanja kao reporter informativnog programa, a prepoznatljivost je stekla postavljajući vrlo direktna pitanja svojim sagovornicima.

Posebno je bio upečatljiv njen intervju sa premijerkom Anom Brnabić čije su se teme uglavnom ticale ekonomiji Srbije. S obzirom na to da je predsednica Vlade tvrdila da je Srbija na prvom ili drugom mestu po ekonomskom rastu, novinarka ju je upitala da li zna koliko penzionerima ostane novca od penzije kada poplaćaju režije.

Brnabić nije želela da izgovori o kom se iznosu radi, a Žaklina je insistirala na tome da dobije odgovor. Na kraju je sama dala odgovor, a snimak ovog dela razgovora postao je vrlo popularan na društvenim mrežama kao dokaz novinarske nepokolebljivosti i istrajnosti[2].

Tatalović je tokom rada na Televiziji „Prva“ često pratila državne delegacije prilikom poseta drugim državama. Između ostalog, pratila je i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića prilikom posete Indiji. U jednom intervjuu je priznala da je, zbog nezgodnog pitanja, zamalo ostala bez prevoza kući.

Bila je i saradnik u emisiji „Veče s Ivanom Ivanovićem“. Mnoga pitanja koja je Ivan postavljao svojim gostima u emisiji, napisala je upravo ona.

Do prekretnice je došlo 2018. godine. Shvativši da je uređivačka politika „Prve TV“ sputava, odlučila je da nakon 12 godina napusti tu kuću i da pređe na „N1“.

Kako je jednom prilikom kazala, prelaskom u redakciju „N1“ dobila je priliku da svoj posao radi onako kako ona misli da treba. Međutim, zbog pitanja koja upućuje predstavnicima vlasti u Srbiji i teme, tj. afere koje spominje, ne dopadaju se onima koji donose odluke.

Zbog toga je na velikom udaru tabloida i medija naklonjenih vladajućoj partiji i predsedniku tj. premijerki Srbije. Neretko je tema tabloida, ali je to ne pogađa koliko činjenica da se među novinarima izgubila solidarnost koja ih je nekad krasila.

Žaklina svoje stavove o aktuelnim dešavanjima u Srbiji, regionu i svetu komentariše na društvenoj mreži „Tviter“ („Twitter“) gde je prati preko 216 hiljada ljudi. Upravo se na ovoj društvenoj mreži predstavlja kao „Novinarka koja obožava svoj posao i koja je uvek tu zbog nas običnih ljudi.“

Privatni život

Žaklina Tatalović je rođena 1980. godine u Zemunu. Odrasla je u rodnom gradu. S obzirom na to da se bavi novinarskim poslom, jednom prilikom je kazala da joj ostaje vrlo malo slobodnog vremena.

Provodi ga šetajući pored reke. Osim Dunava, voli i more. Njen favorit je Crveno more zbog svoje toplote i bogatog podvodnog sveta.

U jednom intervjuu je kazala da voli dugo da spava i da kuva. Omiljena hrana su joj krompir i testenina, a kao zdravu alternativu navodi ribu.

Voli pse, horor filmove i serije. Kada je muzika u pitanju, uvek bira Đorđa Balaševića uz čiju muziku je odrasla.

Omiljene knjige su joj „Češljugar“ i „Ostrvo pelikana[3]„.

Reference

Žaklina Tatalović na društvenim mrežama

FacebookŽaklina @ Facebook
InstagramŽaklina @ Instagram
TwitterŽaklina @ Twitter