Milanko Mihajilica

Kratke informacije

Ime i prezimeMilanko Mihajilica
Datum rođenja13. novembar 1967.
Mesto rođenjaNovi Grad
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBanja Luka
ZanimanjePolitičar
StrankaSrpska radikalna stranka RS (SRS RS)

Biografija

Milanko Mihajilica je srpski i bosanskohercegovački političar, lider Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS), te poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS). Rođen je 13. novembra 1967. godine u Novom Gradu. Oženjen je Dankom Mikelić s kojom ima dvoje dece, ćerku Milicu i sina Miloša. Živi u Novom Gradu, a radi u Banjaluci.

Tokom dugogodišnje političke karijere radio je u opštini Novi Grad, bio odbornik u Skupštini opštine Novi Grad, te četiri puta biran za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Obrazovanje

Milanko Mihajilica je rođen 1967. godine u Novom Gradu. Do 1978 godine pohađao je Osnovnu školu u selu Kršije, a nakon toga Osnovnu školu u Donjim Agićima kod Novog Grada. Godine 1986. godine završio je Elektrotehničku školu u rodnom gradu, a 1991. godine diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

Politička karijera

Mihajilica je političku karijeru započeo ratne 1992. godine kao član Srpske radikalne stranke (SRS). Do 1996. godine je bio sekretar Opštinskog odbora Novi Grad, a od 1996. do 2002. godine bio je predsednik Opštinskog odbora. Od 1998. do 2002. godine bio je potpredsednik Regionalnog odbora Krajine, te član Izvršnog odbora stranke. U periodu od 2000. do 2002. godine bio je član Centralne otadžbinske uprave SRS-a u Beogradu. U međuvremenu je stranka promenila ime u SRS Vojislav Šešelj, što je, između ostalog dovelo do unutrašnjeg raskola u stranci. Godine 2002. Mihajilica je osnovao Srpsku radikalnu stranku RS (SRS RS), čiji je predsednik i danas.

Milanko Mihajilica je od 1992. do 2002. godine radio u organima uprave opštine Novi Grad i Ministarstvu odbrane Republike Srpske.

Na Opštim izborima 1998. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Privremena izborna komisija je iste godine skinula Mihajilicu i još osam kandidata s izborne liste SRS-a, uz zabranu kandidovanja na tri godine. S obzirom na zabranu, 2000. godine se nije mogao kandidovati za poslanika. U međuvremenu zabrana je skinuta, pa se na Oštim izborima 2002. kandidovao za poslanika te sa 1 412 glasova dobio mandat u NS RS. Četiri godine kasnije, ponovo je izabran za poslanika SRS u Skupštini RS.

Treći put kandidovao se 2010. godine ali nije osvojio dovoljno glasova za mandat u NS RS. SRS je osvojio jedan mandat, a u poslaničkoj klupi se umesto Mihajilice našao Slavko Boljanović.

Dve godine kasnije imenovan je za savetnika ministra za izbeglice i raseljena lica u Vladi RS Davora Čordaša. Tu funkciju obavljao je od 27. marta do 17. oktobra 2012. godine.

U periodu od 2013. do oktobra 2014. godine bio je odbornik u Skupštini opštine Novi Grad. U aprilu 2014. godine SRS RS je pristupila koaliciji „Savez za promene“ oko koje je okupljena većina opozicionih partija u RS. Partije su dogovorile zajednički nastup na izborima, a Mihajilica je sa osvojenih 3 501 glas ponovo dobio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U aktuelnom sazivu NS RS Mihajilica je predsednik Odbora za bezbednost, te član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odbora za reviziju. Član je Kluba poslanika SDS-SRS. Jedan je od najaktivnijih narodnih poslanika u Skupštini RS.

Kao član Odbora za bezbednost, ukazao je na bezbednosne i pravosudne institucije BiH da „korektno deluju, umesto što se pod političkim uticajem trude da pripadnike vehabija u BiH na neki način zaštite“. On je istakao da je priča o borbi protiv islamskog radikalnog vehabizma i terorizma pala u vodu zbog neadekvatnog delovanja odgovornih institucija.

Na Lokalnim izborima 2016. godine kandidovao se za načelnika opštine Novi Grad. Osvojio je 7 063 glasa što nije bilo dovoljno za pobedu. Njegov protivkandidat Miroslav Drljača (SNSD – Savez nezvisnih socijaldemokrata) osvojio je 8 961 glas te postao načelnik opštine.

Nakon poraza na izborima Mihajilica je podneo ostavku na mesto predsednika SRS RS, ali je Izvršni odbor stranke nije prihvatio.

Krajem 2016. godine je podneo ostavku na mesto člana Komisije za provođenje strategije za borbu protiv korupcije u RS. Ovaj potez je obrazložio rečima da je „Strategija za borbu protiv korupcije koju je usvojila NS RS mrtvo slovo na papiru, kao i odluka Vlade da se formira Komisija koja se sastala samo jednom.“ Dodao je da ne želi da bude „fikus u radu takve komisije“, s obzirom da ministarstva koja bi trebalo da daju najveći doprinos u borbi protiv korupcije ne rade svoj posao.

Komentarišući sukob ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i bivšeg glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, Mihajilica je rekao da u bezbednosnim i pravosudnim institucijama postoje političke snage koje „čine sve da se istrage o najvećim aferama ne otvore“.

Mihajilica na skupštinskim zasedanjima i televizijskim nastupima otvoreno osuđuje politiku vladajuće partije i predsednika RS Milorada Dodika. U jednom od intervjua rekao je da vladajući režim sve vreme sarađuje s delom zapadne administracije, te da je odluka da se povuče referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH rezultat pritiska na funkcionere vladajuće koalicije. On je rekao da strani zvaničnici mnogo znaju o poslovima kojima se bave domaći političari.

Oštro je osudio odluku bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da u maju podnese zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije. Osim toga nazvao je sramotnim to što organi u BiH nisu uspeli da privedu kraju istragu o napadu na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i da oni koji su taj napad organizovali i sproveli odgovaraju pred sudom.

Imovinsko stanje

Prema podacima iz imovinskog kartona koji su svi političari dužni da dostave Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, Milanko Mihajilica je suvlasnik kuće i zemljišta u selu Kršlje kod Novog Grada. U ovom gradu poseduje stan čija je vrednost procenjena na 90 000 KM. Jedan je od deoničara preduzeća „Unametal a.d.“ iz Novog Grada.

Za period od 15. novembra do 14. maja 2011. godine meseci primio je 19 350 KM na ime naknade nakon prestanka poslaničkog mandata u NS RS.

Privatni život

Milanko Mihajilica je rođen u Novom Gradu od oca Mile i majke Draginje. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu, a diplomu je stekao u Zagrebu. Oženjen je Dankom Mikelić s kojom ima dvoje dece, ćerku Milicu i sina Miloša. O svom privatnom životu veoma retko govori u javnosti.

Mihajilica je po nacionalnosti Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.